Yazı İçeriği

Kalbe İyi Gelen Besinler

1. Kalp Krizi Riskine Karşı Bir Salkım

2. Yüksek Tansiyon için ‘Kırmızı Mucize’

3. Yaş Hurma Tansiyonu Düzenler

4. Kalbiniz İçin Sardalyayı Bitmeden Yakalayın

Kalbe İyi Gelen Besinler

Yazın sıcaklardan sonra gelen serin hatta soğuk havalar bizi rahatlatsa da hastalıklara da davetiye çıkarır. Özellikle grip ve solunum yolu hastalıkları sonbaharda kapımızı çalar. Ancak sonbahar kalp rahatsızlığı olanları da tehdit eder. Kalp krizi dünyadaki ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alırken hem yaşlıları hem de gençleri tehdit eder. Kalp rahatsızlıklarından korunma bu nedenle daha büyük önem kazanır. Kalp hastalıklarından korunmada sağlıklı beslenme ve yaşam tarzı çok önemli. Aşırı sıcakların yanı sıra soğuk havalar da kalp krizine davetiye çıkarır. Özelikle taze meyve sebze tüketimi kalp sağlığını koruma açısından önemli. Sonbaharda kalbinizi güçlendirecek besinler…


1. Kalp Krizi Riskine Karşı Bir Salkım

Eylül ayında kırmızı ya da siyah üzüme beslenmede yer vermek son derece önemli. Kırmızı üzüm güçlü bir antioksidan olup, damarlardaki iltihabi durumu azaltarak kanı sulandırır, kolesterol oranını düzenleyerek kalp ve damar sağlığını korur. Üzüm ile ilgili çok sayıda bilimsel çalışma mevcut. Üzümün özellikle damar sağlığı üzerinde olumlu etkisi olduğu belirtilir. Tansiyon değerlerinde de düşüş yapan üzümün kalp krizi ve kalp yetersizliği gelişimini azalttığı kanıtlanmıştır. Yapılan araştırmalar, üzümdeki faydalı maddelerin kırmızı üzümde 10 kat daha fazla olduğunu ortaya koyuyor. Bu nedenle yeşil çekirdeksiz üzüm alışkanlığı yerini; çekirdekli kırmızı üzüme bırakmalı. Buna karşın üzümün içerdiği şekerin de dikkate alınarak tüketiminin günlük bir salkım ile sınırlandırılması gerekir.

2. Yüksek Tansiyon için ‘Kırmızı Mucize’

Sonbaharın vazgeçilmezi narın özellikle kalp hastalığı ve yüksek tansiyonu olanlar için ideal. Narın içeriğindeki maddeler özellikle risk ve stres altındaki kişilerde damar koruyucu etki yapar. Nar, antioksidan ve antiaging etkisi en güçlü meyvelerden biri. Yapılan çalışmalarda, narın kötü kolesterolü (LDL) azaltırken, iyi kolesterolü (HDL) yükselttiği kanıtlandı. Narın damar üzerinde koruyucu etki yaparak kalp damar hastalığı oluşumunun temel mekanizması damar sertliğini yavaşlattığı belirtilir. Tansiyon değerlerinde de düzelme sağlayan nar için önerilen günlük tüketim 1 tane ya da 1 bardak (240 ml) taze sıkılmış nar suyudur.

3. Yaş Hurma Tansiyonu Düzenler

Sonbaharın en sağlıklı besinlerinden olan Trabzon ya da cennet hurması kalp ve damar dostu. Bol miktarda lif yanında antioksidan özellikle polifenol içeren hurma; fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum gibi mineraller ile zengin vitamin kaynağı. Orta büyüklükte (100 gr) hurma günlük lif ihtiyacını karşılar. Damar sertliğini azaltırken kolesterol ve tansiyon düzeylerinde de düzenleme yapar. Ek olarak vücudun savunma mekanizmasını güçlendirir ve sonbahar griplerine karşı vücuda direnç kazandırır.

4. Kalbiniz İçin Sardalyayı Bitmeden Yakalayın

Sardalya sezonu ne yazık ki kısa sürer. O nedenle çok zengin mineral ve vitamin deposuna sahip olan sardalya balığını haftada iki gün tüketmeye bakın. Sardalya kalp krizi riskini azaltır. Sardalyada bulunan zengin omega 3 yağ asitleri ile damar duvarları korunur. Koruyucu kolesterol artarken, kandaki yağ seviyesi düşer. Sardalya tüketenlerde kandaki pıhtılaşmaya meyil azalır. Kalp sağlığı yanında insülin direncini de düzenleyen sardalyayı ızgara ya da fırında tüketmek faydalı. Buna karşın gut hastalığı olanların, çocukların, alerjik yapılı kişilerin ve böbrek hastalığı olanların sardalyayı dikkatli tüketmesi gerekir. Zira yüksek oranda protein içerdiğinden çok miktarda tüketildiğinde ürik asit düzeyini artırabilir. Yine aşırı tüketimi vücutta ağır metal birikmesine neden olabilirken, alerjik reaksiyonlar oluşabilir. Sonbaharda kalp sağlığınızı korumak için sardalyayı mevsiminde makul miktarlarda tüketin.