Hücresel Tedavi Nedir?
Hücresel tedavi, hasarlı dokuları onarmak, hastalıkları tedavi etmek veya vücudun işlevlerini iyileştirmek amacıyla hücrelerin kullanıldığı bir tedavi yöntemidir. Bu tür tedaviler, genellikle kök hücreler gibi özel hücre tiplerini kullanır. Kök hücreler, vücuttaki çeşitli hücre türlerine dönüşebilme yeteneğine sahiptirler, bu da onları birçok farklı hastalığın tedavisinde potansiyel olarak kullanışlı kılar.
Acıbadem Sağlık Grubu Hücresel Tedavi ile kök hücre alanında, gen tedavi ürünleri ve doku mühendisliği uygulamalarıyla hastalarına hizmet vermektedir.
Uygulanan tedaviler hastaya özgü protokollerle, multidisipliner bir anlayışla Hematoloji, İmmünoloji, Onkoloji, Radyasyon Onkolojisi, Plastik Cerrahi, Dermatoloji, Ortopedi, Fizik Tedavi, Nöroloji, Nöroşirurji, Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi ve Genetik bilim dallarında uygulanmaktadır.Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi öğretim üyelerinin katkılarıyla yürütülen ve yönetilen klinik araştırmalar da gerçekleştirilmektedir.
Uygulama Alanları
Hücresel tedaviler, özellikle aşağıdaki alanlarda uygulanmaktadır:
- Kanser Tedavisi : Özellikle kan kanserleri olmak üzere, kök hücre transplantasyonu kemoterapi veya radyoterapinin ardından hasar gören kemik iliğini onarmak için kullanılır.
- Doku Mühendisliği : Hasarlı dokuları onarmak veya eksik dokuları yeniden oluşturmak için hücreler kullanılır.
- Otoimmün Hastalıklar : Tip 1 diyabet, romatoid artrit gibi otoimmün hastalıkların tedavisinde kullanılabilir.
- Kardiyovasküler Hastalıklar : Kalp krizi sonrası hasar gören kalp dokusunun onarımında kök hücre tedavileri umut vaad etmektedir.
Hücresel Tedavinin Faydaları Nelerdir?
Hücresel tedavinin sunduğu faydalar, kullanıldığı alanlara ve tedavi edilen hastalıklara göre değişiklik gösterse de, genel olarak aşağıdaki avantajları sağladığı bilinmektedir:
Doku Onarımı ve Yenilenmesi
Hücresel tedavi, hasar görmüş veya hastalıklı dokuların onarımını ve yenilenmesini sağlayarak, vücudun doğal iyileşme sürecini hızlandırabilir. Örneğin, kalp krizi sonrası zarar gören kalp dokusu veya kazalar sonucu hasar gören deri dokusu için kullanılabilir.
Hastalıkların Tedavisi
Hücresel tedavi, kök hücreler ve diğer hücre tiplerinin kullanılmasıyla çeşitli kronik ve zor tedavi edilen hastalıkları tedavi etme potansiyeline sahiptir. Özellikle kan kanserleri, bazı otoimmün hastalıklar ve genetik bozukluklar bu tedavi yöntemiyle ele alınabilir.
Organ Fonksiyonlarının İyileştirilmesi
Hücre nakilleri, organ yetmezliklerinde organ fonksiyonlarını desteklemek veya iyileştirmek için kullanılabilir. Örneğin, böbrek veya karaciğer yetmezliği olan hastalarda uygulanan hücresel terapiler, organ fonksiyonlarını destekleyerek hastaların yaşam kalitesini artırabilir.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirme
Özellikle alogreft ve ototransplantasyon yöntemleri ile yapılan kök hücre transplantasyonları, bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalıklarla savaşmada etkili olabilir. Bu, özellikle bağışıklık sistemi zayıflamış veya kemoterapi görmüş kanser hastaları için önemlidir.
Yan Etkilerin Azaltılması
Hücresel tedaviler, hastalıkların daha hedeflenmiş bir şekilde tedavi edilmesini sağlar, bu da geleneksel tedavi yöntemlerine göre daha az yan etki ile sonuçlanabilir.
Kronik Hastalıklarda Umut
Parkinson hastalığı, Alzheimer ve ALS gibi tedavisi zor nörodejeneratif hastalıklar için yeni tedavi yolları sunar. Hücresel tedavi, bu tür hastalıkların ilerlemesini yavaşlatma veya durdurma potansiyeline sahiptir.
Hayat Kalitesinin Artırılması
Hücresel tedavi, yaşam kalitesini doğrudan etkileyen birçok durumda iyileşme sağlayabilir. Hastaların günlük yaşamlarında daha aktif ve bağımsız olmalarına olanak tanır.
Hücresel tedavinin sağladığı bu faydalar, tedavinin potansiyelini göstermekle birlikte, uygulamaların geniş çaplı kabul görmesi için daha fazla klinik araştırma ve güvenlik değerlendirmesi gerekmektedir.