Tırnak mantarı, genellikle kronik seyreden bir durum olması ve tedaviye direnç göstermesi nedeniyle halk sağlığını tehdit eden önemli sorunlardan biridir.
Tırnakta renk değişikliğine, kalınlaşmaya ve tırnağın yatağından ayrılmasına yol açan bu sorun dünya çapında yaygın olarak görülür. Genellikle dermatofitlerden, dermatofit olmayan küflerden ve mayalardan kaynaklanan mantar hastalığının tedavisinde bazı doğal çözümlere başvurulabilir. Antik Çağ'lardan beri mantar tedavisinde kullanılan birçok doğal yöntem, modern tıbbi uygulamalara da destek sunabilir.
Bitkisel ve doğal tedaviler modern tıbba yardımcı olarak kullanılabilir. Birçok bitki ve esansiyel yağ, antimikrobiyal özellikleriyle enfeksiyonlarla etkili bir şekilde savaşılmasına yardımcı olabilir. Tırnak mantarı için evde çözüm yöntemleri arasında yer alan bazı doğal tedavileri şu şekilde detaylandırabiliriz:
Sarımsak ile Tedavi
Sarımsak, tırnak mantarına karşı bitkisel çözüm önerileri arasında yer alan etkili alternatiflerden biridir. Keskin bir kokuya ve tada sahip olan sarımsak, antibiyotik etkisi nedeniyle doğal tedavi uygulamalarında sıkça yer alır. Sarımsağın tırnak mantarının tedavisindeki etkinliğini araştıran 2019'da yapılan bir çalışma, bu bitkinin enfeksiyona neden olan mikropları etkisiz hale getirme konusundaki faydalarını kanıtlar niteliktedir.
Araştırmanın sonuçlarına göre sarımsak özütü M. guilliermondii ve R. mucilaginosa'ya türlerine karşı antifungal etkiye ve terebentin kaynaklı iltihaplanmada antioksidan etkiye sahiptir. Antifungallar mantara neden olan mikropları etkisiz hale getirirken antioksidanlar da iltihabı azaltabilir. Çalışmada tedaviden tam olarak verim alabilmek için sarımsak özütünün etkisi kanıtlanmış antifungal ilaçlarla birlikte kullanılması önerilir.
Tırnak mantarı için evde tedavi seçenekleri arasında yer alan sarımsak tedavisi şu şekilde uygulanabilir:
Birkaç diş sarımsak soyulur, ezilir ve püre haline getirilir.
Ardından ezilmiş ve suyunu salmış olan sarımsak, tedavi uygulanacak bölgeye doğrudan koyulur.
Sarımsak, düşmemesi için tırnağın etrafına bir bandajla sarılır.
Günde 30 dakika boyunca enfeksiyon olan bölgede bekletilir.
Elma Sirkesi Kullanımı
Tırnak mantarı için doğal yöntemler arasında yer alan elma sirkesi, pek çok sirke türünde bulunan asetik asit sayesinde etki gösterir. Bu madde tırnak mantarına neden olan patojenleri etkisiz hale getirerek iyileşme sürecini hızlandırabilir. Bununla beraber elma sirkesinin tırnak mantarının doğal tedavisi olarak kullanımı genellikle anekdotaldir. Yani konuyla ilgili bilimsel araştırmalar sınırlı olsa da elma sirkesini kullananlar bu tedavinin faydalı olduğunu dile getirirler.
Bu konuyla alakalı küçük çaplı bir bilimsel araştırmada yarım ölçü elma sirkesiyle yarım ölçü su karışımının etkinliği ölçülmüştür. Araştırma sonuçları karışıma batırılan çorapları giymenin cilde sürülen antifungal ilacın etkinliğini artırabileceğini göstermektedir. Çalışmaya göre elma sirkesi farmakolojik ilaçlara yardımcı olarak etki gösterebilir. Ancak tek başına kullanımına dair bilimsel bir kanıt henüz mevcut değildir.
Elma sirkesi mantar enfeksiyonunu iyileştirmek için ayak tırnağına şu şekilde uygulanır:
Birkaç litre su ılıyana kadar ısıtılır.
Ilıyan su bir kabın içerisine konur.
Ardından suyun içerisine birkaç çorba kaşığı elma sirkesi eklenir.
Enfeksiyon olan tırnak günde yaklaşık 20 dakika bu kabın içerisinde bekletilir.
Çay Ağacı Yağı ile Uygulamalar
Tırnak mantarı bitkisel tedavi önerileri arasından yer alan çay ağacı yağı, enfeksiyonlara neden olan mikropları öldürme ve mantarları etkisiz hale getirme gibi özelliklere sahip esansiyel bir yağdır. Bu yağ antiseptik özellikleri nedeniyle özellikle Avustralya yerlileri tarafından sıkça kullanılır. Günümüzdeyse birçok insan sivilce tedavisinden ufak kesiklerin iyileştirilmesine kadar pek çok farklı sağlık sorununda çay ağacı yağına başvurur.
National Center for Complementary and Integrative Health’e (NCCIH) göre çay ağacı yağının tırnak mantarının tedavisinde etkinliğini destekleyen bazı çalışmalar mevcuttur. Ancak bu maddenin standart bir tedavi olarak kullanılması için daha kesin kanıtlar sunan büyük çaplı araştırmalar gereklidir.
Kullanımı kolay olan çay ağacı yağı, temiz bir pamuğa damlatılarak doğrudan mantar enfeksiyonu olan tırnağın üzerine konulabilir. Bu uygulamanın etkili olabilmesi için günde 2 defa tekrarlanması önerilir.
Karbonat ile Mantar Tedavisi
Evde kolayca bulunabilecek malzemelerden biri olan karbonat, tırnak mantarı için doğal çözümler arasındadır. Karbonatın deride ve tırnaklarda meydana gelen enfeksiyonlardan sorumlu üç mantar grubu olan mayalar, dermatofitler ve küfler üzerindeki antifungal etkilerini araştıran umut vadeden bir çalışma mevcuttur. Yapılan araştırmada karbonatın test edilen tüm mantar izolatlarının %80'inin büyümesini engellediği görülmüştür.
Karbonat ayak mantarının tedavisinde birçok farklı şekilde kullanılabilir. Örneğin karbonatlı suyla ayak banyosu yapılabilir. Karbonat suyla karıştırılarak macun haline getirilip ayağa da sürülebilir. Ayrıca ayaklar yıkandıktan sonra ayakların üzerine nemi emmesi için karbonat serpilebilir.
Hindistan Cevizi Yağı Kullanımı
Sindirim sisteminin düzenli şekilde çalışmasından hormonları dengelemeye kadar sağlığa yönelik pek çok fayda sunan Hindistan cevizi yağı, tırnak mantarında başvurulan doğal tedavi yöntemleri arasında da yer alır. Bu çok yönlü bitkisel yağ, mantarlardan kaynaklanan enfeksiyonlara karşı da etkinlik gösterebilir.
2007 yılında laboratuvarda yapılan bir çalışmada Hindistan cevizi yağının özellikle Candida albicans isimli mantar türüne karşı etkili olduğu ortaya konmuştur. Çalışmada ilginç olan bir nokta da Hindistan cevizi yağının Candida albicans'a karşı antifungal ilaçlardan daha yüksek düzeyde etkinlik göstermesidir. Bu bulgular Hindistan cevizi yağının tırnak mantarının doğal tedavisinde başvurulabilecek etkili bir ürün olabileceğini kanıtlar niteliktedir.
Hindistan cevizi yağı doğrudan enfeksiyon olan bölgeye sürülebilir. Parmağın ucuna bir miktar yağ alınır, ardından yağ tırnağın üzerine nazik hareketlerle uygulanır. Uygulama sonrasında yağın etrafa bulaşmaması için steril bandaj da kullanılabilir.
Hindistan cevizi yağının bahsi geçen olumlu etkilerinden yararlanmak için saf ve doğal ürünlerin tercih edilmesi son derece önemlidir. Saf olmayan ürünlerden aynı sonuçları elde etmek mümkün olmayabilir.
Tırnak Mantarından Korunma Yöntemleri
Tırnak mantarının oluşmasını önlemek için doğru hijyen uygulamaları ve ayakkabı seçimi büyük önem taşır. Ayak ve tırnak bakımına özen göstermek, doğru ayakkabıyı giymek ve farklı insanların da bulunduğu ortak alanlarda birtakım önlemler almak mantar enfeksiyonunu önlemeye yardımcı olabilir.
Ayak Hijyenine Dikkat
Ayakların ve tırnakların temiz olması için gerekli hijyen uygulamalarına dikkat etmek, mantar enfeksiyonlarına karşı alınabilecek ilk önlemdir. Bu doğrultuda uygulanması gereken kurallar arasında şunlar yer alır:
Ayakları mümkün olduğunca kuru tutmak ve ayakların sıcağa maruz kalmasını önlemek gerekir. Böylece mantarların üreyebileceği ıslak ve sıcak bir ortamın oluşması engellenebilir.
Ayakları her gün parmak uçlarına kadar sabunla ve suyla iyice yıkayıp kurulamak enfeksiyon oluşumuna neden olan mikropları ortadan kaldırabilir.
Banyo yaptıktan ve elleri yıkadıktan sonra cildi nemlendirmek cilt kuruluğunun ve çatlak oluşumunun önüne geçebilir. Nemlendirme işlemi, mantara neden olan patojenler cilde küçük çatlaklardan girerek yerleşebileceği için son derece önemlidir.
Ayakkabılar ıslandığında hemen çıkarılıp farklı ayakkabılar giyilmelidir. Islak ayakkabıları tekrar giymeden önce ayakkabıların 24 saat boyunca kurumasını beklemek de mantar oluşumunu önlemek açısından önemlidir.
Ayak hijyeninin korunmasını sağlamak için giyilen çorapları her gün değiştirmek gerekir. Ayrıca çoraplar ayakların terlemesinden ötürü nemlendiğinde de değiştirilmelidir.
Nemi emebilen çoraplar giymek, mantarların üremesine elverişli bir ortamın oluşmasının önlenmesine yardımcı olabilir.
Ayak hijyenini sağlamak için tırnak mantarı tedavisinden sonra enfeksiyon varken kullanılan ayakkabıların giyilmemesi önem taşır. Çünkü mantar ayakkabılarda yaşamaya devam edebilir ve tekrar enfeksiyon bulaştırabilir. Giyilen ayakkabıları atmak yerine ultraviyole (UV) ayakkabı dezenfektanıyla temizlemek de steril bir ortam sağlanmasına yardımcı olabilir.
Mantarların çoğalmasını önlemek için ayakkabıların içine antifungal toz serpilebilir. Bu toz aynı zamanda ayakta oluşan nemi de çekerek enfeksiyon oluşumunu engelleyebilir.
Tırnakları düz ve ayak parmaklarının ucundan daha kısa olacak şekilde kesmek, mantarların tırnakların altına girmesini önleyebilir.
Tırnak makasını kullanmadan önce suyla ve sabunla iyice yıkayarak dezenfekte etmek olası bir patojen bulaşını önlemeye yardımcı olabilir.
Doğru Ayakkabı Seçimi
Ayak mantarının önlenmesinde doğru ayakkabı seçimi de büyük önem taşır. Mantar oluşumuna uygun olmayan şartları sağlayan ayakkabıları tercih etmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar şu şekildedir:
Deri veya keten gibi nefes alabilen malzemelerden üretilen ayakkabılar tercih edilebilir. Bu malzemeler ayakların ayakkabının içinde hava almasına izin verir ve nem oluşumunu önler.
Plastik ve sentetik malzemelerden yapılan ayakkabılar hava akışını kısıtlayarak terlemeye neden olabilir. Ayrıca mantar sorununun kötüleşmesine de yol açabilir.
Ayak numarasına uygun, ayakları sıkmayan ve içinde rahat hissettiren ayakkabı modellerini tercih etmek önemlidir. Çok dar ayakkabılar ayakların terlemesine yol açarak mantar oluşumuna zemin hazırlayabilir.
Başka insanların ayakkabılarını giymemek de son derece önemlidir. İkinci el ayakkabılarda daha önce mantar enfeksiyonu geçirmiş bireylerden kalan mikroplar bulunabilir. Bu nedenle ikinci el ayakkabılar ilk kullanımdan önce mutlaka dezenfekte edilmelidir.
Ortak Alanlarda Alınacak Önlemler
Havuz ve spor salonu gibi ortak alanlarda hijyen önlemlerine uymamak ayaklara mikrop bulaşmasına yol açarak mantar enfeksiyonuna neden olabilir. Ortak alanlarda ayak mantarından korunmak için alınması gereken bazı önlemler şunlardır:
Spor salonu, havuz ve SPA gibi ortak alanlarda yürürken parmak arası terlik veya duş terliği giymek ayakların tırnak mantarına neden olan mikropları kapmasını önleyebilir. Özellikle havuzda tırnak mantarı başta olmak üzere enfeksiyon bulaşma riski yüksek olduğundan gerekli hijyen önlemlerini almak önem taşır.
Havuza girerken terlikleri çıkış noktasına yakın tutmak ve havuzdan çıkar çıkmaz terlik giymek faydalı olabilir. Bu sayede ayağın zeminle ve patojenlerle temas etmesi önlenebilir.
Tırnak bakımı için gidilen salonlarda tırnak makasının ve diğer ekipmanların steril olup olmadığını kontrol etmek son derece önemlidir. Bu malzemelerin her kullanımdan sonra dezenfekte edilmesi gerekir. İyi dezenfekte edilmeyen ekipmanlar, tırnak mantarına neden olan patojenlerin bulaşma riskini artırabilir.
Tırnak makası, ayakkabı ve havlu gibi kişisel eşyaları diğer insanlarla paylaşmak enfeksiyon bulaşmasına neden olabilir. Bu nedenle enfeksiyon riskinden korunmak için kişisel eşyaları kimseyle paylaşmamak oldukça önemlidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Tırnak mantarı doğal yöntemlerle tamamen iyileşir mi?
Doğal tedavi yöntemleri tırnak mantarının tamamen iyileşmesi için yeterli olmayabilir. Bu tedaviler genellikle doktorun reçete ettiği ilaçların etkisini artırmak ya da iyileşme sürecini hızlandırmak için tercih edilir.
Doğal tedavi yöntemlerini ne kadar süre uygulamalıyım?
Tırnak mantarının tedavisine destek olarak kullanılan doğal yöntemler ana tedavi süresince uygulanabilir. Bazı insanlarda enfeksiyon dirençli olabileceği için tedavi süresi uzatılabilir. Bu nedenle tedavinin tam süresini öğrenmek için bir doktora danışmak önemlidir.
Tırnak mantarı tekrarlar mı?
Tırnak mantarı genellikle tedaviye direnç gösteren bir sağlık sorunudur. İyileşmesi aylar sürebilen bu rahatsızlık uzun tedavilerden sonra bile tekrarlayabilir.
Doğal yöntemler herkeste etkili midir?
Mantar enfeksiyonunun tedavisinde kullanılan doğal yöntemler herkeste etkili olmayabilir. Örneğin ilerlemiş ve tedaviye dirençli vakalarda birden fazla ilacın aynı anda kullanılması gerekebilir.
Aloe vera tırnak mantarı tedavisinde etkili midir?
Aloe veranın yapraklarının içerisinde cilt ve saç bakımında sıklıkla kullanılan bir jel bulunur. Aloe vera jelinin içerisinde de saponinler, vitaminler, mineraller, steroller ve flavonoidler dahil olmak üzere birçok fitokimyasal madde yer alır. Bu maddeler mantar enfeksiyonuna neden olan patojenleri ortadan kaldırmaya ve enfeksiyonla ilgili iltihabı yatıştırmaya yardımcı olabilir.
Yayınlanma Tarihi:11 Aralık 2024 Çarşamba
Güncellenme Tarihi:12 Aralık 2024 Perşembe
*Bu içeriğin
geliştirilmesinde Tıbbi Direktörlük katkı sağlamıştır.
*Web sitemizdeki bilgiler
kişi ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm
işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde Acıbadem Sağlık Grubu'nun
tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.
Her türlü soru, görüş ve önerileriniz için aşağıdaki formdan bizimle iletişime geçebilirsiniz. Talebiniz doğrultusunda Çağrı Merkezi yetkililerimiz size en kısa sürede dönüş yapacaklardır.