Yazı İçeriği

Güncel tedavi yöntemleri zatürreden ölüm riskini azaltıyor

65 yaş üstü kişiler risk altında

Antibiyotik direnci zorluyor

Aşının gücü yadsınamaz

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!

Güncel tedavi yöntemleri zatürreden ölüm riskini azaltıyor

Akciğerlerin iltihaplanmasıyla ortaya çıkan zatürre, bütün yaş gruplarını etkileyebiliyor. Tüm güncel tedavi yöntemlerine rağmen halen yüzde 12 oranında yaşam kaybı yaşanması nedeniyle, bu hastalık toplum sağlığını ilgilendiren rahatsızlıkların ilk sıralarında yer alıyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Çağlar Çuhadaroğlu, yaşam kaybı nedenleri arasında ilk beşte yer alan zatürrenin, gelecek dönemde de yerini koruyacağının düşünüldüğünü belirtiyor.


65 yaş üstü kişiler risk altında

Zatürre; öksürme, yüksek ateş ve halsizlikle kendini belli ediyor. Tanı koymak için iyi bir fizik muayenenin yanı sıra akciğer filmi çekilmesi gerekiyor. Gerekli hallerde kan tahlili de yapılabiliyor. Zatürre tanısı alan hastalar, ayaktan tedavi edilebiliyor. Ancak kişi 65 yaş üstündeyse ve beraberinde farklı bir hastalığa sahipse mutlaka hastanede yatarak, antibiyotik tedavisine başlanması gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Çuhadaroğlu, “Yüzde 12 olan yaşam kaybı oranının, 65 yaş üstünde yüzde 25’e çıkabildiğinin unutulmaması gerekiyor. Dolayısıyla daha genç hastalar ayaktan tedavi edilebilse de bu yaş grubunda hastanede yatış gerekiyor” diyor.

Antibiyotik direnci zorluyor

Sağlık Bakanlığı, ülkemizde kontrolsüz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi için büyük çaba sarf ediyor. Çünkü bu ilaç gereksiz kullanıldığında faydadan çok zarar veriyor. Kontrolsüz antibiyotik kullanımı ve direncinin artması zatürrenin şiddetini de yükseltiyor. Her geçen gün ilaç direnci daha fazla olan hastaların kendilerine başvurduğunu belirten Prof. Dr. Çuhadaroğlu, ne kadar direnç varsa verilen ilaçların etkisinin de o kadar az olduğunun altını çiziyor.

Aşının gücü yadsınamaz

Genel sağlık durumunun korunması için her şeyden önce iyi bir çevre, temiz ortam, beslenme ve bireysel bağışıklığın iyi olması gerekiyor. Zatürre ve grip birbiriyle bağlantılı hastalıklar olduğundan, sonbahar ve kış döneminde gribi de en aza indirmek için aşı olunması büyük önem taşıyor. Çünkü gribin arkasından ağır ve özel zatürreler gelebiliyor. Zatürre aşısı, çocuklara ve 65 yaş üstü gruba öneriliyor. “Çocuklara aşı yapıldıktan sonra yaşlılarda da zatürre oranının azaldığı görülüyor. Bu aşılar bir kere yapılıyor ve hayat boyu koruyor” diyen Prof. Dr. Çuhadaroğlu, şöyle devam ediyor: “Bunun yanı sıra grip vakaları azaldıkça hastalık da azalıyor. Ülkemizde erişkin aşılama bilincini arttırmaya çalışıyoruz. Ne yazık ki grip aşısı yaptıranların oranı yalnızca yüzde 2,3! Bilinçlenme ile aşılanma oranlarını arttırmamız büyük önem taşıyor. Erişkinlerde zatürre aşısı hastalık oranının düşmesini sağlıyor. Dolayısıyla aşılanma sadece kişiyi değil, toplumu da etkiliyor.”

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞLAR!

“Film çektirmek daha kötü yapar.”
Risk grubunda olmayan kişilerin akciğer filmi çektirmesine gerek yok. Ancak fizik muayene ile yaygınlığı belli oranda anlaşıldığı için zatürre şüphesi olan kişilerin film çektirmesi büyük önem taşıyor.

“Aşı yaptırır ve sonra zatürre olursam daha ağır olur.”
Hayır, aksine aşı yaptırmak bağışıklık sisteminin daha da güçlenmesine yardım ediyor.