Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Topuk kanı, halk arasında topuk testi veya topuk kanı testi olarak da bilinen bir tarama testidir. Doğumdan hemen birkaç gün yapılan işlemle, yenidoğan bebeğin topuğundan bir miktar kan alınır ve metabolik hastalıklara tanı konulması sağlanır.
İçindekiler

Topuk Kanı Nedir?

Yenidoğan topuk kanı taraması, bebeklere doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde uygulanan bir kan testidir. Bu test, bebeğinizin nadir ama ciddi hastalıkları olup olmadığını tespit etmeye yardımcı olur.

Yenidoğan tarama testleri, doğuştan gelen metabolik ve genetik hastalıkları erken dönemde tespit etmek amacıyla yapılır. Topuk kanı testiyle; fenilketonüri, konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis gibi hastalıkların yanı sıra, başka birçok genetik ve metabolik bozukluğun taraması sağlanır. Spinal Müsküler Atrofi (SMA) taraması da yapılmaktadır. Erken teşhis sayesinde, tedavi süreci hızlanır, ilk dönemde tespit edilen hastalıklar sayesinde bebeğin sağlıklı büyümesine deste olunur. Test, ağrısız ve hızlı bir işlemdir.

Yenidoğan topuk kanı taraması ile bebeğinizin topuğundan bir kan alınır. Çoğu bebekte herhangi bir hastalık durumu görülmez, ancak görülen az sayıdaki bebek için tarama faydalıdır ve hastalık tespitini sağlar.

Topuk Kanı Neden Alınır?

Topuk kanı, yenidoğan bebeklerde doğuştan gelen bazı genetik ve metabolizma hastalıklarını erken tespit etmek için alınır. Yenidoğan dönemi, bebeklerin hızlı büyüme ve gelişme gösterdiği bir dönemdir. Bu süreçte bazı hastalıklar belirti vermeyebilir veya hastalık belirtileri anlaşılamayabilir. Ancak erken teşhis edilmediği ve hemen önlem alınmadığı için ilerleyen dönemlerde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Topuk kanı testi ile bu hastalıkların teşhisi sağlanır, zamanında tedaviye başlanabilir ve bebeğin sağlıklı gelişimi desteklenir.

Test, fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis gibi çeşitli hastalıkların erken teşhisini mümkün kılar. Erken tanı ile bu hastalıkların olumsuz etkilerinin önlenmesi mümkündür. Örneğin, PHU hastalığında geç kalmak ilerde ciddi zihinsel ve nörolojik sorunlara yol açabilir. Erken tespit edilen hastalığın önüne ise özel diyetlerle geçilebilir.

Erken tanı ve tedaviye ne kadar erken başlanırsa sonuçlar o kadar olumlu olur. Ayrıca bu süreç ailelerin bilinçlenmesine ve bebeklerinin sağlık durumları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmalarına yardımcı olur.

Sağlık uzmanları, doğumdan sonraki ilk 3-5 gün içerisinde bu testin yapılmasını isteyebilir. Test sonuçları bu süre zarfında en doğru şekilde elde edilebilir.


Topuk Kanı Kaç Kez Alınır?

Topuk kanı genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç gün içerisinde bir kez alınır. 72 saate kadar alınması daha iyi olur. Çünkü bu zaman dilimi bebeğin vücudunda gerekli metabolik süreçlerin aktif olduğu bir dönemdir ve testler doğru sonuç verme eğilimindedir. İlk alınan örnekten tarama yapılır ve herhangi bir anormal sonuç tespit edilirse testi tekrarlamak gerekebilir.

Bazı durumlarda test sonuçlarının doğrulanması istenebilir, bu nedenle ikinci bir topuk kanı alımı gerekebilir. Özellikle yenidoğan döneminde hastanede yatmakta olan bebeklerde testin tekrarlanması yaygın bir uygulamadı. Böylelikle kesin tanı onulmasına imkan tanınır.

Topuk Kanı Ne Zaman Alınır?

Topuk kanı, genellikle doğumdan sonraki ilk 48 ila 72 saat içinde, yani bebek 2 ila 3 günlükken alınır. Bu zaman dilimi, testin en doğru ve güvenilir sonuçları verebilmesi için gereklidir.

Bebeklerde Topuk Kanı Ne Zaman Alınır?

Doğumdan hemen sonra bebeklerin metabolik süreçleri hızlıca aktiftir. Bu nedenle bazı hastalık belirtileri kolay tespit edilir. Doğumdan sonraki ilk birkaç gün, topuk kanı testi için en uygun dönem olarak kabul edilir ve bebeklere yapılan testler arasındadır.

Topuk Kanı Nasıl Alınır?

Bebeğin topuk kanı alınmadan önce rahat bir pozisyonda olması sağlanır. Genellikle bu işlem için bebeğin anne kucağında sakinleşmesi beklenir. Sağlık görevlisi; steril bir iğne, steril pamuk ve kan örneğini toplayacak özel bir filtre kağıdını hazırlar. Tüm malzemelerin steril ve tek kullanımlık olmasına dikkat edilmelidir.

Bebeğin topuğu bir mendil yardımıyla iyice temizlenir. Bu bölgenin de steril olması gerekir. Sağlık görevlisi bir iğne veya lanset aracılığıyla bebeğin topuğunun belirli bir noktasına delik açar. Bu delik minimal ağrı yaratacak şekilde yapılır.

Açılan delikten gelen birkaç damla kan özel bir filtre kağıdına damlatılır. Filtre kağıdında yeterli miktarda kan örneği toplandığında kan alma işlemi tamamlanmış olur.

Kan alım işlemi tamamlandıktan sonra topuktaki kanama steril bir pamuk yardımıyla durdurulur, gerektiğinde topuğa küçük bir bant yapıştırılabilir.

Alınan kan örneğinin bebeğin kimlik bilgileri ile doğru şekilde etiketlenmesi gerekir. Etiketlenen kan örnekleri laboratuvara gönderilir.


Topuk Kanı Taraması Nedir?

Topuk kanı taraması, laboratuvarda tamamlanan bir süreçtir. Laboratuvarlara ulaşan kan örneği, çeşitli genetik ve metabolizma hastalıkları için test edilir. Sonuçlar genellikle birkaç gün içinde çıkar ve test sonuçları açıklanır.

Topuk Kanı Taramasında Hangi Hastalıklar Tespit Edilir?

Topuk kanı taramasıyla birçok hastalığın erken tespiti sağlanır. İşte, topuk kanı taraması ile tespit edilebilen hastalıklar:

Fenilketonüri: Fenilalanin adı verilen bir amino asidin vücutta uygun şekilde metabolize edilemediği genetik bir hastalıktır. Beyin gelişimini olumsuz etkiler, zihinsel engele ve nörolojik bozukluklara yol açabilir.

Konjenital Hipotiroidi: Tiroid bezinin yeterince hormon üretemediği bir durumda olur. Tiroid hormonları büyüme ve gelişme için hayati öneme sahiptir.

Kistik Fibrozis: Mukus, ter ve sindirim sıvılarını etkileyen genetik bir hastalıktır. Bu hastalık akciğerlerde kalın ve yapışkan mukus birikmesine sebep olur, bebekte solunum yolu enfeksiyonları ve akciğer hasarı oluşabilir.

Galaktozemi: Galaktoz adlı bir şekerin vücutta uygun şekilde işlenemediği bir durumdur. Galaktozun kan dolaşımında birikmesiyle; karaciğer, böbrek, beyin gibi organlarda kalıcı hasar meydana gelebilir.

Biyotinidaz Eksikliği: Vücudun B7 vitamini kullanabilme yeteneğini etkileyen bir hastalıktır. Eksikliği ile nörolojik ve ciltle ilgili sorunlar görülür, kas kaybı ve duyusal bozukluklar yaşanabilir.

SMA: Kalıtsal ve ilerleyici bir alt motor nöron hastalığıdır. Tedavi edilmezse, omurilikte kas hareketlerini yöneten motor nöronların zarar görmesi sonucu kas güçsüzlüğü, beslenme ve solunum sorunları gibi problemler ortaya çıkabilir. Hastalığın ilerleyen evrelerinde eklem hareketlerinde sınırlılık, omurgada şekil bozuklukları ve beslenme ile solunum problemleri de klinik tabloya eklenebilir. SMA hastalığı toplumda oldukça yaygındır; her 50 kişiden biri bu hastalık açısından taşıyıcı konumundadır.

Topuk Kanı Sonucu Kaç Günde Çıkar?

Topuk kanı testi sonuçları genellikle 4-7 gün arasında çıkar. Ancak bu süre sağlık kuruluşuna, laboratuvarın yoğunluğuna ve bebeğin sağlık durumuna bağlı olarak değişebilir. Bazı dönemlerde sonuçların çıkması 10 güne kadar uzayabilir. Tekrarlayan testler de kesin sonuç süresini biraz daha uzatabilir.

Topuk Kanı Tarama Sonuçları Ne Anlama Gelir?

Topuk kanı sonuçları genel olarak negatif veya pozitif olarak değerlendirilir. Negatif sonuçlar, bebeğin sağlıklı olduğunu ve bu hastalıklar açısından riski olmadığını gösterir. Pozitif sonuçlar ise test edilen hastalıklarının birinin veya birkaçının bebekte görüldüğünü işaret eder.


Topuk Kanı Taramasında Erken Teşhisin Önemi

Topuk kanı taraması, yenidoğan bebeklerde doğuştan gelen genetik ve metabolik hastalıkları henüz belirti göstermeden önce tespit etmeye yarayan önemli bir yöntemdir. Erken teşhis sayesinde, bu hastalıklar hızlıca fark edilir ve hemen tedaviye başlanabilir. Bu müdahaleler, fenilketonüri, konjenital hipotiroidi , kistik fibrozis gibi ciddi hastalıkların ilerlemesini ve kalıcı hasar bırakmasını önler.

Sıkça Sorulan Sorular

Topuk kanı sonucu kaç günde çıkar?

Topuk kanı testi sonuçları genellikle 5 ila 7 gün içinde çıkar. Ancak bu süre, testin yapıldığı sağlık kuruluşunun laboratuvar yoğunluğuna ve yerel sağlık hizmetlerine bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Topuk kanında nelere bakılır?

Topuk kanıyla yenidoğan bebeklerde doğuştan gelen çeşitli metabolik ve genetik hastalıklar tespit edilebilir. Fenilketonüri (PKU), konjenital hipotiroidi, kistik fibrozis, galaktozemi, biyotinidaz eksikliği ve orak hücre anemisi gibi hastalıkların taraması yapılır ve sonuçları tespit edilir.

Topuk kanı alımı acı verir mi?

Topuk kanı alımı bebekler için minimal bir rahatsızlığa yol açabilir. Bebeklerin topuğuna batırılan iğne ve kan alınma sırasında bebeklerin rahatsız olmaması için hızlı ve nazik bir işlem yapılır.

Topuk kanı zorunlu mu?

Topuk kanı testi çoğu ülkede yenidoğanlar için zorunlu bir tarama testidir. Bebeklerin sağlığının korunması ve toplum genelinde bu hastalıkların etkilerinin azaltılması için zorunlu tutulmuştur.

Topuk kanı taraması yapılmazsa ne olur?

Eğer topuk kanı taraması yapılmazsa, doğuştan gelen bazı metabolik ve genetik hastalıklar erken dönemde teşhis edilemez. Erken tanı olmadığında; bebeklerde ağır zihinsel gerilik, havale ve nöbetler gibi ciddi nörolojik problemler ortaya çıkabilir.

Bebeklerde 2. kez topuk kanı neden alınır?

İlk testte şüpheli veya anormal bir bulgu tespit edildiyse bebeklerde iki kez topu kanı alımı istenebilir. İlk test sonuçlarının net olmadığı durumlarda da ikinci bir test yapılabilir. Ayrıca yenidoğan yoğun bakım ünitesinde kalan veya prematüre bebeklerde ilk testin güvenilirliği düşük olabilir, yeni bir test daha istenebilir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 8 Kasım 2024 Cuma Yayımlanma Tarihi: 27 Ağustos 2024 Salı
Bu içeriği ortalama 7 dakikada okuyabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?