Yılbaşında kalbinizi yormayın
Kalp hastaları, her zaman olduğu gibi yılbaşı gecesinde de mutlaka yiyip içtiklerine dikkat etmeli. Fazla heyecana kapılmamaları, eğlencelerine dikkat etmeleri de gerekir. Zira ‘bir geceden bir şey olmaz’ düşüncesi yeni yıl eğlencesinin çok tatsız noktalanmasına neden olabilir. İstatistikler de bu gerçeğe işaret ediyor. Ağır yemekler, aşırı sigara ve alkol, eğlence, uykusuzluk ve soğuk hava yılbaşı gecesi kalp krizi tanısıyla hastaneye başvurularda belirgin artış izleniyor. İşte yılbaşı gecesinde kalbiniz için dikkat etmeniz gerekenler...
1. Alışkanlıklarınızla ters düşmeyin
Kalp sağlığı için gerek yemekte gerek eğlencede temkinli ve ölçülü davranmak, rutin alışkanlıkların çok dışına çıkıp sınırları zorlamamak şart.
2. Sofranızda balığa yer açın
Yılbaşı menüsünde ana yemek olarak tercihiniz kırmızı et olmasın. Tam bir kalp dostu olan balık ile salatayı tercih edebilirsiniz. Özellikle de omega 3 açısından zengin içeriğiyle dikkat çeken somon, yılbaşı sofranızı süslerken kalbinizi de korumak için ideal.
3. Alkol ve sigaraya dikkat
Sigara ve alkol tüketimini mutlaka kısıtlayın. Yıla sigarayı bırakmış olarak girmek kalbinize yapacağınız en büyük iyiliklerden biri. Alkol tüketimi yüksek tansiyon atakları ve göğüs ağrılarına neden olabileceğinden mutlaka doktorunuza danışın.
4. Kuruyemiş seçimi
Yılbaşının vazgeçilmezlerinden kuruyemişlerin taze, işlenmemiş ve tuzsuz tüketimi damar sağlığı açısından faydalıdır. Özellikle ceviz, badem ve ayçekirdeği tüketilebilir.
5. Cipslerden uzak durun
Cips ve hazır gıdalar tuz ve transyağlardan zengin olduğundan uzak durmak gerekir. Böylelikle hem midemizi hem de damar sağlığınızı koruyabilirsiniz.
6. Tatlı olarak meyve tercih edin
Yeni yılın ilk saatlerinde tatlı olarak meyve tüketin. Yılbaşı gecesi yemek servisleri sıklıkla gecikebilir ve tatlı servisi yeni yılın ilk saatine kalabilir. Bu saatte midenize kalorili bir tatlı ile yüklenmek yerine vitamin ve lif deposu meyve tüketmeniz faydalı. Günde 2-3 porsiyon taze meyve tüketim alışkanlığı ile damarlar koruma altına alınabilir.
7. Dans ederken dikkat edin
Dans ciddi efor gerektiren bir aktivite olup, efor kapasitesi düşük, kalp hastalığı mevcut yada risk altındaki kişilerin aşırı efor yüklenmesinden kaçınması gerekir.
8. Sakin müzikler tercih edin
Yeni yıla radikal bir değişimle girmek isteyenler gürültülü ritmik müzik yerine ruhu dinlendirecek, ritmi ve tansiyonu düzenleyecek sakin müzikler tercih edebilir. Klasik müzik ve ney dinletileri ilk sırada tercih edilebilecek müzik türlerinden.
9. Yürüyüş olmazsa olmaz
Düzenli yürüyüş ve egzersiz kalp ve damar dostu olup 20-30 dakika vakit ayırmak yeterli. Özellikle yılın ilk günü hava açık ve çok soğuk değilse yürüyüşe çıkarak yeni bir alışkanlığa adım atabilirsiniz. Yağışlı havalarda kapalı spor merkezleri de tercih edilebilir.
10. Uyku önemli
Yılbaşı gecesi, uyku vaktini çok geç zamana bırakmamak gerekir. Gecelik 7 saat kaliteli uyku tansiyonu düzenler ve damar sağlığını korur.