Yazı İçeriği

Ülkemizde yetişkinlere yapılan aşılar

Neden aşı?

Kimlere uygulanıyor?

Ne zaman yapılmalı?

Yetişkinler de aşılanmalı

Yetişkinlere yapılan aşılar

Ülkemizde yetişkinlere yapılan aşılar

Hayatın ilk günlerinde tanışılan aşı, genellikle çocukluk döneminde yapılıyor gibi algılansa da, yetişkinlik döneminde de önemli korunma yollarından biri. Özellikle nüfusun giderek yaşlanmasıyla kronik hastalıkların ön plana çıkması, yetişkinlik dönemi aşılarını da daha önemli hale getiriyor.


Neden aşı?

İnsan ve hayvanlarda hastalık yapma yeteneğinde olan virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak ya da bazı mikropların salgıladığı zehirlerin etkisinin ortadan kaldırılarak sağlam kişilere verilmesi için geliştirilen biyolojik maddelere "aşı" deniyor. Aşılamanın, kişilerin bulaşıcı hastalıklardan korunması, bulaşıcı hastalıkların toplum veya grup içerisinde yayılmasının önlenmesi ve çiçek gibi epidemi yapan hastalıkların dünya üzerinden yok edilmesinin sağlanması gibi üç ana amacı bulunuyor.

Kimlere uygulanıyor?

Aşı, kişileri hastalıklardan ve hastalıkların kötü sonuçlarından koruyabilmesi için, sağlam ve risk altındaki kişilere uygulanıyor. Vücudumuz, zararlı dış etkenlere karşı bağışıklık sistemimiz tarafından savunularak korunur ve kendisine yabancı olan mikropları ayırt edebilir. Vücut, kendisine yabancı mikropların yapısını tanımladıktan sonra bu yapıları etkisiz hale getirebilecek savunma cisimcikleri (antikorlar) yapar. Oluşan antikorlar vücutta uzun süre kalırlar ve bu süre içinde aynı mikrop vücuda tekrar girerse, bu mikrobun hastalık oluşturmasına fırsat vermeden ortadan kaldırılmasını sağlarlar. Böylelikle, örneğin, kızamık geçiren bir çocuk bu nedenle yaşamı boyunca bir daha kızamığa yakalanmaz. Ancak bir kez geçirildiğinde bile ağır seyreden ve ölüm, sakatlık, zekâ geriliği gibi ciddi sonuçlara neden olabilen hastalıkların varlığı söz konusu olduğunda, kişileri bu hastalıklardan korumanın ne kadar önemli olduğu da böylelikle kendiliğinden ortaya çıkar.

Ne zaman yapılmalı?

Herhangi bir aşının koruyucu etki gösterebilmesi için mutlaka uygun yaşlarda ve uygun aralıklarla yapılması gerekir. Çocukluk döneminde aşılanma, özellikle bulaşıcı hastalıklara karşı koruma önlemlidir. Suçiçeği, hepatit A, hepatit B, menenjit, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, boğmaca, pnömokokal zatürre, çocuk felci, difteri, tetanoz, kuduz, meningokok, grip hastalıkları, bazı viral bağırsak enfeksiyonları, aşılarla önlenebiliyor. Zira aşıların çocuklara hastalıklara yakalanma riskinin en yüksek olduğu dönemlerden önce yapılması gerekiyor. Bebekler için rutin aşılama programı ile ilgili gerekli yönlendirmeler, ilk muayeneden itibaren hekimi tarafından yapılıyor. Bebeğin aşılanması doğduğu gün itibariyle başlayıp takiben Sağlık Bakanlığı’nın aşı takvimine göre uygun sırayla yapılarak, aşı takvimleri ve çizelgeleri ailelere teslim ediliyor. Çocukluk çağı aşılama takvimine okul aşıları ile devam ediliyor.

Yetişkinler de aşılanmalı

Ülkemizde yaşlı nüfusun giderek artmasıyla, kronik hastalıklarda da (kalp, akciğer, böbrek hastalıkları, diyaliz ihtiyacı, kanser tedavileri vb) buna bağlı bir artış gözleniyor. Bu durum erişkin bağışıklamasının ön plana çıkmasını sağlıyor. Erişkinlerin genel sağlık durumları, hastalıkları, seyahatleri ya da farklı etkenlere bağlı olarak yaptırması gereken aşılar ve kendileri için uygun aşılama şeması konusunda mutlaka bir hekime danışmaları gerekiyor.

Yetişkinlere yapılan aşılar

Ülkemizde erişkinlere yönelik aşı uygulamaları ise şunlardan oluşuyor:

  • Hepatit-A Aşılaması
  • Hepatit-B Aşılaması
  • Kızamıkçık Aşılaması
  • Tetanoz Aşılaması (Doğurganlık çağındaki kadınlara)
  • Pnömokok ve Grip Aşısı Uygulaması
  • Meningokok (Menenjit) Aşılaması
  • Erişkin Tetanoz Aşısı (Travma, kaza vb. durumlarda)
  • HPV (Human Papilloma Virus) Aşılaması (Kadınlarda serviks kanserini önlemeye yönelik)
  • Sağlık Çalışanı Aşılaması (Bütün sağlık çalışanları için): , Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK), kan ve kan ürünleriyle temas varsa HBV, yıllık influenza (grip) aşısı, erişkinlere rutin olarak önerilen diğer aşılar)
  • Askerlik Dönemi Aşılaması: (Meningokok, tetanoz, kızamık aşısı )
  • Seyahat Sağlığı Aşılaması: Dünyanın bazı ülkelerinde tetanoz, difteri, kızamık gibi hastalıklar endemik olarak görülüyor, Bu nedenle seyahat öncesinde yolcuların ülke takvimine uygun olarak aşılarını yaptırmaları çok önem taşıyor. Çocuklukta yapılan aşıların pek çoğunun etkili koruyuculuk düzeyini muhafaza etmek için hayat boyunca ek aşı dozlarına ihtiyaç duyuluyor. Yolculuk öncesi değerlendirmede rutin aşılama programına göre eksik aşıların varsa tamamlanması ya da hiç aşılanmamış kişilerin de ilk aşılama serisinin bitirilmesi gerekiyor. Tetanoz-Difteri (Td), Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) ve Polio rutin aşılama programında bulunan aşıların bazılarını oluşturuyor.