Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
İçindekiler

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı) Nedir?

Blefarit (göz kapağı iltihabı) göz kapaklarında görülen iltihaplanmaya verilen tıbbi isimdir. Blefarit (göz kapağı iltihabı) birçok vakada yaygın olarak her iki gözü etkileyecek şekilde göz kapaklarının kenarları boyunca gelişir. 

Blefarit (göz kapağı iltihabı) genellikle kirpik diplerindeki küçük yağ bezlerinin tıkanması nedeniyle ortaya çıkar ve kendisini tahriş ile kızarıklık şeklinde gösterir. Blefarit (göz kapağı iltihabı) birkaç farklı hastalık veya durumdan kaynaklanabilir. 

Blefarit (göz kapağı iltihabı) vakaları genellikle tedavisi zor olan kronik bir halde görülür. Blefariti (göz kapağı iltihabı) olan birey için rahatsız edici ve çirkin bir görünüme neden olabilir, ancak birçok vakada bireyin görme yeteneğinde kalıcı bir hasara neden olmaz ve bulaşıcı değildir.

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı) Neden Olur?

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı) gelişmesinin kesin nedeni net değildir. Blefarit (Göz Kapağı İltihabı), ortaya çıkma nedenine göre bazı vakalarda bireyden bir başkasına yayılabilir. Blefaritin (Göz Kapağı İltihabı) nedenleri arasında; göz ilaçları, kontakt lens solüsyonları, göz makyajı gibi alerjik reaksiyonlar, enfeksiyon, göz kapaklarında bulunan yağ bezlerinin tıkanması veya benzeri bir tıbbi durumdan etkilenmesi, gözlerde kuruluk, kafa derisi ve kaşlarda kepek olarak görülen seboreik dermatit, kirpik akarları veya bitleri,   yüzde kızarıklık ile karakterize edilen bir cilt durumu olan rozasea bulunabilir.

Blefarit İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?Blefarit (Göz Kapağı İltihabı) olan bireyler bu durumdan kaynaklı olarak kirpiklerinde problemler veya göz kapaklarında cilt sorunları yaşayabilir. Blefarit (göz kapağı iltihabı), bireyin kirpiklerinin dökülmesine, anormal şekilde, yani yanlış yöne doğru büyümesine veya kirpiklerin doğal renklerini kaybetmesine neden olabilir. Uzun süre devam eden blefarit (göz kapağı iltihabı) nedeniyle bireyin göz kapaklarında yara izi oluşabilir ya da göz kapağının kenarları içe veya dışa doğru dönebilir.

Blefaritin (Göz Kapağı İltihabı) türüne bağlı olarak  anormal yağlı salgılar ve aşırı kepeklenme ile ilişkili pullanmalar veya diğer benzeri kalıntılar gözyaşını oluşturan su, yağ ve mukus solüsyonu olan gözyaşı filminde birikebilir. Anormal gözyaşı, göz kapaklarının nemli kalmasını engeller. Bu da bireyin gözlerini tahriş ederek bireyde göz kuruluğu ya da aşırı gözyaşı akıntısı görülmesine yol açabilir.

Arpacık, kirpik diplerinde gelişen bir enfeksiyon türüne verilen isimdir. Arpacık göz kapağının kenarında ağrılı bir yumru oluşmasına neden olur ve bir çok vakada yaygın olarak göz kapağının yüzeyinde görünür.

Kirpiklerin hemen arkasında, göz kapağının kenarındaki küçük yağ bezlerinden birinde tıkanıklık olması durumuna şalazyon adı verilir. Bu tıkanıklık, yani şalazyon göz kapağının şişmesine ve kızarmasına neden olan bezin iltihaplanmasına neden olur. Bu durum kendiliğinden temizlenebilir veya daha ilerleyerek sert, herhangi bir hassaslığı olmayan bir yumru halini alabilir.

Blefarit bazı vakalarda tekrarlayan konjonktivit gelişmesine yani kırmızı göz hastalığına yol açabilir. İltihaplı göz kapaklarından veya yanlış yönlendirilmiş kirpik uygulamalarından kaynaklanan sürekli tahriş, bireyin korneasında yara oluşmasına neden olabilir. Yeterli gözyaşı olmaması da kornea enfeksiyonu riskini artırabilir.

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı) Belirtileri Nelerdir?

Blefaritin (göz kapağı iltihabı) belirti ve semptomları birçok vakada yaygın olarak sabahları daha ağır ve kötü olarak ortaya çıkar. Blefaritin (göz kapağı iltihabı)farklı belirtileri arasında başta kızarık ve sulu gözler olmak üzere;

  • Gözlerde yanma,
  • Batma veya toz batması hissi,
  • Göz kapaklarında yağlı görünüm,
  • Kırmızılık, şişlik, kaşıntı ve yapışma,
  • Göz çevresindeki deride dökülme,
  • Kirpiklerde çapaklanma,
  • Sık göz kırpma isteği,
  • Işığa karşı duyarlılık ve yaygın olarak göz kırpma ile düzelen bulanık görme bulunmaktadır.

Sağlıklı ve hijyenik temizliğe yani düzenli temizlik alışkanlıkları ile etkilenen bölgeye uygulanan bakıma rağmen iyileşmeyen blefarit (göz kapağı iltihabı) belirti ve semptomları olan bireyler bir doktordan randevu almalıdır.

Blefarit (Göz Kapağı İltihabı) Nasıl Teşhis Edilir?

Blefarit (göz kapağı iltihabı) tanısının konulması için doktor öncelikle bir fizik muayene gerçekleştirir ve hastanın sağlık geçmişi hakkındaki bilgileri soracağı çeşitli sorular ile öğrenmeyi hedefler. Hasta gözlemlediği bütün belirtilerini bu muayene sürecinde doktor ile konuşmalı ve sahip olabileceği diğer koşullar veya hastalıklarla ilgili bilgileri paylaşmalıdır.

Blefariti (göz kapağı iltihabı) teşhis etmek için kullanılan testler ve prosedürler arasında göz muayenesi ve test için cildin temizlenmesi bulunur. Doktor bireyin göz kapaklarını ve gözlerini inceleme sürecinde kendisine yardımcı olması için özel bir büyüteç kullanabilir. Bazı vakalarda ise doktor bireyin göz kapağında oluşan yağ veya kabuk örneğini almak için bir bez kullanabilir. Bu numune blefaritin (göz kapağı iltihabı) arkasında yatan nedenin belirlenmesi üzere bakteri, mantar veya alerji kanıtı için analiz edilebilir.

Blefarit (Göz Kapağı iltihabı) Nasıl Tedavi Edilir?

Blefarit (göz kapağı iltihabı) tedavisi sürecinde kullanılan yöntemler arasında ilaç kullanımı ve altta yatan koşulların tedavisi için atılacak adımlar bulunur. Blefarite (göz kapağı iltihabı) karşı enfeksiyonla savaşan ilaçlar, enflamasyonu kontrol etmek için kullanılan ilaçlar ya da bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar kullanılabilir.

Göz kapağına uygulanan doğru tür antibiyotiklerin semptomların giderilmesini sağladığı ve göz kapaklarının bakteriyel enfeksiyonunu giderdiği gösterilmiştir. Bu enfeksiyona karşı savaşan ilaçlar göz damlaları, kremler ve merhemler dahil olmak üzere çeşitli formlarda mevcuttur. Bireyin durumunun topikal antibiyotiklere yanıt vermediği vakalarda, doktor oral antibiyotik önerebilir.

Bazı vakalarda ve sadece diğer tedavilere yanıt vermeyen bireylerde görülen enflamasyonu kontrol etmek için göz damlaları veya merhemler doktor tavsiyesi ile kullanılabilir. Doktor bireye hem antibiyotik hem de antiinflamatuar ilaçlar reçete edebilir. Bağışıklık sistemini etkileyen ilaçlar blefaritin (göz kapağı iltihabı) bazı belirti ve semptomlarını hafiflettiği gözlemlenmiştir.

Seboreik dermatit, rozasea veya diğer hastalıkların neden olduğu blefarit, altta yatan hastalığın tedavisi ile kontrol altına alınabilir.

Yapılan az sayıda araştırma yoğun darbeli ışık kullanmak gibi diğer tedavi seçeneklerinin de bazı vakalarda bezlerin tıkanıklığını açabildiğine işaret etmektedir, ancak bunun için daha fazla araştırma yapılması gereklidir.

Blefarit (göz kapağı iltihabı) nadiren tamamen kaybolur. Başarılı tedavi sonucunda bile, durum sıklıkla kroniktir ve göz kapağının sürekli temizliği ile birlikte günlük bakım gerektirir. Bireyin tedaviye yanıt vermediği, kirpiklerin de döküldüğü ya da yalnızca bir gözün etkilendiği vakalarda, duruma lokalize göz kapağı kanseri neden olabilir.

Blefarit İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri Ve Evde Bakım

Birçok blefarit (göz kapağı iltihabı) vakası için gereken tek tedavi kendi kendine bakım önlemleridir. Birey gözlerini her gün temizlemelidir. Blefariti (göz kapağı iltihabı) olan bireyler durumun alevlendiği dönemlerde günde iki ila dört kez, durum kontrol altına alındıktan sonra günde bir veya iki kez doktor tarafından tavsiye edilen kişisel bakım çözümlerini uygulamalıdır.

Blefarit (göz kapağı iltihabı) için kullanılabilecek kişisel bakım önerileri arasında öncelikle kapalı göze birkaç dakika sıcak bir kompres uygulanması gelir.  Bireyin göz kapaklarındaki çapak birikintileri gevşetmek için temiz bir bez veya temiz bir parmak kullanarak göz kapaklarına nazikçe masaj yapması mümkündür. 

Kirpiklerinin dibinde bulunan yağlı kalıntıları, kepekleri veya çapakları temizlemek için temiz bir bez veya ılık suyla nemlendirilmiş pamuklu uçlu aplikatör ve birkaç damla seyreltilmiş bebek şampuanı veya reçetesiz olarak satılan göz kapağı temizleyicisi kullanmak mümkündür. Birey her göz için farklı bir temiz bez kullanmalıdır.

Bazı vakalarda bireyin göz kapaklarının kenarlarında bulunan kirpiklerini temizleme konusunda daha dikkatli olması gerekebilir. Bunu yapmak için birey göz kapağını nazikçe gözünüzden çekebilir ve bir temiz bezle kirpik diplerini nazikçe ovalayabilir. Bu sayede bireyin bezle korneasına zarar vermesinin önüne geçilebilir.

Birey doktora göz kapaklarını bu şekilde temizledikten sonra topikal bir antibiyotik merhem kullanıp kullanmayacağını sormalı ve sadece doktorun önerdiği durumda, önerdiği tür merhemi, tavsiye edilen süre boyunca kullanmalıdır.

Birey göz kapaklarını ılık suyla durulamalı ve temiz, kuru bir havluyla nazikçe kurulamalıdır. Gözleri nemlendirmek için reçetesiz olarak satılan suni gözyaşlarından faydalanmak kuru gözleri rahatlatmaya yardımcı olabilir.

Birey kendisine kepek ve akar var olup olmadığını kontrol etmelidir. Blefarit (göz kapağı iltihabı) gelişimine katkıda bulunan kepeklerin varlığı durumunda birey doktordan kepek şampuanı önermesini isteyebilir. Bazı vakalarda kepek şampuanı kullanmak blefarit (göz kapağı iltihabı) belirtilerini ve semptomlarını hafifletebilir.

Blefarit (göz kapağı iltihabı) semptomlarını hafifletmek için kullanılan hiçbir alternatif tıp tedavisinin etkinliği henüz kanıtlanmamıştır. Bununla birlikte, omega-3 yağ asitleri açısından zengin bir diyet veya omega-3 yağ asitleri içeren takviyeler, rosacea ile ilişkili blefaritin (göz kapağı iltihabı) tedavi sürecinde bazı vakalarda yardımcı olabilir. Omega-3 yağ asitleri somon, ton balığı, alabalık, keten tohumu ve ceviz gibi gıdalarda bulunur. Ancak bunun hakkında daha fazla çalışma yapılmasına ihtiyaç vardır.

Blefarit Nasıl Geçer?Birçok blefarit (göz kapağı iltihabı) vakasında düzenli ve sağlıklı hijyen alışkanlıkları, gözleri yıkamak ve sıcak kompres kullanmak gibi kişisel bakım önlemleri durumun kendiliğinden düzelmesi için yeterlidir. Ancak bunların yetersiz kaldığı durumlarda mutlaka bir tıp uzmanına başvurulması gereklidir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 3 Ekim 2023 Salı Yayımlanma Tarihi: 3 Ekim 2023 Salı

İletişim

Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?