Plastik bardak ve şişelere dikkat!
Günümüzde gıdalar ve sıvı tüketim maddeleri sıklıkla plastik ambalajlarda tüketiciye ulaşıyor. Plastik şişe ve bardakların hammaddesi petrol atıklarıdır. Plastik şişeler, bardaklar ve karıştırıcılar; sıcak su, sıvı ve asit içeriklerle temas ettiğinde kanserojen maddeler olan Bisfenol-A (BPA) ve Dioksin ortama geçer. Dioksinin kanser hastalığı yaptığı birçok bilimsel çalışmayla kanıtlanmıştır. Bisfenol-A ve Dioksinler vücuda girer, vücutta yağ dokusunda depolanır ve uzun süre atılamayarak birikir. BPA sıklıkla östrojen hormonu etkisini artırıcı, testosteron ve tiroit hormonlarının etkisini azaltıcı yönde zarar verir ve bunun sonucu başta meme kanseri ve prostat kanseri olmak üzere bazı kanser türleri, diyabet, obezite, kalp-damar hastalıkları artışı görülebilir.
Sebillere dikkat!
Su sebilleri, soğutucuları ve pet şişelerde saklanan işlenmiş içme suyu ortam temizliği ve hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde ishal, bulantı kusma gibi belirtiler veren mide barsak sistemini enfekte edecek bakteri, virüs ve parazitler bulaştırabilir. Dikkat edilmediğinde bazı sarılık türleri, Hepatit A ve Hepatit E de ağız yoluyla insan vucuduna girip enfeksiyona neden olabilmektedir. Su ile bulaşabilen rotavirüs ve norovirüs gastroenteritleri görülmesi olasıdır. Kullanım miktarına göre belli aralıklarla örneğin aylık olarak sebillerin içi ve dışı gözle görülür kirlerden temizlenmeli ardından belli miktarda klorlama veya ozonlama yöntemleri ile hijyen sağlanmalıdır. Ozonlama yapan firmalardan destek alınarak sebil temizliği sağlanabilir. Damacanalara takılan pompalar her değişim sırasında yıkanmalı boruların içinden sıcak su geçirilmelidir.
Sebze ve meyveleri iyi yıkayın
Sebze ve meyveler tabii ortalarında üretim sırasında kullanılan su ve gübreler ya da doğal ortamdaki hayvanların dışkıları ve toprakta yaşayan bakterilerle kirlenebilir. Sadece bakteriler değil parazitler ve suyla geçen virüsler de meyve ve sebzeleri zararlı hale getirebilir. Yemeden önce oda ısısındaki kapta bekleterek yıkamak, ovalayarak yıkamak ve yapraklı sebzeleri yaprak aralıklarını ayırarak yıkamak uygun temizleme yöntemleridir. Geniş yapraklı sebzeler yapraklarının arasında gözle görülür ya da görülmeyen büyüklükteki canlıları barındırabileceğinden özenle yıkanıp tüketilmelidir. Toprak altında yetişen patates gibi sebzeler fazla toprağından fırçalanıp suyla yıkanırsa daha temiz bir uygulama olacaktır. Sirkeli veya limonlu suda 10-15 dakikalık bekletip ardından suyla yıkamak mikroorganizmaların, parazit kistlerinin ve kimyasal artıkların meyve ve sebzelerden arınmasını sağlayacaktır. Pek çok faydası olan salatalar iyi yıkanmamış sebzelerden hazırlandığında hastalık kaynağı olabileceğinden evde ve ev dışı mekanlarda salata tüketiminde dikkatli olmak gerekir.