Penis Eğriliği (Peyronie) Nedir?
Normal bir penisin ereksiyon sırasında düz bir şekilde olması gerekir. Penis eğriliği ya da peyronie hastalığı özellikle ereksiyon yani sertleşme sırasında penisin farklı yönlere doğru eğilmesi durumudur. Buna bağlı olarak kişide penis ağrısı ya da peniste küçülme gibi çeşitli sorunlar da ortaya çıkabilir. Bu durum bireyde doğuştan olabileceği gibi ilerleyen dönemlerde bir travmaya bağlı olarak da oluşabilir. Penis eğriliği teşhisi bir üroloji doktoru tarafından konur.
Penis Eğriliğinin Nedenleri
Görülme sıklığı yaşla birlikte artan ve daha çok 50 yaş üzeri kişilerde görülen peyronie hastalığının temel nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak peyronie hastalığına neden olduğu düşünülen birçok farklı durum vardır.
Penis eğriliğine neden olan en önemli faktörün penis üzerindeki küçük kan damarlarının hasar görmesi olduğu kabul edilir. Şiddetli cinsel birliktelik, travma, ağır spor faaliyetleri gibi durumlar bu kan damarlarının hasar görmesine neden olabilir. "Penis eğriliği neden olur?" sorusu kısaca bu şekilde cevaplanabilir.
Penis içerisinde 2 adet tüp benzeri sünger dokusu bulunur. Bu dokuya korpus kavernozum adı verilir. Korpus kavernozum cinsel uyarıyla birlikte kan alarak şişer ve sertleşme gerçekleşir. Bu dokunun kanla dolmasının temel nedeni içerisinde yoğun olarak bulunan kan damarlarıdır. Korpus kavernozum elastik bir bağ doku içerisinde yer alır. Ereksiyon sırasında bu bölümde gerilme ve esneme meydana gelir. Kan damarlarının hasar görmesinin ve bu dokunun elastikiyetini kaybetmesinin penis eğriliğinin ortaya çıkmasında etkili olabildiği düşünülmektedir. Buna ek olarak farklı nedenlerle penis iç dokularında yara dokularının oluşması da kişide penis eğriliği riskini artırır.
Penis travması yaşayan herkeste penis eğriliği görülmediği gibi herhangi bir travma yaşamayan kişilerde de görülebilir. Bu durumda penis eğriliğine travma dışı etkenlerin de neden olabileceği düşünülür.
Penis eğriliğinin;
- 50 yaş üzeri,
- Diyabete bağlı erektil disfonksiyona sahip,
- Prostat ameliyatı geçirmiş,
- Otoimmün bozukluğu olan,
- Ailesinde peyronie hastalığı öyküsü bulunan kişilerde görülme olasılığı daha yüksektir.
Doğuştan Penis Eğriliği
Penis eğriliği çeşitli faktörlere bağlı olarak sonradan gelişebildiği gibi anne karnında da oluşabilir. Bu durumda penis doğumsal olarak eğridir. Doğuştan penis eğriliğinin nedeni; bebeğin henüz anne karnındayken penisini oluşturan 3 adet süngerimsi yapının farklı nedenlerle tam olarak gelişmemesidir.
Doğuştan penis eğriliği konjenital penil kruvatür ya da kordi olarak tanımlanır. Bu durum peyronie hastalığından farklı bir durumdur. Kordi olgularında penis çoğunlukla öne doğru eğik olsa da sağa, sola ya da geriye doğru da eğrilebilir. Doğuştan penis eğriliği genellikle ergenlik dönemine kadar fark edilmez. Çoğunlukla ilk ereksiyon sırasında fark edilen bu durumu çocuğun ailesiyle paylaşması, teşhisin konması ve tedavinin başlatılması açısından önemlidir. Aşırı eğrilik olan durumlardaysa ereksiyona gerek olmadan da fark edilebilir. Doğuştan penis eğriliği, idrar deliğinin doğru konumunda olmaması ve inmemiş testis gibi diğer doğumsal ürolojik anomalilerle birlikte de görülebilir.
Penis Eğriliği Belirtileri
Penis eğriliği belirtileri genellikle hastalığın ortaya çıkmasına neden olan fibrotik bağ dokusunun konumuna ve büyüklüğüne göre farklılık gösterebilir.
Penis eğriliğinde sık karşılaşılan belirtiler şunlardır:
- Peniste özellikle ereksiyon sırasında belli olan ciddi eğrilik,
- Cinsel ilişki ya da ereksiyon sırasında ağrı,
- Ereksiyonun sürdürülmesinde zorlanma,
- Cinsel birliktelik sırasında partnerin ağrı hissetmesi,
- Penis gövdesinde mercimek büyüklüğünde sert dokular,
- Penis boyunda küçülme,
- Cinsel ilişkiye girmede zorlanma,
- Anormal kıvrımlı penis görünümü.
Penis Eğriliğinde Tanı ve Teşhis
Penis eğriliğinin tanısı ve teşhisi ürolog tarafından gerçekleştirilir. Üroloji doktoru hastaya sağlık geçmişi, penis eğriliğinden şüphelendiren belirtiler ve cinsel yaşamı hakkında birtakım sorular sorabilir. Buna ek olarak hastalığın teşhisinde fiziksel muayene de oldukça önemlidir. Penis eğriliği genellikle ereksiyon hâlindeyken daha kolay teşhis edilebildiği için doktor kişiye geçici ereksiyona neden olacak bir ilaç verebilir. Bu aşamadan sonra ereksiyon hâlindeki penisin eğriliği gonyometreyle ölçülür. Bunlara ek olarak penis içerisindeki dokuların kontrolü için görüntüleme yöntemlerine de başvurulabilir.
Penis Eğriliği Tedavisi
Cinsel yaşamı olumsuz etkileyen peyronie hastalığının tedavisi mümkündür. Tedavi için uygulanacak yöntemler penis eğriliğinin derecesine, hastalığa neden olan faktörlere ve hastanın şikâyetlerine göre belirlenir. Penis eğriliğinin zaman içerisinde ilerlemediği ya da hastanın cinsel hayatını olumsuz etkilemediği durumlarda doktor hastayı takip etmeyi yeterli görebilir.
"Penis eğriliği nasıl düzelir?" sorusuna yanıt olarak hastalıktan muzdarip kişiler için ilaç tedavisi, tıbbi cihazların kullanımı ve yaşam tarzı değişikliği gibi uygulamalara başvurulduğunu söylemek mümkündür. Yapılan ölçümler sonucunda penis eğriliği belli bir derecenin üzerinde olan hastalar için penis içerisine enjeksiyon yöntemiyle ilaç tedavisi uygulanır. Bu tedavi penisteki yara dokusunun parçalanmasına yardımcı olabilir. Enjeksiyona ek olarak ağız yoluyla alınan ilaçlar, elektrik ve şok dalga terapisi de tedavi seçenekleri arasında yer alır. Geleneksel tedavi yöntemlerine ek olarak karnitin, koenzim Q10, E vitamini gibi vitamin ve mineral destekleri de penis eğriliği tedavisine yardımcı olabilir. Tüm bu yöntemlerin işe yaramaması durumunda cerrahi müdahale gerekebilir. Cerrahi müdahale genellikle penis eğriliği tedavisindeki son seçenektir. Tedavi sürecine destek olması açısından hastanın bu süreçte sigara ve alkolden uzak durması, dengeli beslenmesi ve düzenli şekilde egzersiz yapması da önemlidir.
Akut Dönem Peyronie Tedavisi
Akut dönemde penis eğriliğine neden olan plak oluşumu henüz belirgin değildir. Bu nedenle akut dönem peyronie tedavisinde plak önleyici ilaç tedavisi uygulanır. Buna ek olarak şok tedavisi ve kolajen sentez inhibitörü enjeksiyonu da bu süreçte kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alır.
Penis eğriliğinde erken teşhis oldukça önemlidir. Erken teşhis edilen ya da akut dönemde etkili şekilde tedavi edilen penis eğriliğinde ilerleme önlenebilir. Bu nedenle hastanın penis eğriliği belirtilerini iyi bir şekilde izlemesi ve hastalığın akut dönemde teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Kronik Dönem Peyronie Tedavisi
Yaklaşık 12-18 ay süren akut dönemin ardından peniste şekil bozukluğunun görülmesiyle kronik dönem başlar. Kronik dönemde hastada ağrılar azalır ve peniste sert plaklar hissedilir. Peyronie hastalığının kronik döneminde genellikle ilaç tedavisi etkili değildir. Ancak bu dönemde de enjeksiyon tedavisi ve şok tedavi denenebilir.
Kronik dönem peyronie tedavisinde asıl olarak uygulanan tedavi yöntemi cerrahi operasyonlardır. Cerrahi operasyon kararında penisteki şekil bozukluğunun yanı sıra spontan ereksiyonun olup olmadığı da dikkate alınır. Sertleşme sorunu olan hastalarda cerrahi tedaviden sonra penil protez uygulaması da gerekir.
Peyronie Cerrahi Tedavi
Peyronie hastalığının tedavisinde cerrahi yöntemlere başvurulmadan önce genellikle 1 yıl beklenmesi ve öncelikli olarak diğer tedavi yöntemlerinin uygulanması önerilir. 1 yılın sonunda belirli bir dereceden daha fazla eğriliği olan hastalarda cerrahi tedavi yöntemleri uygulanabilir.
Cerrahi operasyonda peniste fibrotik doku bulunan ve buna bağlı olarak kısalan bölge uzatılır. Aynı şekilde doku nedeniyle uzayan bölgeler de kısaltılır. Gerekli durumlarda cerrahi operasyonda penil protezler de kullanılabilir. Peyronie ameliyatının sakıncaları da sıkça merak edilen konulardan biridir. Cerrahi operasyon sonucunda penis boyunda kısalma ve ereksiyon problemleri gibi durumların oluşabileceği bilinmelidir.
Penis eğriliğinin cerrahi tedavisinde farklı uygulamalar olsa da temel olarak iki tip cerrahi yöntemden bahsedilebilir. Bunlardan ilki, eğrinin dış kısmındaki küçük doku parçalarının çıkarılarak kalan dokuların dikilmesidir. Bu yöntem ereksiyon sorunu yaşamayan ve peyronie hastalığı ilerlememiş erkekler için idealdir.
İkinci yöntem ereksiyon sorunu yaşayan hastalara uygulanır. Bu yöntemde eğrilik düzeltilir ve penil protez uygulanır. Peyronie ameliyatı sonrası iyileşme süreci genellikle rahat geçen bir dönemdir. Ameliyat sonrası hastanın 1 ya da 2 gün hastanede yatışı yeterlidir. Ameliyattan bir süre sonra hasta kontrole çağırılır. Ameliyat sonrası cinsel ilişkiye girmek için doktorun tavsiye ettiği süre boyunca beklenmesi önerilir. Bu süre genellikle 4 ila 6 hafta kadar olabilir.
Peyronie Enjeksiyon Tedavisi
Peyronie hastalığının tedavisinde uygulanan yöntemlerden biri de enjeksiyon tedavisidir. Bu tedavi yönteminde penisin plak oluşturan bölgelerindeki bağ dokularını eritmek için penise bazı ilaçlar enjekte edilir. Enjeksiyon tedavisi penis eğriliği belli bir derecede olan hastalarda başarılı sonuçlar elde edilebilen bir yöntemdir. Enjeksiyon tedavisi aynı zamanda ameliyat istemeyen hastalar için de iyi bir seçenektir. Penis eğriliği tedavisinde enjeksiyon yöntemi belirli seanslarla uygulanan birkaç aylık bir süreci kapsayabilir.
Peyronie hastalarında oluşan penil plakları parçalamak için penisteki plak içine farklı türde ilaçlar enjekte edilebilir. Bu ilaçlar arasında yüksek tansiyon tedavisinde kullanılan kalsiyum kanal blokörleri yer alır. Kollagenaz adı verilen enzimlerin de plak içerisine uygulanmasının plakları eritmede etkili olduğu bilinmektedir. Enjeksiyon tedavisinde hangi ilacın uygulanacağı doktor tarafından hastalığın seviyesine göre belirlenir.
Penis Eğriliği Kendiliğinden Geçer mi?
Penis eğriliğinde uygulanan tedavi yöntemlerinden, özellikle de cerrahi operasyondan endişe duyan kişiler genellikle bu hastalığın kendiliğinden geçip geçmediğini merak eder. Ancak penis eğriliği çok nadir vakalar dışında kendiliğinden iyileşmesi mümkün olan bir hastalık değildir.
Hastalığın neden olduğu ağrı genellikle bir süre sonra kendiliğinden ortadan kalksa da penisteki eğrilik çoğunlukla düzelmez. Penis eğriliği hastalığı ciddi hastalıklara dönüşmeyen ve ölümcül olmayan bir rahatsızlık olsa da kişinin yaşam kalitesi üzerinde etkili olabilir.
Penis eğriliği daha ileri dönemlerde ereksiyon problemlerine ya da diğer cinsel sorunlara yol açabileceğinden hastalığın erken dönemde teşhis edilerek uygun bir tedaviye başlanması oldukça önemlidir. Aksi takdirde penis eğriliğinin neden olduğu bu cinsel problemler kişide anksiyete ya da depresyon gibi göz ardı edilmemesi gereken psikolojik sorunları da doğurabilir.
Penis eğriliği kendiliğinden düzelen bir hastalık olmasa da evde tedavi yöntemlerinden olumlu ilerlemeler alınabilen bir hastalıktır. Penis eğriliğinin evde tedavisinde peyronie egzersizleri denilen birtakım egzersizlerden yararlanılır. Bu egzersizler penisi düzeltmek için elle yapılan manevralardır. Penis ereksiyon hâlindeyken eğri olan kısma ve karşı tarafa elle masaj uygulanır. Bu işlemin düzenli ve sürekli yapılması olumlu sonuçlar alınmasını sağlayabilir.
Bu masajlar kayganlaştırıcı jel yardımıyla da uygulanabilir. Peyronie tedavisiyle ilgili evde tedavi uygulamalarından önce mutlaka bir ürologla görüşülmesi ve uygun tedavi planının doktor tarafından oluşturulması gerekir. Ayrıca evde tedavi yöntemlerinden doktorun uyguladığı farklı tedavilere destek olması için de yararlanılabilir.