Kist Neden Olur?
Birçok kist, arkasında önemli bir etken olmadan, kendiliğinden olur. Bilinen kist nedenleri ise şunlardır:
- Dokulardaki kanalların tıkanması,
- Hücrelerde yaşanan bir sorun,
- Kan damarlarında oluşan bir hasar,
- Vücuda giren bir parazit.
Kist Belirtileri Nelerdir?
Kist belirtileri kistin türüne göre değişir. Yaygın görülen kist türlerine göre kist belirtileri şunlardır:
Baker Kisti Belirtileri: Diz arkasında oluşan küçük bir şişlik, kist büyüdükçe gelişen ağrı, uzun süreler boyunca ayakta kalma sonrası yaşanan ağrı baker kisti belirtileridir. Baker kisti patlarsa diz arkasında veya bacağın daha alt bölümlerinde de ağrı hissedilir.
Bartholin Kisti Belirtileri: Vajinal girişin iki tarafında tekrar eden, hassas bir şişmeye şişlik öne çıkan belirtidir. Batholin kisti enfeksiyona neden olursa ağrı da gelişir.
Böbrek Kisti Belirtileri: Böbrek kistleri sırt ağrısı, büyük olanları ise karın ağrısına neden olur. Böbrek kistlerinin bir diğer belirtisi ise kanlı idrardır.
Cilt Kistleri Belirtileri: Cilt altında oluşan kistler sıklıkla küçüktür ve ağrıya yol açmaz. Kist iltihaplanır ya da patlarsa kırmızı bir görüntü, şişlik ve ilgili bölgede hassasiyet gelişir.
Kist Nasıl Teşhis Edilir?
Kist teşhisi doktor muayenesi ile yapılır. Muayene sırasında doktorunuz kistten şüphelenilen bölgeyi ve etrafını inceler ve size kistin hızlı mı yavaş mı geliştiğini, boyutunda değişiklikler yaşanıp yaşanmadığını, ağrınız olup olmadığını sorar.
Ardından teşhisi netleştirmek için şüphelendiği kist türüne bağlı olarak bazı görüntüleme yöntemleri ve testlerden yararlanır. Bunlar arasında; röntgen, ultrason ve CT taraması bulunur. Yine net bir teşhis konulabilmesi için doktorunuz kistten küçük bir doku örneği alarak bunu incelenmesi için laboratuvara gönderir.
Kist Tedavisi Nasıl Yapılır?
Kist yaşamınız etkileyen sorunlara neden olmuyorsa doktorunuz herhangi bir tedaviye ihtiyacınız olmadığına karar verebilir. Kistin tedavi edilmesi gerekiyorsa; ağrıya neden olan kistinizi iğne kullanarak boşaltabilir. Kist aynı yerde tekrar oluşursa kist ameliyatı ile kisti tamamen çıkartır.
Kistinizde enfeksiyon geliştiyse çıkarma ya da boşaltma işlemi öncesinde doktorunuz antibiyotik tedavisi önerebilir.
Kistlerin türlerine göre kullanılan tedavi yöntemleri şunlardır:
Araknoid Kist Tedavisi: Cerrahi drenajla kistte biriken sıvı boşaltılır.
Bartholin Kisti Tedavisi: Tedavi; cerrahi ve antibiyotik kullanımıyla yapılır.
Meme Kisti Tedavisi: Meme kistleri genellikle ağrılıdır ve iğne ile boşaltılarak tedavi edilir.
Kist Hidatik Tedavisi: Karaciğerde veya akciğerde Küçük bir tenya nedeniyle oluşan bu kistlerin tedavisinde ameliyat ve ilaç tedavisi uygulanır.
Yumurtalık Kisti Tedavisi: Çoğu iyi huylu olan yumurtalık kistleri rahatsızlık vermeleri ya da kanserli olmaları halinde ameliyatla tedavi edilir.
Kıl Dönmesi Kisti Tedavisi: Kıl dönmesi kisti, kistin boşaltılması ya da cerrahi olarak çıkarılması şeklinde tedavi edilir.
Yağ Kisti Tedavisi: Yağ kistleri ilaçlarla, kistin küçük bir iğne ile boşaltılmasıyla veya ameliyatla tedavi edilir.
Sık Sorulan Sorular
Kist Patlarsa Ne Olur?
Kist patladığında kistin içeriği vücut boşluklarına yayılabilir ve bu yayılma nedeniyle, ağrı, enfeksiyon ve iltihaplanma riski gelişir. Bu nedenle acil tıbbi müdahale gerekebilir. Kist patlaması belirtileri arasında ani, şiddetli ağrı ve ateş yer alır.
Rahimde Kist Tehlikeli mi?
Rahimde oluşan kistler genellikle tehlikeli değildir, ancak bazıları kansere dönüşebilir veya şiddetli ağrı ve kanama yapabilir. Bu nedenle düzenli olarak doktor takibi önemlidir.
Kaç mm Kist Tehlikelidir?
Kistlerin tehlikeli olup olmadığının net olarak anlaşılması ise sadece doktor muayenesi ve bazı testlerin yapılmasıyla anlaşılır.
Memedeki Kistler Kol Ağrısı Yapar mı?
Memedeki kistler genellikle kol ağrısı yapmaz, ancak çok büyümüş veya enfeksiyon gelişimi görülen kistler çevre dokulara baskı yaparak ağrıya neden olabilir.
Kist Ağrı Yapar mı?
Kistler genellikle büyüdüklerinde veya patladıklarında ağrıya neden olurlar. Kistte enfeksiyon yaşanması da kistin ağrı yapmasına neden olur.
Parapelvik Kist Nedir?
Parapelvik kist, böbrek pelvisine yakın yerde oluşan, içi sıvı dolu bir kisttir. Genellikle belirti vermez, ancak büyükse ağrı ve idrar yolu sorunlarına neden olabilir.
Sol Memede Kist Kol Ağrısı Yapar mı?
Sol memedeki kistler genellikle kol ağrısı yapmaz, ancak büyük veya enfekte kistler çevre dokulara baskı yaparak kol ağrısına neden olabilir.
Kortikal Kist Ne Demek?
Kortikal kist, böbreğin korteks (dış) tabakasında oluşan sıvı dolu kesedir. Genellikle zararsızdır ve belirti vermez, ancak büyürse ağrıya neden olabilir.
Anekoik Kist Ne Demek?
Anekoik kist, ultrason görüntüsünde sıvı dolu ve iç yapısı olmayan, karanlık (anekoik) olarak görülen kisttir. Anekoik kistler genellikle zararsızdır ve tedavi gerektirmez.