Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
MCV, kırmızı kan hücrelerinin boyutunu ölçen bir kan testi parametresidir. Yüksek ya da düşük MCV değerleri, çeşitli sağlık sorunlarına işaret edebilir. Düşük MCV, demir eksikliği anemisi, talasemi ve kronik hastalık anemisi gibi durumlarla ilişkilidir. Kan testi sonuçlarında MCV değerinin ne anlama geldiğini öğrenmek, sağlık durumunuz hakkında önemli ipuçları sunabilir.
İçindekiler

Kan testleriyle ölçülen değerler vücudun çeşitli işlevlerini incelemeye ve vücut dengesini anlamaya yardımcı olur. Tam kan sayımıyla ölçülen değerlerden biri olan MCV başta anemi olmak üzere birçok hastalığın belirlenmesinde önemli bir göstergedir.

MCV Nedir?

MCV, tam kan sayımı sırasında hesaplanan değerlerden biridir, “Mean Corpuscular Volume” tam adıdır. Ortalama korpüsküler hacmin kısaltmasıdır, kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu ölçer. Kırmızı kan hücreleri vücuda oksijen taşımada görevlidir. Kırmızı kan hücrelerinin boyutu da dâhil olmak üzere tüm özellikleri oksijen taşımada ne kadar başarılı olduklarını gösterir.

MCV testi birçok hastalığın teşhisinde önemli olabilir. Test sonucunda çok sayıda tipik olmayan büyük ya da küçük kırmızı kan hücrelerinin belirlenmesi anemi, belirli vitamin eksiklikleri veya diğer tıbbi durumlar gibi sağlık sorunlarını işaret edebilir. MCV değeri bireyin yaşına, cinsiyetine, hastalık öyküsüne, kullandığı ilaçlara veya gördüğü tedavilere göre de değişebilir.

MCV değeri tek başına bir anlam ifade etmeyebilir. Diğer kırmızı kan hücreleri kriterleriyle birlikte değerlendirilir. Kırmızı kan hücreleri endeksleri şu ölçümleri içerir:

Ortalama Korpüsküler Hacim (MCV): Kırmızı kan hücrelerinin ortalama büyüklüğü.

Ortalama Korpüsküler Hemoglobin (MCH): Kırmızı kan hücrelerindeki ortalama hemoglobin miktarı.

Ortalama Korpüsküler Hemoglobin Konsantrasyonu (MCHC): Kırmızı kan hücrelerindeki ortalama hemoglobin konsantrasyonu miktarı.

Kırmızı Kan Hücreleri Dağılım Genişliği (RDW): Kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının çeşitliliği.

MCV Kan Testi Ne Zaman Yapılır?

Hemogram MCV testi tam kan sayımının bir parçasıdır. Nefes darlığı , zayıflık ya da yorgunluk, baş ağrısı, baş dönmesi, aritmi , el ve ayak soğukluğu, ciltte kolay morarma, soluk cilt görüntüsü gibi semptomların ardından yapılır. MCV testi anemi de dâhil olmak üzere belirli kan bozukluklarını teşhis etmeye veya izlemeye yardımcı olmak için diğer testlerle birlikte istenebilir. Genellikle rutin sağlık taramalarında yapılır. Aşağıdaki semptomlarda kan testi istenebilir:

  • Nefes darlığı,
  • Zayıflık ya da yorgunluk,
  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi,
  • Aritmi,
  • Kuru ya da çatlamış dudaklar,
  • Soğuk eller ve ayaklar,
  • Ciltte kolay morarma,
  • Soluk cilt görüntüsü.

MCV Normal Değerler Nedir?

Tam kan MCV değerleri için normal, düşük ve yüksek olmak üzere üç farklı aralık bulunur. Normal MCV kan değeri 80-100 femtolitredir (fL). 80 FL'nin altındaki değerler düşük MCV olarak değerlendirilir ve bu durum kırmızı kan hücrelerinin boyutları normalden küçük demektir. 100 fL'nin üzerindeki değerler yüksek MCV olarak değerlendirilir ve bu durum kırmızı kan hücrelerinin boyutlarının olması gerekenden büyük olduğunu işaret eder.


MCV Kan Testi Nasıl Yapılır?

MCV değerlerinin ölçümü için kan tahlili yapılabilir. MCV kan testi için bireyden kan örneği alınır. Bu kan örneği bir laboratuvara gönderilir. Laboratuvarda mikroskop altında incelenir ve kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutu değerlendirilir. MCV kan testi ağrılı bir işlem değildir.

MCV Düşüklüğü Nedir?

MCV sonuçlarının 80 fL'nin altında olması MCV düşüklüğünü gösterir ve bu durum mikrositoz olarak isimlendirilir. Mikrositoz genellikle demir eksikliğinden kaynaklanan mikrositik anemiyi işaret eder. MCV düşüklüğü şu belirtilere neden olabilir:

  • Yorgunluk ve hâlsizlik,
  • Soluk cilt,
  • Nefes darlığı,
  • Hızlı kalp atışı.

MCV düşüklüğü yalnızca demir eksikliğinden kaynaklanıyorsa bu durumda besin olarak kabul edilmeyen maddelerin (kil, toprak, duvar sıvası vb.) yenilmesi olarak bilinen pika hastalığı da görülebilir.

MCV Düşüklüğü Neden Olur?

Kanda MCV düşüklüğü genellikle demir eksikliği anemisi olarak da bilinen vücuttaki yetersiz demir seviyesi durumunda ortaya çıkar. MCV düşüklüğü nedenleri arasında; demir eksikliği, anemi, talasemi, hemoglobin bozuklukları, diyabet ve böbrek hastalıkları ve kurşun zehirlenmesi bulunur. Çevresel faktörler, kalıtsal ya da edinilmiş hastalıklar ve bazı davranışlar da MCV düşüklüğüne neden olabilir.

Demir Eksikliği: Beslenmedeki eksiklikler demir alımında yetersizlik oluşturur. Çölyak hastalığı ya da helikobakter enfeksiyonu gibi durumlar demir emilimini engelleyebilir. Kan kaybı, ağır âdet kanaması ya da gastrointestinal kanamalar da demir eksikliğine yol açabilir.

Demir Eksikliği Anemisi: Kırmızı kan hücrelerini etkileyen bir kan rahatsızlığıdır ve en yaygın görülen anemi türüdür. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan ve vücuda oksijen taşınmasını sağlayan hemoglobin üretimi için yeterli demire sahip olmama durumunda ortaya çıkar.

Talasemi: Nadir görülen kalıtsal bir kan hastalığıdır. Vücudun normal seviyede hemoglobin üretme yeteneğini etkiler. Talasemi hastalarının sağlıklı hemoglobin proteini üretimi daha azdır ve kemik iliği tarafından daha az miktarda kırmızı kan hücresi üretilir. Akdeniz anemisi olarak da bilinen talasemi akdeniz bölgesinde yaşayan insanlarda daha sık görülür.

Hemoglobin Bozuklukları: Hemoglobinin kalıtsal bozuklukları hemoglobinopati olarak isimlendirilir. Dört adet protein zincirinden meydana gelen hemoglobin molekülünde oluşan bozukluklar farklı türlerde görülebilir.

Kronik Hastalıklar: Diyabet, otoimmün rahatsızlıklar ya da böbrek hastalıkları gibi kronik hastalıklar demir eksikliğine bağlı anemiye neden olabilir.

Kurşun Zehirlenmesi: Kurşun içeren boyalarla ve bazı kimyasallarla birlikte çalışan veya hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde yaşayan bireylerde kurşun zehirlenmesi belirtileri görülebilir. Bu durum da MCV düşüklüğüne yol açabilir.


MCV Yüksekliği Nedir?

Kanda MCV yüksekliği MCV değerinin 100 fL üzerinde olması durumudur. Yüksek MCV değeri kırmızı kan hücrelerinin olması gerekenden daha büyük boyutta olduğunu işaret eder. MCV yüksekliği genellikle ciddi hastalıkların belirtisi değildir. Bazı durumlarda olması gerekenden büyük kan hücrelerinin varlığı kırmızı kan hücrelerinin görevlerini gerçekleştirmek için ihtiyaç duydukları temel besin maddelerinden yoksun olduğunu gösterebilir. Bu durum makrositik anemiyi işaret edebilir ve tedavi edilmediğinde bazı sağlık sorunlarına yol açabilir. Yüksek MCV belirtileri şu şekilde görülebilir:

  • Zayıflık ya da solgun cilt gibi yaygın anemi belirtileri,
  • İshal,
  • Hafıza sorunları,
  • Denge prolemleri.

MCV Yüksekliği Neden Olur?

B12 ve folik asit eksikliği, karaciğer hastalıkları, alkol ve sigara tüketimi, hemolitik anemi, tiroid yüksekliği, soğuk aglütinin, kronik hipoksi, myelodisplastik sendromları MCV yüksekliğine neden olur. MCV yüksekliği kemik iliğinde bulunan kırmızı kan hücreleri üretimindeki sorunlar nedeniyle meydana gelebilir. Beslenme eksiklikleri de yüksekliğe sebep olabilir.

B12 Eksikliği: Yeterli düzeyde B12 alınmaması kırmızı kan hücrelerinin üretiminin bozulmasına ve hücre boyutunun artmasına neden olabilir. Bu durum da MCV yüksekliğine yol açar.

Folik Asit Eksikliği: B12 vitamini gibi folik asit de sağlıklı kan hücrelerinin üretimi için gereklidir. Folik asit eksikliğinde yine kırmızı kan hücrelerinde büyüme görülebilir ve bunun sonucunda kan testinde MCV değeri yüksek çıkabilir.

Karaciğer Hastalığı: Karaciğer hastalıklarıyla birlikte meydana gelen fonksiyon bozuklukları MCV değerinin yüksek çıkmasına yol açabilir.

Alkol ve Sigara Tüketimi: Aşırı alkol tüketimi kandaki etanon seviyelerini yükselmesine yol açar ve bu durum da MCV değerinin yüksek çıkmasına neden olur.

Miyelodisplastik Sendrom: Kemik iliğindeki bozulmalar sağlıklı kan hücrelerinin üretimine engel olabilir ve bu durumda MCV yüksekliği görülebilir.

Hemolitik Anemi: Hemolitik anemide altta yatan bir durum kırmızı kan hücrelerinin erken ölmesine neden olur. Kırmızı kan hücreleri erken öldüğünde vücut telafi için kan dolaşımına retükilositler salabilir. Salınan bu olgunlaşmamış kırmızı kan hücreleri, olgun kan hücreleri gibi oksijeni başarılı şekilde taşıyamaz.

Bazı İlaçların Kullanımı: Orak hücre hastalığı tedavisinde kullanılan ilaçlar, çeşitli kemoterapi ilaçları ve HIV tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar MCV yüksekliğine yol açabilir.

Hipertiroidzm: Hipertiroidzm hastalığı olanlarda anemiyle birlikte ya da anemi olmadığı hâlde MCV yüksekliği görülebilir.

Soğuk Aglütinin: Bağışıklık sisteminin kırmızı kan hücrelerine saldırarak onları yok ettiği bir durum olan soğuk algütinin hastalığı da MCV yüksekliğine neden olabilir.

Kronik Hipoksi: Kanda oksijen seviyesinin düşük olmasını ifade eden bu durum MCV yüksekliğine yol açabilir.

Myelodisplastik Sendrom: Kemik iliği hücrelerinin yapısal olarak bozuk olması nedeniyle düzgün çalışamaması olarak bilinen bu sendromda MCV yüksekliği görülebilir.

MCV Tedavi Süreci

MCV tedavi sürecinde MCV düşüklüğü ya da yüksekliğinin varlığına göre farklı yöntemler uygulanır. Her ikisinde de öncelikle duruma neden olan faktörlerin ortadan kaldırılması amaçlanır ve uygun bir tedavi planı hazırlanır.

MCV Düşüklüğü Nasıl Tedavi Edilir?

MCV düşüklüğünün tedavisinde öncelikle altında yatan faktörler tespit edilir. Semptomlar endişe verici boyutta değilse herhangi bir tedaviye gerek kalmayabilir. MCV düşüklüğünün temel nedeni demir eksikliği anemisidir. Düşüklüğü gidermek için demir içeren besinler ve demir takviyeleri önerilir. Anemi çok şiddetliyse kan nakli gerekebilir. Altta yatan sağlık sorununu tedavi etmek genellikle MCV düşüklüğünü giderir.

MCV düşüklüğüne neden olabilecek tüm durumları önlemek mümkün olmasa da bu riski azaltmak için sağlıklı alışkanlıklar edinmek mümkündür. Bu alışkanlıklar arasında öncelikle yeterli demir alımının sağlanması yer alır. Ton balığı, somon, tofu, bezelye, fasulye, ıspanak ve yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengin besinlerdir ve MCV düşüklüğüne iyi gelir. Portakal, çilek ve domates gibi C vitamini açısından zengin besinler de demir emilimini kolaylaştırır. Demir emilimini sınırlandıran bir sağlık sorunu söz konusuysa doktor tarafından demir takviyeleri de önerilebilir.

MCV düşüklüğü yaşayan herkesin tedaviye ihtiyacı olmayabilir. MCV düşüklüğü bir sağlık sorunu teşkil ediyorsa bu durumun en kısa sürede teşhis edilmesi ve tedaviye başlanması gerekir. MCV düşüklüğü genellikle zararsız bir bulgu olsa da tedavi gerektiren bir hastalığın işareti olabilir.

MCV Yüksekliği Nasıl Tedavi Edilir?

MCV yüksekliği de tıpkı MCV düşüklüğü gibi tek başına bir hastalık anlamında gelmese de başka bir sağlık sorununu işaret edebilir. Bu nedenle MCV yüksekliği tedavisinde öncelikle altta yatan nedenin belirlenmesi gerekir. Bu neden belirlenirken farklı tanı testlerine ihtiyaç duyulabilir. Periferik kan yaması, B12 ve folat seviyeleri, retikülosit sayısı, karaciğer fonksiyon testi ve kemik iliği biyopsisi bu tanı testleri arasında sayılabilir.

MCV yüksekliğinde anemi semptomları mevcut değilse ya da test sonuçlarında herhangi bir anormallik görünmüyorsa herhangi bir tedaviye gerek kalmayabilir. MCV yüksekliği beslenme eksikliklerinden kaynaklıysa tedavi için bireyin beslenme düzenini değiştirmesi veya bazı takviyeler alması gerekebilir. MCV yüksekliğine neden olan bir ilaç kullanımı söz konusuysa doktor tarafından ilaç dozunun ayarlanması ya da alternatif bir ilaçla değiştirilmesi önerilebilir. MCV yüksekliğiyle birlikte şiddetli anemisi olan bireylerde kan nakli de gerekebilir.

MCV yüksekliğini önlemek için balık, süt ürünleri ve güçlendirilmiş tahıllar gibi B12 vitamini ve folat açısından zengin besinler tüketilebilir. Alkol tüketimini sınırlandırmak da alınabilecek önlemlerden biridir.

MCV Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

MCV düşüklüğü kaç olursa tehlikeli?

MCV değerinin 80 fL seviyesinin altında olması MCV düşüklüğünü ifade eder. MCV değerinin düşüklüğü genellikle mikrositik anemiye işarettir. MCV düşüklüğü talasemi, kronik hastalık anemisi, kurşun zehirlenmesi gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkmışsa bu durumda altta yatan nedenlerin hızlı şekilde tedavi edilmesi gerekebilir.

Kanda MCV önemli mi?

MCV testi kandaki kırmızı kan hücrelerinin ortalama boyutunu ölçer. Bu test sonucunda çıkan değerler hücrelere oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin boyutlarını ve genel sağlık hakkında birçok ipucunu gösterir. Bu nedenle düzenli olarak MCV testi yaptırmak ve tam kan sayımındaki MCV değerlerini görmek gerekir.

MCV düşüklüğü hangi hastalıklara yol açar?

MCV düşüklüğünde yorgunluk, hâlsizlik, nefes darlığı, soluk cilt ve kalp atışlarının hızlanması gibi belirtiler görülebilir. MCV düşüklüğü genellikle demir eksikliği anemisiyle ilgilidir. MCV düşüklüğü semptomlarının şiddetlenmesi altta yatan farklı bir sağlık sorununu işaret edebilir. Bu durumda detaylı tetkikler yapılarak bu sağlık sorunu tespit edilebilir.

Çocuklarda MCV değerleri ne olmalıdır?

Çocuklarda ideal MCV değerleri yetişkinlerden farklı olabilir. Yaş aralıklarına göre çocuklardaki ideal MCV değerleri şunlardır:

Yaş

MCV Aralığı

0 - 1 ay

88 - 123 fL

1 - 3 ay

91 - 112 fL

3 - 6 ay

74 - 108 fL

6 - 12 ay

70 - 85 fL

2 - 3 yaş

74 - 89 fL

4 - 6 yaş

77 - 91 fL

7 - 10 yaş

78 - 92 fL

11 - 14 yaş

80 - 95 fL

15 - 18 yaş

81 - 96 fL

Çocuklarda MCV yüksekliğine neden olan faktörler genellikle yetişkinlerle benzerdir. Yetişkinlerden farklı olarak çocuklarda MCV düşüklüğü bakır eksikliği ve A vitamini eksikliğinden de kaynaklanabilir. Ek olarak çocuklarda MCV yüksekliği sebepleri arasında lösemi de sayılabilir. Kimi zaman bu durum iyi huylu ailesel makrositoz denilen kalıtsal bir sendrom nedeniyle de meydana gelebilir. Çocuklarda MCV düşüklüğünün en sık görülen nedeni demir eksikliği anemisidir. Aynı zamanda talasemi, sideroblastik anemi de MCV düşüklüğüne yol açabilir.

MCV ne demek?

MCV "Mean Corpuscular Volume" ifadesinin kısaltılmasıdır. "Ortalama korpüsküler hacim” ise Türkçe karşılığıdır.

MCV kaç olmalı?

Yetişkinlerde ideal MCV değeri 80-100 femtolitre (fL)'dir. 80 fL altındaki değerler düşük MCV, 100 fL üzerindeki değerlerse yüksek MCV olarak değerlendirilir. Çocuklarda ve ergenlerde ideal MCV değeri yetişkinlerden farklıdır ve yaş aralıklarına göre değişir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 8 Ekim 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 4 Ekim 2024 Cuma
Bu içeriği ortalama 10 dakikada okuyabilirsiniz.

Tıbbi Birimler

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?