Yazı İçeriği

Bebekler için yürüteç yararlı mı zararlı mı?

Bebekler neden içe basar?

İçe basma kendiliğinden düzelmezse…

Emzik bıraktırma yöntemleri

Bebek için emzik seçerken dikkat etmesi gerekenler

Bebeğinizin doktor kontrollerini ihmal etmeyin

Bebekler için yürüteç yararlı mı zararlı mı?

Yürütecin, sanılanın aksine, yürümeyi kolaylaştırıcı değil engelleyici etkisi var. Çünkü kolayca hareket kabiliyeti kazanan bebek, kendisi çaba harcamaya gerek duymaz ve yürüme denemelerinden vazgeçebilir. Üstelik yürüteçte; yürüme için özellikle önemli olan kalça ve üst bacak kasları değil, alt bacak kasları çalışır. Ayrıca, yürüteç kullanırken bebeğin takılıp düşme, önceden ulaşamadığı tehlikelere ulaşma riski de ortaya çıkar. Bebeğin emeklemesi, yerde yuvarlanması onun gelişimi açısından yürüteçten daha yararlı olduğu için yürüteç kullanması önerilmez.


Bebekler neden içe basar?

Bebeğin ayaklarının yere basarken düz karşıya basması gerekirken içe bakması duruma ayakların içe basması denilir. Küçük çocuklarda ve bebeklerde birçok farklı neden ile ortaya çıkar. 2 yaşından küçük çocuklarda kaval kemiğinin içe dönük olması durumu genelde bebeğin anne karnındaki pozisyonundan ileri gelir. 2 yaşından büyük çocuklarda ise en sık neden uyluk kemiğinin içe dönüklüğüdür. Bir diğer içe basma nedeni ise ayağın ön kısmının içe dönmesidir.

İçe basma kendiliğinden düzelmezse…

Bebeğin ayaklarının içe basması genellikle tedavi gerektirmeyen bir problemdir, çünkü içe basma zamanla kendiliğinden normale dönebilir. 2 yaşın altındaki çocuklarda içe basma, ayağa kalktıkları ve yürümeye başladıkları dönemde düzelebilir. Daha üst yaş grubunda ise tedavi için çocuğun bacaklarını çapraz yaparak oturmasını engellemek gerekir. Okul çağına geldiklerinde ve zamanlarının büyük çoğunluğunu sandalyede normal pozisyonda oturarak geçirdiklerinde bu durum kendiliğinden düzelebilir. Bunun dışındaki durumlarda alçı veya ameliyat gerekebilir

Emzik bıraktırma yöntemleri

Emziği bebeğinizden aniden uzaklaştırmayın. Bu durum çocukta güvensizlik hissi uyandırır. Aniden ortadan kaldırmak yerine unutturmaya çalışın. Parka gitme, kitap okuma, oyuncak verme gibi daha etkin ve kalıcı yöntemler uygulayın. Bir emzik hariç diğer emziklerin hepsini atın. Elinizde kalan emziğin ucunu her gün 3-4 milimetre kesin. Yavaş yavaş bebeğiniz için emzik, zevksiz bir hal alacak ve sonunda emecek bir şey kalmayacaktır.

Bebek için emzik seçerken dikkat etmesi gerekenler

Emme problemi olan çocukların yutmaya alıştırılması için damaksız emzik kullanılmalıdır. Damaksız emzikler, anne memesini andırdığı için bebekler tarafından daha çok tercih edilir. Çocuğa 1 yaşından sonra damaksız emzik verilmemelidir. Damaklı emzik ise damaksız emziğe göre daha elips ve yukarı doğru kıvrıktır. Bu anatomik şeklinden dolayı 2-3 yaş arasında dahi rahatlıkla kullanılabilir. Silikon emzikler silisyumdan üretilir. Silikon emziklerin formu kolay bozulmaz, ancak diş darbelerine karşı dayanıklı değildir. Bu nedenle silikon emzikler henüz diş çıkarmamış bebekler için daha uygundur.

Bebeğinizin doktor kontrollerini ihmal etmeyin

Kontroller ilk 6 ayda, ayda 1 kez, ikinci 6 ayda 3 ayda bir, 1 yaşından sonra 6 ayda bir olacak şekildedir. Doktorunuz bebeğinizin ihtiyacına göre kontrol sıklığını değiştirebilir.