Vajinal Kaşıntı Nedenleri
Vajinal kaşıntı veya vulva kaşıntısı birçok faktör neden olabilir. Vajinal kaşıntının olası sebepleri şunlardır:
- Mantar Enfeksiyonu : Vajinal kaşıntının en sık rastlanan nedenlerinden biri vajinal enfeksiyonlardır. Vajinal enfeksiyonlar içerisindeyse en yaygın görüleni vajinal maya gibi mantar enfeksiyonlarıdır. Kaşıntıda vajinal mantar, peynir kesiği şeklinde akıntı ile kendini gösterir. Kaşıntı kimi zaman epey şiddetli olabilir ve bu nedenle deride kızarıklık, ödem ve soyulmalar görülebilir. Vajinadaki ödem nedeniyle cinsel ilişki ağrılı biçimde yaşanabilir.
- Bakteriyel Vajinozis : Sık görülen vajinal enfeksiyonlardan bir diğeri de bakteriyel vajinozistir. Mantar enfeksiyonunda olduğu kadar yoğun ve sık kaşıntı görülmese de vajinal kaşıntının nedenleri arasında sayılabilir. Bakteriyel vajinozis, vajina florasının bozulması nedeniyle oluşur. Bakteriyel vajinoziste beyaz ya da grimsi köpüklü akıntıya çürük balık kokusunu anımsatan bir koku eşlik eder.
- Cinsel Yolla Bulaşan Enfeksiyonlar : Cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyonlar bakteri, virüs ve parazitlerden kaynaklanabilir. Klamidya, herpes (genital siğil), HPV, HIV, trikomonas, bel soğukluğu ve gonore bunlar arasında sayılabilir. Bu enfeksiyonlar vajinal kaşıntıya neden olabilir.
- Cilt Reaksiyonu, Alerjiler ve Tahriş Edici Maddelere Maruz Kalma : Vajinal flora oldukça hassastır. Bu nedenle kullanılan kozmetik ürünler, sentetik içeren iç çamaşırı kumaşları, hijyenik ped ya da tampon gibi ürünler cilt reaksiyonlarına ve alerjilere neden olabilirler. Özellikle parfüm katkılı genital hijyen ürünleri alerji ve tahrişe neden olabilir. Vajinal duşlar, merhemler, kremler, banyo sabunu, duş jelleri, prezervatifler ve çamaşır deterjanları da bu tür cilt reaksiyonlarına ve alerjilere yol açabilir. Böyle durumlarda vajinal kaşıntı görülebilir.
- Menopoz : Menopoz öncesinde ya da menopoz döneminde östrojen hormonunun azalmasına bağlı olarak vajina duvarının incelmesi ve kuruması meydana gelebilir. Bu durum vajinal kaşıntı sorununa yol açabilir. Östrojen eksikliği yalnızca menopoz öncesinde ya da menopoz döneminde görülmez. Bazı kadınlarda emzirme döneminde de östrojen azalması sonucu vajinal kaşıntı meydana gelebilir.
- Uyuz Hastalığı ya da Kasık Bitleri : Bir cilt hastalığı olan uyuzda en sık görülen belirti özellikle geceleri artan vajinal kaşıntıdır. Uyuz nedeniyle görülen vajinal kaşıntılarda çizgi şeklinde lezyonlar ve kaşıntı izleri de görülür. Aynı zamanda kasık kıllarında görülen bitler de vajinal kaşıntıya neden olabilir.
- Hijyen Problemleri : Genital bölge ve vajinayı aşırı temizlemek kadar yeterince temizlememek de vajinal enfeksiyonlara ve vajinal kaşıntıya neden olan faktörlerden olabilir. Özellikle tuvalet sonrası hijyene dikkat etmemek ve doğru şekilde temizlenmemek enfeksiyonlara ve dolayısıyla vajinal kaşıntıya yol açabilir.
- Vulva Kanseri : Nadiren de olsa vulva kanseri vajinal kaşıntıya neden olabilir.
- Cilt Hastalıkları : Yaygın şekilde görülen egzama ve sedef hastalığı gibi cilt hastalıkları vajinal kaşıntıya neden olabilir. Cilt hastalıkları sebebiyle oluşan vajinal kaşıntılara döküntü, pullu bir deri ve kızarıklık da eşlik edebilir.
Bu nedenlerin dışında vajinal kaşıntıya yol açan durumlar arasında stres, makatta yoğunlaşan kıl kurdu, hemoroid, diyabet, düşük bağışıklık, antibiyotik kullanımı da sayılabilir.
Vajinal Kaşıntı Neden Gece Artar?
Cildin gece boyu nem kaybetmesi ciltteki kuruluğun artmasına neden olur ve bu da kaşıntının artmasına yol açabilir. Aynı zamanda gündüz salgılanan ve kaşıntıya neden olan faktörleri baskılayan bazı hormonlar geceleri aynı düzeyde salgılanmaz. Bu da gece artan kaşıntıların bir başka nedenidir. Geceleri vücut ısısının düşmesi ve buna bağlı olarak gelişen cilde kan akışının hızlanması kaşıntının daha yoğun hissedilmesine sebep olabilir.
Gebelikte Vajinal Kaşıntı
Hamilelik sırasında karşılaşılabilen durumlardan biri de vajinal kaşıntıdır. Hamilelikte vajinal kaşıntıya birçok faktör neden olabilir. Bu nedenlerden ilki vücutta yaşanan ve vajinanın pH dengesini bozan hormonal değişimlerdir. Aynı zamanda vajinada yaşanan fiziksel değişimler de vajinal kaşıntıya yol açabilir.
Hamilelik döneminde yaşanan vajinal kaşıntılardan bazıları gebeliğe bağlı değişimlerden dolayı ortaya çıkmayabilir. Gebelikte mantar enfeksiyonları, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar, bakteriyel vajinozis, idrar yolu enfeksiyonlarına bağlı olarak da vajinal kaşıntı meydana gelebilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden bir doktora başvurmak ve doktor kontrolünde tedaviye başlamak faydalı olacaktır. Bu tür enfeksiyonların ilerlemesi gebelikte riskli olabilir ve düşük doğum kilosu, erken doğum, gebeliğin erken dönemlerinde düşük gibi durumlara yol açabilir.
Vajinal Kaşıntı Gebelik Belirtisi mi?
Vajinal kaşıntı bir hamilelik belirtisi değildir. Ancak hamileliğin ilk dönemlerinde yoğun hormon değişimleri nedeniyle vajinal kaşıntı görülebilir.
Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte vajinal kaşıntı genellikle gebeliğin ilk aylarında görülür. Bunun nedeni ise ilk aylarda hormonlarda yaşanan değişimlerdir. Özellikle 1. trimesterde vücudun bol miktarda mukus ve ter salgılaması vulva bölgesinin daha nemli olmasına ve bu alanda bakterilerin yoğunlaşmasına neden olarak vajinal kaşıntıya yol açabilir.
Hamilelikte Vajinal Kaşıntı Nasıl Geçer?
Hamilelik döneminde vajinal bölgede kaşıntı eğer bir enfeksiyona bağlı gelişiyorsa bir kadın doğum uzmanına başvurulması ve uygun tedavinin başlanması gerekebilir. Bu hem anne hem bebek sağlığı için oldukça önemlidir. Hamilelikte vajinal kaşıntı tedavisinde uygulanacak yöntemler kaşıntının nedenine göre değişecektir. Uygulanacak tüm tedavi yöntemlerinin doktor onayıyla uygulanması önemli olabilir.
Çocuklarda Vajinal Kaşıntı
Kız çocuklarında ergenlik öncesi dönemlerde vajinal kaşıntı sık görülen bir problemdir. Genellikle vulva bölgesinin kaşınması, kızarması ve şişmesiyle kendini gösterir ve buna kimi zaman akıntı da eşlik edebilir. Çocuklarda vajinal kaşıntıya sebep olarak mantar enfeksiyonları, vajinit, vulvada tuvalet kâğıdı ya da pastel boya gibi yabancı bir cismin varlığı, kıl kurdu ve yanlış tuvalet temizliği gibi faktörler sayılabilir. Kız çocuklarında kaşıntının nedeni cinsel yolla bulaşan bir hastalıksa bu durumda akla cinsel istismar şüphesi gelebilir. Bu nedenlerde çocuklarda vajinal kaşıntı dikkate alınmalıdır.
Vajinal Kaşıntı Tedavisi
Vajinal kaşıntıların birçoğu kendiliğinden geçer. Ancak uzun süre devam eden, sürekli tekrarlayan, akıntının eşlik ettiği kaşıntılarda altta yatan nedenin bulunması gerekebilir. Vajinal kaşıntının tedavisinde uygulanan yöntemler şunlardır:
- Bakteriyel vajinosiz ve cinsel yolla bulaşan hastalıkların neden olduğu kaşıntılar antibiyotikle ve antiparaziter ilaçlarla tedavi edilebilir.
- Mantar enfeksiyonlarının tedavisinde ise antifungal ilaçlar, kremler ya da fitiller kullanılabilir. Vajinal fitil kullandıktan sonra kaşıntı geçici bir süre artabilir.
- Menopoz ya da hormon değişikliği nedeniyle oluşan vajinal kaşıntılarda östrojen kremleri ya da vajinal kuruluğu giderecek nemlendiriciler kullanılabilir.
Sıkça Sorulan Sorular
Vajinal kaşıntı ve akıntı ne anlama gelir?
Vajinal kaşıntı ve akıntı bir arada görüldüğünde vajinal enfeksiyonlardan, cinsel yolla bulaşan hastalıklardan ya da mantar enfeksiyonlarından şüphelenilebilir.
Vajinal kaşıntı ve yanma ne anlama gelir?
Vajinal kaşıntıya yanma eşlik ettiğinde cilt hastalıkları, idrar yolu enfeksiyonu, alerji, yanlış kozmetik ürün kullanımı ve hijyen eksikliği düşünülebilir. Aynı zamanda kaşıntılı yanma vajinal mantar, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ya da vajinal enfeksiyonları da akla getirir.
Vajinal kaşıntı için hangi bölüme gidilir?
Vajinal kaşıntının teşhisi ve tedavisi için bir kadın doğum doktoruna başvurulabilir.
Vajinal kaşıntı evde nasıl geçer?
Vajinal kaşıntı için evde uygulanabilecek bazı yöntemler vardır. Bunlar arasında sayılabilecekler şunlardır:
- Genital bölgeyi temiz tutmak,
- Genital bölgeyi nemli ya da ıslak bırakmamak,
- Tuvalet sonrası hijyene dikkat etmek,
- Vajinal duş ve sprey kullanımından kaçınmak,
- Pamuklu iç çamaşırı kullanmak ve iç çamaşırını günlük değiştirmek,
- Sağlıklı beslenmek ve yoğurt tüketmek.