Yazı İçeriği

'Soğuk oda' ne işe yarar?

Soğuk oda terapisi nasıldır?

'Soğuk oda'nın yararları nelerdir?

'Soğuk oda' ne işe yarar?

Kriyoterapi (cryotherapy) olarak da bilinen 'soğuk oda' terapisi, antik Yunan’da kullanılmış bir yöntemdir. Tarihçi Heredot, tıbbın kurucusu kabul edilen Hipokrat’ın vücuttaki iltihap ve ağrılar için buz ya da kar tedavisi uyguladığını yazar. Cryo, Yunanca’da soğuk anlamına gelir. Günümüzde profesyonel sporcuların ağrılarını dindirmek, kaslarını diri tutmak, hücrelerini yenilemek ve daha rahat performans sergilemek için soğuk oda terapisi tercih edilir.


Soğuk oda terapisi nasıldır?

Ünlü futbolcuların da tercih ettiği soğuk oda terapisinin seansları en fazla 3 dakika sürer. Terapi sırasında derinin yüzey sıcaklığı bir dakikadan kısa sürede 30 santigrat dereceye kadar indirilir. Vücut, yüzey sıcaklığını düzenlemekten vazgeçip, gövdeyi korumak için kanı sorunlu bölgeye çeker. Beyin vücudun çok büyük bir stres ve tehlike altında olduğu yanılgısına düşer. Gövdeye çekilen kan, bu yanılgı nedeniyle oksijen ve besinleri depolar. Seans sonunda beyin, kanı önce nereye göndereceğini bilir. Soğuk odaya giren bir futbolcunun yorgun bacak kaslarına oksijen bakımından zengin kan iletilir. Sonuçta sporcu anında yenilenmiş, tüm ağrı ve yorgunluktan kurtulmuş olarak çıkar.

'Soğuk oda'nın yararları nelerdir?

  • Sıfırın altında 65 (-65) ve sıfırın altında 110 (-110) dereceye sahip iki kabini bulunan soğuk oda, yoğun antrenman temposundan sonra vücudun yenilenme süresini kısaltır.
  • Ağrıların giderilmesini sağlar.
  • Kronik uyku problemlerinin önüne geçer.
  • Yaşlanmaya karşı (anti-aging) birçok faydası bulunur.
  • Fizyoterapi hastalarının iyileşme sürecinde kullanılır.
  • Vücudun enerji metabolizmasının ve ağrı kontrolünün geliştirilmesini sağlar, performansı ve yenilenme (rejenerasyon) hızını artırır.
  • Dünyaca ünlü profesyonel sporcuların da özellikle aldığı soğuk oda terapisi, spor hayatları için pek çok fayda sağlar. Özellikle futbolcuların formlarını da soğuk oda terapisi ile korudukları söylenir.