Daha iyi bir deneyim için konum izni vermelisiniz.
Size nasıl yardımcı olabiliriz?
Astım, solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astım atakları genellikle alerjenlere, duman, soğuk hava, egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak ortaya çıkar. Astımın nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik faktörler, çevresel etkenler, enfeksiyonlar ve kişisel tıbbi durumlar etkili olabilir. Astım belirtileri arasında nefes darlığı, hırıltı veya ıslık sesi, öksürük ve göğüste ağrı veya sıkışma gibi durumlar yer alır. Astım riskini artıran faktörler arasında sigara içme, alerji, ailede astım öyküsü, hava kirliliği gibi etkenler bulunmaktadır. Astımın tedavisi genellikle ilaçlar ve yaşam tarzı değişiklikleri ile yönetilir. Astım ilaçları genellikle inhalerler şeklinde kullanılır ve atakları kontrol altına almaya yardımcı olur. Ayrıca, astımı tetikleyen faktörlerden kaçınmak da önemlidir. Bunlar arasında sigara dumanı, alerjenler, hava kirliliği ve soğuk hava koşulları yer alır.
İçindekiler

Astım Nedir?

Astım , solunum yollarını tıkayan ve nefes almayı zorlaştıran kronik bir hastalıktır. Astımda; alerjenler, duman, soğuk hava veya egzersiz gibi tetikleyicilere yanıt olarak, hava yolu etrafındaki düz kaslar kasılır ve mukus adı verilen yapışkan salgının üretimi artar. Bu durum hava yolunun daralmasına neden olur. Çeşitli tetikleyicilere yanıt olarak gelişen astım atakları hırıltıya, nefes darlığına ve öksürüğe neden olabilir.

Astım hem çocukları hem de yetişkinleri etkileyebilir. Bunun yanı sıra;

  • Hava kalitesi düşük olan şehirlerde yaşayanlar
  • Sigara içenler veya bulundukları ortamlarda sigara dumanına maruz kalanlar (pasif içiciler)
  • Alerjisi olan kişiler
  • Ailesinde alerjik veya astım hastası olan kişiler astım için risk altındadır.

Astım Neden Olur?

Astımın nedeni bilinmemekle birlikte, araştırmalar sonucunda astımın genetik nedenler ile enfeksiyonlar, çevresel etkenler ve kişilerin tıbbi durumuna bağlı olarak geliştiği düşünülmektedir. Astım, hastadan hastaya büyük farklılıklar gösterebilir. Astımın tetikleyicileri arasında aşağıdaki gibi faktörler yer almaktadır;

  • Polenler
  • Evcil hayvanlar
  • Toz akarları
  • Egzersiz
  • Duman
  • Aşırı sıcak ve aşırı soğuk hava koşulları
  • Hava kirliliği
  • Kimyasal kokular veya dumanlar
  • Obezite
  • Stres ve duygudurum bozuklukları (depresyon gibi)
  • Gastroözofageal reflü hastalığı (GERD)
  • Kimi viral hastalıklar
  • İlaçlar
  • İşlenmiş yiyecek ve içeceklerde sülfitler ve koruyucu maddeler

Astım Belirtileri Nelerdir?

Astım genellikle alevlenmelerle seyreden bir hastalıktır. Alevlenme dönemleri egzersiz sırasında, alerjenlere ya da kimi kimyasallarla ortaya çıkmakla beraber aşağıdaki belirtiler görülür:

  • Nefes alırken hırıltı veya ıslık sesi
  • Öksürük
  • Göğüste ağrı veya sıkışma
  • Nefes darlığı

Astım Türleri Nelerdir?

Astım hastalığının birçok türü bulunmaktadır. Ancak en çok rastlanan 5 astım türü bulunur. Bunlar:

  • Alerjik astım: Alerjik astım, solunum yoluyla edinilen alerjen maddelerin hava yollarının kasılmasına sebep olan bir astım türüdür. Küf ve polen gibi maddeler, bu astım türünü en çok etkileyen alerjenler arasındadır.
  • Alerjik olmayan astım: Alerjik olmayan astım türü solunum yolu enfeksiyonlarının sürekli tekrarlaması sonucu ortaya çıkar. Bu astım türü alerjen maddelerden etkilenmez.
  • Mevsimsel astım: Mevsimsel astım türü, yılın belirli zamanlarında ortaya çıkar. Alerjik astımda olduğu gibi sebebi alerjenlerdir. Farkı mevsimsel astımın sebebinin mevsim kaynaklı alerjenler olmasıdır ve sadece belli dönemlerde ortaya çıkar. Örneğin ilkbaharda ortaya çıkan polenler mevsimsel astımı tetikleyebilir.
  • Egzersiz Sonucu oluşan astım: Egzersiz sırasında hava yollarının daralması astıma sebep olabilir. Kişinin nefes alma kapasitesi düşebilir ve astım krizi ortaya çıkabilir. Yoğun fiziksel aktivite sırasında öksürük, nefes darlığı gibi belirtiler yaşanabilir.
  • Mesleki astım: Mesleki astım bazı meslek gruplarında meydana gelen kimyasal ve ya ağır kokular soluma gibi durumlarda ortaya çıkabilir.

Astım Nasıl Teşhis Edilir?

Astım şüphesinde doktorunuz tıbbi öykünüzü dinleyecek ve fizik muayene yapacaktır. Tanının netleştirilebilmesi için istenebilecek kimi testler şunlardır:

Spirometre

Bu test temelde akciğer kapasitesini ve solunumda alınan hava miktarıno ölçerek bronşların ne düzeyde daraldığının anlaşılmasına yardımcı olur. Astım tanısında önemli testlerden biridir.

Zirve Akım Ölçümü (Peak Flowmeter)

Akciğer fonksiyonlarındaki değişikliği tespit etmek amacıyla kullanılır.

Görüntüleme

Göğüs röntgeni veya bilgisayarlı tomografi (BT) taramasıdır. Astıma eşlik eden yapısal sorunlar veya enfeksiyonlar varsa ortaya çıkmasını sağlar.

Metakolin Testi

Metakolin adı verilen ilaç, düşük dozlarla ve kontrol altında solunum yoluyla hastaya verilir ve hastanın bronşlarının metakoline duyarlılığı (metakolin ile daralıp daralmadığı) tespit edililr

Alerji Testi

Deri testleri veya kan testleri ile yapılır. Hastada alerjiye neden olan maddelerin astım ataklarını tetikleyebileceği göz önünde bulundurularak gerekli tedavilere başlanır.

Bunların yanı sıra doktorunuz, solunum yollarına bronkodilatör (solunum yollarınızı açan ilaç) vermeden önce ve sonra spirometri testi ve zirve akım ölçümü testi yapabilir. Aradaki fark, astım tanısının konulmasında yardımcı olur.

Astım Nasıl Tedavi Edilir?

Astım hastalığının kesin bir tedavisi yoktur, fakat hekiminiz tarafından verilen ilaçları düzenli olarak kullanarak astım kontrol altında tutulabilir. Astım tedavisinin temelinde semptomlar ile tetkiklere dayalı olarak, periyodik kontrollerle uygulanan basamak tedavisi uygulanır. Belirti ve bulguların derecesine bağlı olarak ilaçlarınız ve dozları değişebilir.

Bunun yanı sıra, hekiminiz aşağıda görebileceğiniz gibi yaşam tarzı değişiklikleri de tavsiye edebilir:

  • Sigarayı bırakmak
  • Evcil hayvanlara karşı alerjiniz varsa kontrol altına almak
  • Kimyasal duman ve kokuları önlemek
  • Tozlu ve küflü ortamlardan uzak durmak
  • Aşırı soğuktan korunmak
  • Uygun egzersizler yapmak

Astıma Ne İyi Gelir?

Astım tedavisi gören bireyler doktorun önereceği astım ilacı, astım spreyi ve solunum cihazları gibi yöntemleri uzun süreli kullanabilir. Bununla birlikte yapılacak astım hastalığına uygun, tetikleme oranı düşük bir beslenme disiplini edinilebilir.

Astım hastası bireyler şu şekilde beslenebilir:

  • Meyve ağırlıklı beslenmek,
  • Sebze ağırlıklı beslenmek,
  • Beta karoten içeren havuç, tatlı patates, kavun, ıspanak, fasulye, salatalık gibi besinleri tüketmek,
  • Akciğer ve solunum yolları tahrişini azaltacak C ve E vitamini ağırlıklı beslenmek gibi yöntemler astım için faydalı olabilir.

Astım Nasıl Geçer?

Astım çoğu zaman kalıcı bir hastalık olmayabilir. Ancak kesin bir tedavisi de bulunmamaktadır. Astım, düzenli doktor kontrolleri ve düzenli ilaç kullanımı ile kontrol altında tutulabilir ve semptomların azalması sağlanabilir.

Astım Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Alerjik Astım Belirtileri Nelerdir?

Alerjik astım belirtileri arasında göğüste ağrı, nefes darlığı, nefesin hırıltılı alınması ve öksürük yer alır.

Alerjik Astım Nedir?

Alerjik astım, polen ve küf gibi alerjenler tarafından tetiklenen bir astım türüdür.

Psikolojik Astım Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik astım olarak adlandırılan bir hastalık bulunmamaktadır. Ancak bazı psikolojik durumlar var olan astımı tetikleyebilir. Stres, depresyon ve duygusal değişimler astım üzerinde fizyolojik etkilere sebebiyet verebilir. Bu belirtilerin başında öksürük, nefes darlığı, hırıltılı nefes gibi semptomlar yer alır.

Astım Krizi Nasıl Olur?

Astım krizi, astım belirtilerinin daha yüksek bir düzeyde yaşanmasıdır. Öksürüğün şiddetlenmesi, nefes alamama ve göğüste ağrı ve sıkışma yaşanması astım krizi için olağan bir durumdur. Astım krizi yaşanması durumunda sakin kalmak ve çok geçmeden doktorun önerdiği ilaçları kullanmak faydalı olacaktır. Ancak semptomların şiddetinin arttığı ve süresinin uzadığı durumlarda vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Astım Ve Alerjik Astım Farkı Nedir?

Astım solunum yolu enfeksiyonlarının tekrarlaması sonucu oluşurken alerjik astım alerjen maddelerin solunum yollarını etkilemesi sonucu oluşur. Alerjik olmayan astım alerjen maddelerin tetiklemesi sonucu oluşmaz.

Alerjik Astım Balgam Yapar Mı?

Alerjik astım bazı alerjen maddelerin tetiklemesi sonucu oluşur. Bu durum sırasında mukus ve iltihap oluşumu görülebilir. Balgam, alerjik astım hastalarında görülebilen bir durumdur.

Astım Geçer Mi?

Astımı tamamen geçirecek bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak sahip olunan astım türüne göre tetikleyici görev edinebilecek durumlardan kaçınmak önemlidir. Ayrıca düzenli doktor kontrolleri ve düzenli ilaç kullanımı ile astım semptomları kontrol altına alınabilir.

Astım Öksürüğüne Ne İyi Gelir?

Astım öksürüğünü önlemek için doktorun önerdiği ilaçlar önerildiği düzende kullanılmalıdır. Ayrıca alerjen bir durum söz konusu ise alerjen maddeden kaçınılmalıdır. Nemli hava solumak öksürük semptomunu hafifletmeye yardımcı olabilir. Ayrıca boğazı yumuşatacak ılık içecekler içmekte fayda sağlayabilir.

Astım Krizi Belirtileri Nelerdir?

Astım krizi, astım semptomlarının şiddetinin artması ile olur. Astım semptomları arasında yer alan öksürük, hırıltı, nefes darlığı gibi belirtiler kriz esnasında şiddetini arttırabilir.

Acıbadem Web ve Yayın Kurulu tarafından hazırlanmıştır. Güncellenme Tarihi: 7 Mayıs 2024 Salı Yayımlanma Tarihi: 28 Ocak 2019 Pazartesi

Birimin Tüm İlgi Alanları

Tıbbi Birimler

Bize Ulaşın

Bilgi talepleriniz için aşağıdaki formu doldurabilirsiniz.

Acıbadem Sağlık Grubu olarak size daha iyi ve kaliteli bir hizmet sunabilmemiz için istek, öneri, teşekkür ve şikayetlerinizi aşağıdaki formu doldurarak ya da 444 55 44 numaralı telefondan tarafımıza ulaşarak bildirebilirsiniz.

Devamı
Devamı
Güvenlik Kodu

KİŞİSEL VERİLERİN ELDE EDİLMESİ VE İŞLENMESİ İLE İLGİLİ BİLGİLENDİRME FORMU

Acıbadem Sağlık Hizmetleri ve Ticaret A.Ş. (“Acıbadem”) ve Acıbadem’in hakim ve bağlı şirketleri (hepsi birlikte “Acıbadem Grubu” olarak anılacaktır.) tarafından, 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu (“Kanun”) ve ilgili mevzuat kapsamında Veri Sorumlusu sıfatıyla, kişisel verileriniz, aşağıda açıklanan çerçevede ve 3359 sayılı Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu, 663 sayılı Sağlık Bakanlığı ve Bağlı Kuruluşlarının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname, Özel Hastaneler Yönetmeliği ve Sağlık Bakanlığı düzenlemeleri ve sair mevzuata uygun olarak işlenebilecektir.

1. Kişisel Verilerin elde Edilmesi, İşlenmesi ve İşleme Amaçları

Kişisel verileriniz Acıbadem Grubu tarafından sağlanmakta olan kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbî teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amaçlarıyla ve Acıbadem Grubu şirketlerinin faaliyet konularına uygun düşecek şekilde; sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, çağrı merkezi, internet sitesi, sözlü, yazılı ve benzeri kanallar aracılığıyla elde edilmektedir. Sağlık verileriniz başta olmak üzere özel nitelikli kişisel verileriniz ve genel nitelikli kişisel verileriniz, Grup tarafından aşağıda yer alanlar dâhil ve bunlarla sınırlı olmaksızın bu maddede belirtilen amaçlar ile bağlantılı, sınırlı ve ölçülü şekilde işlenebilmektedir:

Acıbadem Grubu tarafından elde edilen her türlü kişisel veriniz (Özel nitelikli kişisel veriler de dahil fakat bunlarla sınırlı olmamak kaydıyla) aşağıdaki amaçlar ile işlenebilecektir:

İlgili mevzuat uyarınca elde edilen ve işlenen Kişisel Verileriniz, Acıbadem veya Acıbadem Grubu’na ait fiziki arşivler ve/veya bilişim sistemlerine nakledilerek, hem dijital ortamda hem de fiziki ortamda muhafaza altında tutulabilecektir.

2. Kişisel Verilerin Aktarılması

Kişisel verileriniz, Kanun ve sair mevzuat kapsamında ve yukarıda yer verilen amaçlarla Acıbadem ve Acıbadem Grubu tarafından Acıbadem Grubu’na dahil olan şirketler ile, Özel sigorta şirketleri, Sağlık bakanlığı ve bağlı alt birimleri, Sosyal Güvenlik Kurumu, Emniyet Genel Müdürlüğü ve sair kolluk kuvvetleri, Nüfus Genel Müdürlüğü, Türkiye Eczacılar Birliği, Mahkemeler ve her türlü yargı makamı, merkezi ve sair üçüncü kişiler, yetki vermiş olduğunuz temsilcileriniz, avukatlar, vergi ve finans danışmanları ve denetçiler de dâhil olmak üzere danışmanlık aldığımız üçüncü kişiler, düzenleyici ve denetleyici kurumlar, resmi merciler dâhil sağlık hizmetlerini yukarıda belirtilen amaçlarla geliştirmek veya yürütmek üzere işbirliği yaptığımız iş ortaklarımız ve diğer üçüncü kişiler ile paylaşılabilecektir.

3. Kişisel Veri Elde Etmenin Yöntemi ve Hukuki Sebebi

Kişisel verileriniz, her türlü sözlü, yazılı, görsel ya da elektronik ortamda, yukarıda yer verilen amaçlar ve Acıbadem’in faaliyet konusuna dahil her türlü işin yasal çerçevede yürütülebilmesi ve bu kapsamda Acıbadem’in akdi ve kanuni yükümlülüklerini tam ve gereği gibi ifa edebilmesi için toplanmakta ve işlenmektedir. İşbu kişiler verilerinizin toplanmasının hukuki sebebi;

Ayrıca, Kanun’un 6. maddesi 3. fıkrasında da belirtildiği üzere sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbı teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ile finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilir.

4. Kişisel Verilerin Korunmasına Yönelik Haklarınız

Kanun ve ilgili mevzuatlar uyarınca;

Mezkûr haklarınızdan birini ya da birkaçını kullanmanız halinde ilgili bilgi tarafınıza, açık ve anlaşılabilir bir şekilde yazılı olarak ya da elektronik ortamda, tarafınızca sağlanan iletişim bilgileri yoluyla, bildirilir.

5. Veri Güvenliği

Acıbadem, kişisel verilerinizi bilgi güvenliği standartları ve prosedürleri gereğince alınması gereken tüm teknik ve idari güvenlik kontrollerine tam uygunlukla korumaktadır. Söz konusu güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak muhtemel riske uygun bir düzeyde sağlanmaktadır.

6. Şikayet ve İletişim

Kişisel verileriniz teknik ve idari imkânlar dâhilinde titizlikle korunmakta ve gerekli güvenlik tedbirleri, teknolojik imkânlar da göz önünde bulundurularak olası risklere uygun bir düzeyde sağlanmaktadır. Kanun kapsamındaki taleplerinizi, “https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html” web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak;

Kanun kapsamındaki taleplerinizi, https://www.acibadem.com.tr/acibademonline/hastaverilerinkorunmasi.html web adresindeki “Kişisel Verilerin Korunması Kanunu Uyarınca Başvuru Formu” nu doldurarak ve formda belirtilen usullerle tarafımıza iletmenizi rica ederiz.

YUKARI
İçindekiler
Size ulaşmamızı ister misiniz?