Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı verdiği aşırı ve tehlikeli bir yanıt olarak tanımlanır. Bakteriyel, viral veya fungal enfeksiyonlar nedeniyle oluşabilir ve erken müdahale edilmezse ölümcül olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf bireyler, yaşlılar, bebekler ve kronik hastalığı olanlar risk altındadır. Sepsis belirtileri arasında yüksek ateş, hızlı kalp atışı, hızlı solunum ve zihinsel bulanıklık yer alır. Tedavi edilmediğinde septik şoka yol açarak organ yetmezliğine ve ölümcül sonuçlara neden olabilir. Erken teşhis ve tedavi, antibiyotikler ve damar içi sıvılarla yapılır. Sepsis tedavisinde hızlı müdahale hayati öneme sahiptir, aksi takdirde iyileşme süreci uzayabilir ve komplikasyonlar ortaya çıkabilir.
İçindekiler

Sepsis Nedir?

Tıp dilinde vücudun enfeksiyona karşı aşırı ve hayatı tehdit eden bir yanıtı olarak tanımlanır. Sepsis, vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği tepkinin neden olduğu, bazı vakalarda potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir duruma verilen isimdir.

Bağışıklık sistemi normalde vücutta görülen bir enfeksiyonla savaşmak için kan dolaşım sistemine çeşitli kimyasal maddeleri salar. Sepsis , vücudun bu kimyasal maddelere karşı tepkisi dengesiz olduğunda ve birden fazla organ sistemine zarar verebilecek değişiklikler tetiklendiğinde ortaya çıkar.

Sepsis evreleri , enfeksiyonun şiddetine ve vücudun tepkisine bağlı olarak değişir. Başlangıçta enfeksiyon belirtileri hafif olabilirken, ilerleyen evrelerde organ yetmezliği ve şok gelişebilir. Sepsis tanı kriterleri, enfeksiyon belirtileri ve organ disfonksiyonu gibi faktörleri içerir. Sepsis hastaları genellikle ateş, titreme, hızlı kalp atışı, hızlı solunum, düşük tansiyon ve zihin bulanıklığı gibi belirtiler gösterir. Sepsis cilt bulguları arasında solukluk, morarma, döküntü ve terleme bulunabilir. Çocuklarda kanda enfeksiyon belirtileri ise ateş, halsizlik, iştahsızlık, kusma ve solunum sıkıntısı gibi belirtilerle ortaya çıkabilir.

Ameliyat sonrası sepsis, cerrahi bir işlem sonrası gelişen enfeksiyonun sepsise yol açması durumudur. Ameliyat sonrası sepsis riskini azaltmak için steril tekniklerin kullanılması, enfeksiyon belirtilerinin yakından takip edilmesi ve antibiyotik tedavisinin uygun şekilde uygulanması önemlidir. Sepsis kriterleri, hastalığın erken teşhis ve tedavisinde kritik bir rol oynar. Erken tanı ve tedavi, sepsis hastalarının hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırır.

Devam eden sepsis daha ağırlaşarak septik şoka ilerlerse, bireyin tansiyonu, yani kan basıncı önemli ölçüde düşer. Bu da bireyin ölümüne yol açabilir. Sepsisin ciddi komplikasyonlara yol açabileceği unutulmamalı ve şüpheli durumlarda derhal tıbbi yardım alınmalıdır.

Kanda Enfeksiyon Neden Olur?

Kanda enfeksiyon neden olur sorusuna göre sepsis sebepleri olarak bakteriyel, viral ya da fungal fark etmeksizin her türlü enfeksiyon sepsis gelişmesine yol açabilir. Ancak sepsis genellikle zatürre, mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi organlarının enfeksiyonu, böbrek, mesane ve üriner sistemin diğer kısımlarının enfeksiyonu veya bakteremi adı verilen kan dolaşım sisteminin enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkar. Enfeksiyon hastalıkları, vücudun bakteri, virüs veya mantar gibi patojenlerle karşılaştığında ortaya çıkar ve tedavi edilmediğinde sepsis gibi yaşamı tehdit eden ciddi durumlara yol açabilir.

Çok genç veya çok yaşlı bireylerde, bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde, diyabet veya siroz gibi tıbbi komplikasyonları olan bireylerde, zaten hasta olan ve sık sık hastanede yoğun bakım ünitesine giren bireylerde, yanık gibi yaraları veya genel yaralanmaları olan bireylerde, intravenöz kateter, solunum tüpleri gibi invaziv cihazlara bağlı bireylerde, kısa süre önce antibiyotik, kortikosteroid almış bireylerde sepsis ve septik şok görülmesi ihtimali çok daha yüksektir.

Bebeklerde kanda enfeksiyon neden olur

Bebeklerde kanda enfeksiyon, tıp dilinde sepsis olarak adlandırılan ciddi bir durumdur. Bağışıklık sistemleri henüz tam gelişmemiş olan bebekler, enfeksiyonlara karşı daha savunmasızdır. Bu enfeksiyonlar, vücudun herhangi bir bölgesinde başlayıp kana karışarak yayılabilir.

Bebeklerde Kanda Enfeksiyonun Başlıca Nedenleri:

  • Doğum Sırasında veya Sonrasında Gelişen Enfeksiyonlar: Amniyotik sıvının enfekte olması, doğum sırasında bebeğin enfeksiyon kapması veya doğum sonrasında göbek kordonu enfeksiyonu gibi durumlar sepsise yol açabilir.
  • Solunum Yolu Enfeksiyonları: Zatürre gibi solunum yolu enfeksiyonları, özellikle prematüre veya bağışıklığı zayıf bebeklerde hızla ilerleyerek kana karışabilir.
  • İdrar Yolu Enfeksiyonları: İdrar yolu enfeksiyonları, tedavi edilmezse böbreklere ve kana yayılarak sepsise neden olabilir.
  • Menenjit: Beyin ve omurilik zarlarının iltihabı olan menenjit, bakteriyel veya viral kaynaklı olabilir ve hızla sepsise dönüşebilir.
  • Diğer Enfeksiyonlar: Orta kulak enfeksiyonları, deri enfeksiyonları veya enfekte olmuş cerrahi yaralar da nadiren sepsise yol açabilir.

Çoçuklarda Kanda Enfeksiyon Neden Olur?

Çocuklarda kanda enfeksiyon (sepsis), herhangi bir enfeksiyonun vücuda yayılması ve kan dolaşımına karışması sonucu ortaya çıkan ciddi bir durumdur. Çocuklarda sepsis, bebeklerde olduğu gibi hayati tehlike oluşturabilir ve acil tıbbi müdahale gerektirir.

Çocuklarda Kanda Enfeksiyonun Başlıca Nedenleri:

  • Bakteriyel Enfeksiyonlar: Zatürre, menenjit, idrar yolu enfeksiyonları ve deri enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlar, çocuklarda sepsis riskini artırır.
  • Viral Enfeksiyonlar: Grip, suçiçeği ve kızamık gibi viral enfeksiyonlar, nadiren de olsa sepsise yol açabilir, özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklarda.
  • Mantar Enfeksiyonları: Mantar enfeksiyonları, genellikle bağışıklık sistemi baskılanmış çocuklarda sepsise neden olabilir.
  • Paraziter Enfeksiyonlar: Sıtma gibi paraziter enfeksiyonlar, bazı bölgelerde sepsis riskini artırabilir.
  • Cerrahi Yaralar veya Cihazlar: Enfekte olmuş cerrahi yaralar veya vücuda yerleştirilen tıbbi cihazlar (kateterler gibi) da sepsise yol açabilir.

Sepsis Tehlikeli Midir?

Sepsis son derece tehlikeli bir durumdur. Vücudun bir enfeksiyona karşı verdiği aşırı tepki sonucu ortaya çıkar ve hızla ilerleyerek hayati organlarda hasara, hatta ölüme yol açabilir. Sepsis, erken teşhis ve tedavi edilmediğinde septik şoka dönüşebilir, bu da kan basıncının tehlikeli derecede düşmesine ve çoklu organ yetmezliğine neden olabilir.

Sepsisin belirtileri başlangıçta genel enfeksiyon belirtilerine benzeyebilir (yüksek ateş, titreme, hızlı kalp atışı gibi), bu da teşhisi zorlaştırabilir. Ancak, nefes darlığı, zihin bulanıklığı, şiddetli karın ağrısı veya ciltte döküntü gibi daha ciddi belirtiler ortaya çıkabilir. Sepsis şüphesi varsa, acil tıbbi müdahale hayati önem taşır.

Sepsisin tehlikesi, hızlı ilerleme potansiyelinde ve ciddi komplikasyonlara yol açabilmesinde yatmaktadır. Erken tedavi ile bile, sepsis geçiren kişilerde uzun süreli sağlık sorunları (kronik yorgunluk, organ hasarı, amputasyonlar) riski vardır. Bu nedenle, herhangi bir enfeksiyon belirtisi ciddiye alınmalı ve şüphe durumunda derhal tıbbi yardım aranmalıdır.

Kanda Enfeksiyon (Sepsis) Belirtileri Nelerdir?

Bir bireye sepsis tanısı konulabilmesi için bireyin olası veya doğrulanmış bir enfeksiyona ve zihinsel durumda yavaş ya da ani değişiklik, sistolik tansiyon ölçümünde 100 mm Hg veya altında ölçüm ve solunum hızının dakikada 22 veya daha üstünde olması belirtilerinin tamamına sahip olması gereklidir.

Sepsis dolaşım sistemi ile vücut hücrelerindeki değişiklikler nedeniyle ve vücudun enerjiyi kullanma biçimindeki bazı değişikliklerden dolayı daha anormal hale gelmesi sonucunda septik şok haline gelebilir.

Septik şok, sepsisten daha yüksek oranda ölüme neden olur. Bir bireye septik şok teşhisi konması için, olası veya doğrulanmış bir enfeksiyonun yanı sıra hem sistolik tansiyonu 65 mm Hg değerinden daha yüksek tutmak için ilaç kullanılması ihtiyacı hem de vücuda serum ile yeterli sıvı verildiği halde kanda yüksek seviyelerde laktik asit görülmesi gereklidir. Bireyin vücudunda çok fazla laktik asit olması, oksijenin hücreler tarafından düzgün kullanılmadığı anlamına gelir.

En Yaygın Sepsis Belirtileri:

  • Yüksek ateş veya titreme: Vücut ısısının 38°C'nin üzerine çıkması veya üşüme hissi
  • Hızlı kalp atışı: Kalp atış hızının dakikada 90'ın üzerine çıkması
  • Hızlı solunum: Dakikada 20'den fazla nefes alma
  • Düşük tansiyon: Baş dönmesi, bayılma hissi veya sersemlik
  • Zihinsel bulanıklık veya konfüzyon: Odaklanma güçlüğü, hafıza sorunları veya huzursuzluk

Diğer Yaygın Kanda Enfeksiyon Belirtileri:

  • Aşırı halsizlik veya yorgunluk: Normalden daha fazla bitkinlik hissi
  • Kas ağrıları: Yaygın kas ağrıları ve kramplar
  • Mide bulantısı, kusma veya ishal: Sindirim sistemi sorunları
  • Ciltte döküntü veya solukluk: Ciltte renk değişiklikleri veya lekeler
  • İdrar çıkışında azalma: Normalden daha az idrara çıkma

Sepsis Kimlerde Görülür?

Sepsis enfeksiyondan kaynaklandığı için hemen herkesin başına gelebilir. Ancak sepsis en yaygın olarak hamile kadınlarda, yaşlı yetişkinlerde, 1 yaşından küçük çocuklarda, bağışıklık sistemi zayıflamış bireylerde, diyabet, böbrek veya akciğer hastalığı veya kanse r gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerde görülür ve bu bireylerde en ağır septik şoka ilerleme riskini taşır.

Sepsisin tedavisi antibiyotiklerle ve intravenöz yani damar içinden verilen sıvı desteği ile gerçekleştirilir ve erken tedavi bireyin hayatta kalma şansını artırır.

Sepsis (Kanda Enfeksiyon) Nasıl Teşhis Edilir?

Doktorlar sepsis tanısı sürecinde genellikle altta yatan enfeksiyonu saptamaya çalışmak için birkaç test yapılmasını uygun görebilir.

Buna göre yapılan kan testinde, vücudun iki farklı bölgesinden alınan farklı kan numuneleri enfeksiyon kanıtları, anormal karaciğer veya böbrek fonksiyonu, bozulmuş oksijen değerleri, elektrolit dengesizlikleri ve pıhtılaşma sorunları için test edilir:

Kan testinin yanı sıra bireyin belirtilerine bağlı olarak, doktor idrar, yara salgıları veya solunum yolu salgıları üzerinde de test yapılmasını isteyebilir. Doktorunuz idrar yolu enfeksiyonu olduğundan şüphelenirse, idrarı bakteri belirtileri açısından kontrol etmek isteyebilir.

Bireyin enfekte olduğu görünen bir yarası varsa, bu yaranın çevresindeki salgılarının bir örneğini test etmek, hangi tür antibiyotiğin en iyi ve etkin sonucu verebileceğini göstermeye yardımcı olabilir. Özellikle balgamlı öksüren bireylerden örnek olarak alınan mukus enfeksiyona ne tür bir mikrobun neden olduğunu belirlemek için test edilebilir.

Eğer enfeksiyon bölgesi açıkça belli değilse, doktor çeşitli görüntüleme testlerinden birinin veya birkaçının yapılmasını isteyebilir.

Röntgen çekimleri bireyin akciğerlerindeki sorunların gözlemlenmesi için etkili bir yöntemdir. Apandisitteki veya pankreastaki enfeksiyonların bilgisayarlı tomografi taramalarında görülmesi daha kolaydır. Bu teknoloji, çeşitli açılardan röntgen çekimi yapar ve bu çekimleri birleştirerek vücudunun iç yapılarının enine kesit dilimlerini oluşturur.

Ultrason teknolojisi bir video monitöründe gerçek zamanlı görüntüler üretmek için ses dalgalarından faydalanır. Ultrason, safra kesesindeki veya yumurtalıklardaki enfeksiyonları kontrol etmek için özellikle yararlı olabilir. Manyetik rezonans görüntüleme yani MRI, yumuşak doku enfeksiyonlarının belirlenmesinde yardımcı olabilir. Bu teknoloji, vücudun iç yapılarının enine kesit görüntülerini üretmek için radyo dalgaları ile güçlü bir mıknatıs kullanır.

Sepsis İyileşir Mi?

Erken başlanan ve agresif sürdürülen tedavi, bireyin sepsisten kurtulma şansını artırır. Sepsisli bireylerin, bir hastane yoğun bakım ünitesinde yakın izleme altında tutularak tedavi edilmeleri gereklidir.

Sepsis veya septik şok etkisi altında olan bireylerin solunumlarını ve kalp fonksiyonlarını stabilize etmek için çeşitli hayat kurtarıcı önlemlere ihtiyaç duyulabilir.

Sepsis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Sepsis ve septik şok tedavisinde bir dizi ilaç kullanılır. Bu ilaçlar arasında öncelikle antibiyotikler bulunur. Sepsis durumunda antibiyotikler ile tedavi bir an önce başlamalıdır. Başlangıçta bireye çeşitli bakterilere karşı etkili olan geniş spektrumlu antibiyotikler verilir.

Bu antibiyotikler birçok vakada her zaman damar içinden verilir. Bu süreçte alınan kan örneklerinden elde edilen sonuçlara göre doktor enfeksiyona neden olan belirli bakterilerle savaşmayı hedefleyen farklı bir antibiyotik kullanımına başlayabilir.

Kanda enfeksiyon nasıl geçer sorusunun cevabı olarak sepsisi olan kişilere genellikle hemen, bazı vakalarda ise üç saat içinde intravenöz sıvı verilir. Damardan sıvı aldıktan sonra bile bireyin tansiyonu çok düşük seviyelerde seyrederse, bireye kan damarlarını daraltan ve kan basıncını artırmaya yardımcı olan bir vazopresör ilacı verilebilir.

Sepsis ve septik şok tedavisi sürecinde bireyin alabileceği diğer ilaçlar stabil kan şekeri seviyelerini korumaya yardımcı olacak insülin, bağışıklık sisteminin normal tepkilerini değiştiren ilaçlar ve ağrı kesiciler ya da yatıştırıcılar bulunur.

Birçok vakada sepsisli bireylere oksijen içeren destekleyici bakım sunulabilir. Bireyin durumuna bağlı olarak, nefes almasına yardımcı olacak bir makineye desteği sunulabilir. Bireyin böbrekleri etkilendiyse, bireye diyaliz yaptırılması gerekebilir.

Daha nadir vakalarda irin birikintilerini, yani apseleri, ve enfekte dokular veya kangren gibi enfeksiyon kaynaklarını ortadan kaldırmak için cerrahi müdahaleye başvurulması gerekli olabilir.

Kanda Enfeksiyon Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Kanda enfeksiyon (sepsis) tedavisinin ne kadar süreceği, enfeksiyonun ne kadar şiddetli olduğuna, hastanın genel sağlık durumuna ve enfeksiyonun organlara verdiği hasara bağlı olarak değişir. Hafif vakalarda, antibiyotik tedavisi ve destekleyici bakımla birkaç gün içinde iyileşme görülebilirken, ciddi vakalarda yoğun bakım ünitesinde haftalarca, hatta aylarca tedavi gerekebilir. Organ yetmezliği gibi komplikasyonlar gelişirse, tedavi süreci uzar ve iyileşme daha zorlu olabilir. Sepsis tedavisinde erken tanı ve hızlı müdahale hayati önem taşır, bu yüzden şüphelenilen durumlarda hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak önemlidir.

Sepsisi Önlemenin Yolları Nelerdir?

Sepsis genellikle mevcut bir enfeksiyonun komplikasyonu olarak ortaya çıkar. Bu nedenle, sepsisten korunmanın en etkili yolu enfeksiyonları önlemek veya mevcut enfeksiyonları hızlı ve etkili bir şekilde tedavi etmektir. Aşılarınızı düzenli olarak yaptırmak, grip, zatürre ve diğer enfeksiyonlara karşı korunmada önemli bir adımdır. Hijyen kurallarına uyarak, ellerinizi sık sık yıkamak ve yaraları temiz tutmak da enfeksiyon riskini azaltır. Enfeksiyon belirtilerini ciddiye almak ve ateş, titreme, hızlı kalp atışı gibi durumlarda hemen bir doktora başvurmak önemlidir. Kronik hastalıkları kontrol altında tutmak da sepsis riskini azaltmada yardımcı olabilir. Sepsis hayatı tehdit eden bir durumdur ve erken tanı ve tedavi hayatta kalma şansını artırır. Bu nedenle, enfeksiyon belirtileri ortaya çıktığında zaman kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmak kritik öneme sahiptir.

Sepsis Komplikasyonları: Sepsis Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Sepsis, daha hafif semptomlardan daha ağır semptomlara doğru ilerler. Sepsis belirti ve semptomları ağırlaştıkça bireyin beyni, kalbi ve böbrekleri gibi hayati organlara kan akışı bozulur. Ayrıca sepsis nedeniyle organlarda, ve kollar, bacaklar, el ve ayak parmakları gibi uzuvlarda kan pıhtıları oluşumu gözlemlenebilir. Bu pıhtılar çeşitli derecelerde organ yetmezliğine ve kangren adı verilen doku ölümüne yol açar. Lökositler, bağışıklık sistemi enfeksiyonla savaşırken önemli bir rol oynar; ancak sepsis durumunda, bu hücrelerin aşırı tepkisi vücutta yaygın iltihaplanmaya yol açarak organ yetmezliklerine neden olabilir.

Kanda Enfeksiyon Öldürür Mü?

Evet, kanda enfeksiyon (sepsis) tedavi edilmediği takdirde ölümcül olabilir. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, yaşlılar, küçük çocuklar ve kronik hastalıkları olanlar için risk daha yüksektir. Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar ve bu tepki organ yetmezliğine yol açabilir.

Erken teşhis ve tedavi hayati önem taşır. Sepsis belirtileri fark edilir edilmez tıbbi yardım almak, hayatta kalma şansını önemli ölçüde artırır. Bu nedenle, ateş, titreme, hızlı kalp atışı, hızlı solunum, bilinç bulanıklığı gibi belirtiler görüldüğünde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmak kritik öneme sahiptir.

Sepsis Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Septik şok nedir neden olur?

Septik şok, sepsis nedeniyle kan basıncının tehlikeli derecede düştüğü, hayati organlara yeterli kan akışının sağlanamadığı acil bir durumdur. Bu durum, enfeksiyona karşı vücudun aşırı tepki vermesi sonucu ortaya çıkar ve hızlı müdahale edilmezse ölümcül olabilir.

Septisemi nedir?

Septisemi, enfeksiyonun kana karışması ve tüm vücuda yayılması durumudur. Bu durum, bakteriler, virüsler veya mantarlar gibi mikroorganizmaların kan dolaşımına girmesiyle ortaya çıkar ve ciddi komplikasyonlara yol açabilir.

Sepsis ne kadar sürede öldürür?

Sepsisin ölümcül olabileceği hız, enfeksiyonun şiddetine, hastanın genel sağlık durumuna ve tedaviye ne kadar hızlı başlandığına bağlıdır. Tedavi edilmeyen sepsis, saatler veya günler içinde ölüme yol açabilir.

Sepsis hastalığı nedir?

Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı verdiği aşırı tepki sonucu ortaya çıkan, hayati organların işlevlerini bozan ve potansiyel olarak ölümcül olabilen bir durumdur. Bu tepki, bağışıklık sisteminin enfeksiyonla savaşırken sağlıklı dokulara da zarar vermesiyle oluşur.

Puerperal sepsis nedir?

Puerperal sepsis, doğum sonrası dönemde gelişen bir enfeksiyondur. Genellikle rahim, doğum kanalı veya çevresindeki dokuların enfeksiyonu sonucu ortaya çıkar ve anne sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturabilir.

Bebekte kanda enfeksiyon tedavisi kaç gün sürer?

Bebeklerde kanda enfeksiyon (sepsis) tedavisinin süresi, enfeksiyonun şiddetine, bebeğin genel sağlık durumuna ve enfeksiyonun neden olduğu komplikasyonlara bağlı olarak değişir. Tedavi genellikle hastanede yapılır ve antibiyotikler, sıvı tedavisi ve destekleyici bakım içerir.

Sepsis hangi tahlille belli olur?

Sepsis tanısı, kan testleri, idrar testleri, görüntüleme testleri ve diğer laboratuvar incelemeleri ile konulur. Kan kültürleri enfeksiyonun nedenini belirlemek için kullanılırken, diğer testler organ hasarı ve enfeksiyonun şiddetini değerlendirmek için yapılır.

Sepsis tedavisi kaç gün sürer?

Sepsis tedavisinin süresi, enfeksiyonun şiddetine, hastanın genel sağlık durumuna ve enfeksiyonun neden olduğu organ hasarına bağlı olarak değişir. Hafif vakalarda birkaç gün içinde iyileşme görülebilirken, ciddi vakalarda haftalarca hatta aylarca tedavi gerekebilir.

Sepsis bulaşıcı mı?

Sepsis kendi başına bulaşıcı bir durum değildir, ancak sepsise neden olan enfeksiyon bulaşıcı olabilmekle beraber, bulaştığı kişilerde sepsise neden olmayabilir.

Sepsis tekrarlar mı?

Sepsis, risk grubundaki hastalarda bir enfeksiyon gelişmesi durumunda sepsisin tekrarlama riski vardır.

Sepsis hangi tahlille belli olur?

Sepsis tanısı için kesin bir tahlil olmamakla birlikte, kan kültürleri, CRP, prokalsitonin, laktat ve tam kan sayımı gibi testler enfeksiyon ve organ hasarı belirtilerini değerlendirmede kullanılır. Bu testler, enfeksiyonun varlığını, şiddetini ve vücudun tepkisini değerlendirerek sepsise işaret edebilir.

Bebeklerde sepsis nedir?

Bebeklerde sepsis, vücudun enfeksiyona karşı aşırı tepki vermesi sonucu oluşan ciddi bir durumdur. Bebeklerde sepsis, ateş, solunum sıkıntısı, halsizlik, iştahsızlık gibi belirtilerle ortaya çıkabilir ve hızlı müdahale gerektirir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 11 Eylül 2024 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 25 Ocak 2021 Pazartesi

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?