Havuzlarda enfeksiyon riski
Parklar, bahçeler, deniz kenarları ve havuzlar… Hiç kuşkusuz bu mekanlar tatilde çocukların vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Ancak bu yerler aynı zamanda onlar için birçok tehlikeyi de beraberinde getirebiliyor. Travmalar, kulak, göz ve mantar enfeksiyonlarıyla, böcek sokmaları dış mekanlarda çocukları en fazla tehdit eden sorunlar arasında yer alıyor. Çocukları bu tehlikelerden korumanın yolları…
Ortak alanlarda mantara dikkat!
Yeterince temizlenmeyen havuz kenarı, duş, tuvalet gibi ortamlardan, genel kullanıma açık havlu, terlik gibi eşyalardan bulaşabiliyor. Tedavisinde doktor kontrolünde bir mantar ilacının kullanılması gerekiyor.
Düşmelerde ilk yardım büyük önem taşıyor
Bisiklet, kaykay, paten gibi aktiviteler için başlık, dizlik, bileklik, dirseklik gibi koruyucuların kullanılması olası kaza sırasında travma şiddetini belirgin ölçüde azaltıyor. Travma sonucu vücudun bir yerinden kanama varsa öncelikle kanamanın yerini görebilmek için giysilerin dikkatlice çıkarılması, gerekirse de kesilmesi gerekiyor. Kanayan yer görülür ve üzerine temiz bir bez veya varsa steril bir tampon yerleştirilir, kanama olan uzuv kalp hizasının üzerine kaldırılır ve üzeri sıkıca sarılarak elle baskı yapılarak kanama durdurulmaya çalışılır. En yakın sağlık merkezine götürülmelidir. Kırık ise kendini kol veya bacakta eklem dışında anormal hareket, ağrı, şişlik ve hareket kısıtlılığı ile gösteriyor. Bu durumda kırık olması muhtemel bölge bir üstündeki eklemi de içine alacak şekilde kalın giysi, karton, varsa atel ile hareketsiz, sabit bir konuma getirilir ve en yakın sağlık merkezine götürülür.
Kulak enfeksiyonları sıklıkla görülüyor
Kulağa dışarıdan giren mantar, bakteri ya da virüs gibi mikrorganizmalar kulakta ağrı, kaşıntı ya da akıntıya neden olabiliyor. Hemen doktora görünüp doğru ilaç tedavisinin başlanması gerekiyor.
Havuz gözlükleri enfeksiyondan koruyor
Havuzda yüzme ile bulaşan enfeksiyon hastalıkları ilk olarak göz ve deriyi tutuyor. Gözde kızarıklık, çapaklanma, akıntı ve sulanma ile seyreden konjonktivit denen hastalık, antibiyotikli göz damlaları ile tedavi ediliyor. Bazen de havuz suyunun dezenfeksiyonu için kullanılan aşırı düzeydeki klor gözlerde tahrişe bağlı alerjik kızarıklık, yanma ve batma hissine neden olabiliyor. Bu durumlardan korunmak için havuz gözlükleri kullanılmalıdır.
Sivrisinek ve örümcek sokmasında kaşıntıyı önleyen kremler etkili
Sivrisinek ve örümcek gibi eklembacaklıların sokması ile deride kızarıklık ve şişlik, ardından ise iltihaplı yara oluşabiliyor. Önlem almak için pencereler ince tül storlarla kaplanabilir. Yine çocuk beşikleri cibinlikle korunabilir. Kızarıklık ve kaşıntılı şişliği hafifletmek için kaşıntıyı önleyen kremler kullanılabilir. Özellikle bebeklerde ciltten emilim fazla olacağı için cilde sık sık kimyasal sinek kovucu sürmekten kaçınılmalıdır. Lokal kaşıntı önleyici ilaçlar kullanılabilir.