Yazı İçeriği

Yenidoğan Bebekler Neden Birbirine Benzer?

Kırışık Beden

Kafada Şekil Bozukluğu

Çarpık Bacaklar

Çıkık Karın

Saç Yapısı

Dişle Doğan Bebek

Göz Rengi

Sivilceler

Yenidoğan Bebekler Neden Birbirine Benzer?

Ultrason taramalarında bir silüetin andıran bebekler dünyaya geldiğinde en çok fiziksel özellikleri merak edilir. Saçları nasıl, gözleri ne renk, yüzü kime benzer, boyu uzun mu? Ama bazen uzun, gür saçları olan bir annenin yenidoğan bebeğinin tüyü andıran saçları, esmer bir babanın kırmızı suratlı bir bebeği olabilir. Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır. Yenidoğanların dış görünüşüyle ilgili ebeveynlerde oluşan kafa karışıklığını ortadan kaldıracak bilgiler…


Kırışık Beden

Bebekler anne karnında amniyon sıvısı içinde yaşar. Nasıl eller suda fazla kalınca buruşursa, bebekler de cildin yapısal özelliği nedeniyle buruşuk bir hal alabilir. Özellikle vaktinden geç doğan bebeklerde rastlanan bu durum bir ay içinde normale döner.

Kafada Şekil Bozukluğu

Özellikle normal doğumlarda, bebeğin doğum kanalının içinde ne kadar kaldığına veya ne oranda bası olduğuna bağlı olarak kafada şekil anormallikleri olur. Kule ya da bir yana yamulmuş kafa görülebilir. Bu görüntü yenidoğan bebeğini ilk kez gören anneyi biraz üzse de kafa yapısı birkaç ay içinde olması gereken şekle gelir.

Çarpık Bacaklar

Yenidoğanların fizyolojik özelliklerinden biri olan çarpık bacaklar, bacak boyu uzadıkça ortadan kalkar. Ortalama 6-7 ay içinde normale döner.

Çıkık Karın

Bebekler doğduğunda karınları kurbağa karnı gibi olur. Karın kasları çok zayıf olduğu için bağırsak hareketleri dışarıdan da görülebilir. Ayrıca karın hacmi organlara küçük geldiği için bombe şekli alır. Bebekler büyüdükçe ve karın kasları geliştikçe bu durum ortadan kalkar.

Saç Yapısı

Anne karnındaki bebeklerin saçı ektoderm olarak adlandırılan, saçın oluşumunu sağlayan bir dokuya bağlı oluşur. Bazı bebeklerin tüy tüy, bazılarının da gür saçlarının olmasının temelinde genetik nedenler yatar. Zaman içinde yastığa değen bölgelerde dökülme olsa da bir süre sonra saç olması gereken şekle gelir.

Dişle Doğan Bebek

Ağızda dişle dünyaya gelme, kemikleşmenin hızlı olduğu bebeklerde görülür. Ancak bu dişler daha çok kıkırdağı andırır. Her an yerinden çıkma tehlikesi olduğu için diş hekimlerince alınır. Ardından bebeğin süt dişi yerine gelir.

Göz Rengi

Göze rengini veren hücreler tam olarak olgunlaşmadığı için doğum sonrası çoğu yenidoğan bebeğin gözü buz mavisi görülür. Ortalama 6-7 ay içinde göz rengi oturur. Yenidoğanlar dünyaya geldiklerinde 15-20 cm mesafeyi görebilir. Onun dışında da parlak ışıkları seçebilirler. 2’nci ayda görüş mesafesi birkaç metreye uzar ama tam görme 4-5 yaşında oluşur.

Sivilceler

Yenidoğanların burunlarında milia adlı küçük yağ kistleri bulunabilir. Cildin yapısıyla ortaya çıkan, sivilceyi andıran zararsız bu kistler doğumdan sonra birkaç ay içinde kaybolur.