Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?

Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde çeşitli korunma yöntemleri ile istenmeye gebeliğin önüne geçmek artık mümkün. Gebelikten korunmak için size ve partnerinize en uygun korunma yöntemlerinden birini seçebilirsiniz.

Doğum kontrol hapları östrojen (kadınlık hormonu) ve progestojen (yumurtlama hormonu) içerirler ve 21 gün boyunca hapı içen kadında yumurtlamayı durdururlar. Ayrıca, rahim ağzı salgısını koyulaştırarak spermin rahim içine girmesini de azaltırlar ve aynı zamanda rahim içini gebeliğe uygunsuz hale getirirler. İlaç bırakıldığı ilk ay ise her şey eski haline döner ve hamilelik şansı tekrar başlar.

Başarı oranı Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) rakamlarına göre %99.7’dir. Kullanım hatası olursa başarısızlık (hamile kalma) oranı artar. Başka nedenlerle sürekli ilaç kullanan kadınlarda doğum kontrol haplarının etkisi azalabilir, dikkat edilmelidir. Bunlar; epilepsi ilaçları, bazı antibiotikler, bazı mantar ilaçları ve antiviral ilaçlardır.


Hormonal Yöntemler

Hormonal yöntemler, adından da anlaşılacağı üzere vücudunuzdaki hormonal denge üzerine etki ederek gebelik oluşumunu engeller. Bunlar:

Doğum Kontrol Hapı

Doğum kontrol hapları hormon dengesini uygun şekilde düzenleyeyerek, kadının yumurtlamasını engeller. Bu durumda spermin dölleyeceği yumurta oluşumu sağlanmadığı için, hamilelik gerçekleşmez. Doğum kontrol yöntemleri içerisinde, en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Hapların düzenli kullanımıyla hamilelikten korunma %99’a kadar etkili olur.


Eşler, bebek sahibi olmak istediklerinde hap kullanımını bırakabilir. Hap kullanımını kestikten sonra yumurtlamayı engelleyen faktörler ortadan kalkar ve gebe kalmayı engelleyecek bir sorun olmaz. Hapların gebeliği önlemekle birlikte; adet düzenleme ve yumurtalık kistlerinin tedavisinde etkin olabileceği gözlemlenmiştir.

Kullanımı

Adet döneminin ilk günü alınmaya başlanır. 21 günlük hazırlanan hapları, mümkünse aynı saatlerde almak gerekir. Hapları 21 gün boyunca aksatmadan alınması gereklidir. Haplar bittikten sonra 7 gün ara verilir. Bu 7 günlük süreçte adet kanaması başlar. 7 günlük aradan sonra haplar kullanılmaya devam edilir. Yani 21 gün hap, 7 gün ara şeklinde kullanılması gereklidir.


Yan Etkileri Var Mı?

Bazı kadınlar doğrum kontrol haplarını kullanmaya başladıktan sonra hafif seyirde görülen yan etkiler yaşayabilir. Bunlar; hafif kanama, baş ağrısı, kilo ve göğüslerde hassasiyet olarak gözlemlenir.

Doğum Kontrol Haplarının Yararları

Kanıtlanmış yararları şunlardır:
  • Yumurtalık kanserini azaltırlar: Bu azalma 5 yıl kullanmış olanlarda %20, 15 yıl kullanmış olanlarda %50’dir.
  • Rahim kanserini azaltır.
  • Kanama düzensizliklerini tedavi eder.
  • Fazla miktarda adet kanamasını azaltır, kansızlığı önler.
  • Ağrılı adet görmeyi azaltır.
  • Yumurtalık kistlerini azaltır.
  • Meme hastalıklarını azaltır.
  • Kalın bağırsak kanseri riskini azaltır.

Doğum Kontrol Hapları Herkes Tarafından Kullanılabilir Mi?

Her kadının kullanması uygun değildir. Doğum kontrol ilaçlarını kullanması sakıncalı görülen kişiler şöyle sıralanabilir:

  • Doğum sonrası dönemde olanlar; emzirenlerde 6 hafta, emzirmeyenlerde 3 hafta
  • 35 yaş üstünde günde en az 15 adet sigara içenler
  • Hipertansiyonu olanlar (160 mmHg sistolik veya 100 mmHg diyastolik)
  • Venöz tromboemboli/pulmoner emboli öyküsü olanlar
  • İskemik kalp hastalığı olanlar
  • Serebrovasküler olay öyküsü olanlar
  • Auralı migren olanlar
  • Aktif meme kanseri hastaları
  • Retinopati/nefropati/nöropatiyle seyreden diyabet hastaları
  • 20 yıldan uzun süreli diyabeti bulunanlar
  • Ağır siroz ve karaciğer tümörü olanlar
  • Viral hepatit hastaları
  • Pıhtılaşmaya yatkın olan bazı genetik durumları bulunanlar

Spiral

Halk arasında spiral olarak adlandırılan rahim içi araçlar, içerisinde açılan küçük kolları olan 4 cm’lik, rahmin içine yerleştirilen plastik aparatlardır. Hormonlu ve bakırlı türleri vardır. Hormon içermeyen spirallerin meme üzerine olumsuz etkisi bulunmaz. Ancak spiraller adet kanama miktarında artışa yol açabilir. Bu nedenle kanla beslenen mikroorganizmalar daha kolay üreyebilir. Tekrarlayan vajinit (vajina mukozasının enflamasyonu) ve endometrite (rahim içi tabakasının iltihaplanması) yol açabilir. Spiral varken gebe kalma olasılığı oldukça düşüktür ve oluşan gebeliğin tüplere yerleşme (dış gebelik) olma olasılığı daha yüksektir. Ancak kullanımı yaygınlaşmaya başlayan hormonlu spiraller kanamayı azalttıkları için enfeksiyonu da azaltırken, adet sancılarını giderir.

Kullanımı

İki tip spiral vardır. Bakır içeren spirallerde koruyuculuk süresi 10 yıldır, gebelik oranı ilk yıl için yüzde 1’den daha azdır.

Hormonlu salgılayan spiral ise 5 yıl süre ile etkili olurlar. Bu hormon rahime salınarak, mukusu kalınlaştırır ve spermin içeri girişini engeller. En önemli yan etki lekelenme tarzı kanamadır. Ancak kadına zarar vermez ve tedavi gerektirmez. Hormon salgılaya spiraller adet kramplarını azaltabilmektedir.

Yan Etkileri Var Mı?

Genel olarak kullanıcılarda ilk 3 ve 6 ay hafif kanama, lekelenme ve kramp tarzı şikayetler olabilir. Bu şikayetler ilerleyen dönemlerde giderek azalır. Ender görülen durumlarda vücudun, aracı kabul etmemesinden dolayı sistemin çıkarılması gerekir.

Yeni Nesil Spiral

Klasik, “T” şeklindeki spirallerin aksine, çok küçük çubuklar şeklinde olan yeni nesil spiraller her rahime uyum sağlıyor. Rahim tavanına özel bir düğümle yerleştirilen yeni nesil spiraller, klasik spirallerde kramp ve ağrı gibi yan etkiler yaşayan kadınlarda kullanılabiliyor.

Korunma İğnesi

Hap kullanımını unutan ve diğer korunma yöntemlerini tercih etmeyenler veya kullanamayanlar için alternatif bir yöntemidir. Hem uygulanması açısından, hem de uzun süreli korumasıyla yine sık tercih edilen yöntemler arasında yer alır.

İçerisinde bulunan östrojen ve progesteron hormonları sayesinde yumurtlamayı engellerken, rahim içindeki sıvıyı koyulaştırarak spermlerin geçişini engeller. Doğum kontrol iğnesi kullanımında gebelik olasılığı %1’in altındadır.

Kullanımı

Doğum kontrol iğneleri aylık ve 3 aylık olarak ikiye ayrılır. Aylık iğneler progesteron içerirken, 3 aylık iğneler hem progesteron hem de östrojen içerir. Bu iğneler adet döneminin ilk 5 günü içerisinde bir uzman eşliğinde kas içerisine enjekte edilerek yapılır.

Yan Etkisi Var Mı?

Doğum kontrol iğnesi kullananların, adet düzensizliği ya da uzun süreli adet görememe gibi şikayetleri olabilir. Yine nadiren de olsa cinsel istekte azalma, göğüslerde hassasiyet gibi yan etkileri bulunur.

İmplantlar

İçerdiği hormonal ilaçlarla, yumurtalığa etki ederek 3 yıl süreyle gebeliğe karşı korunma sağlar. Protesteron hormonu sayesinde rahim ağzında bulunan mukuslu sıvıyı koyulaştırarak spermlerin geçişini önler ve rahim içine bebeğin tutunmasını sağlayan örtüde de incelmeye sebep olur.

3 yıllık süre boyunca sadece 1 defa deri altına basit bir uygulamayla yerleştirilir. İmplant yöntemi %99.3 koruma sağlar.

Kullanımı

Diğer koruma yöntemlerinde olduğu gibi bu uygulama da adet döneminde yapılır. Kolun üst kısmında yer alan derinin altına küçük bir cerrahi operasyonla birkaç dakika içinde yerleştirilir. Bu işlemde dikkat edilmesi gereken hususlardan en önemlisi hekim kontrolünde ve eğitim almış personel tarafından uygulanmasıdır.

Yan Etkisi Var Mı?

İmplant uygulamalarından en sık karşılaşılan şikayetlerin arasında adet düzensizlikleri bulunur. Bunların yanında ender görülen; enfeksiyon, göğüs hassasiyeti, kilo alma, baş ağrısı, dış gebelik ve cinsel isteksizlik gibi yan etkileri olabilir.

Doğum Kontrol Bandı


Doğum kontrol bandı içerisinde yine yumurtalık fonksiyonları üzerine etkili olan prosgesteron ve östrojen hormonları bulunur. Diğer yöntemlerde olduğu gibi yumurtlamayı engeller ve salgılattığı kalın mukus tabakası ile spermlerin geçişine izin vermez. Ten rengi olan koruma bandı 3-4 cm genişliğinde ve kullanım açısından son derece kolaydır. Hamileliğe karşı %99 koruma etkisi bulunan bantları, aşırı kilolu veya kalp hastalığı olanların kullanılması tavsiye edilmez.

Kullanımı

Doğum kontrol bandı göğüs dışında; kol, bacak, göbek veya sırta yapıştırılır. Diğer kullanım yöntemleri gibi adet döneminin başlangıcıyla birlikte kullanmaya başlanır. Genellikle kutu içerisinden 3 adet çıkan bantları, haftalık olarak değiştirmeniz gerekir. 3 Haftanın sonunda, 7 gün ara verilir ve sonra işlem aynı şekilde kendini tekrar eder.

Yan Etkisi

Kullanıcı vücuduna göre değişiklik gösteren yan etkileri bulunabilir. Bunlar arasında en sık karşılaşılan; mide bulantısı, bağ ağrısı, cinsel istekte azalma, duygu değişimleri, göğüs hassasiyeti gibi şikayetlerdir.

Ertesi Günü Hapı


Ertesi gün hapları birincil doğum kontrol yöntemi değildir, beklenmeyen durumlarda kullanılmalıdır. Korunmasız bir cinsel ilişkiden sonra, yüksek hormon salgılayarak yumurtalığın yumurta üretmesini ve yumurtanın tutunmasını engelleyecek şekilde rahmin yapısını değiştirir.

İlişkiden 72 saat sonrasına kadar etkinliği bulunur, fakat ilk en etkili olduğu zamanlar ilişkiden 12 saat sonrasıdır.

Yoğun hormon içeren ertesi günü hapının koruma yöntemlerine göre yan etkileri daha fazladır. En fazla görülen yan etkiler arasında; kusma, baş ağrısı ve adet düzensizliği bulunur. Sürekli kullanılması tavsiye edilmeyen ertesi günü hapı %80-85 oranında koruma sağlar.

Bariyer Yöntemleri

Prezervatif (Kondom)

Gebelik kontrolünü sağlamasının yanı sıra, cinsel hastalıklara karşı koruyucu etkisinden dolayı sık tercih edilenlerin başında gelir. Doğal kauçuktan üretilen lateks en iyi tutucu maddelerden birisidir. Su geçirmeyen özelliği ve dayanıklılığı sayesinde doğum kontrolü ve cinsel hastalıklara karşı koruyucu amaçlarla kullanılabilir.

Yan Etkisi

Bilinen bir yan etkisi bulunmamakla beraber, eğer latekse alerjiniz varsa cinsel organınızda kızarıklıklar meydana gelebilir. Bazı çiftlerde psikolojik olarak ereksiyonu önleyebilir.

Kullanımı

Erkeğin, ilişkiye girmeden önce erekte olması gerekir. Kondomun, erekte hale gelmiş penise dikkatlice yerleştirilmesi gerekir. Penisin ucundan, sonuna kadar hepsini kaplayacak şekilde takılmalı ve patlak olma ihtimaline karşı kontrol edilmelidir.

Kondom ilişkiye girilmeden önce takılmalıdır. Yapılan araştırmalarda ilişki esnasında takılan kondomla, hamile kalabilme riski gözlemlenmiştir. Kondom doğru kullanıldığı takdirde %98 koruma sağlar.

Diyafram

Kadınlara özel olarak, kauçuktan (lateksten) üretilen, rahim ağzına takılan şapkaya benzer araca verilen isimdir. Diyafram, hormon ilaçları almak istemeyen kadınlar için kolay ve tekrar kullanılabilme özellikleri nedeniyle tercih sebebidir. Rahim içine yerleştirilen diyafram, spermlerin yumurtayı döllemesini engeller. Doğru kullanımda %94 etkilidir.

Kullanımı

Diyaframı kullanmadan önce, konuyla ilgili bir uzman tarafından uygun boyut belirlenmeli ve ilk defa kullanacaklar için uygulamalı olarak gösterilmelidir. Diyafram kullanırken krem veya kayganlaştırıcılar aracın daha kolay takılmasına olanak sağlar.

Kişiye en uygun boyut seçildikten sonra, diyaframı vajinanın içine doğru ittirip yerleştirmesi gereklidir. Cinsel birleşmeden 6 saat öncesinde yerleştirebilir, bittikten sonra 8 ila 24 saat sonra çıkarabilirsiniz.

Yan Etkileri

Yapılan araştırmalar sonucu bazı kadınların vajinalarında hassasiyet ve latex alerjisi olanlarda tahriş gibi şikayetler gözlemlenmiştir. Ayrıca ilişki esnasında çiftlerin hassasiyet sorunu yaşadığı belirtilirken, yine diyaframdan gelen sesler sonucu konsantrasyon sorunu yaşadığı görülmüştür.

Spermisitler

Sperm öldürücü özelliğe sahip olan spermisitlerin fitil, krem, köpük jel gibi seçenekleri bulunur, bunlardan kendinize uygun olanı tercih ederek kullanabilirsiniz. İçerisinde bulunan kimyasal maddelerin aracılığıyla, spermlerin ölmesini sağlayarak rahim ağzına girişini engeller.

Doğru kullanımlarda %91 oranında koruma sağlar. Diğer koruma yöntemlerine göre başarı oranı düşüktür, bu yüzden diğer yöntemlerle kullanılması koruyucu özelliğini arttırır. Sadece doğum kontrol yöntemi olarak kullanılır, cinsel hastalıklara karşı herhangi bir koruma sağlamaz.

Kullanımı

Seçeceğiniz spermistlere göre kullanımı farklılık gösterebilir. Eğer köpük, krem veya jel spermisit kullanacaksanız, ilişkinin hemen öncesinde kullanılması gereklidir. Köpük, krem ve jel spermisitlerde içerisinde bulunan aparatla vajinanın en derine yerine kadar uygulanır.

Eğer fitil veya tablet kullanacaksanız, hijyenik temizlik yapıldıktan sonra fitil veya tableti elinizle vajinanın içine doğru yerleştirmeli ve ilişkiden en az iki saat sonrasına kadar duş almamalısınız.

Yan Etkileri

Spermisitleri kullanmadan önce içerisinde bulunan kimyasal ilaçlara alerjiniz olup olmadığınız bir uzman tarafından öğrenmenizde yarar var. Eğer içerisindeki kimyasallara alerjiniz varsa kızarıklık, kaşıntı ve irritasyona sebep olabilir. Bazı araştırmalarda sık kullanımının idrar yolları enfeksiyonuna yol açtığı gösterilmiştir.

Doğal Yöntemler

Geri Çekilme

Erkeğin boşalma esnasında kendi geri çekmesi eylemine denir. Fakat diğer koruma yöntemlerine göre hamilelik riski daha yüksektir. İlişki esnasında erkekten kayganlaştırıcı özelliği taşıyan, şeffaf bir sıvı gelir ve bu sıvının içerisinde yüzbinlerce sperm bulunur.

Kadın ilişki esnasında yumurtlama dönemindeyse eğer çoğu zaman hamilelik gerçekleşir. Gerçi çekilme yöntemi en sık tercih edilenler arasında olsa da, güvenilirliği açısından diğerlerinden daha düşüktür, koruma etkisi %60'dır.

Yumurtlama Takvimi

Kadınların yumurtlama dönemlerini hesaplayan bir takvim aracılığıyla doğum kontrolü sağlanabilir. Bu dönemlerde kadınların vücut ısıları ve vajinal akıntıları doğru tarihler için baz alınarak kullanılabilir. Adet döngüleri düzenli olan kadınlarda önceki adet tarihini not edilerek, sonrakilerde yaklaşık yumurtlama zamanının tahmini sağlanabilir. Etkinliği %75 civarındadır.

Cerrahi Yöntemler

Tubal Sterilizasyon

Laparoskopik cerrahi ameliyatıyla kısa ve basit olan bu işlem, kadının tüplerinin bağlanmasına denir. Bu yöntem genellikle birden fazla çocuk sahibi ve 35 yaş üstü kadınlar tavsiye edilir. Koruma oranı %99 olarak bildirilmiştir.
Halk arasında bilinen hurafelere karşın, erken menopoz veya cinsel isteksizlik yaratmaz. Yöntemin geri dönüşü zor ve pahalı olduğu için çiftlerin iyi düşünüp karar vermesi gerekir.

Erkeklerin Kullanabileceği Doğum Kontrol Yöntemleri Nelerdir?

Günümüzde erkeklerin kullanabileceği korunma yöntemleri; geri çekilme, sperm kanallarının bağlanması (vazektomi), prezervatif ve aylık testosteron iğneleridir. Aylık 500 miligram verilen testosteron iğnesi, FSH ve LH olarak bilinen düzenleyici beyin kimyasalının seviyesini azaltır. Bu da sperm üretimini engeller. Ancak doğum kontrolü için kullanılan testosteron iğnelerinin zararları da bulunur. Bu iğnelerin zararları şunlardır:
Prostat kanserini tetikleyebilir
  • Aşırı testosteron bazen sperm üretimini artırabilir
  • Vücutta su ve tuz tutulumu artır, kalp yetmezliğine zemin hazırlayabilir
  • Erken yaşlarda kullanılırsa kas ve boy kısalığı olabilir
  • Testis üzerindeki etkisi kalıcı olabilir
  • En önemlisi ise doğum kontrolü için istenen azospermik durumun yüzde 50-80 arasında gelişmesiyle yaşanan durum. Sperm sayısı azalmakla beraber dölleme gücü tamamen ortadan kalkmaz
  • Azospermiye ulaşma süresi bir yıla kadar uzayabilir
  • Deri ve vücutta alerjik reaksiyonlar görülebilir. Az da olsa karaciğer toksisitesi oluşabilir.

Prezervatif (Kondom)

Gebelik kontrolünü sağlamasının yanı sıra, cinsel hastalıklara karşı koruyucu etkisinden dolayı sık tercih edilenlerin başında gelir. Doğal kauçuktan üretilen lateks en iyi tutucu maddelerden birisidir. Su geçirmeyen özelliği ve dayanıklılığı sayesinde doğum kontrolü ve cinsel hastalıklara karşı koruyucu amaçlarla kullanılabilir.

Yan Etkisi
Bilinen bir yan etkisi bulunmamakla beraber, eğer latekse alerjiniz varsa cinsel organınızda kızarıklıklar meydana gelebilir. Bazı çiftlerde psikolojik olarak ereksiyonu önleyebilir.

Kullanımı
Erkeğin, ilişkiye girmeden önce erekte olması gerekir. Kondomun, erekte hale gelmiş penise dikkatlice yerleştirilmesi gerekir. Penisin ucundan, sonuna kadar hepsini kaplayacak şekilde takılmalı ve patlak olma ihtimaline karşı kontrol edilmelidir.

Kondom ilişkiye girilmeden önce takılmalıdır. Yapılan araştırmalarda ilişki esnasında takılan kondomla, hamile kalabilme riski gözlemlenmiştir. Kondom doğru kullanıldığı takdirde %98 koruma sağlar.

Vazektomi

Doğum kontrol yöntemlerinde hala en güvenilir olanlar prezervatif ve vazektomidir. Vazektomi erkeğin üreme yollarında, spermlerin testislere geçen kanalların bağlanmasıdır. Vazektomi yapıldıktan sonra erkekten gelen sıvının rengi ve yoğunluğunda herhangi bir değişiklik olmaz, fakat sıvının içerisinde sperm hücresi bulunmaz.

Yine kadınlarda da olduğu gibi ileri yaşlarda tercih edilebilir bir yöntemdir. Lokal anestezi altında yapılan kısa bir işlemle gerçekleştirilir. Nadir olarak ilk 6 ay için görülen yan etkileri; kanama, enfeksiyon, şişlik, sertleşme sorunu ve ağrı olarak belirtilmiştir.

Kadınlarda olduğu gibi, erkeklerde de ileri yaşlarda yapılması önerilir. Vazektomi yapılan bir erkeğin, bebek sahibi olabilmek için yeniden ameliyat olması gerekir ve bu ameliyatlar her zaman %100 başarılı sonuçlar vermeyebilir.

Doğum Kontrol Yöntemlerinin Sağlık Açısından Sakıncaları Var Mı?

Daha önce dış gebelik geçirmiş olan kişilere spiral önerilmez. Çünkü spiralle hamile kalındığında yine dış gebelik olma ihtimali spiral kullanmayan bir kişiden daha yüksektir. Adet kanamaları çok olan kişilerde bakırlı spiral yerine progesteronlu spiral daha uygundur. Depo progesteronlu aylık koruyucu iğneler ise meme sağlığı açısından risk oluşturabilir ve kemik mineral yoğunluğunu azaltabilir. Doğum kontrol hapları ailede meme kanseri veya damar tıkanıklığı öyküsü var ise ilk planda tercih edilmemelidir.


Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 6 Kasım 2024 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 18 Kasım 2019 Pazartesi
Bu içeriği ortalama 10 dakikada okuyabilirsiniz.

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?