Lazer Epilasyon Nedir ve Nasıl Çalışır?
Son yılların epilasyon yöntemlerinden biri olarak ortaya çıkan lazer epilasyon, istenmeyen tüylerden uzun süre kurtulabilmenin etkili bir yoludur. Düzenli seanslarla uygulandığında ağda, jilet ve tüy dökücü krem gibi yöntemlere göre çok daha uzun süreli sonuçlar ortaya çıkarabilir. Lazer epilasyon bireyin ten rengine ve kıl yapısına göre farklı yöntemlerle uygulanabilir, buna göre lazer epilasyondan farklı sonuçlar elde edilebilir.
Lazer Epilasyonun Tanımı
Lazer epilasyon, vücudun belli bölgelerindeki tüyleri yok etmek için kıl köklerine yoğunlaştırılmış ışık demeti gönderilmesiyle yapılan bir işlemdir. Lazer epilasyon yapılacak bölgedeki tüylere en az 15 gün öncesine kadar herhangi bir işlem uygulanmaması gerekir. Bu sayede tüylerin miktarı ve kalınlığı daha rahat gözlemlenerek uygun lazer yöntemi kolayca belirlenebilir. Lazer epilasyon koltuk altı, bikini bölgesi, genital bölge, bacak, kol, göğüs, sırt, ense, boyun ve yüz gibi vücutta göz çevresinin dışında kalan tüm bölgelere uygulanabilir.
Cilt ve Kıl Yapısına Etkisi
Lazer epilasyon yüksek enerjili lazer ışınlarının cilt üzerinden kıl köklerine atış yapılmasıyla uygulanır. Lazer ışınları kıl köklerindeki melanin tarafından emilir. Emilen bu ışınlar kıl köklerine zarar veren bir ısıya dönüşür. Isıyla hasar gören kıl köklerinde yeniden kıl büyümesi gerçekleşmez ya da diğer yöntemlere göre çok daha uzun sürede gerçekleşir.
Yaz Aylarında Epilasyonun Zararları
Lazer epilasyon genellikle güvenli bir yöntemdir. Bazı şartlarda uygulanırken dikkatli olunması gerekebilir. Yaz mevsimi de lazer epilasyonun uygulanması için sakıncalı olabilen dönemlerden biridir. Bilinenin aksine yazın lazer epilasyon yapılabilir ancak belli koşullara özellikle dikkat edilmelidir.
Güneşe Maruz Kalmanın Etkileri
Yaz aylarında lazer epilasyonun zararlı olmasının en önemli nedeni, yazın güneşe daha çok maruz kalınmasıdır. Lazer epilasyon sonrası işlem uygulanan bölgenin en az 2 hafta güneşten uzak tutulması gerekir. Aynı zamanda solaryuma girilmemesi de önemlidir. Lazer epilasyon uygulanan bölgenin güneşe maruz kalması hâlinde güneş lekeleri ya da cilt hassasiyetleri oluşabilir.
Cilt Yanıkları ve Tahriş
Lazer epilasyon sonrası ciltte hafif kızarıklık ya da tahriş görülmesi normaldir. Bu durum genellikle birkaç gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Yazın bölgenin güneşe maruz kalması cilt tahrişi ve yanıkları etkileyebilir.
Hiperpigmentasyon
Lazer epilasyon sonrası cilt renginin koyulaşması olarak ortaya çıkan cilt rengi değişiklikleri hiperpigmentasyon olarak isimlendirilir. Bu duruma nadiren rastlanır. Lazer sonrası hiperpigmentasyon ihtimalini artıran nedenlerden biri de cildin güneşten yeterince korunmamasıdır.
Lazer Epilasyon Sonrası Cilt Bakımı
Yazın lazer epilasyon sonrasında yapılacak bazı uygulamalar işlemin başarılı sonuçlanmasına ve istenmeyen yan etkilerin azaltılmasına yardımcı olabilir.
Nemlendirici ve Yatıştırıcı Ürünler
Lazer epilasyon sonrası nemlendirici kullanımı cildin iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bu nedenle cildin uygun ürünlerle düzenli olarak nemlendirilmesi oldukça önemlidir. Lazer epilasyon işlemi sonrası ciltte oluşabilecek kızarıklık ve hassasiyet gibi etkileri gidermek için ise yatıştırıcı ürünler kullanılabilir ya da soğuk kompres yöntemi uygulanabilir.
Güneşten Korunma
Güneşten gelen ultraviyole (UV) ışınları lazer epilasyon uygulanan bölge için zararlı olabilir. Bu nedenle işlem yapılan bölgenin güneş ışınlarına maruz kalmamasına dikkat edilebilir. Güneşe çıkmamak ya da güneşe çıkılması gerektiğinde bölgenin yüksek koruma faktörlü bir güneş kremi sürülerek korunması, lazer epilasyon sonrası cilt bakımında önemli bir noktadır.
Giyim ve Koruyucu Önlemler
Lazer epilasyon sonrası cilt hassaslaşabilir ve enfeksiyonlara daha açık hâle gelebilir. Bu nedenle temiz kıyafetler giyilmesi, cildi sıkan ve terleten kıyafetlerden kaçınılması gerekebilir. Havlu gibi cilde temas eden ürünlerin başkalarıyla paylaşılmaması faydalı olabilir.
Yaz Aylarında Güvenli Lazer Epilasyon İçin İpuçları
Yaz mevsiminde lazer epilasyon yaptıracak bireylerin bazı noktalara dikkat etmesi gerekebilir.
Doğru Zamanlama
Yazın yapılan lazer epilasyon işleminin etkili şekilde kendini gösterebilmesi için doğru zamanlama önemlidir. Uzun süre güneşin altında kalınabileceğinden lazer epilasyonun tatile gitmeden hemen önce yaptırılması önerilmeyebilir. Tatil dönüşünde güneşe maruz kalmış ve bronzlaşmış cilde lazer epilasyon uygulamak hem işlemin etkisini azaltacağından hem istenmeyen yan etkilere neden olabileceğinden uygun bir zaman olmayabilir. Bu nedenle lazer epilasyonun tatile çıkmadan en az 2 hafta önce ya da tatil dönüşünden 1 hafta ila 10 gün sonrasında yapılması uygun olabilir.
Profesyonel Danışmanlık
Yaz kış fark etmeksizin tüm mevsimlerde lazer epilasyonun istenmeyen yan etkilerinin ve kalıcı cilt hasarlarının oluşmasını engellemek için bir dermatologdan yardım almak gerekebilir. Bu sayede bireyin cilt ve kıl tipine en uygun lazer yönteminin ne olduğu, seans süresinin ve sıklığının nasıl olacağı gibi planlamalar doğru şekilde gerçekleştirilebilir.
Cilt Tipine Uygun Lazer Seçimi
Birçok farklı lazer epilasyon yöntemi bulunur. Bu yöntemler bireyin cilt rengine ve kıl tipine göre en etkili sonucu vermek için tasarlanmıştır. Farklı cihazlar arasından bireye en uygun olan cihazın seçimi bir dermatolog tarafından yapılmalıdır. Bireyin cilt tipine uygun yöntemi seçmek lazer epilasyonun etkili bir sonuç vermesi için önemlidir.
Lazer Epilasyonun Alternatif Yöntemleri
Yazın lazer epilasyon yaptırmak için uygun şartları olmayan ya da yeterli korunma önlemlerini alamayacağını düşünen bireyler lazer epilasyon işlemi yerine alternatif epilasyon yöntemlerini değerlendirebilirler.
Epilasyon Kremleri ve Jeller
Epilasyon kremleri ve jeller kıl köklerini zayıflatarak tüylerin daha geç çıkmasına yardımcı olabilir. Özellikle yaz dönemlerinde bu tür ürünlerin kullanımı lazer epilasyona iyi bir alternatif sağlayabilir.
Ağda ve Tüy Dökücü Kremler
Yazın tercih edilebilecek etkili epilasyon yöntemlerinden biri de ağdadır. Özellikle tatil öncesi ağda yaptırmak, istenmeyen tüylerden kurtulmak ve tüylerin daha geç çıkmasını sağlamak için ağdaya başvurulabilir. Bunun dışında kullanımı daha pratik olan tüy dökücü kremlerden de yararlanmak mümkündür. Tüy dökücü kremler tüylerin ağdaya göre daha çabuk uzamasına neden olabilir.
Tıraş ve Mekanik Epilasyon Cihazları
Tüyleri jiletle tıraş etmek de lazer epilasyona alternatif olabilecek yöntemlerden biridir. Tıraşta her ne kadar tüylerin uzama süresi çok kısa olsa da bazı bireyler için çok daha pratik bir tercih olabilir. Kılları kökünden alan epilasyon cihazları da tüylerin daha uzun sürede uzamasına yardımcı olabilecek yöntemlerdendir.
Lazer Epilasyon Hakkında Yanlış Bilinenler
Lazer epilasyon uzun yıllardır kullanılan bir yöntem olsa da bu yöntem hakkında doğru bilinen bazı yanlışlar vardır. Bu yanlış bilgiler lazer epilasyonun tercih edilme sebeplerini etkileyebilir ya da beklentilerin lazer epilasyonun sunduklarından fazla olmasına yol açabilir.
Lazer Epilasyonun Kalıcılığı
Lazer epilasyon tek seansta tüylerden tamamen kurtulmayı sağlayan bir yöntem değildir. Lazer epilasyon işlemlerinden sonuç alınabilmesi için 3 ila 6 seans gerekebilir. Lazer epilasyon her cilt tipinde ve her bölgede kalıcılık açısından aynı sonuçları vermeyebilir. Bir dermatolog tarafından doğru cihazla uygulanan lazer epilasyon işlemi genellikle en yüksek kalıcılığı verir. Bazı bölgelerde uzun vadeli de olsa tüylerin yeniden çıktığı görülebilir.
Tüm Cilt Tipleri İçin Uygunluğu
Lazer epilasyon tüm cilt tiplerine uygulanabilir ancak her cihaz her cilt tipinde etkili sonuç vermeyebilir. Farklı cilt tiplerinde etkili sonuç veren farklı lazer cihazları bulunur. Çok koyu tenli bireylerde daha fazla seans uygulanması gerekebilir. Lazer epilasyon kanser hastalarına, cilt lekelerine yatkın bireylere ya da hâli hazırda cilt lekesi olan bireylere, aşırı derecede bronzlaşmış ciltlere ve hamilelere uygulanmaz. Lazer epilasyon beyaz kıllarda da etkili değildir.
Lazer Epilasyonun Ağrısız Olduğu Yanılgısı
Lazer epilasyon tamamen ağrısız bir işlem değildir. Kimi bünyelerde acısız olduğu söylenen cihazlarda bile işlem sırasında ufak bir sızı hissedilebilir. İşlem yaptıran bireyler bu hissi genellikle iğne batması olarak tarif ederler. İşlemin mümkün olduğunca acısız şekilde gerçekleştirilmesi için işlem sırasında soğutucu jeller ya da uyuşturucu kremler kullanılabilir.
Lazer Epilasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Lazer epilasyon sonrası oluşabilecek yan etkilerden korunmak ve enfeksiyon riskini azaltmak için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır.
Cilt Temizliği ve Hijyen
Lazer epilasyon sonrası cilt hassaslaşarak enfeksiyona açık hâle gelebilir. Bu nedenle cilt temizliğine ve genel hijyene oldukça dikkat etmek gerekir. Cildi temiz tutmak, temiz kıyafetler giymek ve havlu gibi özel eşyaları başka insanlarla paylaşmamak önemli olabilir.
Spor ve Fiziksel Aktiviteler
Lazer epilasyon sonrasındaki ilk 24 saat boyunca terlemeye neden olacak aktivitelerden ve ağır spordan kaçınmak gerekebilir. Terleme, lazer epilasyon uygulanmış bölgede tahrişe neden olabilir. Bu sebeple herhangi bir yan etkinin oluşmasını engellemek önemlidir.
Cilt Üzerindeki Değişikliklerin Takip Edilmesi
Lazer epilasyon sonrası ciltte kızarıklık ve tahriş görülmesi normaldir. Lazer epilasyon sonrası cilt renginde koyulaşma, yayılan deri döküntüleri, benlerde artış gibi durumlarda doktora başvurmak gerekir. Bu nedenle lazer sonrasında cilt yüzeyinde oluşabilecek değişiklilerin dikkatli şekilde takip edilmesi önemlidir.
Lazer Epilasyon Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Lazer Epilasyondan Sonra Ne Kadar Süre Güneşe Çıkmamalıyım?
Lazer epilasyon işleminden sonra en az 2 hafta güneşe çıkılmaması ve solaryuma girilmemesi önerilir.
Lazer Epilasyon Yanığı Nasıl Tedavi Edilir?
Lazer epilasyon yanığının tedavisi zaman alabilir. Yanık tedavisinde temel amaç, yanık sonucu iz kalmasının önlenmesidir. Birinci derece lazer yanıklarında soğuk kompres uygulaması yapılabilir ve dermatoloğun önerdiği merhemler uygulanabilir. İkinci derece yanıklarda ise bir dermatolog ve plastik cerrah tedavi planını birlikte yapabilir. Lazer epilasyon yanığı sonucu su toplaması olduysa bunlar patlatılmamalıdır. Doktor tarafından önerilmedikçe yanık bölgesinin üzerini örtecek merhem ya da krem uygulamalarından uzak durulması da faydalı olabilir.
Lazer Epilasyon Ciltte Kalıcı Hasara Neden Olur mu?
Lazer epilasyon kıl köklerine kalıcı hasar vermek için tasarlanmıştır. Doğru şekilde uygulandığında ciltte herhangi bir kalıcı hasar bırakmaz. Lazer epilasyonun yan etkileri genellikle geçicidir. Bazı nadir durumlarda cilt yanığı gibi istenmeyen etkiler gözlenebilir. Bu gibi durumların önlenmesi için lazer epilasyonun dermatologlar tarafından uygulanması gerekir.