Bölüm Hakkında
Acıbadem Sağlık Grubu, Radyasyon Onkolojisi bölümleri, iyonizan radyasyon kullanarak radyasyonun kansere etkilerini, tümörlerin davranışlarını inceleyen ve bu alanda araştırma ve uygulama yapan birimdir.
Acıbadem Sağlık Grubu, Radyasyon Onkolojisi bölümleri içinde radyoterapi ve radyocerrahi olmak üzere iki uygulama alanı bulunmaktadır.
Radyoterapi (Işın Tedavisi)
Radyoterapi; kanserli dokunun veya bazı iyi huylu tümörlerin tedavisinin radyasyonla yapılması olarak tanımlanır. Bu nedenle halk arasında “radyasyon tedavisi” ve ya “ışın tedavisi” olarak da adlandırılır.
Radyoterapide kullanılan ışınlar, tedavi edilen bölgedeki kanser hücrelerinin büyümesini durdurmak ya da o hücreleri öldürmek amacıyla kullanılır. Radyoterapi kanser tedavisinde sık kullanılan bir uygulamadır. Öyle ki, kanser hastalarının %60-80’inde kanser tanısı konduktan sonra en az 1 kere radyoterapi ihtiyacı oluşabilir.
Ethos , radyoterapi tedavilerinde kullanılan yapay zeka destekli bir tedavi cihazıdır. Ortalama radyoterapi süresinin kısalmasına yardımcı olur.
Radyoterapi nedir, nasıl uygulanır?
Acıbadem Maslak Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, Radyoterapi üzerine soruları yanıtlıyor.Tedavi Şekli Nasıl Belirlenir?
Tedavilerin şeklini etkileyen pek çok faktör bulunuyor. Bunların başında; hastanın yaşı, genel sağlık durumu, teşhis edilen kanserin türü, yaygınlığı, yerleşim yeri geliyor. Tedavi kararları, birçok farklı branştan uzman doktorun hastayı birlikte görüp değerlendirmeleri (Multidisiplinler yaklaşımı) sonucu alınıyor.
Her hasta için ayrı bir tanı ve tedavi süreci planlanıyor ve uygulanıyor. Çünkü kişiler aynı tip kanser hastası bile olsalar, her hastanın tedavisi, kendi koşullarına göre değerlendirilmelidir.
Tedavi Ekibi Kimlerden Oluşuyor?
Radyasyon onkolojisi uzmanı: Vücudun hangi bölgesine, ne kadar radyoterapi uygulanacağına karar veren, doktordur. Tedavi boyunca hastanın takibi, tümördeki değişikliklere bağlı olarak gerekli tedavi değişimi, hastanın yaşadığı yan etkilerin değerlendirilmesi ve tedavisinden sorumludur.
Radyasyon fizikçisi: Radyoterapinin tedavi planlaması, kalitesi ve cihazlarla ilgili teknik destek ve bakım sürecinin koordinasyonu ile güvenliğinden sorumludur. Tedavi planı ve uygulamasında radyasyon onkolojisi uzmanı ile birlikte çalışır.
Radyoterapi teknikerleri: Radyoterapi cihazlarını kullanmak üzere eğitim almış kişilerdir. Tedavi sırasında odada hasta ile birlikte bulunmazlar, ancak kumanda odasında bulunan ekran aracılığıyla; hasta ile kesintisiz iletişim halindedirler. Hastanın doğru pozisyonunun sağlanması, cihazın çalıştırılması ve tedavi esnasında değerlendirme filmlerinin çekilmesinden sorumludurlar.
Onkoloji hemşiresi: Hastanın tedavisi ve takibi süresince radyasyon onkologu ile birlikte hastanın en yakınında bulunan ekip üyesidir. Radyoterapinin yan etkileri, hastanın yapması ve yapmaması gerekenler gibi konularda hekim ile hasta arasında köprü görevi yaparlar.
Sekreterya: Hastanın doğru yönlendirilmesi, randevuların düzenlenmesi, dosyaların oluşturulması ve bulundurulması, tedavi ücreti konusunda bilgilendirme ve hastanın sağlık güvencesinin gerektirdiği işlemlerin yapılmasından sorumludur.
Radyoterapinin Etkisi Nedir?
Radyoterapide kullanılan ışınlar, tümörlü dokuların hücre çekirdeğindeki DNA’yı etkiliyor. Hücre çekirdeğindeki DNA yeterince zarar gördüğünde ise hücreler çoğalma yeteneğini kaybediyor.
Kanserli dokuda ölen hücreler yenilenmediğinde, kanserin büyümesi duruyor ve kitle küçülüyor. Radyoterapi seansı sırasında verilen yüksek dozdaki radyasyon, hücreleri öldürüyor veya çoğalmalarını engelliyor. Tümör hücreleri birçok normal hücreden daha hızlı bölündüklerinden radyoterapi bu hücreleri yüksek oranda öldürüyor. Normal hücreler de radyoterapiden belli ölçüde etkilense de tümör hücrelerinde olmayan özel onarım mekanizmalarıyla bu etkiden kısa sürede kurtulabiliyorlar.
Radyocerrahi
Radyasyon onkolojisinin uygulama alanlarından biri olan radyocerrahide temel amaç; çok sayıda düşük enerjili ışın demetlerinin hastalıklı bölgeye yönlendirilmesi ve hastalıklı noktada odaklanıp, sadece bu noktada yüksek enerji sağlayarak dokuda değişiklik yaratılmasıdır. Böylece hastalıklı bölgeye yoğun ışın verilerek kanser hücrelerinin küçülmesi ya da ölmesi sağlanırken, çevresindeki normal dokular da radyasyonun zararlı etkilerinden korunmuş oluyor.
Radyoterapi hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?
Acıbadem Maslak Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, Radyoterapi üzerine soruları yanıtlıyor.Radyocerrahi Uygulamaları
STEREOTAKTİK RADYOCERRAHİ (SRC)
Koordinatlar yardımı ile bir hedefin tedavisi anlamına gelen SRC, üç boyutlu olarak koordinatların belirlenmesini takiben yüksek dozda uygulanan radyasyonla tümörün tek seansta tamamen harap edilmesi anlamına geliyor. Bu işlem sırasında IGRT uygulanması, hedefin gerçek harabiyeti açısından önem taşıyor.
STEREOTAKTİK RADYOTERAPİ (SRT)
SRC tedavisinin birden fazla seansta; genellikle 3-5 seans uygulandığında tedavi, Stereotaktik Radyoterapi (SRT) olarak adlandırılıyor.
Acıbadem Radyasyon Onkolojisi bölümlerinde MR-LINAC , Gamma Knife , TrueBeam , Tomoterapi , CyberKnife , Trilogy , Intraoperatif Radyoterapi gibi medikal cihazlar kullanılıyor.
Doktorlar
- Profesör Doktor BANU ATALAR Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor BÜNYAMİN KAPLAN Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor ENİS ÖZYAR Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor EVRİM KADRİYE TEZCANLI Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor FULYA AĞAOĞLU Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor GAMZE UĞURLUER SÜMER Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor H. ARMAĞAN ARICAN Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor IŞIK ASLAY Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor LÜTFİ ÖZKAN Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor MEHMET UFUK ABACIOĞLU Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor MELTEM SERİN Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor MERİÇ ŞENGÖZ Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Profesör Doktor NURAN BEŞE Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doçent Doktor SERAP YÜCEL Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor Öğretim Üyesi ZEYNEP GÜRAL Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor ALPTEKİN ARİFOĞLU Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor ASLI SARAN İKİZLER Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor BURCU DURMAK İŞMAN Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor ELİF ÖZTÜRK Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor ERTUĞRUL TEKÇE Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor FUZULİ TUĞRUL Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor KADİR UÇAR Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor LEYLA ŞEN Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor OSMAN BURAK CAN Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor SEDA ERDOĞDU Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
- Doktor SEDENAY OSKEROĞLU KAPLAN Radyasyon Onkolojisi Hızlı Randevu Al
Medikal Teknolojiler
Birimin Tüm İlgi Alanları
- Ağız Kanseri
- Akciğer Kanseri
- Beyin Tümörü
- Böbrek Kanseri
- Cilt (Deri) Kanseri
- Endometrial Kanser
- Gebelikte Meme Kanseri
- Gırtlak Kanseri
- Gliomlar
- Hasta Yakınlarına Öneriler
- Kalıtsal Meme Kanserleri
- Kanser (Onkoloji)
- Kanser Belirtileri
- Kemik Tümörleri
- Lösemi (Kan Kanseri)
- Meme Kanserinde Radyoterapi
- Mesane Kanseri
- Mide Kanseri
- Noninvaziv Kanserler
- Pediyatrik Onkoloji ve Hematoloji
- Prostat Kanseri
- Radyoterapi (Işın Tedavisi)
- Rahim Ağzı (Serviks) Kanseri
- Testis Kanseri
- Tıbbi Onkoloji
- Vulva Kanseri
- Yumurtalık (Over) Kanseri
Hastaneler
-
Adana Hastanesi
-
Altunizade Hastanesi
-
Atakent Hastanesi
-
Ataşehir Hastanesi
-
Bodrum Hastanesi
-
Bursa Hastanesi
-
Eskişehir Hastanesi
-
İzmir Kent Hastanesi
-
Kayseri Hastanesi
-
Maslak Hastanesi