Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Ses kısıklığı, genellikle gırtlak bölgesindeki enfeksiyonlar ve ses tellerindeki problemlerden kaynaklanan bir belirtidir. Kısa süreli ses kısıklıkları genellikle soğuk algınlığı gibi basit nedenlerle ortaya çıkar ve kısa sürede geçer. Ancak, uzun süreli ses kısıklıkları ciddi tıbbi durumların işareti olabilir. Ses kısıklığına neden olan faktörler arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, reflü, sigara kullanımı, yüksek sesle konuşma veya şarkı söyleme, nörolojik bozukluklar, alerjiler ve tümörler yer alır. Sesini kullanarak çalışan kişilerde ve 30-60 yaş aralığındaki bireylerde daha sık görülür. Belirtiler arasında sesin normalden az çıkması, konuşma zorluğu ve boğaz ağrısı bulunur. Teşhis için fizik muayene, laringoskopi ve MR gibi testler yapılabilir. Tedavi yöntemleri arasında sigarayı bırakmak, sıvı tüketimini artırmak, ses dinlendirilmesi ve ilaç tedavisi yer alır. Ses kısıklığını önlemek için sigara içmemek, bol sıvı tüketmek, asitli içeceklerden kaçınmak ve sesinizi dinlendirmek önemlidir.
İçindekiler

Ses Kısıklığı Nedir?

Normalde çok net olan sesinizde değişimler, boğuklaşmalar gündemdeyse buna neden olan sorunları araştırmakta fayda vardır. Çünkü ses kısıklığı , bir hastalık değil de bir hastalığın belirtisi olarak karşınıza çıkabilir.

Ses düzeyinizde meydana gelen dalgalanmaları, ses kalitenizdeki düşüşü ifade eden ses kısıklığı birçok sorundan karşımıza çıkabilmektedir. Sesiniz cılız, titrek ve kısık olabilir. Bu şikayetin ana kaynağı gırtlak bölgesinde meydana gelen enfeksiyonlar ve ses tellerindeki problemlerdir.

Kısa süreli ses kısıklıkları, soğuk algınlığı gibi basit nedenlerle bağdaştırıldığından çok önemsenmez ve kısa sürede yok olur. Fakat uzun süreli ses kısıklıklarının, ciddi tıbbi durumların ayak sesleri olabileceği ihtimalini göz ardı etmemek gerekir.

Ses Kısıklığı Neden Olur?

Ses telleri, akciğerler ve sesin şekillendirilmesinden sorumlu dil, dudak, çene kasları, sesin oluşması için görevli 3 ana yapıdır.

Ses, gırtlakta bulunan ses tellerinin birleşerek aradaki boşlukların kapanmasıyla oluşur. Eğer bu boşluklar tam olarak kapanmazsa ses kısıklığından söz edebiliriz. Ortaya çıkan ses kısıklığının sebebi, ses tellerinde meydana gelen hasarlarla ya da ses tellerinin tahriş olmasıyla açıklanabilir.

Ses kısıklığına; grip , nezle , soğuk algınlığı gibi üst solunum yolu rahatsızlıkları, midedeki asitli içeriğin boğazı tahrişine neden olan reflü gibi hastalıklar, sigara kullanımı ya da pasif içicilik, kafein içeren içecekler veya alkollü içeceklerin tüketilmesi, çığlık, uzun süreli yüksek desibelli şarkılar söylemek ve bağırmak gibi faktörlere bağlı olarak ses zedelenmesi, nörolojik bozukluklar , alerjiler, ses tellerinde oluşan deformasyonlar, zehirli maddelerin solunması, kuvvetli öksürme atakları, gırtlaktaki ses kutusuna gelecek darbeler, ses tellerinde oluşan anormal yapılar, boğaz, tiroid , akciğer kanserleri , erkeklerde ergenliğe geçiş dönemi, tiroid bezinde meydana gelen işlev bozuklukları, ses oluşturmaya yardımcı kasların zayıflaması ve zarar görmesi gibi faktörler sebep olur.

Ses kısıklığının meydana gelmesine, nörolojik sıkıntılar, psikolojik rahatsızlıklar, kalıtsal durumlar, hamilelik, kullanılan ilaç ve hormonlar, kötü huylu tümörler sebep olabilir. Ses kısıklığının en yaygın sebebi, akut larenjittir.

Ses Kısıklığı En Çok Kimlerde Görülür?

Sesini kullanarak işini idame ettiren; çağrı merkezi çalışanları, seyyar satıcılar, öğretmenler, spikerler, politikacılar, şarkıcılar gibi meslek grupları ses kısıklığıyla daha fazla karşılaşmaktadırlar. Ayrıca ses kısıklığına daha çok 30 ila 60 yaş aralığında denk gelinmektedir. Ses kısıklığı birkaç saat sürebildiği gibi hayat boyu da sürebilmektedir.

Ses Kısıklığı Belirtileri Nelerdir?

Ses kısıklığı problemi birçok kişide görülebilen bir durumdur. Bu durum bazı hastalıkların semptomu olarak karşımıza çıkabileceği gibi başlı başına bir problem olarak da görülebilir. Ses kısıklığı probleminin beraberinde getirdiği diğer belirtiler şu şekilde sıralanabilir:

  • Sesin normalden daha az çıkması,
  • Konuşma zorluğu,
  • Seste çatallaşma,
  • Hırıltılı nefes ve konuşma,
  • Konuşurken yorulma hissi.

Ses kısıklığı bazı durumlarda ciddi bir semptoma dönüşebilir. Sesin tamamen gitmesi, boğaz ağrısı, yutkunma güçlüğü, boyun ve çevresinde şişkinlik hissedilmesi ve konuşurken boğazda oluşan ağrı gibi belirtilerin yaşanması durumunda bir kulak burun boğaz bölümüne görünmek faydalı olacaktır.

Ses Kısıklığı Teşhisi Nasıl Konulur?

Ses kısıklığı teşhisi için öncelikle fizik muayene yapılarak olası durumlar değerlendirilir. Sonrasında doktorunuz ses kısıklığınızın hangi durumdan kaynaklanabileceğini teşhis etmek adına bazı testler isteyebilir.

Doktorunuz fizik muayene sonrası hastanın tıbbi öyküsü ve muayene sonucu şüphelenilen duruma göre laringoskopi, MR, BT ve biyopsi gibi testleri isteyebilir. Bu testler boyun ve çevresini detaylı inceleyerek olası risklerin incelenmesi için tercih edilir.

Ses Kısıklığı Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Ses kısıklığınız 1 haftadan fazla sürdüğü takdirde bir Kulak-Burun-Boğaz uzmanına görünmenizde fayda vardır. Ses kısıklığının tanısı koyulabilmesi için detaylı bir öykü dinlenilir. Kısıklığın ara sıra olması ya da sürekli olarak meydana gelmesi, sabah ya da akşam saatlerinde şiddetinin artması, hastanın mesleği, sistemik hastalıkları, genetik özellikleri, sigara kullanımı gibi durumlar ve ses tellerinin muayenesi göz önünde bulundurularak tanı şekillendirilir.

Uzun süreli ses kısıklarında bakılan nokta, hastanın bir kanser türüyle mi yoksa kanser dışındaki bir rahatsızlıktan mı muzdarip olduğunu anlamaktır. Şüpheli bir durumda hekiminiz biyopsi talep edebilir. Teşhis konulmasının ardından tedavi planı şekillenecektir. Tedavi yöntemleri arasında; sigaranın kesinkes bırakılması, günlük içilen sıvı miktarının artırılması, sesin dinlendirilmesi sayılabilir.

Ses telinde meydana gelen iltihaplarda, alerji, psikojenik ses kısıklıklarında ilaç tedavisine başvurulmaktadır. Ses tellerinde meydana gelen polip, kist, tümör gibi cisimler için öncelikli olarak ses terapisi ardından da cerrahi operasyonlar uygulanmaktadır.

Ses teline cerrahi müdahale gerekliyse ötelenmemelidir. Ayrıca kötü huylu tümörlerin ortadan kaldırılması adına ışın tedavisi de etkin bir yöntemdir. Midede meydana gelen asit kaçaklarına bağlı oluşan tahrişler için uzun dönemli ilaç tedavileri çözüm olabilmektedir. Ses kısıklığına ne iyi gelir sorusunun cevabı olarak ses kısıklığı için bazı doğal yöntemlerde denenebilir.

Ses Kısıklığına Ne İyi Gelir?

Ses tellerinin inflamasyonu yani akut larenjit durumunda, doğal tedavi yöntemleri ve çay tüketimi tercih etmek iyi olacaktır.

  • Boğazınız ağrıyorsa ılık tuzlu suyla boğazınız rahatlayana kadar gargara yapabilirsiniz.
  • Evinizde, iş yerinizde kuru hava solumak boğazının tahriş olmasına sebep olabilir. Bu yüzden bulunduğunuz ortamlardaki havanın nemlendirilmesi önem arz etmektedir. Bunu bir buhar makinesiyle yapabileceğiniz gibi kalorifere ıslak havlu asmak gibi basit bir yöntemle de sağlayabilirsiniz. Ilık bir duş almak da boğazınızın nemlenmesine vesile olacaktır.
  • Boğaz ağrılarınızı dindirmek amacıyla pastil kullanımını tercih edebilirsiniz.
  • Ses kısıklığını gidermek için küçük bir bardak suya 2 çorba kaşığı sirke ve bir çay kaşığı bal ekleyip tüketebilirsiniz.
  • Papatya, zencefil gibi rahatlatıcı çaylar boğaz ağrınızın dinmesine vesile olup, sizi rahatlatacaktır.
  • 1 tatlı kaşığı bala 4-5 damla limon damlatıp gargara yapıp tüketmek boğazınızı yatıştırır.
  • Doğal antibiyotik lakaplı sarımsağı tüketmeniz, ses kısıklığının tedavisine yardımcı olacaktır.

Ses Kısıklığı Nasıl Önlenir?

  • Sigara bırakılmalı ve dumana maruz kalmamaya özen gösterilmeli.
  • Bol sıvı tüketimine özen gösterilmeli.
  • Kahve, kola gibi kafein içeren içecekler ve alkol kullanmamaya özen gösterilmeli.
  • Evinizin havasının kurumamasına özen gösterilmeli.
  • Geç saatlerde midenize çok yüklenmeyin, asitli içeceklerden kaçının ve yüksek yastıkta yatmaya özen gösterin.
  • Sesinizi yüksek şiddette uzun süre kullanmaktan kaçının.
  • Ses kısıklığı meydana geldiğinde sesinizi dinlendirmeye özen gösterin.
  • Yemekleri iyice çiğnedikten sonra yutun.
  • Acılı, baharatlı gıdalardan kaçının.

Ses Kısıklığı Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Ani Ses Kısıklığı Neden Olur?

Alerji, soğuk algınlığı ve grip gibi nedenler ani ses kısıklığına neden olabilir. Ayrıca ses tellerini uzun süre yormak ve zorlamak da ani ses kısılmalarına yol açabilen durumlardır.

Geçmeyen Ses Kısıklığı Sebepleri Nelerdir?

Geçmeyen veya uzun süren ses kısıklığı, tütün kullanımı, nezle, alerji ve kanser gibi durumlardan kaynaklanıyor olabilir.

Ses Kısıklığı Ne İyi Gelir?

Bal, limon, zencefil, tuzlu su ile gargara yapmak ve papatya gibi bitki çayları ses kısıklığına iyi gelen doğal yöntemlerdendir. Ayrıca ses kısıklığını önlemek için asitli içecekler, tütün kullanımı, fazla baharatlı besinler ve alkol kullanımını sonlandırmak faydalı olacaktır.

Ses Kısıklığı Kaç Günde Geçer?

Ses kısıklığı altta yatan ciddi bir sağlık problemi olmadığı sürece ortalama 1 hafta içinde iyileşir. Ses kısıklığına sebep olan bazı hastalıkların bulunması durumunda bu süre uzayabilir.

Ses Kısıklığı Hangi Hastalıkların Belirtisi Olabilir?

Ses kısıklığı bazı hastalıkların bir semptomu olarak ortaya çıkabilir. Bu hastalıklar arasında larenjit, reflü, ses teli felci, gırtlakta meydana gelen polip ve nodüller sayılabilir.

Bebeklerde Ses Kısıklığı Neden Olur?

Bebeklerde ses kısıklığı genellikle krup, larenjit, normalden fazla ağlama, burun tıkanıklığı, alerji ve soğuk algınlığı gibi nedenler sonucu ortaya çıkabilir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 11 Eylül 2024 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 14 Ekim 2020 Çarşamba
Bu içeriği ortalama 6 dakikada okuyabilirsiniz.

Tıbbi Birimler

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?