Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Tip 2 diyabet, vücudun insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu yüksek kan şekerine neden olan kronik bir metabolik hastalıktır. Genellikle orta yaş ve üzerindeki kişilerde görülür. Pankreas, yeterli insülin üretse de, hücreler insüline direnç gösterir, bu da kan şekerinin normalden yüksek seviyelerde kalmasına yol açar. Obezite, hareketsiz yaşam tarzı, genetik faktörler ve yaşlanma, tip 2 diyabetin risk faktörlerindendir.
İçindekiler

Tip 2 Diyabet Nedir?

Tip 2 diyabet , kandaki glikoz seviyesinin yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır. Özellikle son yıllarda sağlıklı beslenmemek ve hareketsiz yaşam stiline bağlı olarak yaygınlığı artmaktadır. Diyabet hastalıkları arasında en yüksek oranda görülen diyabet tipi, tip 2 diyabettir. Tip 1 diyabetten farklı olarak vücut insülin üretir ancak üretilen insüline karşı direnç oluşur. Böylece insülin kullanılamaz ve kan şekeri yükselmeye devam eder. Tip 2 diyabet ile obezite arasında doğrudan ilişki bulunmaktadır.

Tip 2 diyabete; genetik yatkınlığın yanında genel olarak yaşam tarzının neden olduğu bilinmektedir. Hareketsiz yaşam tarzı, ideal kilonun üzerinde olmak, yönetilemeyen stres tip 2 diyabetin sebepleri arasında değerlendirilir.


Tip 2 Diyabet Nedenleri Nelerdir?

Tip 2 diyabet bazen, yapısal olarak bir organ ya da fonksiyon bozukluğundan kaynaklanabilir. Ancak genel olarak görülme nedeni yaşam tarzıdır. Kötü beslenme düzeni, yüksek kilo ve hareketsizlik vücudun insülin direnci üretmesine neden olabilir. Tip 2 diyabete sebep olan sağlıksız yaşam alışkanlıkları, kalp ve damar hastalıklarına da sebep olur. Tip 2 diyabet kişinin hayatını olumsuz yönde etkileyen ciddi bir hastalıktır.

Tip 2 Diyabet Risk Faktörleri

Özellikle kilo fazlası olan 40 yaş üstü hastalarda, açlık kan şekeri ölçümü ile diyabet aranmalı, normal (açlık glikoz düzeyi 100 mg/dl’nin altında) ise 3 yılda bir tekrar edilmelidir.

Kilo fazlası olan kişiler, aşağıdaki risk gruplarından en az birine mensup ise diyabetin araştırılmasına daha genç yaşlarda (30’lu yaşlarda) başlanmalı ve diyabet aranması, açlık kan glukoz düzeyleri normal bulunsa bile hekim öngördüğünde şeker yükleme testi (OGTT) yapılması gerekir.

  • Diyabetlilerin 1. ve 2. derece yakınları (özellikle anne, baba, kardeş veya çocukları)
  • Normalden iri (4 kg’nin üzerinde) bebek doğurmuş veya daha önce gebelik diyabeti geçirmiş olan kadınlar
  • Yüksek tansiyonlu kişiler
  • Kan yağları (kolesterol ve trigliserid düzeyleri) yüksek olan kişiler
  • Daha önce gizli diyabet saptanmış kişiler
  • Yumurtalık kistleri (polikistik over hastalığı) bulunan kadınlar
  • İnsülin direnci ile ilgili başka klinik hastalığı olan kişiler
  • Kalp damar hastalıkları olan kişiler

Tip 2 Diyabet Belirtileri Nelerdir?

  • Sık idrara çıkma ihtiyacı
  • Ağız kuruluğu
  • Sık susama ve çok su içme
  • Yorgunluk
  • Vücuttaki yaraların geç iyileşmesi
  • Tekrarlayan enfeksiyonlar
  • El ve ayaklarda karıncalanma, uyuşma hissi

Tip 2 Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Tip 2 diyabetin esas tedavisi sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmektir. Buna ek olarak; tip 2 diyabet tedavisinde; ilaç ve cerrahi yöntemler kullanılabilir. Diyabetin öncelikli tedavi yöntemi yaşam alışkanlıklarının sağlıklı olanlarla değiştirilmesidir.

Sağlıklı ve Dengeli Beslenmek

Sağlıklı ve dengeli beslenmek, tip 2 diyabet tedavisinde etkin bir tedavi yöntemidir. Tüketilen besinlerin ne olduğu, ne sıklıkta ve ne miktarda yeneceği sağlıklı beslenmenin bileşenleridir.

Yalnızca diyabet tedavisi için değil, her türlü hastalığın tedavisi ve sağlığın korunması için sağlıklı ve dengeli beslenilmelidir. Beslenme alışkanlıkları kişilerin psikolojik ve mental sağlığı ile ilişkilidir. Vücudun enerji ihtiyacı için kalorilere, besin maddeleri için yemek yemeye ihtiyacımız vardır. Ancak yemek yeme şeklimiz, hızımız ve yediğimiz şeyler; kültürel ve psikolojik tercihlerdir. Tip 2 diyabette ve diğer hastalıklarda, sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek ve dengeli beslenmek önemlidir. Tip 2 diyabette beslenme, sağlığını korumak isteyen herkesin uygulayabileceği bir diyet programından ibarettir.

Egzersiz Yapmak

Yaşa ve kondisyona uygun düzenli egzersiz programı oluşturmak, tüm vücut sağlığı için gereklidir. Kilo kontrolü için, sağlıklı kalp ve damarlar için, güçlü bir omurga ve ruhsal denge için düzenli olarak spor yapılmalıdır. Spor yapmanın bilinen bir yaş sınırı yoktur. Her yaş ve bedene uygun düzenli bir egzersiz programı oluşturulabilir.

İlaç Tedavileri

İlaç tedavileri, sağlıklı yaşam alışkanlıklarına ek olarak uygun görüldüğünde hekim tarafından uygulanabilir. Tip 2 diyabetin başlıca tedavisi; sağlıklı beslenmek ve hareketli bir yaşam benimsemektir. Buna karşılık; yaşam tarzında olumlu iyileştirmelere gitmeyen hastalar için insülin kullanımı gerekir. Sağlık, ruhsal ve bedensel olarak bütünlüğü gerektirir. Vücudun ihtiyaçlarını görmezden gelerek yalnızca ilaç kullanmak, diyabeti iyileştirmez.

Tip 2 Diyabetten Korunma Yolları

Egzersiz ve beslenme, Tip 2 diyabetin tedavisinde tedavinin temel öğeleridir.

  • İnsülin direncini düşürür.
  • İnsülin ihtiyacını azaltır.
  • Kan basıncının ayarlanmasına yardımcı olur.
  • Kilo verilmesini sağlar.
  • Kemik erimesini önler.
  • Kişinin kendisini iyi hissetmesine katkıda bulunur.

Diyabetliler egzersize başlamadan önce;

  • Düzenli olarak göz muayenesi, ayak muayenesi, böbrek fonsiyonlarının kontrolü ve kalp-damar sağlığını içeren kontrollerini yaptırarak diyabetin kontrol altında olup olmadığı ve yapılacak egzersizin tipininin uygun olup olmadığıyla ilgili olarak hekimine danışmalıdır. Eğer ortaya çıkabilecek diyabet kaynaklı başka sorunlar veya başka sağlık problemleri varsa bazı egzersiz tipleri sakıncalı olabilir.
  • Egzersiz programı planlanırken tipi, yoğunluğu, süresi ve sıklığına dikkat edilmelidir.
  • Yemekten hemen sonra veya hemen öncesinde egzersiz yapılmamalıdır. Önerilen yemekten 1, 5- 2 saat sonra egzersiz yapılmasıdır.
  • Yapılacak egzersizin tipi ve şiddeti; kişinin yaşı, diyabetin metabolik kontrolü, kas-iskelet ve kalp-akciğer sistemlerinin uygunluğuna göre belirlenmelidir. Koşu, yürüyüş, yüzme ve bisiklet tercih edilebilir.
  • Erişkin diyabetlilerin, en az haftada 3 gün veya gün aşırı olmak üzere, haftada toplam 150 dakika olacak şekilde, orta yoğunlukta (maksimum kalp hızının %60-75’i, yaşlılarda %50-70’i kadar) egzersiz yapmaları önerilir. Maksimum kalp hızını hesaplamak için 220’den yaş çıkarılır, örneğin 50 yaşındaki biri için maksimum kalp atım hızı, 220-50=170’dir.
  • Egzersizin başında 5-10 dakika süreli ısınma hareketleri, sonunda ise yine 5-10 dakika süreli soğuma hareketleri yapılması önerilmektedir.

Tip 2 Diyabet ve Beslenme

Diyabet tedavisinin amacı; yaşamınızı kolaylaştırmak, kendinizi bedensel ve ruhsal açıdan iyi hissetmek, diyabet ekibinden tedavi yollarını öğrenerek diyabetle yaşarken karşılaşacağınız sorunların üstesinden gelmenizi sağlamaktır. Beslenme planı diyabet tedavisinin en önemli basamağıdır. İyi planlanmamış veya hasta tarafından uygulanamayan bir diyetle, ilaçların etkili olması mümkün değildir. Öğreneceğiniz bilgiler, diyabetinizi kontrol etmenin temelini oluşturacaktır. Tedavinin en güç yönü, bu bilgilerinizi gündelik yaşamla bütünleştirmektir. Beslenme planına ne kadar uyduğunuzu, ancak eğitimle ve kan şekerinizi izlemekle anlayabilirsiniz.

  • Diyabeti öğrenmek, yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirmek, günlük yiyecek değişimlerini öğrenmek ve belirtileri tespit ederek uygun önlemlerin alınması önemlidir. Beslenme alışkanlıklarınızda yapacağınız değişiklikler, sizinle birlikte ailenizi ve çevrenizdekileri de sağlıklı beslenme konusunda harekete geçirecektir.
  • Beslenme programınız ile yaşam kalitenizi yükseltmeniz amaçlanmaktadır. Böylece kanda şeker ve lipid (yağ) seviyelerini dengelemek; ideal ve sağlıklı kiloya ulaşmak ve bu kiloyu korumak; gebe, emzikli veya ergenlik çağında iseniz artan metabolik gereksinimlerinizi karşılayacak düzeyde yeterli kalori ve besin öğelerini almak; uzun vadede gelişebilecek başka sağlık sorunlarından korunmak; hayatınız boyunca uygulayabileceğiniz size özel ve ideal beslenme düzenini sağlamak mümkün olur.
  • Beslenme programınız; boyunuza, kilonuza, kullandığınız ilaç veya insülin dozuna, fiziksel aktivite düzeyinize, beslenme alışkanlıklarınıza, günlük iş veya ev ortamınıza ve sosyoekonomik durumunuza göre beslenme ve diyet uzmanı tarafından hazırlanmalıdır. Unutmayınız ki her diyabetli bireyin diyeti kendisine özeldir. Beslenme programınızı bir diğer diyabetlinin programı ile asla karşılaştırmayınız.
  • Günlük enerjinizin %50-55 kadarını karbonhidratlardan, %25-30’unu yağlardan ve geri kalanını da proteinlerden karşılamalısınız. Diyabetle birlikte vücudunuzun ürettiği insülin miktarı azalabileceği ya da insülin kullanımında yetersizlik oluşabileceğinden beslenme şekliniz ve yemek saatleriniz ayrı bir önem kazanır. Sizin için en uygun olan besini, gerekli miktarlarda ve doğru zamanda yemeniz ve beslenmenizi ilaç veya insülin tedavinizle bütünleştirmeniz gerekir.
  • Vücudumuz için gerekli besin öğelerini temin etmek için her besin grubundan belirli oranlarda almak ve yiyeceklerimizi bir arada yemek önemlidir. Vitamin ve minerallerin yeterince alınması, ancak karışık beslenme ile mümkündür. Ev halkı ile aynı tencereden yemek yemek, kendiniz için farklı yemek pişirmemek, size kendinizi iyi hissettirecek ve beslenme programına uyumunuzu kolaylaştıracaktır. Beslenme programınızı düzenli egzersizlerle desteklemeniz, kan şekeri ve yağlarınızı kontrol etmeniz için tek anahtardır. Bu desteği diyabet ekibinizden sağlamalısınız.

Tip 2 Diyabet Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Tip 2 Diyabet Tamamen Tedavi Edilebilir Mi?
Çoğu hastada tip 2 diyabet tamamen kontrol altına alınabilir. Tip 2 diyabette, beslenme alışkanlıklarının sağlıklı olanlarla değiştirilmesi, kişinin yaşına ve kondisyonuna uygun bir egzersiz programı oluşturması ile kimi hastalarda dışarıdan insülin alınımına ihtiyaç duyulmayacak şekilde kontrol sağlanabilmektedir. Ancak tip 2 diyabete neden olan alışkanlıkların sürdürülmesi, tip 2 diyabetin semptomlarının ağırlaşmasına sebep olabilir. Sağlıklı ve dengeli beslenme düzeniyle, düzenli egzersize geçmeyen hataların diyabetle yaşaması muhtemeldir.

Tip 2 Diyabet Metabolik Cerrahi ile Tedavi Edilir Mi?
Metabolik cerrahiyle tip 2 diyabet tedavisi uygulamalarından fayda gören hastalar vardır. Bu ameliyatlarda amaç kandaki şekeri kontrol altında tutabilmektir. Tip 2 diyabetin etkili tedavi yolu sağlıklı ve dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yaparak yaşam şeklini değiştirmektir.

Tip 2 Diyabet Kaç Yaşında Başlar?
Tip 2 diyabet, tip 1 diyabetten farklı olarak çocukluk yaşlarında başlamaz. Tip 2 diyabet 30-40 yaş üzerindeki kişilerde görülmeye başlar.
Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 18 Kasım 2024 Pazartesi Yayımlanma Tarihi: 17 Temmuz 2023 Pazartesi
Bu içeriği ortalama 7 dakikada okuyabilirsiniz.

Birimin Tüm İlgi Alanları

Tıbbi Birimler

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?