Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
İçindekiler

Pankreas Kanseri Nedir?

Pankreas, midenin arka tarafında yerleşimli, hem sindirim için gerekli enzimleri üreterek kanal vasıtasıyla ince bağırsakların ilk kısmı olan duodenuma aktaran, hem de kan şekerinin düzenlenmesi için gerekli hormonları üreten bir salgı organıdır. Pankreası oluşturan hücrelerin normal sınırlar içerisindeki işlevlerini yitirerek kontrolsüz bir şekilde bölünüp bir tümör halini almasına pankreas kanseri adı verilir.

Pankreas kanseri, erken evrelerinde genellikle belirti vermez. Semptomlar hastalık ilerledikçe kendini göstermeye başlar ve böylece pankreas kanseri daha ileri evrelerde teşhis edilir. Çoğu vakada tanı konulduğunda hastalık genellikle ileri aşamada bulunur. Pankreas kanseri, organın işlevi ve yerleşimi nedeniyle agresif seyreder. Pankreas kanseri; erken evrelerde teşhisi, ilerlemiş evrelerinde tedavisi güç bir hastalıktır. Bu nedenle sağlıklı yaşam alışkanlıkları geliştirmek ve düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmek pankreas kanserini önlemede önemlidir.


Pankreas Kanseri Nedenleri

Pankreas kanserinin nedeni pankreas hücrelerinin genetik mutasyonudur. Olağan yapısı bozulan hücreler, kontrolsüz büyümeye ve bölünmeye başlar. Böylece tümör oluşur. Bu hücreler tedavi edilmediğinde kan dolaşım ve lenf dolaşım sistemine hızlıca yayılabilir. Hücrelerin yapısındaki değişimlere neden olan mutasyonların ise kesin nedenleri bilinmemektedir. Pankreas kanserine neden olan mutasyonlar çeşitli nedenlerden ve genetik yatkınlıklardan dolayı oluşabilir. 

Pankreas Kanseri Risk Faktörleri

Pankreas kanseri, kanser türleri arasında oldukça yaygındır. Pankreas kanserinin risk faktörleri şu şekildedir:

İlerleyen yaş: Pankreas kanseri genellikle ilerleyen yaşla birlikte görülür. Hastalığın risk grubu olarak nitelendirilen yaş 60-80 aralığıdır.

Ailede pankreas kanseri öyküsü: Birinci derece akrabalarda pankreas kanserinin bulunması, kişinin risk grubunda bulunduğunu gösterir. 

Tip 2 Diyabet: Tip 2 diyabet hastası olmak yalnızca pankreas kanserinin değil, tüm sindirim sistemi hastalıkları, dolaşım sistemi hastalıkları için risk grubunda bulunmak anlamına gelir. Tip 2 diyabet, sağlıksız yaşam ve beslenme alışkanlıkları nedeniyle gelişir. 

Sigara içmek: Sigara içmek, tüm vücut sağlığı için oldukça zararlıdır. Pankreas kanseri ve diğer hastalıklardan korunmak için sigara içememeli ve pasif olarak dumanına maruz kalınmamalıdır.

Obezite: Obezite birçok sağlık sorununa neden olabilen bir hastalıktır. Kalp ve damar sistemi, sindirim sistemi, omurga ve iskelet sistemi olmak üzere tüm vücut sağlığını olumsuz etkiler. Obezitenin ve ilişkili olduğu diğer hastalıkların kişinin psikoloji üzerinde de olumsuz etkileri bulunur. Pankreas sağlığı büyük ölçüde beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Obez olmak, pankreas kanseri için risk faktörüdür. 

Kronik Pankreatit: Yoğun alkol tüketimi ve tütün kullanımı nedeniyle kronik pankreatit oluşabilir. Tedavi edilmeyen kronik pankreatit, pankreas kanserinin risk faktörlerinden biridir. 

Hayvansal besin ağırlıklı beslenmek: İşlenmiş, yağlı, tuzla kurutulmuş kırmızı et ağırlıklı beslenmek pankreas kanserine neden olan faktörlerden biridir. Doymuş yağ oranı düşük, lif yoğunluklu bitkisel bir diyet birçok sağlık sorununun önlenmesine yardımcı olur. Hayvansal gıdaların çok tüketimi, başta kalp damar ve sindirim sistemi olmak üzere birçok sağlık sorununa neden olabilir. 

Kimyasal maruziyeti: Bazı üretim tesisleri ve diğer iş kollarında kimyasal maddelerle çalışan ve gerekli korunma önlemleri almayan kişilerde kanser gelişimi olasılığı yükselmektedir.

Hareketsiz yaşam: Hareketsiz yaşam stili hem ruhsal hem de fiziksel sağlığın bozulmasına neden olur. Kilo kontrolünü güçleştirir, mutsuzluğa neden olabilir. Hareketsiz yaşamak başta kalp damar sağlığı, hareketi sağlayan iskelet, kas ve eklemlerin sağlığı ve tüm vücut sağlığını olumsuz yönde etkiler. Sağlıklı bir yaşam için yaş ve kondisyona uygun olarak düzenli egzersiz yapılmalıdır. Egzersiz yapmak, ağırlıkla çalışmak, yürümek ve diğer sporlar birçok hormonun salgılanmasına sebep olarak vücudun bağışıklığını güçlendirir.

Erkek olmak: Kadın üreme organlarıyla alakalı olmayan birçok kanser türünde olduğu gibi pankreas kanserinin de erkeklerde gelişme sıklığı kadınlarda olandan daha yüksektir. 


Pankreas Kanseri Belirtileri

Pankreas kanserinin erken belirtileri, hastalığın seyri nedeniyle genellikle fark edilmez. Erken belirtiler genelde az ve belirsizdir. Pankreas kanserinin erken belirtileri genellikle sindirim sistemi sorunları ile karşılaştırılabilir. En yaygın erken belirti sıklıkla sırt ağrısıdır. Hastalığın erken evrelerinde ve ilerleyen evrelerinde görülebilen yaygın belirtiler şu şekildedir:

  • Üst karın bölgesinde ve sırtta ağrı
  • İştahsızlık 
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Planlanmamış kilo kaybı
  • Karın bölgesinde şişkinlik 
  • Sindirim sorunları, hazımsızlık, kusma 
  • Gaz sancısı
  • Tuvalet alışkanlıklarında yaşanan değişimler, ishal ya da kabız
  • Ciltte ve gözlerin beyaz bölümlerinde sararma
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Açık renkli dışkı, koyu renkli idrar
  • Kaşıntı
  • Kan şekerinde artış ya da diyabet başlangıcı
  • Damar yapısındaki değişimlere bağlı varis oluşumu
  • Karaciğerde ya da safra kesesinde büyüme başlangıcı
  • Mutsuzluk ve depresyon

Diyabet başlangıcı pankreas kanserinin ilerlemiş belirtilerinden biridir. Bu nedenle ailesinde şeker hastalığı öyküsü olmayan, diyabet risk grubunda bulunmayan hastalarda böyle bir tablonun ortaya çıkması, dikkat çekici olarak değerlendirilir. Safra taşı veya alkol kullanımı gibi bir etken yokken geçirilen pankreatit atağı da pankreas kanserinin bulgusu olabilir. 


Pankreas Kanseri Tanısı Nasıl Konur?

Pankreas kanserinin erken evrelerinde tipik belirtiler vermemesi nedeniyle teşhisi kolay olmayabilir. Yalnızca hastanın öyküsüyle hastalığın tanısı konulamaz. Pankreas kanserinin erken evreleri çoğunlukla sindirim sistemi organlarının hastalıklarının belirtilerine benzerdir.

Pankreas kanserinin bulgularını değerlendirmek için hekim tarafından çeşitli testler ve görüntüleme teknikleri kullanılır. Aynı teknikler kanserin tanısı için kullanıldığı gibi kanserin evresinin tanımlanması için de kullanılmaktadır. Pankreas kanserinin tanı ve tedavi planlaması için kullanılan tetkikler aşağıdaki gibidir.

Hastanın öyküsü: Hastanın öyküsü pankreas kanseri için tek başına belirleyici değildir. Ancak diyabet ya da pankreatit gibi hastalıkların varlığı ve hastanın ailesinde pankreas kanseri öyküsünün bulunması risk faktörleri olarak değerlendirilir. Hastalığın teşhisi için kan testleri ve görüntüleme tekniklerine başvurulur.

Kan testleri: Pankreas kanserinin tanısı için yapılan kan testlerinde CA 19-9 ve CEA gibi tümör belirteçleri aranmaktadır. Bu değerlerin yüksekliği pankreas kanserinin tanısında kullanılabilir ancak özellikle tedavinin planlaması için belirleyici olabilmektedir. Kan testleri tedavi takibi sırasında tümörün gerilemesi konusunda fikir verir. Safra yolunun tıkandığı hastalarda ise bilirubin değerleri ve karaciğer fonksiyon testleri yüksek değerler verebilir.

Ultrasonografi: Ultrasonografi ses dalgalarıyla çalışan ve iç organların görüntülenmesinde kullanılan en yaygın tekniklerden biridir. Hemen her iç organ için kullanılır. Pankreas kanserinde de tümörlü dokuların ve kitlelerin varlığını saptamak için kullanılan erken görüntüleme sistemlerinden biridir. Ancak pankreas yerleşim itibariyle midenin arkasında kaldığı için yeterli görüntüleme sağlanamayabilir. Bu durumda ileri görüntüleme yöntemleri gerekebilir.

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MR): MR ile tümörün varlığı, büyüklüğü ve çevre dokulara yayılımı büyük oranda görüntülenebilmektedir. Diğer kanser türlerinde olduğu gibi pankreas kanserinde de MR belirleyici bir tanı tekniğidir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT): BT ile görüntülemede çekim sırasında damardan verilen kontrast madde yardımıyla tümörlü dokuların varlığı saptanabilmektedir.

Pozitron Emisyon Tomografisi (PET): PET görüntülemesi pankreas kanserinin teşhisinde kullanılabilen görüntüleme tekniklerden biridir. PET görüntülemesinde, hızla bölünen ve dolayısıyla daha çok enerji tüketen kanserli hücreler hedeflenir. Damar yoluyla şeker içeren bir radyoaktif izotop solüsyonu hastaya verilir. Kanserli hücreler, daha fazla enerji ihtiyacı bulunduğundan diğer hücrelerden daha yoğun olarak bu maddeyi emer. Belirli bir sürenin ardından damardan verilen solüsyonun dağılımına göre tümörlü hücre ve dokular saptanır.  PET görüntüleme tekniği pankreas kanseri tanısına yardımcı olsa da asıl olarak hastalığın evrelemesi ve tedavi takibi için önemli rol oynamaktadır.

Laparoskopi: Laparoskopi diğer yöntemlerden farklı olarak bir cerrahi tekniktir. Laparoskopi tekniği ile görüntüleme, biyopsi örneği alımı ve tedavi yapılabilir. Laparoskopide küçük kesiler açılır ve buradan karın duvarına girilir. Kamera yardımı ile karın içi gözlemlenir ve gerekli durumlarda biyopsi (doku örneği) alınabilir. 

Yukarıdaki tanı ve evreleme teknikleri; hastanın durumuna göre hekim tarafından belirlenmektedir. 

Pankreas Kanserinin Evreleri

Pankreas kanserinin uygun tedavi için diğer kanser türlerinde olduğu gibi evreleme yapılır. Pankreas kanserinde evreleme Avrupa ve ABD tarafından kabul gören TNM sistemi ile yapılır. Ancak pankreas kanserinde özellikle belirli evrelerde TNM evrelemesi yetersiz kalabildiğinden başka tekniklerle de (klinik ve radyolojik) hekim tarafından evreleme değerlendirmesi yapılabilir. Pankreas kanserinin evreleri şu şekildedir:

Evre 1A: Tümör pankreasla sınırlı ve boyutu 2 cm’den küçüktür.

Evre1B: Tümör pankreasla sınırlı ve boyutu 2 cm’den büyük 4 cm’den daha küçüktür.

Evre 2: Pankreas kanserinde 2. Evrede artık tümör pankreas dışına yayılmaya başlamıştır. Pankreas tutulumuna ek olarak, bölgesel lenf düğümlerinde tümörlü hücreler bulunabilir. Tümör boyutu 4 cm’den daha büyüktür. 

Evre 3: Pankreas kanserinin 3. Evresinde tümörlü dokular pankreasa ve yakın lenf düğümlerine ek olarak, ana arterlere yayılmaya başlamıştır. Ancak uzak organ metastazı yoktur. 

Evre 4: Pankreas kanserinin ilerlemiş son evresidir. Kanser uzak organlara metastaz yapmıştır. Bu evrede tedavi seçenekleri azalmış, semptom giderici ve yaşam kalitesini iyileştirici müdahalelerde bulunulabilir.


Pankreas Kanseri Nasıl Tedavi Edilir?

Pankreas kanserinin tedavisi belirleyen, kanserin evresidir. Pankreas kanserinin tedavisi; cerrahi, kemoterapi, radyoterapi tedavilerinin kombinasyonlarıdır. 

Pankreas kanserinde öncelikli tedavi yöntemi cerrahi tedavidir. Tümörün boyut ve yerleşimine bağlı olarak ameliyatla tümör alınır. Ameliyat sonrası dönemde kemoterapi ve radyoterapi tedavileri uygulanabilir.  

Tümörün cerrahi olarak çıkarılmasının mümkün olmadığı ilerlemiş evrelerde kemoterapi ve radyoterapi tedavileri öncelikli yöntem olarak kullanılır. Bu tedavilerde amaç tümörün yayılımını durdurarak, küçülme sağlamaktır. Tümör ameliyatla alınabilir boyutlara gerilediğinde cerrahi tedavi yöntemi uygulanabilir.

Güncel medikal teknolojiler, MR-LINAC ve ETHOS gibi cihazlar hareketli organlardaki ışınlama tedavilerinin başarısını artırmaktadır. Bu tarz cihazlar çevredeki sağlam dokuların korunması ve tam isabetli tedavilerin yapılarak olası yan etkilerin minimize edilmesine olanak sağlamaktadır.

Hastalığın karaciğer gibi uzak organlara yayılım gösterdiği durumlarda ise uygulanan temel yöntem kemoterapi olmaktadır.

Pankreas karın arka duvarında yerleşmiş ve birçok kan ve lenf damarının akım yolu üzerinde yer alan bir organdır. Bu konum hastalığın agresif seyrine neden olduğu gibi, nüksetme olasılığını da artırmaktadır. Pankreas kanserinin tedavisinin ardından tekrarlaması mümkün olduğundan, kontrollerin aksatılmaması gerekir.

Pankreas Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Pankreas kanserinden korunmanın yolu, sağlıklı yaşam alışkanlıkları edinmektir. Öte yandan risk grubunda bulunanların düzenli olarak sağlık kontrollerinden geçmesi gereklidir. 

Sigara İçmemek ve dumanına maruz kalmamak: Sigara tüm vücut sağlığını olumsuz etkileyen ve kanserojen olduğu kanıtlanmış bir üründür. Sigara kullanmamak, kullanılıyorsa bırakmak ve pasif olarak dumanına maruz kalmamak birçok sağlık sorununun önlenmesinde etkilidir. 

Yoğun alkol kullanımından kaçınmak: Alkol tüketiminin artması ve düzenli hale gelmesi hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığı olumsuz yönde etkiler. Alkol kullanımını sınırlandırmak ya da alkol kullanmamak pankreas kanserine ve diğer kanserlere karşı alınan önlemlerden biridir.

Sağlıklı beslenme: Lif yönünden zengin olan bitkisel ürünlerin tüketimini artırmak sağlıklı beslenme için gereklidir. Paketli ve işlenmiş ürünler, tuzla kurutulmuş etler, koruyucu içeren gıdalar uzak durulması gereken ürünlerdir. Dengeli ve sağlıklı beslenmek, her gün yeterli seviyede su tüketmek genel vücut sağlığı için ve kanser riskini azaltmada önemlidir.

Hareketli yaşam: Düzenli egzersiz yapmak fiziksel ve ruhsal sağlığı olumlu yönde etkiler, bağışıklığı kuvvetlendirir. Hareketli bir yaşamla kilo kontrolü de kolaylaşır. Pankreas kanseri ve daha birçok hastalık için obezite ve stres risk faktörüdür. Düzenli fiziksel aktivite kanser riskini azaltabilir.

Kimyasal maruziyetten kaçınma: Üretim tesisleri, maden ocakları, tersaneler ve kuaförler gibi çeşitli iş kollarında kullanılan kimyasalların solunum ve temas yoluyla vücutta yıkıcı etkileri bulunabilir. İş yerlerinde ve diğer alanlarda kimyasal maruziyetten kaçınmak pankreas kanserinin önlenmesinde önemlidir.

Bunlar dışında düzenli olarak sağlık kontrollerini yaptırmak pankreas kanseri riskinin azaltılmasında etkilidir. Risk faktörlerine bağlı olarak rutin sağlık kontrolleri ve taramalar, hastalığın erken evrelerinde teşhis edilmesini sağlar. Diğer kanserlerde olduğu gibi pankreas kanserinde erken teşhis, tedavi seçeneklerini artırabilir.


Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 29 Kasım 2023 Çarşamba Yayımlanma Tarihi: 18 Şubat 2019 Pazartesi

Tıbbi Birimler

Medikal Teknolojiler

Pankreas Kanseri biriminde yer alan tüm medikal teknolojik cihazlarımızı görüntülemektesiniz.

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler