Makattan Kan Gelmesi Nedir?
Rektal kanama yani makattan kan gelmesi, anüs bölgesinde genellikle tuvalet ihtiyacı giderildikten sonra fark edilen bir durumdur. Makattan peçeteye kan gelmesi ya da dışkıda görülen kan çoğu zaman parlak kırmızı renkte gözlemlenir. Bazı durumlarda kanın rengi daha koyu bir kırmızı olarak da görülebilir. Makattan kan gelmesi durumunun birçok sebebi olabilir.
Özellikle çocukluk çağında gaita yaparken ya da sonrasında kan gelmesi sık karşılaşılan ve önemsenmesi gereken bir durumdur. Çok sayıda hastalık için bir ön belirti olarak karşımıza çıkar. Bu sebeple kanamanın kaynağı belirleninceye kadar araştırılmalıdır. Ancak burada en sık bu duruma neden olan birkaç hastalıktan söz edilecektir.
Hemoroid ve benzeri problemlerde makattan kan gelmesi normal sayılabilir ve tedavi gerektirmeyebilir. Makattan taze kan gelmesi anüs çatlaklarından ya da bağırsaklarda meydana gelen bazı problemlerden de kaynaklanıyor olabilir. Kolon kanseri ve bağırsak hastalıkları gibi durumlarda da rektal kanama ihtimali unutulmamalıdır. Doğru teşhis için tıbbi yardım almak hastalığın seyri ve tedavi planı bakımından önemlidir.
Makattan Kan Gelmesi Neden Olur?
Makattan taze kan gelmesi bazı hastalıkların semptomu olarak karşımıza çıkabilir. Bu hastalıklardan bazıları tedavi gerektiren ciddi hastalıklar olabilir. Ancak bazıları ise daha hafif seyirli ve ağır tedavi gerektirmeyen durumlar olabilir.
Makattan kan gelmesi nedenleri aşağıdaki gibidir:
- Bağırsak enfeksiyonları: Salmonella enfeksiyonu ve bazı bağırsak enfeksiyonu gibi durumlarda makatta kan görülebilir.
- Kolon kanseri: Kolon kanseri sebepli oluşan lezyonlar kanamaya neden olabilir ve makatta kan görülebilir.
- Kabızlık: Kabızlık sırasında tuvalet ihtiyacının zorlanarak yapılması makatta taze kan görülmesine sebep olabilir.
- Hemoroid: Hemoroid iç ve dış olarak görülebilir. Anüsün iç kısmında görülen hemoroid dışkılama sırasında kanamaya sebep olabilir.
- Rektum polipler: Rektal polipler rektum yüzeyinde bulunan tabakanın büyümesi ile ortaya çıkar ve dışkılama sırasında kolayca kanayabilir.
- Dışkının yoğun olması: Dışkının yoğun ve sert olduğu bazı durumlarda dışkılama sırasında makatta kanama olabilir.
- Anal fissür: Anüste çatlak, çocukluk çağındaki dışkılama sırasındaki kanama nedenleri arasında ilk sırada yer alır. Her yaşta görülmekle birlikte bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde daha sıktır. Bu dönemde katı gıdalarla beslenmeye geçildiğinde çocuğun gaitası da giderek katılaşmaya başlar. Birçokları için sorunsuz geçen bu dönem, bazılarında daha katı ve büyük hacimli gaita yapma şeklinde olmaktadır. Bunun sonucu olarak anüs kenarında yırtık (çatlaklar) oluşmaktadır. Son derce acı veren bu yaralanma gaitanın daha da geciktirilmesi sonucunu doğurur. Daha katı ve daha hacimli gaita giderek daha derin fissür açılmasına yol açan bir kısır döngü içine girer.
- Anal kanser: Anal kanser lezyonları makattan kan gelmesine sebep olabilir.
- Divertikülit: Bağırsakların iç yüzeyinde oluşan Küçük keseler divertikül olarak adlandırılır. Bu keselerin iltihabına da divertikülit denir. Bu keselerin iltihabı makattan kan gelmesine sebep olabilir.
- İnflamatuar (iltihabi) bağırsak hastalıkları: Crohn ve ülseratif kolit gibi hastalıklar anüste çatlak oluşması ve dışkıdan kan gelmesi gibi semptomlar görülmesine sebep olabilir.
Makattan Kan Gelmesi Belirtileri Nelerdir?
Makattan kan gelmesi durumu genellikle makattan peçeteye kan gelmesi durumudur. Ayrıca dışkılama sonrasında dışkı üzerinde görülen kan rektal kanamanın işaretidir.
Makattan kan gelmesi belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Dışkıda ya da peçetede kan görülmesi
- Baş dönmesi
- Karın bölgesinde oluşan kramplar
- Rektum ağrısı
- Karında ağrı
Gözlemlenen kan parlak kırmızı bir renkte ise kanama anal kanalda ya da kalın bağırsakta olabilir. Kanın koyu kırmızı renkte olması ise ince bağırsakta kanama olduğuna işaret ediyor olabilir.
Makattan kan gelmesi önemsenmesi gereken bir semptomdur. Baş dönmesi, makat kanamasının uzun süre devam etmesi, bayılma, karın bölgesinde oluşan kramplar, şiddetli karın ağrısı, mide bulantısı ve nefes darlığı gibi semptomların yaşanması durumunda vakit kaybetmeden tıbbi yardım almak gerekir. Belirtilerin önemsenmemesi ve tedavinin aksatılması istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Makattan Kan Gelmesi Nasıl Teşhis Edilir?
Makattan kan gelmesi bazı hastalıkların habercisi olabilir. Teşhisin tam olarak konulabilmesi için öncelikle fizik muayene yapılır ve hastanın tıbbi öyküsü değerlendirilir. Sonrasında endoskopik yöntemler, gaita testleri, görüntüleme yöntemleri ve kan testleri gibi yöntemler ile makattan kan gelmesi durumunun altında yatan sebep araştırılabilir.
Çocuklarda anal fissür tanısı:
Gaita üzerinde çizgi şeklinde kan görülmesi tipiktir. Gaita yapmanın acı verici olduğu, çocuğun gaita yapmak istemediği anlatılır. Kan hemen her zaman sert ve katı gaita ile birliktedir. Anal muayene ağrılı olmakla birlikte genellikle fissürü görmeye olanak tanır.
Fissürün dış ucunda genellikle bir deri katlantısı bulunur. Birçok ebeveyn bu katlantı nedeniyle doktora başvurur.
Makattan Kan Gelmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Makattan kan gelmesi semptomunun tedavi yöntemi, semptomun sebep olduğu hastalığa göre belirlenir.
Tedaviye mevcut kabızlığın ortadan kaldırılmasıyla başlamak gerekir. Kabızlık uzun dönemde gaitanın yumuşatılması, aralıklarının sıklaştırılması ile ortadan kaldırılabilir. Aynı dönemde ılık oturma banyoları ve ağrı kesici kremlerle fissürün iyileşmesi sağlanmalıdır.
Ağrısız ve yumuşak gaita yapmaya başlamak tedavide en önemli aşamadır. Ancak kolayca tekrarlayabileceği unutulmamalı, aile gaita ve beslenme alışkanlıkları konusunda uyarılmalıdır. Kronikleşen olgularda operasyon gerekebilir. Çocuklarda nadiren başvurulur.
Makattan Kan Gelmesi Nasıl Önlenir?
Makattan kan gelmesi durumunu yaşamamak için bazı önlemler alınabilir bu önlemler arasında:
- Kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek besinlerin tüketilmesi
- Makat bölgesinin temizliğini sağlamak
- Dışkının sertleşmemesi için dengeli beslenmek
- Düzenli spor yapmak
- Dışkılamanın ertelenmemesi
Yukarıda yer alan adımların yerine getirilmesi makatta kan görülme riskini azaltabilir.
Makattan Kan Gelmesi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Makattan Kan Gelmesi Ne Anlama Gelir?
Makattan kan gelmesi dışkıda ya da peçetede kan görülmesi ile anlaşılan anüs bölgesinde oluşan kanamalardır.
Makattan Kan Gelmesi Hangi Hastalıkların Belirtisidir?
Makattan kan gelmesi anal kanser, anal fissür, kolon kanseri ve crohn ve ülseratif kolit gibi hastalıkların habercisi olabilir.
Makattan Kan Gelmesi Ne Zaman Tehlikeli Olur?
Makattan kan gelmesi kabızlık ve hemoroid gibi problemlerden de kaynaklanabileceği durumlarda tehlikeli değildir. Ancak kolon kanseri, anal kanser gibi hastalıkların da belirtisi olabileceği için bu anlamda tehlikeli sayılabilir.
Makattan Kan Gelmesi Durumunda Ne Yapmalıyım?
Makattan kan gelmesi kabızlık veya hemoroid gibi hastalıklardan kaynaklanmıyorsa vakit kaybetmeden doktora gidilebilir.
Makattan Kan Gelmesi Hangi Bölüm Bakar?
Makattan kan gelmesi problemi için genel cerrahi bölümüne başvurulabilir.
Makattan Kan Gelmesi Nasıl Geçer?
Makattan kan gelmesi nasıl geçer? Evde tedavi yöntemleri bulunduğu gibi ilaç ve cerrahi yöntemler de gerekebilir. Makattan kan gelmesi, bazı sağlık sorunlarının belirtisi olabilir. Doğru teşhis için bir doktora başvurmak önemlidir. Lifli besinler tüketmek, bol su içmek ve düzenli egzersiz yapmak gibi diyet ve yaşam tarzı değişiklikleri faydalı olacaktır. Hemoroid sebepli kanamalar için topikal kremler, sıcak su oturma banyoları ve gerektiğinde cerrahi müdahaleler önerilir. Kabızlık veya ishal durumlarında doktorunuzun önereceği ilaçlar kullanılabilir. Anal fissürler için topikal ilaçlar ve bazı durumlarda cerrahi müdahale uygulanabilir.
Makattan Kan Gelmesi Kanser Belirtisi Mi?
Anal kanser ve kolon kanseri gibi durumlarda makattan kan gelmesi gibi belirtiler yaşanabilir. Ancak her rektal kanama kanser belirtisidir diyemeyiz. Rektal kanama farklı hastalıklardan ya da faktörlerden kaynaklanıyor olabilir.