Bir kanser teşhisi her yaşta üzücü olabilir, ancak söz konusu hasta bir çocuk olduğunda bu durum aileler için daha da zorlayıcıdır. Bu süreçte çocuğun kanser tedavisi süreçlerinin doğru yönetimi önem taşır. Çocukluk çağı kanseri yaygın değildir, ancak meydana geldiğinde, bu rahatsızlığa sahip çocukların ve ebeveynlerinin hayatını değiştirir.
Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Onkoloji Kliniği’ nde, 0-18 yaş arası çocuklarda görülen kanser türlerinin erken teşhisi ve tedavisi hedeflenmektedir. Multidisipliner yaklaşım ve yenilikçi tedavi yöntemleriyle çocukların yaşam kalitesini artırılması ve hastalıksız yaşam süresinin uzatılması amaçlanır. Beyin tümörleri, lösemi, lenfomalar, nöroblastom gibi birçok kanser türü ve kalıtsal durumlar çocuk onkolojisi kapsamına girer.
Çocuk Onkolojisi Nedir?
Çocuk onkolojisi, çocuklardaki kanser türlerini erken teşhis edip, en uygun tedaviyle iyileşme oranını artırmak ve çocukların hayat kalitesini koruyarak yaşamlarını sürdürmeleri amaçlanır.
Beyin tümörleri, lösemi, lenfomalar, Langerhans hücreli histiyositoz (LHH), nöroblastom, kemik kanserleri (osteosarkom, Ewing sarkomu), yumuşak doku sarkomları, böbrek (Wilms tümörü) ve karaciğer tümörleri, germ hücreli tümörler ve diğer 18 yaş altında görülen tüm kanserler ile hemangiom, lenfangiom gibi benign tümörler ve kansere yatkınlık yaratan kalıtsal durumlar çocuk onkolojisi alanına girmektedir.
Tedavi felsefesi, multidisipliner yaklaşımla hastaya göre planlanmış bireysel tedavi şemaları oluşturmak, güncel bilimsel verileri ve yöntemleri kullanarak hedefe yönelik tedavileri ve immünoterapi uygulamalarıyla hastaların iyileşme şansını artırmak ve yan etkileri en aza indirmektir.
Çocuklarda Sık Görülen Kanser Türleri Nelerdir?
En sık görülen kanserler beyin tümörleri, lösemi, lenfomalar ve nöröblastomdur. Bu kanserlerin erken belirtileri arasında kansızlık, kemik ağrıları, kilo kaybı, şişlikler ve nörolojik belirtiler baş ağrısı, kusma yer alır.
Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Onkoloji Kliniği, her kanser türüne özgü tedavi protokollerine sahiptir. Genellikle kemoterapi, radyoterapi, cerrahi müdahaleler yapılır ve gerektiğinde kemik iliği nakli uygulanır.
Tanı Yöntemlerimiz
Tanıda kan testleri, biyopsiler, MR, BT, PET-CT gibi görüntüleme yöntemleri, genetik ve moleküler analizler kullanılır. Biyopsi sonuçları kanser türünü belirlerken, görüntüleme hastalığın yayılımını gösterir.Son yıllarda standart patoloji araştırmalarının yanı sıra moleküler patoloji çalışmalarının da yapılmasıyla tümörün tam anlamıyla parmak izi belirlenebilmekte ve bu sayede hastanın tümörüne özel hedefli tedaviler ve immunoterapiler planlanabilmektedir.
Tedavi Yöntemlerimiz
Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Onkoloj Kliniği’nde başlıca tedavi yöntemleri kemoterapi, radyoterapi, cerrahi müdahaleler, hedefe yönelik tedaviler ve immünoterapilerdir. Yan etkileri yönetmek için destekleyici tedaviler de verilir.
Kemoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için kullanılan ilaçlarla yapılan bir tedavidir. Yan etkiler arasında bulantı, saç dökülmesi, kan sayımlarında düşüklükler, bağışıklık sistemi zayıflığı, karaciğer ve böbrek üzerine yan etkileri olabilir.
Radyoterapi, kanser hücrelerini yok etmek için yüksek enerjili ışınların kullanıldığı bir tedavidir. Genellikle lokalize tümörler için tercih edilir.
Tümörün çıkarılması gerektiğinde cerrahi uygulanır. Robotik cerrahi ve minimal invaziv teknikler, hastanın iyileşme sürecini hızlandırmak amacıyla kullanılabilir.
Kemik iliği nakli, kemik iliğinin yeniden sağlıklı hücreler üretmesini sağlamak amacıyla yapılan bir tedavi yöntemidir, genellikle lösemi, lenfoma ne solid tümörlere gibi hastalıklarda kullanılır.
Hedefli tedavilerin veya immunoterapilerin kemoterapi ilaçlarından çok farklı yan etkileri bulunmaktadır. Çoğu hedefli ilaç saç dökülmesi yapmaz, kan sayımlarını etkilemez. Bu tedaviler, kanser hücrelerinin belirli özelliklerine yönelik olarak çalışır ve vücudun bağışıklık sistemi kanserle savaşmaya teşvik edilir.
Teknolojiler ve Kullanılan Cihazlar
Tanı ve tedavi sürecinde ileri görüntüleme cihazları (MR, BT, PET-CT), radyoterapi cihazları, robotik cerrahi sistemleri, kemoterapi infüzyon pompaları ve genetik analiz cihazları kullanılır.
Tedavi Süreci ve Hasta Takibi
Tanıdan sonra, multidisipliner bir ekip tedavi planı oluşturur. Hasta takibi sıkı bir şekilde yapılır ve tedavi sonrası uzun dönem izlem ve rehabilitasyon hizmetleri sağlanır.
Aile Danışmanlığı
Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Onkoloji Klinği’nde psikolojik destek, aile danışmanlığı, destek grupları ve sosyal hayata adaptasyonu kolaylaştıran eğitim hizmetleri sunulur.
Kliniğimizde bulunan ve Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı BADEM sınıfı ile hastaların hem eğitim sürekliliği sağlanmakta, hem de ileriye dönük yaşam planlarının kesintisiz yürümesi amaçlanmaktadır.
Yenilikçi Tedavi Yaklaşımları
Yenilikçi yaklaşımlar arasında kişiselleştirilmiş tedavi planları, klinik araştırmalar kapsamında yeni ilaçlar, immünoterapiler ve hedefe yönelik tedaviler yer alır. Teknolojik cihazlar tedavi süreçlerini daha etkili hale getirir.
Birimimizde teknolojinin sunduğu imkanlarla, moleküler olarak tümörün özelliklerinin farklı yönleri ortaya konabilirse, tedaviler de her hastanın tümörünün bu farklılığına göre şekillendirilmektedir. Böylece hastaya verilen ilacın etkin olacağından emin olunarak tedavi düzenlenir. Bu kapsamda hedefe yönelik tedaviler amaçlanır. Acıbadem Maslak Hastanesi Çocuk Onkoloji Kliniği’nde görev yapan uzman doktorlar multidisipliner tedavi yaklaşımı uygular.
Doktorlar
Birimin Tüm İlgi Alanları
Hastaneler
-
Altunizade Hastanesi
-
Fulya Hastanesi
-
International Hastanesi
-
Maslak Hastanesi