Varis nedir?
Pek çok kişi varis nedeniyle bacaklarına aniden giren kramplardan ve ağrıdan şikayet eder. Yorgunluk sanılan bu belirtilere şişlik ve sebepsiz yere oluşan morluklar eklendiğinde varisten şüphelenip vakit kaybetmeden doktora başvurmak gerekir. Kişileri özellikle estetik görünüm açısından rahatsız eden varisler, zamanında önlem alınmadığında ciddi tehlikeler oluşturabilir. Bacak toplardamarlarının genişleyip kıvrılarak bükümlü ve görünür hal almasıyla oluşan varisler; örümcek ağı, orta boy ve büyük olmak üzere 3 gruba ayrılır ve birkaç tanesi aynı anda görülebilir. Örümcek ağı varis çeşidinde damarlar genellikle ciltte yıldız veya örümcek ağına benzer bir şekilde yüzeysel yerleşim gösterir. Orta boy varisler çapı 4 milimetreden küçük, mavi ve yeşil renkte ve hafif kabarık şekilde görülür. Elle hissedilmesi pek mümkün olmaz. Ayakta durdukça belirginleşen ve deriden kabarık olan büyük varisler ise yatış pozisyonundayken bacaklar yukarı kaldırıldığında gözden kaybolur.
Varis belirtilerine dikkat!
Zor iyileşen yaralara, damarlardaki kanın pıhtılaşmasına yol açabilen varis, hayatı tehdit edecek bir faktör haline de gelebilir. Yürüyüş yapmak, bisiklete binmek ve yüzmek, varis oluşumunu engellemek veya ilerlemesini durdurmak açısından önem teşkil eder. Bacaklarda halsizlik ve sızlama ile kendini gösteren varislerin, bunların yanı sıra ağrı, huzursuzluk ve kaşıntı, dolgun ve şiş hissedilmesi, özellikle gece başlayan ani kasılma, kramp ve herhangi bir çarpma veya zedelenme olmadan morluklar oluşması gibi belirtileri de bulunur.
Varis tedavisinde öne çıkan 3 yöntem
Ameliyat olmadan varisler tedavi edilebilir. Günümüzde uygulanan tedavileri ise şöyle sıralanır:
- Cerrahi tedavi: Önceki yıllara göre çok daha küçük kesilerle gerçekleştirilen ameliyatta dikiş kullanılmasına gerek kalmaz. İz kalmasını önleyen özel bir teknik uygulanır.
- Endovenöz lazer tedavisi: Bu teknikte toplardamar içine yüzeysel şekilde iğne ile girilir. Toplardamarın içerisine ilerletilen özel lazer kateterin ucundan yüksek derecede ısı verilerek, damar içeriden kapatılır.
- Estetik tedavi: Varislere skleroterapi ve radyofrekans yöntemleriyle estetik tedavi yapılabilir. Skleroterapi tedavisinde, ince bir iğne ile hastalıklı damarın içine girilerek az miktarda damar kurutucu ilaç verilir. Yüksek konsantrasyonlu tuzlardan oluşan ilaçların hasta damarın iç yüzeyini bozarak kapanmasına neden olur. Varisli damar yok edilirken, çok ince iğneler kullanıldığından dolayı ağrıya sebep olmaz. Bu yöntemde, varisli bölgenin genişliğine göre enjeksiyon sayısı ve tedavisi değişir. İnce ve orta kalınlıktaki kılcal damar tedavisinde kullanılan radyofrekans yönteminde deri üzerinden direk damara dokunulur. Cihazın ucu damara değdiği an varis yok olur. Radyofrekans tedavisinde uygulama genellikle tek seansta tamamlanır.