Yazı İçeriği

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

1. Yeşil çay

2. Zencefil çayı

3. Ihlamur çayı

4. Ada çayı

5. Kuşburnu çayı

Bağışıklık sistemi nasıl güçlenir?

Kış mevsiminde soğuk havalarla birlikte hastalıklar da sık sık kapıyı çalar. Bağışıklığın yani vücut direncinin azalmasıyla birlikte soğuk algınlığı ve gribe yakalanma riski de artar. Dünyanın en önemli sağlık sorunlarından kabul edilen enfeksiyon hastalıklarına karşı yeterli ve dengeli beslenerek bağışıklığı kuvvetlendirmek mümkün. Sebze, meyve ve kuru baklagillerin yanı sıra, gün içerisinde tüketeceğiniz bazı bitki çayları ile de bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Soğuk kış günleri ve mevsim değişimlerinde gerek evde gerekse ofiste kolaylıkla hazırlayıp gün içerisinde tüketeceğiniz 2-3 fincan bitki çayı ile vücut direncini artırmanız mümkün. Ayrıca bitki çayları, bal ve tarçın eklenerek hem daha lezzetli hale getirilebilir, hem de boğazı yumuşatmak ve öksürüğü azaltmak için fayda sağlanabilir. İşte bağışıklık sisteminizi güçlendirmenize yardımcı 5 çay…


1. Yeşil çay

Antioksidan deposu yeşil çay, içeriğindeki polifenol bileşikler sayesinde vücut direncini artırır ve kanserden korur. En yüksek faydayı sağlayabilmek için yeşil çayı 2-3 dakikadan fazla demlemeyin. Kafein içeriği fazla olduğundan dolayı günlük 2 fincandan fazla tüketmeyin. Kalp damar hastalığınız varsa yeşil çayı içmeden doktorunuza mutlaka danışın.

2. Zencefil çayı

Zencefil eski çağlardan günümüze çok sık tüketilen bir besin. Vücudu sıcak tutar ve organlarda, özellikle akciğer ve sinüslerde toksin birikimine engel olur. Lenf sisteminin temizlenmesine de yardımcı olarak enfeksiyon riskinin artmasını engeller. Öksürüğe, boğaz yanması, mide bulantısı ve gribal enfeksiyona faydalı olan zencefil çayı, bağışıklık sistemini güçlendirmede iyi bir alternatif.

3. Ihlamur çayı

Kışın sık sık rastlanan viral üst solunum yolu enfeksiyonlarında gelişigüzel antibiyotik kullanmak son derece sakıncalı. Bu hataya yapmak yerine bol bol ıhlamur için, ıhlamurun çiçek kısmını kullanın. Ancak aynı ıhlamuru gün boyu birkaç kez ısıtıp, üzerine su döküp kullanmak yerine her defasında yeni baştan demlemeye dikkat edin. Ihlamuru kesinlikle kaynatmayın.

4. Ada çayı

Kuru öksürüğü hafifleten ve soğuk algınlığından koruyan ada çayı, zararlı toksinlerin vücuttan atılmasını sağlayarak enfeksiyon riskini azaltır, karaciğeri temizler. Üstelik ada çayı gargarası boğaz iltihaplanmasına da iyi gelir. Fakat hamile ve emziren kadınların yan etkilerinden dolayı tüketmemesi gerekir. Ada çayının normalde de sürekli olarak 2 haftadan fazla tüketiminden kaçınılmalı.

5. Kuşburnu çayı

İçerisindeki yüksek C vitamini sayesinde doğal bir antioksidan olan kuşburnu çayı, bağışıklık sistemini güçlendirir. Günde 2 fincan tüketilebilen kuşburnu çayı, gribal enfeksiyonlardan korunmak için iyi bir alternatiftir.