Ayva Çekirdeğinin Faydaları
Kış aylarında soğuk havalarla birlikte bağışıklık sistemimizi sağlık sorunlarına karşı koruma amacıyla meyve ve sebzeden zengin beslenmemiz gerekir. Kışın, portakal ve mandalinanın yanı sıra ayva da, içerdiği vitamin ve mineraller sayesinde sofraların baş köşesinde olmayı hak eder. 92 gram ayvada;
- 52 kalori,
- 0 yağ,
- 0.3 gram protein,
- 14 gram karbonhidrat,
- 1.75 gram lif, bulunur.
Ayrıca günlük alınması gereken C vitamininin yüzde 15’i, tiaminin (B1 vitamini) yüzde 1.5’i B6 vitamininin yüzde 2’si, bakırın yüzde 13’ü, demirin yüzde 3.6’sı, potasyumun yüzde 4’ü, magnezyumun yüzde 2.6’sı bulunur.
“Ayvanın faydaları nelerdir?” diye sormadan önce ayvanın, Asya ve Akdeniz’in bazı bölgelerine özgü eski bir meyve olduğunu belirtmek yerinde olur. Geçmişi Antik Yunan ve Roma dönemlerine kadar uzanır. Ayva ve armut gibi daha çok tüketilen meyvelerin yakın akrabası olarak kabul edilir.
Ayva Yaprağının Faydaları
Peki geçmişte geleneksel tıpta da kullanılan ayvanın faydaları nelerdir? Tokluk süresini uzatmaktan saçları güçlendirmeye, mide-bağırsak hastalıklarından korumadan cildin genç kalmasına katkı sağlamasına kadar pek çok faydası olan ayvanın kalorisi de oldukça düşük. 100 gramında 40 kalori bulunan ayvanın, yaprağı meyvenin kendisinden ve kabuğundan çok daha fazla fenolik bileşik içerir. Bu nedenle ayva meyvesi için geçerli olan sağlık etkileri ayvanın yaprağı için de geçerli. Ayvanın yaprakları kurutulup kış aylarında çay olarak da tüketilebilir. Ayvanın faydaları…
1. Zayıflamaya Yardımcı Olur
Glisemik indeksi düşük olan ayva bu sayede kan şekerini çok hızlı yükseltmez. Bu nedenle diyabeti olan veya diyet yapan kişiler de rahatlıkla tüketebilir. Öğünlerde tercih edildiğinde lifli yapısı sayesinde tokluk süresini uzatan bu meyve, bu sayede zayıflamaya da yardımcı olur. Diyetlerde haşlanarak ya da buharda pişirilerek de tatlı ihtiyacını karşılayabilir. Ancak ayvanın büyüklüğüne dikkat etmek gerekir. 1 porsiyon ayva, büyük boy bir ayvanın yaklaşık yarısı kadardır.
2. Vücudu Virüslere Karşı Korur
İçeriğindeki C vitamini ve fitokimyasallar bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Günlük C vitamini ihtiyacının 4'te 1’ini karşılayan ayva, bu sayede vücudu patojenlere, virüslere ve bakterilere karşı korur. Gün içinde tercih edilecek 2 veya 3 porsiyon meyveden birini ayvadan yana kullanmak önerilir.
3. Saçları Uzatır
Demir, bakır ve çinko gibi mineraller içeriğiyle kan dolaşımını artırarak saç diplerine daha bol oksijenin taşınmasına yardımcı olur. Bu da saçları güçlendirir, uzamasına yardımcı olur.
4. Cildi Gençleştirir
Yüksek oranda demir, bakır ve çinko mineralleri içerir, bu sayede kırmızı kan hücrelerinin üretimini artırarak dolaşımda taşınan oksijen miktarını yükseltir. Dokulara daha çok oksijen gitmesiyle daha sağlıklı ve daha genç bir cilde sahip olunur.
5. Antioksidan İçeriği Kanser Riskini Azaltır
Serbest radikaller hücrelerin mutasyon geçirmesine veya kontrolsüz çoğalmasına neden olur, böylelikle kanser riski artar. Ayva ise, yüksek antioksidan içeriği sayesinde polifenoller yardımıyla vücudu serbest radikallere karşı koruyarak bu riski azaltır. Bu antioksidanlar, metabolik stres ve inflamasyonu azaltmaya yardımcıdır.
6. Kalp Damar Sağlığını Korur
Yüksek oranda potasyum içeriğiyle kan basıncını (tansiyonu) düşürmede etkilidir. Ayrıca yine yüksek oranda çözünebilir bir lif olan pektin içeriği kolesterolü düşürmeye yardımcı olur. İçeriğindeki demir, çinko ve bakır gibi mineraller de kan hücrelerinin yapımını ve kanın akışkanlığını artırarak dolaşım üzerinde olumlu etkiler yaratır.
7. Sindirimi Kolaylaştırır
Haşlanarak tüketilmesi, gaz problemlerini giderir, sindirime yardımcı olur. Kabızlığa iyi geldiği gibi ishal gibi şikayetlerinin önlenmesinde de kullanılabilen ayva, içerdiği yüksek lif sayesinde dışkının normal hacminin oluşmasına yardımcı olur. Ayrıca araştırmalar, ayva özünün, ülseratif kolit gibi inflamatuvar bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu özelliği olduğunu gösteriyor. Henüz araştırmalar yapılmaya devam edilse de erken araştırmalarda ayvalardaki bileşiklerin mide ülserini tedavi etmeye yardımcı olabileceği belirtildi. Bir araştırmayla, mide ülserine neden olan helikobakter pilorinin büyümesinin engellediği bulgularına ulaşıldı. Reflü hastalığı semptomlarının yönetilmesine yardımcı olabilir.
8. Bağırsak Hastalıklarını Önler
İçerdiği liflerle bağırsak hastalıklarına karşı koruyucu etki gösteren ayva, sindirim sistemi kanalında olumlu etkileri ile inflamatuar bağırsak hastalıklarına yakalanma riskini de azaltır. Lifin içindeki kateşin ve epikateşinler de kolonda kanser yapıcı toksinlerin bağlanmasına ve zararının önlemesine yardımcı olur.
9. Kansızlığa İyi Gelir
Ayvadaki yüksek demir, bakır ve çinko mineralleri kırmızı kan hücrelerinin üretimi için elzemdir. Bu nedenle de demir eksikliğine bağlı anemisi olan kişilerin demir alımını artırmak için ayva tüketmesi önerilir. Kırmızı kan hücresi üretiminin yüksek olması vücutta daha fazla oksijen taşındığı ve dolaşımın arttığı anlamına gelir. Ayvadaki demir metabolizma için önemli rol oynar.
10. Kötü Nefes Kokusunun Önüne Geçer
Anti-bakteriyel özelliği ile ayva, birçok mikroorganizmanın vücutta çoğalmasına engel olur, ağızdaki bakterileri yok ederek kötü nefes kokusunun da önüne geçer.
11. Hamilelikte Mide Bulantısına İyi Gelebilir
Gebelikte mide bulantısı ve kusma en yaygın semptomlardan biridir. Bazı araştırmalar, ayvanın bu semptomları azaltabileceğini gösteriyor.
12. Alerjik Reaksiyonlara Karşı Koruma Sağlayabilir
Ayva, alerjik reaksiyonlardan sorumlu bazı bağışıklık hücrelerinin aktivitesini baskılayarak çeşitli alerji semptomlarını hafifletebilir. Ayvadaki bileşikler, burun akıntısı, alerjik cilt ve astım gibi yaygın alerjik reaksiyonlarla savaşmada yardımcı olabilir. Yapılan hayvan deneylerinde meyvenin kendisinin ve çekirdek özlerinin atopik dermatit tedavisinde etkili olabileceği belirtilir. Ancak bununla ilgili daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır. Ayvanın ayrıca yüksek C vitamini içeriği ile iltihaplanmanın kontrol altına alınmasına yardımcı olurken cilt sağlığını ve görünümünü iyileşmeye fayda sağlar.