Panik atak ile beslenmenin ilişkisi
Kişiye dünyanın sonunun geldiğini düşündüren ve hissettiren panik atak, beklenmedik bir zamanda ve hiç beklenmedik bir şekilde aniden ortaya çıkar. Panik atak belirtileri olarak nöbet sırasında kişi, korku, kaygı ve bunalma gibi sorunları yoğun bir şekilde yaşar. Öyle ki bayılacağını ve hatta hayatını kaybedeceğini bile düşünebilir. Geçirilen nöbet esnasında beyin bedene hükmeder. Panik durumundaki insanın duygularındaki değişimler metabolizmada da sorunlar oluşturabilir. Aynı şekilde beslenme düzeninde yapılan bazı hatalar, psikolojik sorunlara ve akabinde de panik atağa neden olabilir.
B vitamini eksikliklerine dikkat!
Psikolojik bozukluklar genellikle; B1, B3 ve B12 eksikliği nedeniyle ortaya çıkar. Pirinç kabuğu, sebze-meyve, tam tahıl ürünlerinde bulunan B1 vitaminin eksikliği nörolojik sorunlara yol açabilir ve depresyona eğilimi artırır. Sinir sistemi için önemli olan B3 vitamini; süt, peynir, yumurta ve et gibi ürünlerde bulunur. B12 vitamini ise karaciğer, böbrek ve kırmızı ette daha fazla bulunur. Eksikliğinde nörolojik bozukluk ve rahatsızlıklarla, depresyon oluşabilir. Özellikle de depresyon eğilimli kişilerde B grubu vitaminlerden yeterli beslenmek sağlıklı ve kaliteli yaşam için büyük önem taşır.
Panik atak tansiyon ve diyabeti tetikliyor
Vücuttaki hormonlar bazı özel durumlarda daha fazla salgılanır. Heyecan ve korku durumunda salgılanan adrenalin, çarpıntı, nefes darlığı ve ateş basması gibi durumlara sebep olur. Atak sırasında heyecan ve korku aynı zamanda hissedildiği için, sonrasında vücutta tansiyon ve diyabet gibi hastalıkları tetikleyecek hormon salınımları başlar. Kişinin tüm metabolizması, besinlerin sindirimi sonucu oluşan maddeler tarafından çalıştırıldığı için beslenmenin her hastalıkta olduğu gibi bu hastalıkta da çok önemli bir yeri vardır. Yanlış beslenme alışkanlıklarının bazıları panik atakların sıklığını ve şiddetini artırabilir.
Panik atağa neden olan beslenme alışkanlıkları
- Kafein oranı fazla, vitamin mineral açısından fakir besinleri tüketmek, karbonhidrat, yağ ve protein dengesi olmayan bir beslenme düzeni, tek tip beslenmek ve uzun süren açlık panik atağa neden olabilir.
- Yoğurdun suyunun tüketilmemesi ve yumurtanın beyazının tam olarak pişmeden tüketilmesi vitaminlerinin vücuttan atılmasına dolayısıyla depresyon eğilimlerine neden olabilir. Ayrıca vejetaryen tipi beslenmek, etten alınan B vitaminini engellediği için psikolojik sorunlara yol açabilir.
- Alkol tüketmek panik ataklı kişilerde başta rahatlamaya neden olsa da bağımlı hale gelinmesine neden olabilir.
- Hızlı kilo verdirme vaadi ile kalori miktarı çok düşük olan diyetler yapmak tüm metabolizmayı olumsuz etkilediği gibi vitamin ve mineral yetersizliğine de sebep olur.