Yazı İçeriği

Süt dişi çürüğü başka sorunlara yol açabilir

Süt dişi çürüğü belirtileri

Süt dişi çürüğü çok ayaklı bir sorun

Abur cuburdan uzak tutun

Süt dişi çürüğünün neden olduğu diğer sorunlar

Süt dişi çürüğü başka sorunlara yol açabilir

Ülkemizde 0-12 yaş arasında diş çürüğü görülme oranı ise yüzde 84’ler seviyesinde. Diş çürüğü bulaşıcı olan bazı bakterilerin ortamda buldukları şekeri kullanarak yaptıkları bir hastalık olarak tanımlanabilir. Çürük yapan bakteriler, daha ağızda diş yok iken çürük yapma aktivitesini başlatabiliyor. Bu nedenle çocuklarda süt dişi çürüçürük tedavisikleri, dişlerin ağıza ilk sürdükleri andan itibaren görülebiliyor. 


Süt dişi çürüğü belirtileri

Çok küçük yaşlarda ki çocuklarda diş çürüğü kendini kötü ağız kokusu, iştahsızlık, yemek yemekten kaçınma, sıcak-soğuk hassasiyeti,  gece uykulardan uyanma, yanağını ve kulağını tutma, huysuzluk ve ağlama ile gösterebiliyor. Konuşarak iletişim kurulabilecek yaştaki çocuklarda ise çocuklar dişlerinin ağrıdığından, yemek yediklerinde diş aralarına gıda artıklarının sıkıştığından ya da dişlerinin kırıldığından bahsedebiliyorlar.

Sağlıklı diş dokusu doku bütünlüğünün olduğu, çukurlaşmaların görülmediği, beyaz ve parlak görünüme sahip oluyor. Diş çürüklerinin varlığında ise dişler siyah ya da beyaz renk görülebileceğinden; dişlerdeki renk değişimi, parlaklık ve doku bütünlüğü kaybı varlığında ağrı gelişmesini beklemeden  diş hekimine gidilmesi önem taşıyor.

Süt dişi çürüğü çok ayaklı bir sorun

Diş çürüğü beslenme, ağız bakımı ve kişisel faktörlerden etkilenen çok ayaklı bir sorun. Bu faktörlerdeki sapmalar hastalığın ortaya çıkmasına neden oluyor.  Diş çürüğünün nasıl ortaya çıktığını öğrendiğimizde ondan korunmak çok daha basit olacaktır. Diş çürüğünden korunmada ilk dikkat edilmesi gereken şey diş fırçalamadır. Diş fırçalama ve ağız bakımı çürük yapan bakterilerin diş yüzeyinden uzaklaşmasına  ve ağızımızda sayılarının azalmasına yardımcı oluyor. Diş fırçalamanın sabah ve akşam olmak üzere günde iki kere, iki dakika yapılması öneriliyor.

Abur cuburdan uzak tutun

Diş çürüğünü önlemede ikinci dikkat edilmesi gereken basamak beslenmedir. Bilindiği üzere diş çürüğünün ortaya çıkabilmesi için bu hastalığı yapan bakterilerin ortamda fermente olabilen karbonhidrat yani şeker bulmaları gerekiyor. Abur cuburdan uzak, dengeli ve kalsiyum ağırlıklı beslenme, diş çürüğünden korunmaya yardımcı oluyor.

Diş çürüğünden korunmada dikkat edilmesi gereken diğer basamak ise kişisel faktörlerdir. Kişisel faktörler; diş yüzeyinin çürüğe direnci, tükürük kalitesi, var olan bir hastalık ya da ilaç kullanımı  gibi çürüğe yatkınlık oluşturabilecek faktörlerden oluşuyor. Bu faktörlerin çürük riskini belirlemek, etkisini azaltmak ve koruyucu diş hekimliği uygulamalarını öğrenmek için düzenli diş hekimi kontrolü gerekiyor. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları, fissür örtücü ya da flor uygulaması gibi diş yüzeyini çürüğe daha dirençli hale getiren profesyonel uygulamalardan oluşuyor.

Süt dişi çürüğünün neden olduğu diğer sorunlar

Süt dişi çürüklerinin ağrı yapmaları, büyüme gelişimi etkilemeleri, ağızda birer enfeksiyon odağı olmaları ve konuşma problemlerine sebep olmaları nedeniyle tedavi edilmeden bırakılmamaları gerekiyor. Bu dişler tedavi edilirken çocuk diş hekimlerinin ilk amacı çocuğu korkutmadan tedavi etmektir.  Çocuk diş hekimleri, çocuk iletişimi konusunda özel eğitimler almış kişilerdir ve çocuğa hem fiziksel hem psikolojik olarak dikkatli yaklaşırlar.  Süt dişlerindeki çürüğün derecesine göre tedavi yöntemi olarak diş dolgusu, kanal tedavisi, çekim ve yer tutucu aparey uygulaması tercih edilebilir. Süt dişlerinin gerekli tedavileri olmayıp erken kayıplarında alttan gelecek olan daimi dişin yeri kapanabilmekte ve ileride ciddi çapraşıklıklara sebep olabilmektedir. Bu sebeple erken kaybedilen süt dişleri varlığında yer tutucu apareylerin kullanılması gerekiyor.