Sivilce nasıl geçer?
Genellikle ergenlik döneminde aynaya bakmaktan kaçınırız. ‘Aynalara küsme’mize neden olan sivilcelerdir. Ergenlik döneminde çıkan sivilceler, ileri yaşlarda da görülebilir. Önemsenmediğinde ve tedavi edilmediğinde kalıcı izler bırakabilir. Bu da uzun vadede sosyal ve psikolojik sorunlar yaratabilir. Sivilceler genellikle ergenlik sorunu olarak görülür ve geçiştirilir. Hatta pek çok kişi kulaktan dolma bilgilerle kendi kendine sivilceleri için tedavi yöntemleri seçer; ancak özellikle ileri yaşlarda çıkan sivilceler için mutlaka bir dermatologa başvurulmalıdır. Sivilcelerle ilgili yanlış bilinenler şunlardır:
Sivilce kirden kaynaklanır
HAYIR. Sivilcenin kirli olmakla ilgisi yoktur. Böyle düşünerek fazladan cildi temizlemek tahriş olmasını sağlamaktan öteye gitmez. Günde 2 kez uygun temizleyici kullanarak temizlemek yeterlidir.
Sivilce karaciğer hastalıklarından kaynaklanır
HAYIR. Sivilcenin karaciğer hastalıkları ile ilgisi yoktur. Doktorunuz diğer yakınmalarınızı da dinleyerek sizi muayene ettikten sonra, bazı hormon tahlilleri isteyebilir. Sivilce problemi yaşayan herkesten tetkik istemeye gerek yoktur.
Sivilce yağlı yemekten olur
HAYIR. Sivilcenin oluşmasında gıdalarla bağlantısı kanıtlanmamıştır. Kişinin kendisinin sivilcesini arttırdığını özellikle fark ettiği gıda varsa ondan uzaklaşmalıdır. Sağlıklı beslenmek genel vücut sağlığı için zaten önerdiğimiz bir şeydir.
Sivilce sadece kozmetik bir sorundur, zaman içinde kendi haline bırakılırsa geçer
HAYIR. İz bırakabilme özelliğinden ve izlerin sivilce tedavisinin kendisinden daha uzun soluklu ve zor bir süreç olmasından ötürü, sadece kozmetik bir sorun değildir. Ayrıca, kişinin psikolojisini de olumsuz yönde etkileyebilmektedir ve kendine güvenini sarsmaktadır. Günümüzde var olan etkin tedavi yöntemlerinden faydalanarak bu süreci daha kısa sürede ve sıkıntısız atlatmak daha doğrudur
Sivilceli kişi makyaj yapamaz
HAYIR. Gece makyajlı yatmamak kaydıyla uygun ürünlerle makyaj yapılabilir. Sadece ağır kalın ve kat kat makyajdan kaçınılmalıdır. Kalın fondöten yerine ince pudra tarzı ürünler tercih edilebilir. Siyah nokta yapmayan türde pudra, allık kullanılabilir.
Sivilcelerle başa çıkmak için...
- Cilt temizliği günde 2 kez, sabah ve akşam olmak üzere doktorunuz tarafından önerilen uygun bir temizleyici ürün ile yapılmalıdır. Mutlaka yağsız su bazlı bir nemlendirici kullanılmalıdır.
- Sivilce tedavisinde kullanılan ve sürülen çoğu ilacın cildi tahriş edebileceği bilinmelidir. İlaçları doktorunuzun önerdiği şekilde kullanın. Çabuk geçsin diye fazla ilaç sürmek veya kullanmak gereksiz yan etkilere neden olur.
- İlaçlarınızı kullanmayı unutmamak için onları kolay ulaşılır bir yere koyun. Sivilce tedavisini diş fırçalamak gibi günlük hayatınızın bir parçası haline getirin.
- Sivilcelerinizi sıkmayın. Siyah nokta temizliği doktorunuz tarafından önerilirse, uygun zamanda doktor tarafından yapılabilir.
- Makyaj ürünü alırken üzerlerinde siyah nokta yapmayan ibaresi (non-comedogenic) olanları bulmaya çalışın. Gece yatarken makyajınızı temizleyin.
- Özellikle saçlarınız yağlıysa yüzünüze temas etmesini engelleyin, yağlı saç ürünü kullanmaktan sakının. Boyun, sırt gibi gövdesinde sivilceleri yoğun olan kişiler pamuklu ve çok dar olmayan giysi tercih etmelidir.
- Tedavi boyunca ilaçların etkisinin çıkması için sabırlı olun ve ümitsizliğe kapılmayın. Tedaviye en erken cevabın 6’ncı–8’inci haftalarda başlayacağını unutmayın ve takiplerinizi aksatmayın.
- Güneşin sivilcenize iyi geldiğini düşünerek, fazla güneşlenmekten ve solaryumdan uzak durun. Birçok sivilce ilacı deriyi güneşe karşı hassaslaştırır, doktorunuzdan bu konuda gerekli bilgiyi alın.
Sivilcelerimi ellersem etrafa bulaştırırım
HAYIR. Sivilce bulaşıcı ve mikrobik bir hastalık değildir. Oluşum mekanizmasında rol oynayan bakteri, zaten doğal olarak derimizde varlığını sürdüren bir bakteridir.