Tenisçi dirseği nedir?
Teknolojinin gelişmesiyle günlük hayatımızda kullandığımız tüm cihazlar bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken bir yandan da sağlığımıza tahmin etmediğimiz zararları verebilir. Elin belli pozisyonda uzun süre tutulmasına neden olan cep telefonu, tablet gibi tüm bu teknolojik cihazlar nedeniyle parmaklar ve küçük kaslar zorlanır. Bunun sonucunda ‘tenisçi dirseği’ hastalığı görülebilir. Özellikle ofis çalışanları gibi elin bu fonksiyonlarını yoğun kullananlar tenisçi dirseği hastalığı riski altındadır. Tenisçi dirseği, parmakları ve el bileğini yukarı kaldıran kasların çıkış noktasındaki (dirsek) gerilme ve zarar görme olarak bilinir. Ağrı ve kavrama güçlüğü belirtileriyle kendini gösterir. Ağrı zamanla dayanılmaz bir hal alabilir. Öyle ki; kavanoz açıp kapatma, kapı kolunu çevirme, çanta taşıma, valiz ya da sandalye çekme gibi basit işler bile kişiye çok zor gelmeye başlar.
İyileşti sanılıp tekrar zorlanırsa…
El bileğindeki rahatsızlıklar herkesin hayatında zaman zaman ortaya çıkabilir. Ancak birkaç hafta süren ağrıların ciddiye alınması gerekir. Tenisçi dirseğinde esas nokta, kasların çıkış noktasındaki bölgede tahriş olması, zorlamaya uğraması ve bunun sonucunda da küçük yırtılmaların meydana gelmesi. Bu küçük yırtılmalar, günlük tempoya biraz ara verildiğinde iyileşmeye doğru gider. Ancak hemen iyileşti sanılıp tekrar aynı yer zorlandığında, o iyileşme dokusu adeta açma kapama düğmesi gibi on-off yapar ve hastalık kronikleşmeye başlar.
Tenisçi dirseği tedavisinde gecikmeyin
Tenisçi dirseği, doğru tedavi uygulanıp dinlenme sağlandığında geçer. Yalnız buradaki kritik süreç; 6 haftayı geçirmemek! Bu zaman geçirilince hasarlı doku iyileşme-iyileşmeme arasında kalır ve giderek bu patolojik süreç yerleşmeye başlar. Yakınmaların üzerinden 3 ay geçmesine rağmen çözüm bulunamadıysa, birkaç alternatif tedaviden yararlanılabilir. Bunlardan biri olan geleneksel kortizon enjeksiyonu, 6 veya 8 hafta kadar dirsekteki ağrı ve inflamasyon gelişim sürecindeki kısır döngüyü kırmaya yarar ve kişinin o süreçte uyguladığı doğru hamleler ile hastalık durdurulabilir. Bir diğeri ise; taş kırma makineleriyle bölgede oluşan kötü ve ağrılı dokunun ses dalgalarıyla yok edilmesi. Bu bilimsel yöntem de kronikleşmiş vakaların yüzde 30’unda faydalı olur.
Ne zaman ameliyata başvurulur?
Ancak bu alternatif yöntemler rahatsızlığın giderilmesinde kişiyi kesin sonuca ulaştırmayabilir. Hastalık 1 yıldan daha uzun sürdüğü takdirde cerrahi yöntem uygulanabilir. Cerrahi yöntem ile kötü iyileşme dokusu ameliyatla ortadan kaldırılır.
Her dirsek ağrısı ‘tenisçi dirseği’ değil
Toplumda dirsek çevresindeki tüm ağrıların tenisçi dirseği olduğuna dair yanlış bir anlayış bulunur. Dirseğin iç kısmında buna benzer ama farklı kasları ilgilendiren problemler görülebilir. Bu da ‘golfçü dirseği’ olarak anılır. Ayrıca dirsekteki kemik çıkıntısının bulunduğu bölgedeki şişliğin de ‘tenisçi dirseği’nden ayırt edilmesi gerekir. Kas geliştirmek için ‘triceps’ kasını zorlayanlar ile eklem ve kıkırdaklarda olan hastalıklar da aynı yerde ağrıya yol açabilir. Bu nedenle her dirseği ağrıyana kolayca ‘tenisçi dirseği’ teşhisi koymamak önemli. Şikayeti olan kişinin doktorlar tarafından titizlikle muayene edilmesi ve gerekirse MR çekilmesi gerekir.
Tenisçi dirseğinden korunmak için öneriler
Bilgisayar kullanan herkesin el bileğini koruması gerekir. El bileğini korumak için ise dikkat edilmesi gereken faktörler ise şöyle sıralanır:
- Bilgisayar başında uzun saatler boyunca aralıksız çalışmak yerine ara verip, elleri dinlendirmeli, germe ve gevşetme egzersizlerinden yararlanılmalı.
- Bilgisayarda çalışırken el bileği mouse pad’lerle desteklenmeli.
- Kaslardaki zorlanmayı azaltmada etkili el bileği atelleri kullanılmalı (Dirsek atelleri de kullanılabilir.)
- Gerekirse stres toplarından faydalanılmalı.