Cilt sorununuz mu var?
Cildinizde kaşıntı, kızarıklık, pullanma veya lekeler oluşuyor mu? Bu belirtiler bir deri hastalığının ya da bir iç hastalığın sinyali olabilir. Uygun tanı için deri hastalıkları doktoruna başvurmanızı öneririz.
Kırmızı yüz
"Rosacea" yani kırmızı yüz genelde burun, yanak, çene, alın veya gözlerde kızarıklığIna neden olur. Kızarıklık zamanla daha da artabilir. Yüz pembe-kırmızı bir görünüm alır ve damarlar gözükür. Bazı durumlarda kalınlaşan deri yumruları ve iltihaplı sivilceler oluşabilir. İlaç ve lazer terapisi uygulanır. Ayrıca güneşten ve aşırı sıcaktan korunmak gerekir.
Egzama
Egzama değişik nedenlerle ortaya çıkan, deride kızarıklık, kuruluk veya sulanma, kaşıntı gibi belirtilerle görülen bir rahatsızlıktır. Stres, tahriş edici maddeler, alerjenler ve iklim egzamanın tam nedeni olmasa da tetikleyici faktörleridir. Yetişkinlerde görülen egzama genellikle yüz, saç derisi ve ellerdedir. Çocuklarda ise kıvrım bölgelerinde oluşur. Tedavide krem kullanılır. Ancak bazı durumlarda ağızdan alınan ilaç ve iğneler tedaviye eklenir.
Uçuk
Küçük, acı veren, içinde sıvı olan kabartılar genellikle dudak veya burunda oluşur. Uçuk "herpes simpleks" virüsü nedeniyle oluşur. Genelde 10 gün sürer ve bulaşıcıdır. Ateşlenme, aşırı güneşte kalma, stres, hormonal değişimler, adet dönemi uçuğu tetikler. Antiviral haplar ve kremler tedavide kullanılır. Uçuklar iltihaplı ise yayılan kızarıklık, ateş gibi belirtiler varsa doktora başvurmak gerekir.
Bitki alerjileri
Zehirli sarmaşık, incir yaprağı ya da kendisi, meşe ağacı ile deri teması birçok insanda kızarıklığa neden olur. İlk olarak temas edilen bölgede şekilli kızarıklık ardından kabarcıklar oluşur ve kaşıntı yapar. Kızarıklık iki hafta sürer. Soğuk kompres, steroidli kremler ve antihistaminikler tedavide kullanılır. Şiddetli kızarıklıklarda steroid iğnesi yapılır. Eğer mikrop kapmışsa antibiyotik gerekebilir. Bitkilerle temastan kaçınmak kızarıklıkların önüne geçebilir. Zehirli bitkileri öncelikle tanımak gerekir. Zehirli meşe Batı'da, zehirli sarmaşık ise Doğu'da yetişir.
Kıl dönmesi
Erkeklerde sakal bölgesinde kadınlarda genital bölgede ya da bacaklarda oluşur. Kıvırcık sakallı erkekler bundan çok etkilenir. Kıl ucu kıvrılır, deriye girer ve orada büyür. İritasyona ve sivilcelerin oluşumuna neden olur. Yara dahi oluşabilir. Kıl dönmesini en aza indirgemek için, traş olmadan önce ılık duş alın, kılın büyüme yönünde traş olun, traş olurken deriyi çok germeyin. Ardından yüzünüzü soğuk suyla yıkayıp, nemlendirici sürün.
Zona
Zona; ciltte yanma hissi, sızlama ve hassaslaşma ile beraber aynı bölgede ortaya çıkan kabarıklıklarla kendisini gösterir. Zona genellikle gövdede görülmekle beraber vücudun her yerinde ortaya çıkabilir. Kişiler genellikle iyileşir, fakat acı, uyuşukluk ve kaşıntı hissi özellikle yaşlılarda aylar; hatta yıllarca sürebilir. Antiviral ilaçlar, vitaminler, ağrı kesiciler, antidepresanlar, pansuman ve kremlerle tedavisi yapılabilir
Sedef Hastalığı
Bulaşıcı olmayan bir deri hastalığıdır. Kırmızı kalın plaklar ve gümüş renginde beyaz pullarla kaplıdır. Genelde baş derisini, dirsekleri, dizleri, sırtın altını etkiler. İyileştikten sonra tekrar oluşabilir. Sedef hastalığının nedeni bilinmemektedir. Bağışıklık sistemi yeni deri hücrelerinin yenilenme hızını arttırmıştır. Tedavisinde kremler, ilaçlar ve ışık tedavisi kullanılmaktadır ancak kesin tedavisi yoktur.
Et beni
Deri renginde veya koyu renkli bir deri uzantısıdır. Genellikle boyun, koltuk ve göğüs altları ile kasıklarda oluşur. Et beni genellikle kadınlarda ve yaşlılarda görülür. Aynı zamanda şeker hastalığı ya da insülin direnci olanlarda, kilolularda da çok sayıda et beni gelişebilir. Tehlikeli değildir, kumaşa sürtünme durumunda zedelenebilir ve acıtabilir. Et benleri doktor tarafından kesilerek, dondurularak veya yakılarak alınır.
Akne
Aknenin özü yağ ve ölü deri hücreleriyle gözeneklerin tıkanmasıdır. Bu tıkalı gözeneklerde bakteri üremesi ile iltihaplanmadır. Genelde yüz, göğüs ve sırtta görülür. Akneyi hormonlar, makyaj malzemeleri tetikler. Kontrol etmek için, yağlı bölgeleri temiz tutmak gerekir. Yağlı ciltlere uygun sabun ya da köpüklerle yıkanmalıdır. Tedavi edici kremler veya ağızdan ilaçlar kullanılmalıdır. Sivilceler sıkılmaz, aksi takdirde mikrop kapma, yara oluşma ve iz kalma ihtimali doğar.
Atlet ayağı
Ayakda görülen mantar enfeksiyonudur. Deri soyulur, kızarıklık, kaşıntı, yanma oluşur. Yara ve kabarcıklar meydana gelir. Atlet ayağı bulaşıcıdır, direkt temasla geçer. Ayağı enfekte olmuş kişiyle ayakkabı paylaşılırsa, çıplak ayakla kirlenmiş yerlerde dolaşılırsa ve havuzlarda bulaşabilir.
Benler
Genelde kahverengi veya siyahtır. Vücut üzerindeki herhangi bir yerde oluşabilir. Tek veya grup halinde olabilir. Genellikle 20 yaş öncesi meydana gelir. Bazı benler yavaşça gelişir, yıllar boyunca büyür, üzerinde kıllar oluşabilir ve renk değiştirebilir. Benler çoğunlukla kanserojen değildir. Bazı benler kanser riski taşıyabilir. Benlerde hızlı bir düzensizleşme, renk değişikliği, kanama ve kaşıntı durumunda cildiyeciye göstermek gerekir.
Yaşlılık lekeleri
Yaşlandıkça ciltte rahatsızlık verici kahverengi lekeler oluşur. Güneşte fazla kalındığında yüzde, ellerde ve kollarda meydana gelir. Renk açıcı kremlerle, peeling, lazer tedavileri ve dondurma tedavisiyle renkleri açılır.
Pitriazis Rosea
Kaşıntısız, kızarık, yuvarlak veya oval lekeler şeklinde başlar. Günler içinde yayılır ve yeni lekelerin çıkması 2 ay sürebilir. Kollarda, bacaklarda, sırtta, göğüste ve boyunda görülür. Lekeler gövdede bazen yılbaşı ağacı görünümünde dağılırlabilir. Stres tetikleyici bir faktördür. Bulaşıcı değildir. Tedaviye gerek kalmadan 6-8 hafta içinde kaybolabilir. “Pityriasis rosea” genellikle 10-35 yaşları arasında görülür.
Melasma
Melasma (chloasma) esmer renk veya kahverengi yamaların yanaklarda, alında, çenede oluşması şeklinde karakterize edilir. Genelde "hamilelik maskesi" olarak adlandırılır. Erkeklerde de bazen belirebilir. Kadınların yüzde 50'sinde hamilelikte melasma oluşur. Doğum kontrol hapı kullananlarda da sıklıkla görülebilir. Hormonların cildi güneşe duyarlandırması sonucu oluşur. Oluşumunu engellemek için mutlaka güneş koruyucu kullanmak gerekir.
Siğiller
Genellikle el parmaklarında ve ayak tabanında oluşur. Oluşumundan bir virüs sorumludur. Siğiller insandan insana geçerek yayılır. Yayılmasını önlemek için kopartmamak gerekir. Dondurma, yakma, lazer yöntemi veya ilaçla tedavi edilebilir.
Seboreik keratoz
Yaşlandıkça oluşur. Cildin her noktasında meydana gelebilir. Tek başına veya grup olarak oluşabilir. Genellikle koyu renklidir ama çok renklide olabilir. Gözenekli yüzeyi vardır. Düz veya balmumu şeklindedir. Tedavi şart değildir. Kanserojen özelliği taşımaz. Ben veya cilt kanseriyle karıştırılabilir. Doğru teşhis için cildiyeciye başvurmak gerekir.
Kurdeşen
Halk arasında kurdeşen olarak bilinen ürtiker, sık rastlanan alerjik bir reaksiyondur. Cilde ısırgan değmiş gibi kabarık kızarıklıklar ortaya çıkar, kaşıntılıdır. Kabarıklıkların boyutu değişiktir ve birleşip çok geniş bir alanı tutabilir. Vücudun herhangi bir yerinde oluşabilir. Genellikle dakikalar veya saatler içinde geçip tekrar çıkar. Kurdeşen bu şekilde günlerce veya aylarca devam edebilir. Kurdeşenin nedenleri; kullanılan ilaçlar, gıdalar, gıda katkı maddeleri, solunum yolu ile alınan alerjen ve enfeksiyonlar olabilir. Tedavisinde antihistaminikler ve steroidler kullanılır