Yazı İçeriği

Şeffaf Plak Nedir?

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Şeffaf Plak Fiyatları

Şeffaf Diş Plağı

Şeffaf Plak Nasıl Çıkarılır?

Şeffaf Plak Tedavisinin Dezavantajları

Şeffaf Plak Hakkında Sık Sorulan Sorular

Şeffaf Plak Nedir?

Şeffaf plak; dişlerin düzgün konumlanmadığı, çarpık ve düzensiz bir şekilde sıraladığı durumlarda dişleri olmaları gereken yere çekmek için kullanılan, uygun hastalarda diş teli alternatifi bir aparattır. 

Şeffaf plak tedavisinin tercih edilmesinin temel nedeni, ağızda belli belirsiz bir şekilde görünmesi ve yemek yemeden önce hasta tarafından çıkarılabilmesi ve geri takılabilmesidir. 

Şeffaf plak tedavisi genellikle hafif veya orta derecede çarpık dişleri veya küçük diş aralıkları olan kişilerin tedavisinde tercih edilir. Dişlerinde ciddi oranda çarpıklık ve boşluk sorunu olanlar veya çapraz kapanış problemleri yaşayan hastalar daha komplike yöntem ve aparatlarla tedavi edilir. 

Şeffaf plak tedavisinde kullanılan şeffaf plaklar kişiye özel olarak, şeffaf ve esnek plastik veya akrilik malzeme kullanılarak üretilir. Şeffaf plaklar dişlerin üzerine sıkı bir şekilde oturarak dişleri hizalar. Yemek yemek, diş fırçalamak için rahatlıkla çıkarılabilir ve yine hasta tarafından dişlere yerleştirilebilirler.


Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş hekimi veya ortodontist dişlerinizi inceledikten sonra ağız ve çenenizin 3-D görüntüsünü alır. Bu görüntüye bakarak, dişlerinizi doğru yönlere doğru hareket ettirmek için bir plan oluşturur. 

  • Ardından oluşturduğu yeni düzeni sağlayacak, hastaya özel bir şeffaf plak üretilir. Diş hekimi bu plağı hastanın dişlerine takarak, diş plağını takmayı hastaya da öğretir. 
  • Dişlere takılan şeffaf plak, dişleri olması gereken yöne doğru iter. Diş plağı hastanın dişlerinde her gün yaklaşık 20-22 saat takılı kalmalıdır. 
  • 1-2 hafta sonra dişler, ilerlemenin ilk aşamasını tamamlar ve diş hekimi hastayı muayene ettikten sonra yeni bir diş plağı tasarımı oluşturur. 
  • Diş plağı tedavisi süreci, dişler hekimin ulaşmasını istediği konuma gelene kadar, bu şekilde düzenli kontrol ve yeni şeffaf plak kullanımı ile tamamlanır. 
  • Şeffaf plak tedavisinin ne kadar süreceği kişiden kişiye değişir. Tedavi genellikle 10 - 24 ay arasında sürer. Dişlerdeki sorun hafif seviyeyse tedavi 6 ayda da tamamlanabilir.

Şeffaf plak tedavisinde bazı yaş grupları daha avantajlıdır. 30 gönüllü üzerinde yapılan bir araştırmaya göre dişlerin ağızda hareket etme hızı 35-50 yaşlar arasında, diğer yaş dönemlerine göre daha hızlıdır. Bu etken nedeniyle şeffaf plağın bu yaş grubunda daha verimli olduğu düşünülmektedir. Aynı araştırmada, 50 -70 yaşları arasındaki kadınların diş hareketliliğinin erkeklerinki kadar azalmadığı da tespit edildi.

Şeffaf Plak Fiyatları

  • Şeffaf plak tedavisinde birden fazla plak kullanılma gerekir ve bu durum maliyetin yükselmesine neden olabilir. 
  • Diş dizilimindeki bozukluğun seviyesi, değişecek olan şeffaf plak sayısını etkileyeceği için tedavinin tamamının fiyatı bu etkene göre değişir.
  • Öte yandan şeffaf diş plağı üretiminde kullanılan teknoloji ve malzemeler de tedavi fiyatı üzerinde önemli bir ekendir. Daha ileri teknoloji ve yüksek kaliteli malzemeler ile üretilen şeffaf plaklar daha pahalıdır.

Şeffaf Diş Plağı

Sıklıkla esnek plastik malzemeden yapılan diş plağı kullanmanın avantajları şunlardır: 

  • Dikkat Çekmeyen Görünüm: Şeffaf plakta tel veya braket kullanılmadığı için ağızda dikkat çekmez ve rahatsız edici bir görünüme neden olmaz. 
  • Hızlı Bir Düzelme Süreci Yaşanır: Şeffaf diş plağı altı ay gibi bir kullanımın ardından dengeli bir diş dizilimi oluşturabilir.
  • Gerektiğinde Çıkarılabilir: Şeffaf plak istenildiği an çıkarılabildiği için rahatlıkla diş bakımı yapılmasına olanak sağlar. Bu sayede yemek yemeden önce diş plağınızı çıkarabilir, yemekten sonra dişlerinizi fırçalayabilir ve şeffaf plağınızı yeniden takabilirsiniz.
  • Diş Tellerine Göre Daha Rahattır: Diş telleri ile kıyaslandığında şeffaf plak daha esnektir ve bu nedenle daha kolay ve daha konforlu bir tedavi yapılmasına olanak verir.

Şeffaf Plak Nasıl Çıkarılır?

Diş tedavisinde kullanılan şeffaf plakları ağızdan çıkarmak için şu adımları izleyebilirsiniz:

  • Şeffaf plaklarınızı çıkarmadan önce ellerinizi sabun ve suyla iyice yıkayın. Böylece şeffaf plakları çıkarırken mikrop kapmazsınız. 
  • Şeffaf plaklarınızı çıkarmaya üst ya da alt plaklardan biriyle başlayın. Çıkarma işini parmaklarınızla yapın. Herhangi bir aparat kullanmak şeffaf plağın deforme olmasına neden olabilir.
  • Plaklarınızı, kenarlarını kaldırarak tutun ve dikkatli bir şekilde çıkma yönüne doğu çekin. Plakları dişlerinizden tamamen çıkartana kadar bu işlemi yavaşça ve dikkatlice yapın.
  • Plakların bir tarafını çıkardıktan sonra, diğer tarafı da aynı şekilde çıkarın. Bu işlemi üst ve alt plaklar için ayrı ayrı yapabilirsiniz.
  • Plakları tamamen çıkardıktan sonra, dişlerinizi fırçalayın ve plakları temizleyin. Şeffaf plaklarınızı, özel kutusunda saklayarak hasar görmelerini ve mikrop bulaşmasını önleyin. 

Şeffaf Plak Tedavisinin Dezavantajları

  • Şeffaf plak tedavisinin en önemli sorunu ileri vakalarda yeterince etkili olmamasıdır. Yapılan araştırmalara göre şeffaf plak tedavisi belirli düzeltme türlerine ihtiyaç duyan kişiler için daha etkili olmaktadır. 
  • Bazı dişlerinizde köprü tedavisi yapıldıysa şeffaf plak sizin için uygun olmayabilir. Bu konuyu diş hekiminize danışabilirsiniz. 
  • Şeffaf plaklar çıkarılıp takılabilen aparatlar olduğu için bazı kişiler bu yöntemi düzenli olarak kullanmayı ihmal edebilir. Günde 20 -22 saat takılması gereken şeffaf plakları yeterli süre boyunca takmayı ihmal ederseniz tedavi süreciniz bundan olumsuz etkilenebilir. 
  • Şefaf plakların yemek yerken çıkarılması pratik gibi görünse de çıkarmadığınızda yiyecek veya içecek şeffaf plağınız ile dişlerinizin arasına girebilir. Bu durum ise enfeksiyona ve çürüklere neden olabilir. 

Şeffaf Plak Hakkında Sık Sorulan Sorular

Şeffaf Plak Ne İşe Yarar?

Şeffaf plağı; dişlerin düzgün konumlanmadığı, çarpık ve düzensiz bir şekilde sıraladığı durumlarda, dişleri olmaları gereken yere çekmeye ve kapanma sorunlarını tedavi etmeye yarar. 

Şeffaf Plak Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Şeffaf plak tedavisinin ne kadar süreceği hastanın dişlerindeki sorunlara ve seviyesine göre değişir. Tedavi sıklıkla 10 - 24 ay arasında tamamlanır. Dişlerdeki sorun hafif seviyeyse tedavi süresi daha da kısalabilir.

Diş Teli mi Şeffaf Plak mı?

Hangi yöntemin daha uygun olduğuna karar vermek için mutlaka doktorunuza danışmalısınız. Doktorunuz iki yöntemin de uygun olduğunu söylerse, iki yöntemin olumlu ve olumsuz yönlerini değerlendirerek kararınızı verebilirsiniz. 

Şeffaf Plak Nasıl Temizlenir?

Şeffaf plaklarınızı temizlerken çok sıcak su kullanmaktan kaçınmalısınız. Şeffaf plağınızı aşırı sıcak su ile yıkarsanız deforme olabilir ve bu durumda şeffaf plağınızdan yeterli verimi alamayabilir hatta olumsuz gelişmeler yaşanmasına neden olabilirsiniz. 

Şeffaf plakları temizlemek için, plakları her yemekten sonra ılık su ve diş fırçası ile dikkatlice fırçalayın. Diş macunu kullanmayın. Şeffaf plaklarınızı haftada birkaç kere özel temizleme tabletlerini kullanarak temizleyin. 

Şeffaf Diş Plağı Ne İşe Yarar?

Şeffaf diş plağı; çarpık ve düzensiz bir şekilde sıralanan dişlerin doğru yerlere gelmesini sağlamaya,  çenede yaşanan kapanma sorunun ve bazı çarpıklıkların giderilmesine yarar.

Diş Teli Sonrası Şeffaf Plak Ne İşe Yarar?

Diş teli sonrası şeffaf plak tedavisi, hastanın kalan tedavisini daha rahat bir şekilde tamamlamak için kullanılır. Böylece hasta tedavisinin kalan bölümünde ağız ve diş sağlığı bakımını daha rahat bir şekilde yapabilir.