Yazı İçeriği

Bebek zararlı sıvı içerse ne yapılmalı?

Erkek bebekler daha çok yabancı cisim yutuyor

Erkek bebekler daha çok yabancı cisim yutuyor

Bebeklerin yuttukları başlıca yabancı cisimler

Çocuk yabancı cisim yutmuşsa neler yapmalı?

Tehlikeli sıvı içmişse…

Bebek zararlı sıvı içerse ne yapılmalı?

Ev kazaları çocukların sık karşılaştığı durumlar. Ebeveynler için ise ciddi bir gerilim kaynağı. Bu nedenle kaza sonrasında yapılacak ilk yardım kurallarının bilinmesi büyük önem taşıyor.


Erkek bebekler daha çok yabancı cisim yutuyor

Bebekler, dış dünyayı keşfetmeye bayılır. Yakaladıkları her eşyayı ağızlarına götürerek tadına bakmak isterler. Aslında bu davranışları, bebeğin öğrenme sürecinin önemli bir parçasıdır. Ancak dış dünyayı keşfe çıkmış bebeğinizin, bilmediği bir şey var: Tehlike! Neyin tehlikeli neyin tehlikesiz olduğunu bilmeyen bebekler, çevreden bulduğu oyuncaktan saat birçok küçük nesneyi yutabiliyor. Bazen yutulan eşya nefes alma zorluğu çekilmesine yol açtığından aileler acil servislere başvururken bazen de ani bir belirti vermemesi nedeniyle aylar sonra durum netleşebilir.

Erkek bebekler daha çok yabancı cisim yutuyor

Bebekler korkunun bilincine varmadıkları 6 ay-3 yaş döneminde daha çok yabancı cisim yutar. Klinik gözlemlere göre erkek bebeklerde yabancı cisim yutma oranı, kız bebeklere göre daha fazladır.

Bebeklerin yuttukları başlıca yabancı cisimler

Madeni para, lego parçaları, metal çivi, vida, anahtar, oyuncaklarının veya saatlerin pilleri, kalem ve boya parçaları, çocuklara hediye olarak takılan nazar boncukları ve bunun gibi eşyaların çengelli iğneleri çocukların sık yuttuğu nesneler arasında yer alır. Keskin kenarlı yutulan cisimler yemek borusunu delebilir. Eğer yutulan cisim çok büyükse, tıkanıklık sonrası delinme ve tıkanma nedeniyle oluşan kusmaya bağlı akciğer enfeksiyonları gelişebilir. Akciğere bu tür maddeler kaçınca zatürre oluşur.

Çocuk yabancı cisim yutmuşsa neler yapmalı?

Çocuk yemek yerken veya oyun oynarken aniden nefes darlığı ve öksürük geliştiyse, nefes borusuna yabancı cisim kaçtığı düşünüyorsanız, yabancı cismi görmeden, körlemesine parmağınız ile çıkarmaya çalışmayın. Böyle bir hareket hava yolundaki cismin daha ileri kaçmasına sebep olabilir. İlk yardım eğitimi alan kşiler özel manevra uygulamaları yapabilir. Çocuğun yabancı cisim yuttuğundan şüpheleniliyorsa, zaman geçirmeden acil servise başvurmakta fayda vardır.

Tehlikeli sıvı içmişse…

Katı cisimlerin dışında sıvı maddelerin de çocuklar için tehdit unsuru olduğunu unutmamak gerekir. Evlerimizde temizlik amaçlı kullanılan sıvılardan; bulaşık, çamaşır deterjanları mutfak ve banyo temizliğinde kullanılan ürünler, kireç çözücüler en sık rastlanan ajanlardır. Eğer dikkat edilmezse çocuklar bunlara çok kolay bir şekilde ulaşabilirler. Çoğu alkali olan ev temizlik sıvıları içildiğinde yemek borusu yanıkları sonrasında darlıklar ve delinmeler oluşup hayatı tehdit edebilir. Bu sıvılar akciğere geçmişse şimik pnömoni, yani kimyasal ajanların sebep olduğu akciğer dokusu enfeksiyonu, gelişebilir.

Zararlı sıvıların içilmesi ile oluşmuşsa çocuğu hiçbir şekilde kusturmamak gerekir. Zararlı sıvının yemek borusundan tekrar geçmesi o bölgenin ikinci defa yanmasına sebep olacağı gibi; sıvının akciğerlere kaçmasına da yol açabilir. Böyle bir durumla karşılaşan aile, çocuğa bol bol su içirerek acil servise başvurmalıdır.