Rahat bir uçuş için bu önerilere dikkat!
Uçuş süresi uzadıkça kişilerin vücutlarında oluşabilecek sıkıntılar da artar. Kabin içi basıncının düşük olması nedeniyle susuzluk, halsizlik, basınç değişikliklerinin neden olduğu mide ve bağırsak problemleri, pıhtı oluşumu en sık karşılaşılan sağlık sorunlarıdır. Aynı zamanda ortak havalandırma nedeniyle varsa diğer kişilerdeki viral enfeksiyonların solunum yoluyla bulaşma olasılığı fazladır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü tutulması uçuş sırasında sağlığın korunması için önemlidir.
Uzun uçuştan birkaç gün önce sağlıklı ve yeterli beslenerek bağışıklık sistemini güçlendirmek gerekir. Uçuş öncesi protein içeriği zengin ızgara tavuk, balık, az yağlı peynirler, yoğurt gibi yiyeceklerden oluşan ve yeterli karbonhidratı da olan beslenme tarzı ile beslenilmelidir. Meyve ve sebze, salata gibi vitamin ve mineral içerikleri zengin gıdalar da bağışıklık sistemini destekleyeceği için günlük beslenmenin içine konulmalıdır. Kalorisi yüksek, yağlı, kızartılmış, tuz oranı yüksek börek, pasta, kek, kuruyemiş gibi yiyeceklerden, şekerli içeceklerden uzak durulmalıdır.
Uçuş öncesi ve sonrası için beslenme önerileri
Uçak içi basınç oranı düşüklüğü susuzluğa, baş ağrısına, ağız ve boğaz kuruluğuna neden olduğu için uçuş sırasında 2-2,5 sıvı almak gereklidir. Saat başı bir bardak su, limonlu su veya şekersiz meyve suyu da içilebilir.
Kafein ve alkolden uzak durun
Uçuş sırasında vücuttan sıvı kaybını artıracak kafeinli içeceklerden, idrar söktürücü çaylardan, alkollü içkilerden uzak durulması önerilir. Onun yerine su, şekersiz meyve suyu, sebze suları ve ayran gibi içecekleri tercih etmek gerekir. Uçuş sırasında hareketlerin sınırlı olması nedeniyle ödem sık karşılaşılan bir sorundur. Bunu önlemek için bol su içmeye dikkat etmek, tuzlu yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Otururken esneme hareketleri yapmak ve gerinmek dolaşımı rahatlatır.
Uçuş sonrasında da bol sıvı almaya devam edilmeli, az ve sık beslenmeye dikkat edilerek kilo almamaya çalışılmalıdır. Çok sıkı diyet yapmak vücut direncini azaltacağı için bu tarz beslenme şekillerinden uzak durulması önerilir.
Uçuş sırasında ne yemeli ne yememeli?
Seyahat edilen ülkelerdeki farklı yemekler, soslar ve baharatlar gibi vücudun alışık olmadığı yiyecekleri tüketmek kişilerde bağırsak düzeninin bozulmasına, alerjik reaksiyonlara, sindirim problemlerine neden olabilir. Bu nedenle uzun uçuşlar öncesinde ve uçuş sırasında gaz yapan ve çok yağlı, baharatlı yiyeceklerden sindirim sisteminizi yormamak için uzak durun.
Uçuştaki basınç değişiklikleri bağırsaklarda sorunlara neden olabilir; uçuştan önce yağda kızartılmış veya yağ içeriği yüksek sindirimi zor gıdalardan, fast food tarzı besinlerden, gazlı yiyecek ve içeceklerden uzak durun. İyi pişmiş sebze yemekleri, sebze çorbaları, hafif peynirli sandviçler, meyveler, haşlanmış veya fırında pişmiş yağsız et, tavuk, balık, yağsız peynir gibi yiyecekler tüketin.