Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Radyoterapi, meme kanseri tedavisinde tümörlü hücreleri yok etmek ve kanserin tekrarlamasını önlemek amacıyla yüksek enerjili ışınlar kullanılarak yapılan bir tedavidir. Cerrahi sonrası yaygın olarak uygulanan bu tedavi, tümörün çevresindeki sağlıklı dokuları koruyarak hedefe yönelik etki sağlamayı amaçlar.
İçindekiler

Radyoterapi, yaklaşık her dört kanser hastasının üçünde uygulanan bir tedavi yöntemidir. Meme kanseri tedavisinde de yaygın şekilde kullanılabilir. Günümüzde multidisipliner tedavi prensipleri içinde uygulanan radyoterapi, genel olarak cerrahi öncesi veya sonrasında, tek başına küratif (iyileştirici) tedavi olarak ya da kemoterapi/sistemik tedavi ile birlikte kullanılabilir. Ayrıca hastalığın yol açtığı şikayetlerin hafifletilmesinde de etkili bir yöntemdir.

Radyoterapi olarak da adlandırılan radyasyon tedavisi, yüksek enerjili X-ışınları, elektron demetleri ve radyoaktif izotoplar kullanılarak kanser hücrelerini yok etmeyi ve tümörleri ortadan kaldırmayı amaçlar.

Meme Kanserinde Radyoterapi Nasıl Uygulanır?

Radyoterapi, tedavi alanı içerisindeki hücrelerin genetik materyaline zarar vererek bu hücrelerin büyümesini ve çoğalmasını önler. Radyasyon, iyonizasyon yoluyla kanser hücrelerini öldürür.

Bazı hücreler radyasyon sonrası doğrudan etkilenerek hemen ölür. Diğer hücrelerde ise kromozom ve DNA hasarı meydana gelir ve çoğalma yeteneklerini kaybettikleri için zamanla ölürler. Bu süreç kanser hücreleri üzerinde etkilidir, ancak normal hücreler de radyasyondan etkilenebilir.

Radyoterapi, kanserli hücrelerde hasar oluştururken, normal hücrelerin çoğu kendini onararak normal fonksiyonlarını tekrar kazanabilir. Bu nedenle tedavi sürecinde normal dokuların korunmasına özen gösterilir.

Meme Kanserinde Farklı Radyoterapi Yöntemleri

Meme kanserinde radyoterapi yöntemleri arasında tümöre en uygun dozun verilip, çevresindeki sağlıklı dokuların en az zarar görmesini sağlayacak birçok teknik bulunur. Meme kanseri tedavisinde genellikle iki ana radyoterapi yöntemi kullanılır.

Eksternal (Dışarıdan) Radyoterapi

En yaygın kullanılan yöntemdir. Radyasyon demeti, bir makineden doğrudan tümöre yönlendirilir. Meme kanseri tedavisinde de bu yöntem sıklıkla tercih edilir.

Brakiterapi (İç Radyoterapi)

Brakiterapi yönteminde radyoaktif maddeler, vücut boşluklarına veya dokuların içine yerleştirilir. Meme kanserinde nadir durumlarda kullanılır ve genellikle eksternal radyoterapi ile birleştirilir.


Meme Kanserinde Radyoterapi Nasıl Planlanır?

Kanser tanısı veya şüphesi ile başvuran hastaların muayenesi ve onkolojik değerlendirmesi yapıldıktan sonra bir tedavi protokolü oluşturulur ve radyoterapi planlanır. Tüm radyasyon tedavileri, eğitimli uzman doktorlar (radyasyon onkologları) tarafından programlanır.

Radyoterapi uygulama aşamasında, radyasyon onkoloğu ile birlikte medikal fizik uzmanları ve radyoterapi teknikerleri de çalışır.

Meme Kanserinde Radyoterapi Ne Zaman Uygulanır?

Radyoterapi genellikle meme kanseri cerrahisi sonrasında uygulanır. Uygulanan radyoterapi tekniği, cerrahi yönteme göre değişiklik gösterir.

Meme Koruyucu Cerrahi Sonrası

Eğer meme koruyucu cerrahi uygulanmışsa, kalan meme dokusunda kanserin tekrar etme olasılığını azaltmak amacıyla radyoterapi hemen hemen tüm hastalara uygulanır. Ameliyat sırasında tek doz radyoterapi, teknolojik imkanlar dahilinde bazı hastalarda tercih edilebilir.

Mastektomi Sonrası

Eğer hastaya mastektomi uygulanmışsa, tümörün çapı ve lenf bezlerinin tutulumu değerlendirilerek göğüs duvarına radyoterapi uygulanabilir. Ayrıca koltukaltı lenf bezlerine, hastalığın yayılımına ve tümörün yerleşimine bağlı olarak radyoterapi yapılabilir.

İleri Evre ve Metastaz Durumu

İleri evre meme kanseri olan hastalarda radyoterapi, metastaz bulunan kemik, beyin ve yumuşak dokularda semptomları hafifletmek için destek tedavi olarak kullanılır.

Meme Kanserinde Radyoterapi Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Radyoterapi haftada 5 gün boyunca uygulanabilir. Her seans 3-4 dakika sürse de hastanın hazırlanması ve tedavi alanının ayarlanmasıyla birlikte toplam süre 20-30 dakikayı bulabilir. Tedavinin kaç gün devam edeceğine radyasyon onkoloğu karar verir. Hastalar, tedavi sürecinde zorunlu haller dışında düzenli olarak seanslara devam etmelidir.


Meme Kanserinde Radyoterapinin Yan Etkileri Nelerdir?

Radyoterapi sırasında ve sonrasında çeşitli yan etkiler görülebilir. Yan etkiler, tedavi sürecinin başında hafif olup tedavi devam ettikçe artabilir.

Erken Dönem Yan Etkiler

Meme radyoterapisi sırasında ciltte kızarıklık, soyulma, yorgunluk, halsizlik ve bazen bulantı görülebilir. Bu yan etkiler genellikle tedavi sonrasında azalır.

Geç Dönem Yan Etkiler

Cerrahi ve radyoterapiye bağlı olarak meme dokusunda sertlik, ağrı ve renk değişiklikleri olabilir. Meme cildinde oluşan renk koyuluğu zamanla açılır. Nadir durumlarda, küçük damarların yırtılmasıyla ciltte küçük kırmızı lekeler görülebilir, ancak bu günümüzde çok ender rastlanan bir durumdur.

Meme Kanserinde Radyoterapi Sürecinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

Meme kanserinde radyoterapi tedavisi gören hastaların günlük yaşamında dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.

Banyo ve Hijyen

Hastalar tedavi sürecinde ılık suyla duş alabilirler, ancak tedavi alanını tahriş etmeyecek şekilde dikkatli olunmalıdır. Keselemek ya da sert liflerle cildi ovalamak reaksiyonları artırabilir.

Güneş ve Yüzme

Tedavi sırasında ve sonrasında, cilt iyileşene kadar güneşten korunmalıdır. Tedavi süresince deniz ve havuzda yüzmek önerilmez.

Beslenme

Tedavi boyunca az ve sık öğünlerle beslenmeye dikkat edilmelidir. Sigara kullanımından kaçınılmalı ve alkol tüketimi sınırlandırılmalıdır. Ayrıca, radyoterapi alanına bağlı olarak doktor, yutma güçlüğü yaşanabileceğini belirtebilir ve diyetle ilgili gerekli uyarılarda bulunabilir.

Meme Kanseri Radyoterapisinde Kullanılan Teknolojiler

Gelişmiş teknolojiler, radyoterapi tedavisinde daha hassas ve etkili tedavi olanağı sağlar.

Lineer Akseleratör Cihazları

Radyoterapi sırasında, yüksek enerjili X-ışınları üreten lineer akseleratör cihazı kullanılır. Bu cihazlar, tümörlü dokuya maksimum doz verirken, çevredeki sağlıklı dokuları korur. Ayrıca 3 boyutlu konformal tedavi ve yoğunluk ayarlı radyoterapi (IMRT) gibi gelişmiş tedavi yöntemleriyle, hedeflenen alanların etkin tedavisi sağlanır.

IGRT Teknolojisi

Görüntü rehberliğinde radyoterapi (IGRT), her tedavi seansında tedavi alanının görüntülenmesine olanak tanır ve tümörün konumundaki olası kaymalar düzeltilir.

Meme Kanserinde Tek Doz ve Ek Doz Uygulamaları

Meme kanseri hastalarına uygulanan ışın tedavisi, Radyasyon Onkolojisi departmanlarında bulunan, foton ve elektron üreten "lineer hızlandırıcı" adı verilen özel cihazlarla, korumalı odalarda gerçekleştirilmektedir. Bu cihazlar, yüksek enerjili ışınlar üreterek tümörlü bölgeyi hedef alır.

Meme kanseri tanısı konulan ve sadece tümörlü kısmın alındığı, memenin geri kalanının korunduğu 'koruyucu cerrahi' uygulaması yapılmış hastaların çoğu, operasyondan sonra radyoterapiye ihtiyaç duyar.

Radyoterapi, kemoterapi alacak hastalarda genellikle kemoterapi bittikten sonra başlar. Ek bir sistemik tedavi gerekmeyen ya da sadece hormon tedavisi uygulanacak hastalarda ise cerrahiden sonra en geç 3 hafta içinde radyoterapiye başlanır. Meme radyoterapisi planlanırken, hastaların 2-5 mm aralığında bilgisayarlı tomografi kesitleri alınır.

Işınlanacak memeye yönelik doz hesaplanırken, sağlam organlar (kalp, akciğerler, karşı meme vb.) korunacak şekilde dikkatli bir planlama yapılır. Plan onaylandıktan sonra hastalar, radyasyon onkolojisi hekimi tarafından belirlenen 5 ila 7 hafta arasında değişen bir tedavi programına alınır. Özel durumlarda kısa süreli tedavi (hipofraksiyone tedavi) uygulanabilir ve bu tedavi 2 hafta sürer. Hafta sonları hariç her gün radyoterapi seansları devam eder.

Tek Doz Uygulama

Tek doz radyoterapi, geleneksel radyoterapi gibi lineer hızlandırıcı cihazlarla uygulanır. Bu yöntemde, hareket edebilen ve sadece elektron enerjisi üreten bir cihaz kullanılır. Güvenli taşınabilir bir cihaz olması nedeniyle ameliyathanede doğrudan uygulanabilir.

Ameliyat, cerrahi ekip, radyasyon onkoloğu ve medikal fizik uzmanı tarafından birlikte gerçekleştirilir. Cerrahi sonrasında yaranın iyileşmesi için bekleme süresi, planlama ve hastaneye tekrar tekrar gelme zorunluluğu ortadan kalkar. Böylece ışın tedavisi, cerrahi işlem sırasında tamamlanmış olur.

Uygulama sırasında, memedeki tümör çıkarıldıktan sonra cihazdaki özel aplikatör tümörlü bölgeye yerleştirilir. Gerekli ölçümler yapıldıktan sonra yüksek doz ışın sadece bu bölgeye verilir ve böylece sağlam dokular tamamen korunur.

Tek doz radyoterapi veya sadece tümörlü bölgeyi hedefleyen farklı yöntemler, son yıllarda dünya genelinde kabul gören uygulamalardır. Ancak tek doz radyoterapi her hasta için uygun olmayabilir. Hangi hastalar için bu yöntemin uygun olduğuna, radyasyon onkoloğu, cerrah ve patolog birlikte karar verir. Karar verirken hastanın yaşı ve tümörün patolojik özellikleri dikkate alınır.

Ek Doz Tedavisi

Tek doz radyoterapi, ek doz tedavi olarak da kullanılabilir. Özellikle genç hastalar ya da patoloji raporuna göre belirli faktörlere sahip olan hastalar, meme koruyucu cerrahi sonrasında tüm memeye radyoterapi uygulanmasının ardından sadece tümör bölgesine ek ışınlama ihtiyacı duyabilirler.

Bu hastalarda tedavi süresi yaklaşık 6.5 hafta sürer. Ek doz uygulama, operasyon sırasında tek doz verildikten sonra tüm memeye yapılan ışınlamayla tamamlanır ve toplam tedavi süresi kısaltılmış olur.

Ancak bazı hastalar için koruyucu cerrahi uygun olmayabilir. Memenin tamamen alınması gerektiği durumlarda, daha iyi kozmetik sonuçlar almak adına meme başı ve çevresi korunabilir. Bu yönteme "meme başı ve çevresini koruyucu cerrahi" adı verilir. Meme başı ve arkasındaki dokulara tek doz ışınlama yapılarak, bu bölgede tekrar etme riski azaltılabilir.

Meme Kanseri Radyoterapisinde Sıkça Sorulan Sorular

Tedavi Sırasında Ağrı Hisseder Miyim?

Hayır, radyoterapi ağrısız bir işlemdir, röntgen veya bilgisayarlı tomografi çekimi gibi hissedilir.

Tedavi Boyunca Hareket Edebilir Miyim?

Tedavi sırasında hareket etmek tedavi alanının değişmesine neden olabilir, bu yüzden hareket edilmemelidir. Ancak rahatça nefes alabilirsiniz. Derin nefes almak yerine normal nefes ritminizi korumanız önerilir.

Tedavi Sırasında Yalnız Mı Kalacağım?

Evet, ancak sesli ve görüntülü monitörle izlenirsiniz ve herhangi bir sorun olduğunda sözlü iletişim kurabilirsiniz.

Tedavi Boyunca Radyoaktivite Taşır Mıyım?

Hayır, radyasyon vücutta birikmez, bu yüzden çevrenize zarar vermezsiniz.

Tedavi Sırasında Saçlarım Dökülür Mü?

Tedavi edilen alan baş veya saçlı deri değilse, saç dökülmesi yaşanmaz. Ancak koltuk altı gibi ışınlanan bölgelerde tüy dökülmesi görülebilir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 22 Ekim 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 4 Mart 2019 Pazartesi

Medikal Teknolojiler

Meme Kanserinde Radyoterapi biriminde yer alan tüm medikal teknolojik cihazlarımızı görüntülemektesiniz.

Tıbbi Birimler

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?