Zatürreyle gelen tehlikeler
Akciğer gibi hayati bir organda ortaya çıkan zatürre, hastalığın beraberinde ya da sonrasında birtakım rahatsızlıklara da zemin hazırlar.
Zatürreye bağlı komplikasyonlar
Akciğer iltihabı olan zatürre bazen akciğer zarına ilerleyebilir ve o bölgede iltihaplı sıvı toplanı. Lokal olarak başlayan hastalığın ampiyeme dönüşmesi hastanın sağlık tablosunun kötüye gittiğini gösterir. Zamanında müdahale edilmezse ölümcül dahi olabilir. Ampiyem oluştuğunda iltihaplı sıvı bir toraks dreni ile dışarı atılır. Bu sorunun tedavisinde antibiyotikler sonuç vermez Bazen küçük bir cerrahi operasyon da gerekebilir.
Bronşektazi
Zatürre hastalığı iyileşme sürecinde bronşları deforme edebilir. Bu genellikle ilk dört ay içinde kendiliğinden düzelir. Ama bazı durumlarda dört aydan uzun sürer hatta yaşam boyu devam edebilir. Bronşektazisi olan kişiler hayat boyu balgam çıkarır, bağışıklık sistemleri zayıflar ve çok sık hastalanırlar. Zatürre kendini yenilemese de bronşektazinin iltihaplı durumuna dönüşür. Yaşam kalitesi düşen, halsizlik, keyifsizlik, iştahsızlık, yüksek ateş, işgücü kaybı sorunları olan bu kişilerin çok fazla antibiyotik kullanması gerekir. İyi tedavi edilen zatürre, bronşektaziden korunmada büyük önem taşır.
ARDS (Akut Solunum Sıkıntısı Sendromu)
Vakit kaybetmeden hastanede antibiyotik tedavisine başlanmasına rağmen bazı vakalarda genel tablo beklenildiği gibi olmaz. Hastada oluşan solunum sıkıntısı tedavinin yoğun bakımda devam etmesini gerektirebilir. Daha sık virüs kökenli zatürrelerde görülen ARDS’de akciğerde ödem oluşur ve bu organ görevini yapamaz Solunum cihazına bağlanan hastanın genel durumu kötüye gidebilir, hatta yaşamını yitirebilir.
Sepsis
Zatürre mikrobu bazı vakalarda kana karışıp, tüm vücudu etkileyerek sepsis hastalığına sebep olabilir. Septik şokla kendini gösteren ve ilerleyen vakalarda ölümlü tablolara yol açan bu sorunun ortadan kalkması için hastanın mutlaka yoğun bakımda destek tedavisi alması gerekir.