Yazı İçeriği

Avokado Nasıl Saklanır?

Avokadonun Faydaları

Avokadonun Besin Değerleri

Avokado Nasıl Yenir? Ne Zaman Yenir?

Sıkça Sorulan Sorular

Avokado Nasıl Saklanır?

Avokado, besin kalitesi ve değeri yüksek olan birçok yemekle birlikte ya da içerisinde kullanılabilen, ana vatanı Orta Amerika kökenli olan yarı tropik bir bitkidir. Avokado meyvesinin ve yapraklarının rengi yeşildir. Avokadoda K vitamini, hücre büyümesine katkıda bulunan B9 vitamini, E vitamini, C vitamini, B1, B2, B3, B5 ve B6 vitaminleri bulunur.

Avokadonun besin değerini ve formunu kaybetmemesi için nasıl saklandığı önemlidir.

Özellikle sağlıklı beslenmek isteyen kişilerin son zamanlarda düzenli aralıklarla tükettiği avokado faydaları arasında kalp-damar sağlığını korumak, kötü kolesterolü düşürmek, yaşlanma karşıtı etkiler, cildi yenilemek bulunur.

Peki avokado nasıl saklanır?

Avokadoyu bu şekillerde saklayabilirsiniz:

  • Avokadoyu hızlı bir şekilde olgunlaştırmak istiyorsanız avokadolarınızı bir kağıt torbaya koyun ve içerisine bir tane elma ya da muz koyun ve 1-3 gün bekletin. Elma ve muzun yaydığı etilen gazı olgunlaşma sürecini hızlandırır.
  • Olgunlaşmamış bir avokado aldıysanız tüketene kadar avokadonuzu oda sıcaklığında, doğrudan güneş ışığı almayan bir yerde saklayın. Avokadonun konulduğu yerin hava akımına açık olmasına özen gösterin.
  • Aldığınız avokado olgunlaşmışsa ve yeme kıvamına gelmişse uzun ömürlü olmaları için avokadoları buzdolabında, sebze bölümünde saklayın. Soğuk hava olgunlaşma sürecini yavaşlatır.
  • Eğer avokadoyu keserek saklayacaksanız avokadoları kapaklı bir kaba koyun. Tabağa koyduğunuz avokado dilimlerinin üzerine limon suyu veya sirke ekleyin ve bu şekilde saklayın. Böylece avokadolarınız kararmaz ve daha uzun süre dayanır.


Avokadonun Faydaları

Avokadonun faydaları:

  • Cildin Yenilenmesine Katkıda Bulunur,
  • Yaşlanmaya Karşı Koyar,
  • Göz Sağlığına İyi Gelir,
  • Tansiyonu Düzenlemeye Katkıda Bulunur,
  • Kalp Damar Sağlığına İyi Gelir,
  • Bağırsak Sağlığına İyi Gelir,
  • Hücre Yenilenmesini Destekler,
  • İltihabı Azaltır.

Cildin Yenilenmesine Katkıda Bulunur: Avokadonun faydalarından biri yüksek enerji içermesidir. Avokadonun enerji değeri yüksektir ve yapısında yüksek miktarda A, C, E vitaminleri barındırır. C vitamini cildin yenilenmesini sağlar. E vitamini kırışıklıkların giderilmesinde etkilidir.

Yaşlanmaya Karşı Koyar: Avokadonun yapısında yaşlanma karşıtı olarak anılan lutein ve glutatyon antioksidanları bulunur. Lutein ve glutatyon vücudumuzdaki atık yapılar olan ve hastalıklara neden olan serbest radikaller ile mücadele eden en kuvvetli antioksidanlardır.

Göz Sağlığına İyi Gelir: Avokadonun faydalarından biri de göz sağlığını desteklemesidir. Avokadonun yapısında bulunan lutein ve zeaksantin adlı antioksidanlar göz sağlığını korumada etkili yapılardır. Bu iki antioksidan, gözleri serbest radikallerden korur ve görme keskinliğini arttırır. Lutein yağla buluştuğunda daha iyi emilir. Bu nedenle avokadoyu zeytinyağı gibi yağ barındıran bir besinle birlikte yemek elde edilecek faydayı arttırır. 

Tansiyonu Düzenlemeye Katkıda Bulunur: Avokadonun faydaları arasında tansiyonu düzenlemesi de bulunur. Avokadoda potasyum zengini olarak bilinen muzdan daha fazla miktarda potasyum bulunur. 100 gram avokado yaklaşık 507 mg potasyum vardır ve vücudun bir günlük potasyum ihtiyacının neredeyse üçte birini tek başına karşılayabilir. Sodyum ve potasyum dengesini koruyan avokado tansiyonun düzenlenmesine yardımcı olur.

Kalp Damar Sağlığına İyi Gelir: Avokadoda bulunan tekil doymamış yağ asitleri kötü kolesterolü düşürmeye ve HDL (iyi) kolesterolü artırmaya destek olur. Bu özelliği ile avokado, kalp rahatsızlıklarına yakalanma ihtimalini düşürebilir.

Bağırsak Sağlığına İyi Gelir: 100 gram avokadoda yaklaşık 7 gram lif yer alır ve bu miktar günlük lif ihtiyacının yaklaşık 3’te birini tek başına karşılar. Bu özelliği ile avokado tok tutar, kabızlığa karşı etkilidir, sindirim sistemini destekler, kilo vermeye yardımcı olur. Öte yandan kalorisi yüksek olduğu için avokadonun fazla tüketilmemelidir. Avokadonun 100 gramında 164 kalori vardır ve günde yarım porsiyondan fazla yenmemelidir.

Hücre Yenilenmesini Destekler: Avokadonun faydalarından bir diğeri de avokadoda yüksek oranda bulunan folik asitin etkileridir. Bu özelliği ile avokado insan sağlığına hem de anne karnındaki bebeklerin gelişimi için faydalıdır. Folik asit, hücre yenilenmesini sağladığı için kanserden korunmaya da yardımcı olur. 

İltihabı Azaltır: Avokadoda bulunan fitokimyasallar ve yağ asitleri, iltihabın azalmasını destekler. Böylece farklı kronik hastalıkların yaratacağı risk seviyesini azaltır. 

Avokadonun Kadınlara Faydaları

Avokadonun kadınlara faydaları arasında; 

  • Gebelik döneminde bebeğin gelişimine ve annenin sağlığına katkıda bulunmak, 
  • Osteoporoz riskini azaltmak, 
  • Cildin nemlenmesini sağlamak, 
  • Premenstrüal sendrom etkilerini azaltmak, 
  • Kilo kontrolünü desteklemek bulunur.

Bebek ve Anne Sağlığını Destekler: Avokadonun yapısında bulunan folalt gebelik döneminde anne sağlığını ve bebek sağlığını destekler. Yapısındaki sağlıklı yağlar süt kalitesinin artmasına katkıda bulunur.

Kemik Sağlığına İyi Gelir: Avokadonun kadınlara faydaları arasında kemik sağlığına iyi gelmesi de yer alır. Avokadoda K vitamini ve magnezyum gibi kemik sağlığını destekleyen mineraller vardır. Bu yapısı nedeniyle avokado osteoporoz ihtimalinin azaltılmasını destekler.

Cildin Nemlenmesini Sağlar: Avokadoda yer alan antioksidanlar ve sağlıklı yağlar, cildin nemlenmesine katkıda bulunur, cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur ve erken yaşlanma etkilerini zayıflatabilir.

Premenstrüel Sendrom Belirtilerini Azaltır: Avokadoda, hormon dengesine katkı sağlayan fitosteroller bulunur. Bu yapısı nedeniyle avokado, premenstrüel sendromun yaşattığı kötü etkilerin hafifletilmesini destekler.

Kilo Kontrolüne Yardımcı Olur: Lif oranı yüksek bir meyve olan avokado içeriğindeki sağlıklı yağlar ile uzun süre tok tutar ve böylece kilo kontrolüne yardımcı olur, tokluk hissi verir.

Avokadonun Bebeklere Faydaları

Avokadonun bebeklere sağladığı faydalar:

  • Beyin gelişimini destekler,
  • Besleyicidir,
  • Bebeklerin sindirimine iyi gelir,
  • Yumuşaklığı ile katı besine geçişi kolaylaştırır, 
  • Bebeklerin vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamaya katkıda bulunur.

Beyin Gelişimini Destekler: Avokado, bol miktarda omega-3 asitleri ve oleik asit barındırır. Bu yağlar, beyin ve sinir sistemi gelişimi açısından çok önemlidir.

Besleyicidir: Avokadonun bebeklere faydalarından biri de besleyici olmasıdır. Yüksek kalorili yapısıyla avokado bebeğin ihtiyaç duyduğu besinlerin alınmasına katkıda bulunur. Özellikle hızlı büyüme ataklarının gerçekleştiği dönemlerde ihtiyaçların karşılanmasına yardımcı olur.

Bebeklerin Sindirimine İyi Gelir: Lifli yapısı nedeniyle avokado gelişme dönemindeki bebeklerin sindirim sistemini düzenler, kabızlıktan korur.

Katı Besinlere Geçişi Kolaylaştırır: Bebeklerin katı besinlere geçtiği ilk aşamada yumuşak besinlere ihtiyaç duyulur. Püre haline getirilen avokado iyi bir geçiş besinidir ve besleyicidir.

Vitamin ve Mineral Kaynağıdır: Avokado, K vitamini, E vitamini, B vitaminleri ve potasyum gibi önemli vitamin ve mineralleri içerir. Bu besinler, bebeklerin genel sağlığının ve gelişiminin desteklenmesine katkıda bulunur.

Avokadonun Besin Değerleri

Avokadonun besin değerleri (100 gram için):

  • Enerji: Takriben 60 kalori verir. Enerjinin kaynağı ağırlıklı olarak sağlıklı yağlardan gelir.
  • Yağ: 100 gram avokadoda yaklaşık olarak 15 gram civarında, büyük bölümü tekil doymamış yağ asitlerinden oluşan yağ vardır.
  • Karbonhidrat: Takribi 9 gram karbonhidrat barındırır. Bu miktarın 7 gramı lif olduğu için net karbonhidratı 2 gramdır.
  • Protein: 100 gram avokadoda 2 gram protein bulunur.
  • Vitamin: K vitamini, E vitamini, C vitamini ve B grubu vitaminler bakımındn vitamin deposudur.
  • Mineraller: Yapısında potasyum, magnezyum ve demir gibi önemli mineraller vardır. Yüksek miktarda potasyum içerir.
  • Antioksidanlar: Lutein ve zeaksantin gibi göz sağlığı açısından değerli antioksidanlar barındırır.

Avokado da Hangi Vitaminler Var?

Avokado insan sağlığı açısından önemli olan pek çok vitamin bulunur. Avokadodaki vitaminler arasında K vitamini, B9 (folat), kuvvetli bir antioksidan olan E vitamini, C vitamini, B5 (pantotenik asit), hormon üretimine katkıda bulunan B6, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) ve B3 (niasin) bulunur.

Avokado Nasıl Yenir? Ne Zaman Yenir?

Avokado nasıl yenir sorusunun yanıtı pek çok maddeden oluşur. Avokado, tüketim açısından çok yönlü bir meyvedir ve farklı şekillerde yenilebilir.

Avokado Tarifleri:

Çiğ Tüketim: Avokadoyu ikiye keserek çekirdeğini çıkarıp ve etli kısmı doğrudan yenilebilir.

Salatalara Ekleme: Uygun ebatta kesilmiş avokado salatalara katılarak yenilebilir. Bu tüketim şekliyle salatalara hem sağlık hem de lezzet verir. Tekli doymamış yağlar salatanın diğer bileşenlerinden gelen besinlerin emilimini arttırabilir.

Sandviçinize Koyun: Püre haline getirdiğiniz avokadoyu sandviçinize sürebilirsiniz.

Smoothie’ye Katın: Sevdiğiniz birçok smoothie’ye avokado ekleyebilirsiniz.

Yumurtayla Beraber Yiyin: Avokado nasıl yenir sorusunun bir diğer yanıtı ise yumurtayla yenmesidir. Avokado, özellikle kahvaltıda yumurtanızın yanına sağlıklı ve lezzetli bir eşlikçi olabilir.

Pişirin: Avokadoyu fırında pişireceğiniz yemeklere ekleyebilirsiniz.

Avokado Ne Zaman Yenir?

Avokadoyu yemenin en doğru zamanı olgunlaştığı zaman yemektir. Yüzeyine hafifçe bastırıldığında yumuşaksa olgunlaşmış ve yenmeye hazır demektir. Çok sert avokadolar henüz olgunlaşmamış, çok yumuşak olanlar ise aşırı olgunlaşmış olabilir. Bu dengeye dikkat etmelisiniz. Peki avokado ne zaman yenir? Avokado günün her saatinde yenilebilir. Kahvaltıda, öğle veya akşam yemeğinde çeşitli yemeklerle veya ara öğün olarak tüketilebilir.

Avokado yüksek, kalori ve yağ içeriği nedeniyle, bireysel sağlık durumlarına ve diyet gereksinimlerine göre tüketim miktarı dengelenmelidir. Fazla yenilirse karaciğer sağlığını olumsuz etkileyebilir. Kan sulandırıcı ilaç kullananlar az miktarda yemelidir.

Sıkça Sorulan Sorular

Avokado Alerji Yapar mı?

Avokado alerji yapar mı? Nadiren de olsa bazı insanlarda alerjik reaksiyona neden olabilir. Avokado alerjisi iki farklı şekilde ortaya çıkabilir. Bunlardan biri Oral alerji sendromudur. Bu durumda ağız, dudaklar, dil ve boğazda kaşıntı ve şişme yaşanır. Diğeri ise lateks – meyve sendromudur. Avokado, lateks ile çapraz reaktivite gösterebilen doğal lateks kauçuğuna benzer proteinler içerir. Bu nedenle, latekse alerjisi olan kişiler avokadoya alerjik karşı alerjik reaksiyon geliştirir. Bu durumda ciltte döküntü, mide bulantısı, kusma veya daha ciddi sorunlar yaşanabilir. 

Avokado Haftada Kaç Tane Yenmeli?

Avokadonun sağlığa önemli katkıları vardır ancak dikkatli tüketilmelidir. Ortalama olarak, haftada 2-3 avokado yenmesi, dengeli ve sağlıklı bir diyetin parçası olarak önerilir. Bu miktar, kalp sağlığını destekleyen tekli doymamış yağ asitleri, lif ve çeşitli vitamin ve mineraller açısından yeterli alım sağlarken, aynı zamanda toplam kalori ve yağ alımını aşırıya kaçmadan dengeler.