Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Yemek yemek ya da sıvı tüketmek gibi basit eylemler bazı bireyler için zorlayıcı olabilir. Yutma güçlüğü olarak da ifade edilen disfaji, yaşlı bireylerde daha yaygın olmak üzere her yaştan insanı etkileyebilen bir sağlık sorunudur. Bireyin hayat kalitesini ciddi şekilde düşürebilen ve günlük aktivitelerini kısıtlayabilen disfajinin altında yatan nedenlerin araştırılması, uygun tedavi yöntemlerine başvurulması önem taşır. İçeriğimizde "Disfaji belirtileri nelerdir?" ya da "Disfaji neden olur?" gibi merak edilen soruların yanıtlarını bulabilirsiniz.
İçindekiler

Disfaji (Yutma Güçlüğü) Nedir?

Yutkunma sırasında yaklaşık 50 çift kas ve birçok sinir; yiyeceği ve içeceği ağza almak, çiğnemek ve ağızdan mideye taşımak için uyum içinde çalışır. Yutma sürecinin herhangi bir bölümünde yer alan yapılarda sorun olduğu zaman yutma güçlüğü gelişebilir. Bu durum yutma güçlüğü ya da disfaji olarak ifade edilir. Bazı nörolojik rahatsızlıklar, kas hastalıkları ve yemek borusundaki tıkanıklar disfajiye neden olabilir.

Yutma güçlüğünden muzdarip olan bazı bireyler yutma konusunda tamamen başarısız olabilir veya sıvıları, yiyecekleri ve tükürüğü güvenli bir şekilde yutmada sorun yaşayabilirler. Bu durum vücudu beslemek için yeterli kaloriyi ve sıvıyı almayı zorlaştırabilir, ciddi tıbbi sorunlara da yol açabilir.

Disfaji yutkunma güçlüğünün geliştiği yere bağlı olarak üç türe ayrılır. Bunları şu şekilde açıklayabiliriz:

  • Oral Disfaji : Besinlerin ilk durağı ağız boşluğudur. Çene, dil ve dişler yiyecekleri daha küçük parçalara ayırmak için birlikte çalışır. Çiğneme eylemi bu şekilde gerçekleşir. Tükürük bezleri de yiyecekleri yumuşatmak ve kolayca parçalanmalarını sağlamak için gereken tükürük salgısını üretir. Oral disfaji ağızla ilgili bir sorun söz konusu olduğunda gelişen bir sorundur.
  • Orofaringeal Disfaji : Orofaringeal disfaji, farenks veya transfer disfajisi olarak da bilinir. Dil, yemeği ağız boşluğunda boğazın arkasına iter. Gırtlak, yemek veya sıvı yemek borusuna giderken kapanır ve besinlerin hava yoluna (trakea) kaymasını önler. Besinlerin ağızdan boğaza aktarılması sırasında yaşanan sorunlar orofaringeal disfaji şeklinde tanımlanabilir.
  • Özofageal Disfaji : Yemek borusu (özofagus), yiyecekleri ve içecekleri dalga benzeri bir hareketle mideye taşır. Yemek borusunda gelişen bir tıkanıklık veya tahriş özofageal disfajiye neden olabilir.

Disfaji Belirtileri Nelerdir?

Disfaji belirtileri genellikle yutma sırasında veya sonrasında ortaya çıkar. Ancak bu belirtilerin bir kısmı yemek yeme, içme veya yutkunmadan bağımsız olarak da ortaya çıkabilir. Bazı disfaji belirtileri kısaca şu şekilde sıralanabilir:

  • Yutma sırasında güçlük, ağrı, öksürük, öğürme veya kusma,
  • Yiyeceklerin ve içeceklerin yanlış borudan (hava kanalı) aşağı inmesi,
  • Yiyeceklerin boğazda, göğüste veya göğüs kemiğinin arkasında takılıp kaldığı hissi,
  • Ağız salgılarında artış,
  • Tekrarlayan göğüs enfeksiyonları,
  • Ses kısıklığı,
  • Reflü,
  • Yutkunmada zorluk,
  • Yemek yerken nefes darlığı,
  • Mide ekşimesi,
  • Kilo kaybı,
  • Yemek yemenin normalden daha uzun zaman alması,
  • Beslenme yetersizliği ve sıvı kaybı (dehidrasyon),
  • Yutulan yiyeceklerin ve sıvının ağza veya boğaza geri dönmesi,
  • Yutulan yiyeceğin veya içeceğin geriye doğru hareket edip buruna girmesi,
  • Bebeklerde emme güçlüğü.

Disfaji Neden Olur?

Genellikle yaşlı bireylerde görülen disfajinin birçok olası nedeni vardır. Yutma eylemi sırasında kullanılan kasları ve sinirleri zayıflatan veya hasar veren herhangi bir durum disfajiye neden olabilir. Yemek borusunda daralmaya neden olan durumlar da disfajiye yol açabilir.

Disfajinin nedenlerini şu şekilde detaylandırabiliriz:

  • Akalazya : Yemek borusunu etkileyen ve yutma güçlüğüne yol açan bir rahatsızlıktır. Hasarlı sinirler yemek borusu kaslarının yiyecekleri ve sıvıları mideye sıkıştırmasını zorlaştırır. Yiyecekler daha sonra yemek borusunda toplanır ve bazen ağza geri çıkar. Nadir görülen bir hastalıktır ve özel bir tedavisi yoktur. Ancak semptomların çeşitli tedavi prosedürleriyle yönetilmesi mümkündür.
  • Yemek Borusu Darlığı : Genellikle kronik bir hastalık nedeniyle zaman içerisinde gelişir. Daralma özofagusun içinde veya dışında meydana gelebilir. Özofagusun içindeki daralmalar mukozanın şişmesine veya sertleşmesine neden olur. Dışındaki daralmalarsa genellikle komşu organların baskısı sebebiyle gelişir.
  • Yemek Borusu Tümörleri : Nadir görülen bir kanser türüdür. Bu kanser türüne erkeklerde kadınlara kıyasla daha sık rastlanır.
  • Yabancı Cisimler : Bazı durumlarda yiyecek veya başka bir nesne boğazı ve yemek borusunu kısmen tıkayabilir. Diş protezi takan yaşlıların ve yiyecekleri çiğneme konusunda zorluk çeken bireylerin bu sorunu yaşama olasılığı daha yüksektir.
  • Gastroözofageal Reflü Hastalığı : Mide asidinin yemek borusuna geri aktığı bir durumdur. Reflü olarak da bilinir ve disfajinin yaygın belirtileri arasındadır. Bu durum özofagusun iç astarının tahriş olmasına da yol açabilir.
  • Eozinofilik Özofajit : Kronik bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Bu hastalıkta eozinofil isimli beyaz kan hücreleri özofagusta birikir. Eozinofilik özafajit; ağrı, yutkunma güçlüğü, yiyeceklerin boğazda takılması gibi semptomlar gösterebilir.
  • Skleroderma : Dokuların sertleşmesine ve katılaşmasına neden olan yara benzeri dokuların oluşmasına yol açar. Bu durum alt özofageal sfinkteri zayıflatabilir. Bunun sonucunda mide asidi özofagusa çıkarak bireyin mide ekşimesi gibi birtakım sorunlar yaşamasına neden olabilir.
  • Nörolojik Bozukluklar : Parkinson hastalığı, multipl skleroz ve kas distrofisi gibi bazı nörolojik bozuklukların semptomları arasında disfaji de bulunur.
  • Nörolojik Hasar : İnme, beyin ve omurilik yaralanması gibi ani gelişen nörolojik hasarlar yutma yeteneğini etkileyebilir.
  • Bazı Kanser Türleri : Özellikle baş ve boyun bölgesindeki bazı tümörler yiyeceklerin ve içeceklerin yutulmasını zorlaştırabilir.
  • Bakteriyel Tonsilit : Bu tarz enfeksiyonlar disfajiye yol açan ağrıya ve iltihaplanmaya neden olabilir.
  • Yarık Damak : Yutkunma mekanizmasında anormalliklerle doğan bireyler normal yutma becerileri gösteremeyebilirler.

Disfaji Teşhis Yöntemleri

Disfaji akut veya kronik olabilir. Semptomlara ve fiziksel muayenelere dayanarak teşhis edilir. Hekimler genellikle hastanın kas gücünü, konuşma becerisini ve reflekslerini kontrol ederler. Kulakta, burunda ve boğazda gelişen bir sorun için kulak burun boğaz; beyin, omurga ve sinir sistemiyle ilgili bir sorun olduğunda nöroloji; sindirim sistemiyle ilgili bir sorun olduğunda da gastroenteroloji bölümüne ya da konuşma ve dil terapistlerine yönlendirme yapılabilirler.

Disfaji teşhisi amacıyla başvurulan yöntemleri şu şekilde detaylandırabiliriz:

Baryumlu Yutma Testi: Bu yöntemde hastaya yemek borusunu kaplayarak görüntü elde etmeyi kolaylaştıran bir baryum solüsyonu içirilir. Yutkunma sırasında yemek borusunun nasıl çalıştığını gösteren röntgenler çekilir. Baryum solüsyonu, yemek borusunun yapısının ve işlevinin incelenmesini sağlar. Baryum içeren sıvıyı yutma sırasında ağız ve boğaz kaslarının hareketleri görüntülenir ve yemek borusunda bir sorun olup olmadığı teşhis edilmeye çalışılır.

  • Laringoskopi : Işıklı ince bir tüp, lens ve gırtlağa yakından bakmayı sağlayan bir kamera içeren laringoskop isimli cihazla gerçekleştirilen muayenedir.
  • Özofagoskopi : Endoskop isimli ince, esnek ve ışıklı bir aletin boğazdan aşağı geçirilmesiyle yemek borusunun ve midenin incelenmesini içeren bir prosedürdür. Bu işlem sırasında gerekli görülmesi hâlinde doku örnekleri de alınabilir. Biyopsi örneklerinin alındığı durumlar genellikle iltihaplanma veya tümör şüphesidir.
  • Manometri : Bu tanı yönteminde yutma sırasında özofagusun kas kasılmalarını ölçmek için mideye küçük bir tüp yerleştirilir ve bu tüp bir basınç kayıt cihazına bağlanır.

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MRI) de bu hastalığın teşhisi için başvurulan diğer yöntemler arasındadır.

Disfaji Tedavi Yöntemleri

Disfajide uygulanabilecek tedavi prosedürleri disfajiye neden olan etkene ve disfajinin şiddetine göre değişiklik gösterir. Yutma sorunu bazı durumlarda kendiliğinden çözülür bazı durumlarda da basit tedavilerle yönetilebilir. Ancak kompleks yutma sorunlarının tedavisi için farklı branşlardaki hekimlerin görüşünü almak da gerekebilir.

Disfaji tedavisi sırasında bazı kas egzersizlerine sıklıkla başvurulur. Bu egzersizler yutma sırasında rol oynayan kasların koordinasyonunu artırabilir ve yutma refleksini tetikleyen sinirleri uyarabilir.

Disfajiye neden olan durum bakteri, mantar veya virüs enfeksiyonuysa antimikrobiyal ilaç grupları; mide reflüsüyse asit reflüsünü kontrol altına alan ilaçlar reçete edilebilir.

Daralmış yemek borusunun neden olduğu disfaji için yemek borusuna çeşitli çaplarda uzun ve esnek tüpler yerleştirilebilir. Bu yönteme özofageal dilatasyon adı verilir. Balon dilatasyon yöntemi de darlıkların genişletilmesi konusunda sıklıkla başvurulan prosedürler arasında bulunur. Yemek borusu kanserinde de bazı daralmaları ve tıkanıklıkları açmak için cerrahi girişimlere başvurulabilir.

Disfaji hastanın beslenmesinde aksaklığa neden oluyorsa hastaya beslenme tüpü kullanımı da tavsiye edilebilir. Beslenme tüpüyle besinler doğrudan bağırsağa veya mideye iletilir.

Disfaji ile Yaşam

Yutkunma güçlüğü yaşayan hastaların semptomlarını hafifletmek amacıyla uygulayabilecekleri bazı yaşam tarzı değişiklikleri de vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Porsiyon kısıtlamasına gitmek ve öğün sıklığını artırmak.
  • Yiyecekleri daha küçük parçalara bölerek iyice çiğnemek.
  • Boğazı kurutma ve yutkunmayı zorlaştırma gibi birtakım durumlara yol açabildiğinden alkol ve kafein tüketimini sınırlandırmak.
  • Boğazda gelişebilecek tahrişi önlemek için aşırı sıcak yiyecekleri ve içecekleri tüketmemek.
  • Yemek sırasında yutkunmayı kolaylaştıracak şekilde dik oturmak ve başı hafifçe öne eğilmek.

Kalori ve sıvı kaybı gelişmesini önlemek için çiğnenmesi güç besinlerin tüketiminden kaçınmak da büyük önem taşır. Mümkünse bu besinler püre hâline getirilmeli ya da öğünlerde bu besinlerin yerine zengin alternatiflere yer verilmelidir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 30 Temmuz 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 30 Temmuz 2024 Salı

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?