Sperm (Semen) Testi - Spermiogram Testi Nedir?
Tüp bebek tedavisine başlamadan önce erkeklerde kısırlık ya da diğer problemlerin varlığını tespit etmek bir dizi test yapılır. Bunlardan biri de sperm testi diğer adıyla spermiogram testidir.
Sperm testi düşük sperm sayısı, şekli ve spermin kanallarda düzgün ilerleyip ilerlemediğini tespit etmek için yapılır.
Sperm testislerde üretilir. Daha sonra, her bir testisin üzerinde uzanan epididim adı verilen kanallara yerleştirilirler. Sperm, yol boyunca bezler tarafından üretilen sperma tarafından beslenir. Sperma ile birlikte 150 milyon sperm dışarı boşaltılır.
Bütün bu süreç, sinir sisteminden başlayan sinyallerin yanı sıra uygun seviyelerde testosteron ve diğer hormonların bulunması üzerine kuruludur.
Sperm testi sonucu, eğer şekli normal ve yeterli sayıda sperme sahipseniz bu, yüksek üreme yeteneğine sahip olduğunuzu gösterir. Ancak birçok erkekte düşük sperm sayısı ya da normalin dışında semen olmasına karşın üreme yeteneği vardır.
Eğer ilk sperm testiniz normalse, doktorunuz sonuçların kesinliği için ikinci bir test ister. İki normal test bir kısırlık probleminizin olmadığını gösterir. Olağan dışı bir durum varsa doktorunuz başka testler isteyebilir.
Eğer sperm testinde semen ya da sperm bulunmuyorsa, bu durum kanallarınızın tıkalı olduğunu gösterebilir. Bu durumda kanalları açmaya yönelik infertilite ameliyatı planlanacaktır.
Erkeklerin sperm üretimleri ölçülebilir mi ?
Acıbadem Altunizade Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum/Tüp Bebek Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Bağış, Tüp Bebek Tedavisi üzerine soruları yanıtlıyor.Sperm Testi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisi planlıyorsanız, tüp bebek merkezi ya da hastanelerde sperm testi yapılması yani baba adayının kliniğe gelerek sperm verilmesi gerekmektedir.
Spermler tüp bebek merkezi ya da hastanede, erkek için özel hazırlanmış sperm verme odasında özel bir kap içerisinde verilir. Menide sıvılaşmanın gerçekleşmesi sonrası, menideki sperm sayısı, hareketliliği ve şekli yönünden inceleme altına alınarak, laboratuvarda bir takım işlemlerden geçirilerek en kaliteli görülen spermler seçilir.
Sperm örneği hastanede alındığı için laboratuvara hemen ulaştırılmış olur. Bu nedenle evde sperm testi, yani evde örnek alarak hastaneye ulaştırma yöntemi tercih edilmemektedir.
Sperm örneği vermeden önce erkeğin 3 gün cinsel perhiz yapılması gerekmektedir. 3 ila 7 gün arası perhiz yeterlidir. 3 günden daha az perhizlerde sperm sayısı düşük çıkabilir. 7 günden uzun perhizlerde sperm hareketinde bir azalma görülebilir.
Bu yöntemle sperm analizi veremeyen erkekler için Mikro TESE yöntemiyle, yani testislerden biyopsi ya da ince bir iğne ile sperm alınabilmektedir.
Erkeklerde sperm sayısında düşüşün sebepleri nelerdir?
Acıbadem Kozyatağı Hastanesi, Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Hakan Özveri, "Erkeklerde Kısırlık" üzerine soruları yanıtlıyor.Sperm Testi Sonuçları
Sperm numuneniz toplandıktan sonra, test sonuçlarınız 24 saat ile 1 hafta arasında hazır olmalıdır. Sperm analizinde normal kabul edilen değerler şunlardır:
Semen Analizi Parametresi Kabul Edilen Alt Limit
Volüm > 1.5 ml
Konsantrasyon > 15 milyon / ml
Toplam Hücre > 39 milyon
Motilite (Hareketlilik) - % 45
Morfoloji (Normal Şekil) - % 4
pH 7.2 - 8
Canlılık - % 75
Beyaz Kan Hücreleri ml'de 1 milyondan az
Sperm Analizi ile ilgili Terimler:
Normospermi: Sperm sayısı, hareketliliği ve şeklinin normal olması.
Oligospermi: Sperm sayısının az olması.
Astenospermi: Sperm hücrelerini hareket azlığı.
Teratospermi: Normal morfolojili sperm hücresi oranın düşüklüğü.
Oligoastenoteratospermi: Sperm sayı, hareketlilik ve şeklinde problem olması.
Azospermi: Ejakülatta (semende) hiç sperm hücresi olmaması.
Sperm Seçiminde IMSI
Sağlıklı bir embriyo elde etmek ve gebeliğin gerçekleşmesi için hem yumurta hem de spermin sağlıklı olması şarttır. Spermde ciddi sorun olan durumlarda, embriyologlar sağlıklı spermi seçmek için mikroskop altında büyüterek bakıyorlar. Ancak sperm insan vücudunun en küçük hücresi, bu haliyle genel olarak incelense bile spermin detaylarının incelenme şansı oldukça düşüktü.
Şimdiye kadar uygulanan mikroenjeksiyon işlemlerinde canlı sperm hücresi en fazla 400 kat büyütülebiliyordu. Dolayısıyla bu büyütme oranıyla, spermin sadece genel şekli incelenebiliyordu.
Acıbadem Tüp Bebek Merkezlerinde IMSI (Intracytoplasmic Morpholgically Selected Sperm Injection) yöntemi ile özel mikroskoplar kullanılarak spermi 6000 ile 8000 kat arası büyütmek, hücre içi yapılarını, genetik hasarına işaret eden "vakuol" adı verilen bozuklukları detaylı olarak inceleyebilmek ve tespit edebiliyor.
IMSI tekniği ile seçilmiş sperm enjeksyonu; canlı sperm hücresine hiç zarar vermeden spermin ileri düzeyde morfolojik analizinin yapılmasına olanak sağlıyor. Böylece dölleme yeteneği en fazla olan spermler seçilerek, uygulanan mikroenjeksiyonla yüzde 20 ile 40 arasında daha yüksek döllenme oranı elde edilebiliyor. Buna bağlı olarak da hamilelik oranları artıyor ve erken dönem düşük riski azalıyor.