Erkeklerde Meme Kanseri Olur Mu?
Meme kanseri , memeyi oluşturan dokularda bulunan bazı hücrelerin kontrolsüzce bölünüp, çoğalması sonucu meydana gelir. Kadınlarda meme dokusu, erkeklerde bulunandan daha fazladır. Bu nedenle meme kanseri genellikle kadınlarda görülen bir hastalıktır. Erkeklerde meme kanseri nadiren görülür, tüm meme kanseri vakalarının yüzde 1’inden daha azı erkeklerde gelişmektedir.
Meme kanseri erkeklerde nadiren görülüyor olmasına karşılık ciddi bir hastalıktır. Bu nedenle risk grubunda bulunan kişilerin, meme kanseri semptomlarının farkına varması önemlidir. Tüm kanser vakalarında olduğu gibi erkeklerde meme kanserinde de erken tanı ve tedavi, hastalığın iyileşme olasılığını arttırmaktadır.
Erkeklerde meme kanseri genellikle 50 yaş üzerinde gelişmektedir, 35 yaş altı erkeklerde meme kanseri oluşma ihtimali düşüktür.
Erkeklerde Meme Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Erkekler meme kanseri için doğrudan risk grubunda bulunmuyor olmalarına karşın, bazı nedenlerin erkeklerde meme kanseri yapıcı etki gösterdiği düşünülmektedir. Erkeklerde meme kanserinin nedenleri şunlardır:
⦁ İlerleyen yaş
⦁ Kişinin ailesinde meme kanseri öyküsünün bulunması
⦁ Kalıtsal gen mutasyonları
⦁ Nadir bir hastalık olan Kleinfelter Sendromu
⦁ Göğüs bölgesinde radyasyon maruziyeti olması
⦁ Aşırı alkol kullanımı
⦁ Karaciğer hastalıkları, siroz
⦁ Östrojen kullanımı
⦁ Obezite
⦁ Testisin cerrahi yolla çıkarılmış olması (orşiektomi)
⦁ İnmemiş testis
⦁ Çeşitli tıbbi durumlar nedeniyle memede büyüme olması
Erkek hastaların tümörleri incelendiğinde en az yüzde 75'inde östrojen ve progesteron reseptörü bulunuyor ancak c-erbB-2 proteini varlığına daha az rastlanıyor.
Erkeklerde Meme Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
Erkeklerde meme kanseri belirtileri, meme kanserinin kadınlardaki belirtilerine benzerdir.
⦁ Memede yumru, bir veya birden çok kitle
⦁ Meme dokusunda yaşanan değişimler
⦁ Memenin formunda yaşanan değişimler
⦁ Meme başının formunda, rengin ve dokusunda yaşanan değişimler
Erkeklerde meme kanserinde hastaların hemen hemen tümünde görülen ortak belirti memebaşı ve areola arkasındaki kitledir. Sert, ağrısız, düzensiz kenarlı, jinekomastinin aksine areola dairesinin sadece bir kısmında yer alan bu kitle ile birlikte meme başından şeffaf-kanlı akıntı hastaların yüzde 80'inde erkeklerde meme kanseri belirtisi olarak görülmektedir. Bu belirtilere ek olarak, meme derisinde çökme, kabuklanma görülebilir.
Erkekler, meme kanserinin öncelikli risk grubu olmadıkları için meme kanserinin erken belirtilerini değerlendirmekte geç kalabiliyor. Meme başından gelen kanlı akıntı, meme kanserinin en ayırt edici semptomlarından biri olmasına karşılık, kanserin ilerlemiş evre belirtilerindendir. Yani bu semptomu beklemeden, meme bölgesinde form değişiklikleri izlendiğinde hekime başvurulmalıdır.
Erkeklerde Meme Kanseri Ne Gibi Belirtiler Verir?
Acıbadem Maslak ve Bakırköy Hastanesi, Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Cihan Uras, kanser üzerine soruları yanıtlıyor.Erkeklerde meme kanseri, başka hastalıklarla aynı belirtileri verebilir Bu hastalıklardan bazıları:
Erkeklerde Meme Kanseri Nasıl Teşhis Edilir?
Tüm kanser türlerinde olduğu gibi, erkeklerde meme kanserinde erken teşhis ve tedavi hastalığın iyileşme oranında belirleyicidir. Erkeklerde meme kanseri tipik bir hastalık olmamasına karşılık belirtileri fark eden hasta hemen bir hekimle görüşmelidir. Hastalığın tanısı için; fiziksel muayene, mamografi ve biyopsi uygulanabilir. Kansere evreleme yapabilmek için PET-CT, BT, MR tetkikleri kullanılabilir. Böylece doktor hastalığın varlığını ve evresini saptayabilir. Erkeklerde meme kanserinin tedavi yöntemini belirlerken, kanserin evrelemesi yol gösterici olur.
Erkeklerde Meme Kanseri Nasıl Tedavi Ediliyor?
Erkeklerde meme kanseri tedavis i, meme kanserinin kadınlara uygulan tedavisiyle aynıdır. Hastalığın evresine göre hekiminiz uygun tedavi seçenekleri sunacaktır. Meme kanserinin başlıca tedavi yöntemleri şunlardır:
⦁ Ameliyat: erkeklerde meme kanserinin tedavisinde en sık uygulanan yöntem ameliyatla memenin alınmasıdır. Kanserli hücreler yalnızca meme dokusuyla sınırlı olduğunda, bu yöntem yeterlidir. Ancak hastalığın daha ileri evrelerinde yakın ya da uzak lenf düğümlerine ya da organlara sıçrama varsa; tümörlü diğer bölgelere de cerrahi müdahale edilebilir.
⦁ Radyoterapi: Meme kanseri tedavisinde cerrahi müdahaleye ek olarak radyoterapi uygulamaları yapılabilir. Öte yandan bazı metastazların tedavisinde de radyoterapi tercih edilebilir.
⦁ Kemoterapi: Kemoterapi, erkeklerde ilerlemiş meme kanseri tedavisinde tercih edilen yöntemlerden biridir. Cerrahi müdahalenin uygulanamadığı durumlarda ya da tekrarlayan vakalarda kullanılabilir. Bununla beraber ameliyat olacak hastalarda hastalığın özelliklerine göre ameliyat öncesinde ve/veya sonrasında tercih edilebilir.
⦁ Hormon Tedavisi: Erkeklerde meme kanserlerinin hormon reseptör pozitifliği oldukça sık olduğu için hormon tedavisi, sık başvurulan tedavilerden biridir.
Günümüzde bu hastalara sıklıkla modifiye radikal mastektomi uygulanıyor. Tedavide koltukaltı lenf bezlerine kanser yayılma derecesine göre göğüs duvarı ışınlanıyor, tümörün özelliklerine göre hormon içerikli ilaçlar ve kemoterapi protokolleri uygulanabiliyor.
Erkeklerde meme kanserinden korunmak ve hastalığın tedavisini kolaylaştırmak için; sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek önemlidir. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları için; kanserojen olduğu bilinen sigara ve alkol gibi ürünlerden uzak durmak, stresi yönetmek, dengeli beslenmek, mümkünse geceleri 7-9 saat aralığında uyumak, yeterince su tüketmek ve kişinin kondisyonuna uygun düzenli bir egzersiz programını uygulamaktır. Böylece yalnızca meme kanseri için değil, tüm vücut sağlığınız için bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz.