CyberKnife Nedir?
CyberKnife, tüm vücutta kanser tedavisi yapmak için tasarlanmış robotik radyocerrahi sistemidir. "Uzay neşteri" olarak da alınır ve 'Saybırnayf' olarak telaffuz edilir.
Bu sistem sayesinde radyasyon demetleri odaksal olarak kullanılarak, beyin ve vücuttaki kanserli dokular yüksek dozlarla tedavi edilebiliyor. Normal dokular, radyasyonunun etkilerinden korunabiliyor.
Bilgisayar kontrollü robot ile tedavi cihazı, hasta etrafında dönerek ve yüzlerce açıdan ışınlama yaparak tedaviyi gerçekleştiriyor.
CyberKnife cihazı içinde alt sistemler bulunuyor:
- Görüntüleme kılavuzluğunda tümörün yerini saptayan sistem,
- Bilgisayar kontrollü robot ve robotik hasta pozisyonlandırma sistemi.
Temel olarak CyberKnife, sanayide kullanılan robotlar üzerine yerleştirilmiş olan gelişmiş bir lineer hızlandırıcıdır. Radyasyon demetlerini odaksal olarak kullanarak, beyin ve vücutta, özellikle erişiminde problem yaşanan kanserli bölgeleri yüksek dozlarda ışınla tedavi eden bir Stereotaktik Radyocerrahi (SRC) cihazıdır.
CyberKnife Radyocerrahi Sistemi, ana olarak 6 eklemli bir endüstriyel robot üzerine yerleştirilmiş 140 kg. ağırlığında 6 MV X-ışını üreten lineer hızlandırıcı ve 6 yönde hareket edebilen robotik hasta yatağından oluşur. Robot hassasiyeti 0.2 mm. olarak bildirilmektedir. Klasik SRC metotlarından farklı olarak CyberKnife, görüntüleme ile hedefin yerini belirleme ve kılavuzluk yapan sistemle bilgisayar kontrollü robot sistemini birleştirerek, tümörlere ışınlanmasını sağlar.
CyberKnife nedir hangi alanlarda kullanılır?
Acıbadem Maslak Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, CyberKnife tedavisinin ağırlıkla beyin tümörlerinde tercih edildiğini belirterek ve cihazın kullanım alanlarını açıklıyor.CyberKnife yöntemi; akciğer kanserleri, prostat kanserleri, beyin tümörleri, baş-boyun kanserleri, vertebra tümörleri, pankreas kanserlerinde kullanılır.
Ayrıca diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen, sayıca az olan metastazlarda, solunumla ya da bağırsak hareketleri ile tümörün yer değiştirdiği durumlarda, akciğer ve karaciğer tümörlerinde kullanılabilir.
Radyasyona çok hassas olan omurilik hastalıklarında da etkilidir. Önceden radyoterapi almış ancak aynı bölgede hastalığı tekrarlamış tümörlerde ikinci kez uygulama yapılabilir.
Beyin tümörlerinde Cyber Knife tedavisi nasıl uygulanır?
Acıbadem Maslak Hastanesi, Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Enis Özyar, beyin tümörlerinin CyberKnife teknolojisinin en çok kullanıldığı alan olduğunu belirtiyor ve tedavinin aşamaları hakkında bilgi veriyor.Beyin tümörlerinde CyberKnife , beyin ve baş-boyun bölgesinin tüm lezyonlarında, yerleşim ve büyüklük sınırlamaları olmaksızın kullanılabiliyor.
Radyocerrahi olarak adlandırılan tek seanslık yüksek dozlu tedavilerin yanı sıra, zarar görmesi muhtemel ve riskli organlara yakın ya da bitişik olan tümörlerde stereotaktik radyoterapi şeklinde kullanılabiliyor.
CyberKnife beyinde; iyi ve kötü huylu beyin tümörleri , metastazlar, arteriovenöz malformasyonlar ve bazı fonksiyonel hastalıkların tedavisinde de kullanılan bir cihaz.
Geçmişte Tedavisi Mümkün Olmayan ya da Ancak Sakatlayıcı Cerrahi ile Tedavi Edilebilen Bazı Tümörler
Bu tip tümörlerde CyberKnife radyoterapi sistemi uygulanabiliyor. Örneğin göz çevresinde bulunan ve cerrahi olarak gözün alınmasını gerektiren tümörler ve radyasyona karşı hassas olan omurilik hastalıklarında CyberKnife kullanılabiliyor.
Işınlanmış Bölgelerde Tekrarlayan Tümörlerde;
CyberKnife, önceden radyoterapi almış ancak aynı bölgede hastalığı tekrarlamış hastalarda da kullanılıyor. Bu tür tümörlerde ikinci kez uygulama yapılabiliyor.
Nasıl Uygulanır?
CyberKnife, hastanın yüzüne plastik maske yerleştirilerek, hastaya cerrahi girişim yapılmadan uygulanır. Şöyle ki; hasta, tedavi sırasında 6 yönde hareket edebilen robot kontrollü bir masada yatar.
CyberKnife'ta, tümörün yerini belirleyip takip eden ve gerektiğinde, tümör hareketi olursa değişiklikleri izleyip hasta pozisyonunu değiştiren bir görüntü yakalama sistemi kullanılır. Bu sistem ile solunumla yer değiştiren akciğer ve karaciğerdeki tümörler SRC/SRT ile tedavi edilebilmektedir.
Tedavi sırasında hastanın nefesini tutması ya da düzenli olarak soluması da gerekmez.
Sistem, hastanın tedavi öncesi alınan Bilgisayarlı Tomografi ve Manyetik Rezonans görüntülerini, tedavi sırasında alınan anlık görüntülerle karşılaştırır. Buradan elde edilen tümör koordinatları anlık olarak bilgisayarlar yardımıyla değerlendirilerek radyasyon dozu ayarlanır. Bu şekilde hastanın küçük hareketlerine karşı tedavinin etkilenmemesi sağlanır.
Tedavi tümörle sınırlı kalırken, çevre sağlıklı dokulardaki hasar da aza indirilebilmektedir.
Bilgisayar kontrollü robot kullanan CyberKnife Sistemi'nde, tedavi cihazı hasta etrafında dönerek ve yüzlerce açıdan ışınlayarak tedaviyi tamamlar. Hedeflerin ışınlanmasındaki doğruluk 0.95 mm. kadar olmaktadır.
CyberKnife'ın yan etki ya da riskleri var mıdır?
CyberKnife'ta toplam tedavi seansı 5 seansı geçmez ancak seans süresi klasik radyoterapiye göre daha uzundur.Tedavi Yöntemleri
Akciğer kanserleri, prostat kanserleri, beyin tümörleri, baş-boyun kanserleri, vertebra tümörleri, pankreas kanserlerinde kullanılır.
Ayrıca diğer yöntemlerle tedavi edilemeyen, sayıca az olan metastazlarda, solunumla ya da bağırsak hareketleri ile tümörün yer değiştirdiği durumlarda, akciğer ve karaciğer tümörlerinde kullanılabilir.
Radyasyona çok hassas olan omurilik hastalıklarında da etkilidir. Önceden radyoterapi almış ancak aynı bölgede hastalığı tekrarlamış tümörlerde ikinci kez uygulama yapılabilir.
Benzer İlgi Alanları
-
Akciğer Kanseri
Sigaranın başlıca faktörlerden biri olduğu akciğer kanseri, kansere bağlı ölümlerde ilk sıralarda yer alıyor. Erken evrede yakalandığında tedavi şansı oluyor.
Detaylı Bilgi -
Beyin Anevrizmaları
Beyin anevrizması beyindeki kan damarlarında çıkıntı ya da balonlaşma olmasıdır. Beyin anevrizmaları atardamar duvarında incelme nedeniyle oluşurlar.
Detaylı Bilgi -
Beyin Kanaması
Beyin kanaması kafatası içinde, beyin dokusu, beyin boşlukları ve beyin yüzeyinde olan kanamalardır. Çok ciddi sakatlıklara ve ölüme sebep olabilir.
Detaylı Bilgi -
Beyin Tümörü
Beyin tümörleri, beynin kendi içinde oluşan tümörlerin yanı sıra çevredeki dokulardan kaynaklanan ve kafatası içine doğru büyüyen tümörleri de kapsıyor.
Detaylı Bilgi -
Gırtlak Kanseri
Gırtlak kanseri belirtileri arasında ses kısıklığı, boğazda takılma hissi ve nefes darlığı bulunur. Sigara, alkol, kötü beslenme gibi faktörler risk oluşturur.
Detaylı Bilgi -
Karaciğer Kanseri
Karaciğer kanseri, karaciğer hücrelerinin kontrolsüz büyümesi sonucu oluşan ciddi bir kanser türüdür. Erken teşhis ve tedavi, hastalığın kontrolünde kritiktir.
Detaylı Bilgi -
Pankreas Kanseri
Pankreası oluşturan hücrelerin normal sınırlar içerisindeki işlevlerini yitirerek kontrolsüz şekilde bölünüp tümör halini almasına pankreas kanseri denir.
Detaylı Bilgi -
Prostat Kanseri
Prostat kanseri, erkeklerde en sık görülen kanser türüdür. Kansere bağlı ölümlerde ise ikinci sırada yer alır.
Detaylı Bilgi -
Tiroid Kanseri
Tiroid kanseri nedir, nasıl tedavi edilir? Belirtileri, risk faktörleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi alın. Erken teşhis ile tedavi şansı artırılabilir...
Detaylı Bilgi