Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Göz tansiyonu (Glokom), göz içi basıncının yükselmesiyle oluşan ve optik sinire zarar vererek kalıcı görme kaybına neden olan bir göz hastalığıdır. Başlıca belirtileri arasında baş ağrısı, göz çevresinde ağrı, geçici görme bulanıklığı ve ışıkların etrafında halkalar görülmesi yer alır. Glokomun en yaygın tipi Primer Açık Açılı Glokom'dur ve sıklıkla 40 yaş üstü bireylerde, genetik yatkınlık, sigara kullanımı, şeker hastalığı ve göz yaralanmaları gibi faktörlerin varlığında görülür. Erken teşhis önemlidir çünkü hasar geri döndürülemez. Tedavi, göz içi basıncını düşüren damlalar ve gerektiğinde cerrahi ile yapılır. Düzenli göz muayeneleri ve belirlenen tedaviye sıkı sıkıya uymak esastır.
İçindekiler

Göz Tansiyonu (Glokom) Nedir?

"Göz Tansiyonu" veya halk arasında "Karasu Hastalığı " olarak adlandırılan glokom, göz içi basıncının yükselmesi sonucu oluşan göz siniri harabiyeti şeklinde tanımlanır. Sık gözlenen, erken tanınıp tedavi edilmediği durumda kalıcı görme kaybına yol açan bir göz hastalığıdır.

Normal şartlarda gözümüzün içerisinde "Aköz sıvı" diye de bilinen bir sıvı vardır ve bu göz içi sıvısı eş zamanlı olarak bazı yollarla (trabeküler ağ) gözü terk eder. Göz tansiyonu hastalığında, göz içi sıvısının dışa akım yolunda çıplak gözle görülmeyecek boyutta bir tıkanıklık oluşur ve bunun sonucunda artan bu göz içi sıvısı, göz içi basıncının artmasına neden olur. Artan göz içi basıncı da optik sinir olarak da bilinen görme sinirine bası yoluyla zarar vererek, sinirin geriye dönüşümsüz harabiyetine neden olur.

Kırk yaşın üzerinde sıklığı artan bu sinsi hastalığın en sık görülen tipi "Primer Açık Açılı Glokom" olup, görme kaybı oluştuktan sonra geri dönüş olmadığından erken tanı çok önemlidir.

Göz doktoru tarafından yapılan ve başka bir nedenle (gözlük numarası değişimi gibi) gidilen rutin göz muayenesi ile tamamen rastlantısal olarak tespit edilen anormal göz içi basıncı artışı, göz tansiyonunun başlangıç belirtisi olabilir.

Glokom hastalığı sadece göz içi basınç artışı olmayıp mutlaka bu artışa eşlik eden göz sinirinde harabiyet olması ve böylece görme alanı kaybının olması gerekir. Sadece göz içi basıncının artışı tanı koydurmaz.

Göz Tansiyonu Neden Olur?

Göz tansiyonu , göz içindeki basıncın artması sonucu optik sinir olarak da bilinen görme sinirinin zarar görmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Göz tansiyonu hastalığının birçok nedeni bulunabilir.

Göz Tansiyonu Kimlerde Sık Görülür? Kimler Risk Altındadır?

  • İleri yaş
  • Ailede göz tansiyonu hastalığı (Genetik yatkınlık)
  • Sigara kullanımı
  • Şeker hastalığı
  • Miyopi (uzağı net görememe) kırma kusuru
  • Göz yaralanması geçirme

Bu unsurlar göz tansiyonu görülme sıklığını artırdığı için, risk altında bulunan kişilerin göz muayenelerini erken yaptırmaları ve takiplerinde mutlaka göz içi basınçlarını ölçtürmeleri gerekir.

Göz Tansiyonu Tamamen İyileşir mi?

Ne yazık ki glokom hastalığı tanısı konulduktan sonra oluşan hasarlar geri döndürülemez. Bunun nedeni vücudumuzda en gelişmiş doku olan sinir dokusunun kendi kendini yenileme kabiliyetinin olmamasıdır. Ancak tedavinin amacı; mevcut hasarın üzerine ek hasar gelişiminin ve görme kaybının daha da artmasını engellemektir.

Eğer glokom hastalığı tanısını aldıysanız, hastalığınızın tedavisi ve doktorunuzun öngöreceği belirli aralıklar ile takibi hayatınızın geri kalan bölümünde de sürekli olarak devam edecektir. Bu nedenle göz doktorunuzun size önerdiği izleme programına düzenli olarak uymanız ve önerilen tedaviyi dikkatle uygulamanız çok önemlidir.

Göz Tansiyonu (Glokom) Belirtileri Nelerdir?

Göz tansiyonu hastalığının ne yazık ki erken evrelerinde bir belirti ve bulgu yoktur.

Göz tansiyonu belirtileri:

  • Göz içi sıvısının gün içerisindeki salınım farklılığından kaynaklanan baş ağrısı, göz çevresinde ağrı bazı hastalar tarafından ifade edilmektedir.
  • Ayrıca gün içerisinde göz içi basıncının artışlarında hastalar bazen gelip geçici görme bulanıklığından şikayetçi olmakta, ışıkların etrafında halkalar gördüğünü bildirmektedirler.
  • Gözde sertlik hissi,
  • Sadece göze basınca olan ağrı da bir kısım hastanın şikayeti olmaktadır.
  • Ancak "açı kapanması glokomu" dediğimiz bir alt tür hipermetrop kırma kusuruna sahip bireylerde glokom, ağrılı kırmızı göze neden olabilir. Bu belirtiye sahip hastalar vakit kaybetmeden göz doktoruna başvurmalıdır.
  • Bir başka alt grup olan doğumsal glokomda ise gözlerde irilik, gözler arasında boyut farkı dikkatli anne babalar tarafından ifade edilen bir diğer belirtidir.

Göz Tansiyonu (Glokom) Tanı Yöntemleri

Göz muayenesinde ölçülen kornea kalınlığı, göz içi basıncı, görme siniri analizi ve görme alanı testi sonucu glokom teşhisi konulur.

Göz Tansiyonu (Glokom) Tedavi Yöntemleri Nedir?

Göz tansiyonu tedavisi göz içi basıncını düşüren göz damlaları ile yapılabilir. Cerrahi seçenek veya lazer girişimi de göz içi basıncını düşürmek için başvurulan bir diğer seçenektir. Bazı hastalarda birden fazla cerrahi girişim de gerekebilir.

Göz Damlalarının Ne Sıklıkla Kullanılması Gerekir?

Sıklık doktorunuz tarafından önerildiği şekilde uygulanacaktır ancak burada önemli olan göz damlasının her gün kullanılması zorunluluğudur.

Doktorunuz tarafından önerilen değişik etken maddelerdeki ilaç tedavisi kapsamında, göz damlasını ya da damlalarını günde bir veya birkaç kez düzenli aralıklarla damlatmalısınız. Damlaların belirlenmiş saatlerde damlatılması; tedavinin etkinliğini arttıracak, daha etkili bir göz içi basınç düşüşü sağlayacaktır.

Göz Tansiyonu (Glokom) Tedavisinde Hastanın İzlemesi Gereken Basit Kurallar Nelerdir?

  • En önemli konu göz damlanızı doktorunuzun önerdiği saatte kullanmanızdır. Böylece göz damlanızın saatini daha kolay hatırlamış olup aynı zamanda da daha etkin bir göz içi basınç düşüşü sağlamış olursunuz ki bu durum hastalığın kötüye gidişini engeller.
  • Göz tansiyonunu düşürmek için kullanılan göz damlaları belirli sistemik yan etkileri beraberinde getirir. Bu kapsamda günlük yaşantınızı etkileyen solunumda sıkışma, kalp atışında düzensizlik gibi herhangi bir yan etki fark ederseniz vakit kaybetmeden göz doktorunuz ile görüşün. Doktorunuz bir başka alternatif için sizi yönlendirecektir.
  • Doktorunuz tarafından belirlenen kontrol muayenelerine gitmeyi ihmal etmeyin! Hastalığınız ancak doktorunuzun düzenli kontrolü ile tedavi edilebilir.
  • Göz doktorunuzu mutlaka ek bir sistemik hastalığınızın varlığı konusunda uyarının. Eğer kullandığınız ilaçlar varsa, bu ilaçların göz damlanız ile bir etkileşimi olup olmadığını mutlaka öğrenin.
  • Göz doktorunuzun dışında başka bir doktora (kalp doktorunuz, aile hekiminiz veya başka bir branşın hekimi) muayeneye gittiğinizde mutlaka hekiminize glokom hastası olduğunuzu bildirin.
  • Glokomun kalıtsal geçişi olabileceğini göz önünde bulundurun ve bu kapsamda birinci derece yakınlarınıza, göz tansiyonu ölçümünü de içeren kapsamlı bir göz muayenesi olmaları konusunda uyarıda bulunun.
  • Unutulmaması gereken en önemli konu; glokom hastalığının yol açabileceği görme alanı kaybını erken tespit etmek amacıyla görme alanı muayenelerinizi mutlaka göz doktorunuzun önerisiyle yaptırmayı ihmal etmeyin.

Şu unutulmamalıdır ki göz tansiyonu hastalığı derece derece ilerleyen bir rahatsızlık olup bir ömür boyu tedavi gerektirmektedir.

Göz Tansiyonu Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

İdeal Göz Tansiyonu Kaç Olmalı?

İdeal göz tansiyonunun çoğunlukla ortalama 10 ve 20 mmHg aralığında olması beklenir.

Evde Göz Tansiyonu Nasıl Düşürülür?

Göz Tansiyonu Nasıl Düşer? Sorusunun cevabı olarak göz tansiyonunun düşürülmesi için doktorunuzun önerdiği reçeteli ilaç ve göz damlalarının yanı sıra sağlıklı beslenme ve egzersiz gibi disiplinler edinerek göz tansiyonunun kontrol altına alınmasına katkı sağlanabilir.

Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür?

Göz tansiyonu ‘tonometri’ adı verilen bir test ile ölçülür. Bu cihaz göz içi basıncının ölçümünde kullanılır. Ayrıca göz tansiyonunun ölçümüne yardımcı olan diğer testler ise pakimetri, optik koherens tomografi (OCT) perimetridir.

Göz Tansiyonu Neden Yükselir?

Göz tansiyonu, göz içi basıncın yükselmesi ile oluşur. Göz tansiyonunun oluşmasında ilerleyen yaş, genetik yatkınlık, şeker hastalığı, miyop, tütün kullanımı ve daha önce geçirilen göz hasarı gibi etkenler önemli rol oynamaktadır.

Göz Tansiyonu Nasıl Anlaşılır?

Işık hassasiyeti, bulanık görme, gözde ağrı hissedilmesi, görüş alanının kısıtlanması, baş ağrısı ve mide bulantısı gibi belirtiler görülüyorsa bu durum göz tansiyonuna işaret ediyor olabilir. Belirtilerin görülmesi halinde bir göz hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Belirtiler doğrultusunda yapılan göz tansiyonu testleri sonucunda teşhis konulabilir.

Göz Tansiyonu Siyah Nokta Yapar Mı?

Göz tansiyonu hastalığı olan bireylerde siyah nokta oluşumu görülmemektedir.

Göz Tansiyonu Testi Var Mı?

Göz tansiyonu tanısı için kullanılan testler bulunmaktadır. Bunlar:

  • Pakimetri: Kornea kalınlığını ölçer.
  • Tonometri: Göz içi basıncının ölçümünde kullanılır.
  • Optik koherens tomografi: Görme siniri analizinde kullanılır.
  • Perimetri: Görme alanı ölçümünde kullanılan testtir.
Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 9 Mayıs 2024 Perşembe Yayımlanma Tarihi: 4 Mart 2019 Pazartesi
Bu içeriği ortalama 6 dakikada okuyabilirsiniz.

Tıbbi Birimler

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?