Karın içi kanserlerinde uygulanıyor
Kanser, sağlıksız beslenme alışkanlıklarından, hatalarla dolu yaşam şekline; sigaradan strese pek çok nedenle her geçen gün daha fazla kişinin karşısına çıkıyor. Diğer yandan da kanser tedavisine yönelik gelişmeler umutları artırıyor. Erken teşhisi durumunda bazı kanser türleri 'kronik hastalıklar' sınıfına bile konulabilirken, son aşamasında hayatta kalım süresini artırıcı yöntemler de geliştiriliyor. Sıcak kemoterapi de son yıllarda dünyada öne çıkan bir tedavi yöntemi. Karın içine yayılmış tümörlerin son aşamasında devreye giren 'sıcak kemoterapi', hastaların yaşam süresini ikiye hatta üçe katlayabiliyor.
Hangi kanserlerde nasıl etki ediyor?
Kolon, mide, yumurtalık, apandisit kanseri gibi karın zarı yüzeyine yayılan kanserlerde gözle görülür tüm kanserler çıkarıldıktan sonra, karın içi 'ısıtılmış kemoterapi' ile ameliyat sonrası yaklaşık 1-1.5 saat yıkanır. Bu yıkama mikroskopik olarak gözle görülmeyen kanser hücrelerine etki eder. Bu tedaviden karın zarına yayılmış kanserler fayda görmekte, hasta ciddi bir şekilde hastalıksız olarak yaşam ve uzun sağ kalım sürelerine sahip olabilir. Yapılan çalışmalar, sıcak kemoterapinin karın zarına yayılmış kalın bağırsak tümörlerinde yaşam süresini en az 2-3 kat artırdığını gösteriyor. Yine bilimsel çalışmalar, apandisit tümörlerinde ortalama yaşam süresinin normalde sadece kemoterapi alan hastalarda 2-3 yıl iken sıcak kemoterapi sonrasında 5-7 hatta 11 yıla kadar uzayabildiğini ortaya koyuyor. Kanserin son aşamasında 'umudun tükendiği' noktada devreye giren sıcak kemoterapi, hastalığın yaygınlığına göre değişmekle birlikte uzun bir cerrahi ameliyat süresi gerektirir. Bu süre bazen 10-12 saate çıkabilirken, sonuçta hastanın günlerle biçilmiş ömrü yıllara uzanabilir. Eğer takiplerde tekrarlama gelişirse sıcak kemoterapi iki-üç kez uygulanabilir.
Sıcak kemoterapi kimlere uygulanabilir?
Karın içine yayılmış tümörlerin tedavi yönteminde son durak sıcak kemoterapi, sitoredüktif cerrahi yani tümör hücre sayısını azaltan işlem ile birlikte uygulandığında iyi sonuçlar elde edilir. Ancak her hasta sıcak kemoterapiye uygun olmayabilir. Ameliyat öncesi akciğer, kemik gibi uzak organlarda yayılım olmaması gerekir. Hastalığın karın içindeki durumu, öncesinde uygulanmış tedaviler (cerrahi, kemoterapi, radyoterapi gibi) multidisipliner ortamda tartışılıp fayda görebilecek hastalara uygulanması önerilir. Çünkü ameliyat süresi uzun olduğundan hasta için diğer tümör ameliyatlarına göre daha riskli bir ameliyattır. Bu nedenle sıcak kemoterapi uygulanacak hasta seçiminin dikkatli yapılması gerekir.