Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Hazımsızlık Nedir?

Hazımsızlık, yani dispepsi , bireyin karnının üst kısmındaki rahatsızlığı tanımlayan genel bir terimdir, kendi başına bir hastalık değildir. Onun yerine bireyin yaşadığı karın ağrısı ve yemeye başladıktan hemen sonra dolgunluk hissi gibi bir takım semptomların bütünüdür. Hazımsızlık oldukça yaygın bir durumdur . Hemen her birey biraz farklı bir şekilde hazımsızlık yaşar. Hazımsızlık belirtileri bazı vakalarda ara sıra ve nadiren hissedilirken, diğer vakalarda bireyi günlük olarak rahatsız edebilir.

Hazımsızlık, yaygın olarak başka bir sindirim hastalığının belirtisi veya semptomu olabilir. Altta yatan bir hastalıktan kaynaklanmayan hazımsızlık ise birçok vakada kolaylıkla yaşam tarzı değişiklikleri ve ilaçlarla hafifletilebilir.

Hazımsızlık Neden Olur?

Hazımsızlığın birçok olası nedeni vardır. Hazımsızlık nedenleri birçok vakada yaygın olarak bireyin yaşam tarzıyla doğrudan ilişkilidir ve yiyecek, içecek veya ilaçlar nedeniyle tetiklenebilir.

Hazımsızlığın yaygın nedenleri arasında öncelikle;

  • Aşırı yemek veya hızlı yemek olmak üzere
  • Çok yağlı, yağda pişirilmiş veya yiyecekler tüketilmesi
  • Çok fazla alkol, kafein, gazlı içecekler veya şekerleme türü ürünlerin tüketilmesi
  • Sigara kullanılması,
  • Anksiyete veya kaygı gibi psikolojik sorunların varlığı ile bazı antibiyotikler, ağrı kesiciler ve demir takviyelerinin kullanılması sayılabilir.

Hazımsızlığın daha nadir görüldüğü durumlar ise;

  • Bağırsak iskemisi yani bağırsaklarda kan dolaşımının azalması
  • Bağırsak tıkanması
  • Çölyak hastalığı
  • Gastrit yani mide iltihabı
  • Kabızlık
  • Mide kanseri
  • Pankreatit yani pankreas iltihabı
  • peptik ülser, ve safra taşları da dahil olmak üzere diğer sindirim sorunlarından kaynaklanır.

Belirgin bir nedeni olmayan hazımsızlık ise fonksiyonel veya ülser olmayan dispepsi olarak bilinir.

Hazımsızlığın Neden Olabileceği Durumlar Nelerdir?

Hazımsızlık genellikle ciddi sorunlara sahip olmasa da , bireyin kendisini rahatsız hissetmesine ve daha az yemenize neden olarak yaşam kalitesini etkileyebilir. Birey hazımsızlık belirtileri nedeniyle işini aksatabilir veya okulda geri kalabilir.

Hazımsızlık Nasıl Önlenir?

Bir çok vakada hazımsızlık altta yatan nedenine göre sağlıklı hayat tarzı değişiklikleri ile önlenebilecek bir durumdur. Ancak bazı vakalarda bireyin belirli tedavileri uygulaması gerekebilir. Bunun belirlenmesi için öncelikle hazımsızlığın nedenlerinin tespit edilmesi gereklidir.

Hazımsızlık Belirtileri Nelerdir?

Hazımsızlık çeken bireylerde çeşitli belirtilerden görülebilir. Hazımsızlık belirtileri arasında en yaygın olanı yemek sırasında ortaya çıkan erken doygunluk hissidir. Birey yemeğinin büyük bir kısmını yemese dahi kendini tok hisseder ve yemek yemeyi bitiremeyebilir. Yemekten sonra rahatsız edici tokluk ve dolgunluk olması gerekenden daha uzun sürmesi durumun bir başka belirtisidir.

Üst karın bölgesinde rahatsızlık hissedilen rahatsızlık, yanma ve şişkinlik hisleri de hazımsızlığın belirti ve semptomları arasında yaygın olarak görülmektedir. Birey göğüs kemiğinin altı ile göbek arasındaki bölgede yoğunluğu hafif ila şiddetli arasında değişebilen bir ağrı hissedebilir. Birey yine aynı bölgede kendisini çok rahatsız edici bir sıcaklık ve yanma hissine maruz kalabilir. Karın bölgesinde gerçekleşen yoğun gaz birikiminden dolayı birey rahatsız edici bir gerginlik hissedebilir. Bunların yanı sıra sürekli mide bulantısı ve kusmak istiyormuş gibi hissetmek de yaygın belirtiler arasındadır.

Hazımsızlığın daha az görülen belirti ve semptomları arasında ise gerçekten kusma ve özellikle geğirme bulunur.

Bazı vakalarda hazımsızlık yaşayan bireyler, eş zamanlı olarak mide ekşimesi şikayetlerini de bildirirler. Ancak mide ekşimesi ile hazımsızlık birbirinden farklı iki ayrı durumdur. Mide ekşimesi, yemek sırasında veya sonrasında bireyin göğsünün merkezinde veya boynunda yayılabilen bir ağrı veya yanma hissine verilen isimdir.

Normal şartlar arasında hafif hazımsızlık genellikle endişelenecek bir durum değildir. Ancak bireyde görülen rahatsızlık iki haftadan fazla devam ederse birey mutlaka doktora danışmalıdır. Bunun yanı sıra eğer ağrı şiddetliyse veya istenmeyen kilo kaybı veya iştahsızlık, tekrarlayan kusma veya kanlı istifra, siyah veya katranlı dışkı, giderek kötüleşen yutma ve y utkunma sorunları, anemiye işaret edebilen yorgunluk veya halsizlik durumlarında birey hemen doktora başvurmalıdır. Bunlar bir iç kanamanın varlığına işaret edebilir.

Son olarak, nefes kesilmesi, çene, boyun veya kola doğru yayılan göğüs ağrısı, ya da eforla birlikte artan göğüs ağrısı varsa, birey mutlaka acil tıbbi yardım almalıdır.

Hazımsızlık Nasıl Teşhis Edilir?

Hazımsızlık tanısının konulması için doktor öncelikle bir fizik muayene gerçekleştirir ve hastanın sağlık geçmişi hakkındaki bilgileri soracağı çeşitli sorular ile öğrenmeyi hedefler. Hasta gözlemlediği bütün belirtilerini bu muayene sürecinde doktor ile konuşmalı ve sahip olabileceği diğer koşullar veya hastalıklarla ilgili bilgileri paylaşmalıdır. Bireyin yaşadığı hazımsızlık hafifse ve birey ani kilo kaybı ya da tekrarlayan kusma gibi belirli bir takım semptomları yaşamıyorsa bu değerlendirmeler yeterli olabilir.

Ancak bireyde hazımsızlık aniden başladıysa ve semptomlar şiddetli bir şekilde yaşanıyorsa ya da birey 55 yaşından büyükse doktor bir takım testlerin yapılmasını önerebilir.

Şiddetli hazımsızlık durumunda doktorun önereceği testler arasında anemi veya metabolik bozuklukları kontrol etmek için gerçekleştirilecek çeşitli laboratuvar testleri bulunur. Buna ek olarak hazımsızlığa neden olabilen peptik ülserlerle ilişkili bakteri olan Helicobacter pylori ya da diğer adıyla H. pylori varlığını kontrol etmek için nefes ve dışkı testleri yapılabilir.

Üst sindirim sistemindeki anormallikleri kontrol etmek için endoskopi yapılması gerekebilir. Endoskopi sürecinde gerekli görülürse biyopsi yapılarak analiz edilmek üzere bir doku örneği alınabilir.

Bireyin hazımsızlık durumunun bağırsak tıkanıklığı veya başka bir benzeri sorundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını kontrol etmek için röntgen veya BT taraması gibi görüntüleme testleri yapılması gerekli görülebilir.

Eğer ilk yapılan testler belirli bir nedene işaret etmezse doktor bireyin hazımsızlığı için fonksiyonel dispepsi tanısı konulmasını uygun görebilir.

Hazımsızlık Nasıl Tedavi Edilir?

Birçok vakada yaşam tarzı değişiklikleri bireyde görülen hazımsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir. Buna bağlı olarak doktor bireye;

  • Hazımsızlığı tetikleyen gıdalardan kaçınmak
  • Alkol ve kafein kullanımını azaltmak veya ortadan kaldırılmak
  • Belirli ağrı kesicilerden kaçınmak
  • Hazımsızlığı tetikleyen ilaçlar için alternatifler bulmak
  • Stresi ve kaygıyı kontrol etmek
  • Bir günde üç büyük öğün yerine beş veya altı küçük öğün yemek gibi önerilerde bulunabilir.

Alınan önlemlere rağmen devam eden hazımsızlık durumunda, bireye yardımcı olması için çeşitli ilaçlar önerilebilir. Bu durumda reçetesiz satılan antasitler doktorlar tarafından genellikle ilk aşamada önerilen tercihtir. Bunların da yetersiz kaldığı vakalarda doktor özellikle hazımsızlık ile birlikte mide ekşimesi yaşayan bireyler için mide asidini azaltabilen ilaçlar reçete edebilir. Mide asidini de azaltabilen H-2-reseptör antagonistleri, yavaş boşalan midelere yardımcı olabilecek prokinetikler, eğer hazımsızlığa H. pylori bakterileri hazımsızlığa neden oluyorsa antibiyotikler ve ağrı hissini azaltarak hazımsızlıktan kaynaklanan rahatsızlığı hafifletebilecek antidepresanlar veya anti-anksiyete ilaçları da doktor tarafından gerekli görüldüğünde reçete edilebilir.

Hazımsızlık İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri Ve Evde Bakım

Hazımsızlık çeken bireyler , tedavinin yanı sıra bir takım sağlıklı yaşam alışkanlıklarını takip edecek şekilde yaşam tarzlarında değişiklik yaparak durumlarını rahatlatabilirler.

Daha küçük, daha sık öğün yemek. Buna göre yemeğin yavaşça ve iyice çiğnenmesinin yanı sıra daha küçük ve daha sık öğünler halinde yemek yenilmesi bireye yardımcı olabilir. Yağlı ve baharatlı yiyecekler, işlenmiş yiyecekler, gazlı içecekler, kafein, alkol ve sigara içmek hazımsızlığı tetikleyebilir . Bireyin kendi tetikleyicilerinden kaçınması, hazımsızlığa karşı önemli bir adım olabilir.

Normal şartlarda fazla kilo bireyin karnına baskı uygulayarak midesini yukarı iter ve mide asidinin yemek borusuna ters yönde akmasına geri dönmesine neden olur. Sağlıklı kiloyu korumak her iki durumu da önleyebilir. Düzenli olarak egzersiz yapmak hem bireyin fazla kilolardan kurtulmasına yardımcı olur ve hem de daha iyi sindirim sağlar.

Birey stresle başa çıkmak için gerekli önlemlere başvurmalıdır. Yemek zamanında sakin bir ortam yaratmak, derin nefes alma, meditasyon veya yoga gibi rahatlama tekniklerini uygulamak bireye yardımcı olabilir. Birey özetle kendisinin hoşuna giden şeyleri yapmaya zaman ayırmalıdır. Buna bağlı olarak birey düzenli ve yeterli uyku düzenini takip ettiğinden emin olmalıdır.

Eğer hazımsızlık ilaçlardan kaynaklanıyorsa , birey doktor onayı ile ağrı kesicileri veya mide zarını tahriş edebilecek diğer ilaçları azaltabilir, bir süreliğine durdurabilir veya toptan kesebilir.

Nane ve kimyon gibi bitkisel ürünler, davranış değişikliği, gevşeme teknikleri, ve bilişsel davranışçı terapi gibi yöntemleri içeren psikolojik tedaviler de alternatif ve tamamlayıcı tedaviler olarak hazımsızlığı hafifletmeye yardımcı olabilir, ancak bu tedavilerin etkileri konusunda henüz kesin bir bilimsel araştırma sonucu yoktur.

Bireyler özellikle bitkisel ürünleri kullanırken güvenli bir doz aldıklarından ve kullanılan takviyenin alınan diğer ilaçlarla ters ve olumsuz şekilde etkileşmeyeceğinden emin olmak için herhangi bir takviye almadan önce daima bir doktora danışmalıdır.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 31 Ekim 2024 Perşembe Yayımlanma Tarihi: 22 Ağustos 2021 Pazar

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?