BERA/ABR Testi Nedir?
BERA diğer adıyla ABR testi, işitsel beyin sapı yanıtını ölçen ve işitme fonksiyonunun değerlendirilmesini sağlayan bir yöntemdir. Kulağımızda; dış kulak, orta kulak ve iç kulak olmak üzere üç ana bölüm bulunmaktadır. Klinik ABR testi, iç kulakta yer alan ve koklea adı verilen yapının nasıl çalıştığını anlamaya yardımcı olur. Ayrıca işitme için kulak ile beyin sapı bölgesindeki nöral yolların sağlığını kontrol eder. Bu nedenle mutlaka bu konuda tecrübeli klinisyen odyologlar tarafından uygulanmalıdır.
BERA/ABR testi ile, kulaktan beyin sapı bölgesine kadar uzanan sinir yollarının sağlığı kontrol edilir. Test sırasında ses uyarıları kulak yoluyla iletilir ve beyindeki elektriksel yanıtların ölçümü yapılır. Böylelikle iç kulaktan başlayarak beyindeki işitme bölgelerine kadar olan kompleks sistemde herhangi bir sorun olup olmadığının tespiti yapılır.
Testin güvenilirliği, doğruluğu ve tam bir odyoloji değerlendirmesi yapabilmek için ek testler de uygulanmalıdır. Bu testler arasında Akustik İmmitansmetri (Timpanometri/Akustik Refleks) ve Otoakustik Emisyon yer alır. Böylelikle işitme sağlığının kapsamlı değerlendirmesi yapılır, işitme kaybı varsa nereden kaynaklandığı daha doğru belirlenir.
BERA/ABR Testi Kimlere Uygulanır?
BERA veya ABR testi, özellikle işitme kaybının erken teşhisini sağlar. Bu testin en yaygın kullanıldığı yaş grubu ise çocuklardır. Çocuklar için işitme kaybının erken tespiti sağlanabilir.
Pediatrik odyologlar, çocuklarla çalışma konusunda özel eğitim almış klinisyenlerdir ve özellikle çocuklarda işitme kaybını belirleme konusunda uzmandır. Bu test özellikle yenidoğanlarda ve küçük çocuklarda kullanılabilir. Çünkü bu yaş gruplarında standart işitme testleri ile sonuç almak zordur. BERA testi, sessiz bir ortamda ve çocuğun uyuduğu bir durumda yapılabildiği için işitme fonksiyonlarını değerlendirmenin güvenilir bir yoludur.
Yetişkinlerde de işitme kaybının tipini ve derecesini belirlemek için kullanılabilir. Özellikle işitme kaybının beyinle veya beyin sapındaki sinir yollarıyla ilgili şüpheler varsa, BERA/ABR testi belirleyici olabilir.
BERA/ABR Testi Neden Yapılır?
BERA beya ABR testi işitme eksiklerinin tespiti ve işitme duyusunu oluşturan sinir yollarında hasar olup olmadığının tespiti amacıyla yapılmaktadır.
İşitme Testi Sonuçları Kaç Olmalı?
Kişinin işitme kapasitesini detaylı bir şekilde değerlendiren işitme testleri, kaybın derecesini de ortaya çıkarır. Yetişkinlerde genellikle 20 desibel ve altında işitme düzeyi normal kabul edilir.
Hafif işitme kaybı | 21-40 dB arası | Kişi fısıldama veya hafif sesleri duymakta zorlanabilir. |
Orta derecede işitme kaybı | 41-55 dB arası | Normal konuşma seslerini duymak zorlaşır; arka plan gürültüsü varsa kişi duyduğunu anlamakta güçlük çekebilir. |
Orta-şiddetli işitme kaybı | 56-70 dB arası | Kişi, konuşmaları duymakta ve anlamakta belirgin zorluk yaşar; yüksek sesli konuşmalar bile tam olarak anlaşılamayabilir. |
Şiddetli işitme kaybı | 71-90 dB arası | Yalnızca çok yüksek sesler duyulabilir ve günlük konuşmaları anlamak imkansız hale gelir. |
Çok ileri derecede işitme kaybı | 91 dB ve üzeri | Kişi, en yüksek sesleri bile işitmekte zorlanır ve çoğunlukla işitme cihazı veya diğer işitme destekleri olmadan iletişim kurmak mümkün olmayabilir. |
BERA/ABR Testi Nasıl Yapılır?
Test hazırlığı çocuğun yaşına bağlı olarak değişir. Altı aydan küçük bebekler genellikle sedasyon olmadan teste alınabilir. Bu yaştaki bebeklerin test boyunca uyumaları gerekmektedir. Test öncesi bebeğin uykusuz ve aç kalması sağlanabilir, tespit yapılacağı merkeze aç ve uykulu ancak uyanık bir şekilde getirilmelidir. Testten hemen önce bebeğinizin beslenmesi ve rahat bir pozisyonda uyuması istenebilir. Bebeğiniz kucağınızda veya bir beşikte test boyunca uyuyabilir.
Altı ay ve üzeri çocuklarda ise sedasyon kullanılabilir. Bu şekilde çocuğunuzun test süresince tamamen hareketsiz ve sessi kalmasına yardımcı olunur. Test sırasında odyolog, çocuğun kulaklarına küçük kulaklıklar ve kulakların yakını ile alna yumuşak elektrotlar yerleştirir. Kulaklıklar aracılığıyla tıklama sesleri ve tonlar iletilir. Elektrotlar, işitme sinirleri ve beynin bu seslere nasıl tepki verdiğini ölçer.
Çocuğunuzun sedasyonsuz bir ABR testi varsa, test boyunca çocuğunuzun yanında kalabilirsiniz. Eğer sedasyon uygulanıyorsa, test sırasında çocuğunuzun yanında kalıp kalamayacağınızı sormalısınız; bazı durumlarda bekleme odasında kalmanız gerekebilir.
Test Sonucuna Göre Hangi Tedaviler Uygulanır?
Uzmanınız testin nasıl geçtiğini ve bir sonraki adımların neler olacağını sizinle paylaşır. Test tamamlandığında nihai rapor hazırlanır. İşitme kaybı tespit edilirse buna uygun tedavi ve yol haritası hazırlanır.
BERA (ABR) Testi Hakkında Sık Sorulan Sorular
BERA/ABR Testi Kaç Dakika Sürer?
BERA veya ABR testi genellikle 1-2 saat arasında sürer. Ancak randevu süresi toplamda 3 saate kadar uzayabilir. Test sırasında uyuyan bir bebe uyanırsa, testin tamamlanması için bebeğin tekrar uyuması gerekebilir. Bu durum testin planlanandan uzun sürmesine neden olur.
BERA/ABR Testi Fiyatları Ne Kadar?
BERA/ABR testi fiyatları, testin yapıldığı sağlık kuruluşuna, test sırasında kullanılan ekipmana ve hasta yaşına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, BERA/ABR testi fiyatları hakkında net bir bilgi almak isteyen hastaların, sağlık kuruluşları ile iletişime geçmeleri önerilir. Acıbadem Sağlık Grubu’nda BERA/ABR testi yaptırmak isterseniz uzmanlarımızla iletişime geçmeyi unutmayın.