Alkol zehirlenmesi hakkında bilmeniz gerekenler
Metil alkolden yapılan sahte içkiden çok sayıda kişinin hayatını kaybediyor. Peki metil alkol nasıl zehirliyor, belirtileri neler, ölüme nasıl yol açıyor? Vücuda kalıcı zarar veriyor mu? Neler yapılmalı? İşte bu soruların yanıtları…
Sahte alkol üretiminde kullanılan metil alkol çok ucuz olduğu için merdiven altı üretim yapılan yerlerin sıklıkla tercih ettiği bir bileşen. Bu maddeyi elde ettikten sonra normal alkollerin içine katıyorlar ve maalesef tüketiciler normal, gerçek alkolle sahte alkolün tadını ayırt edemediğinden zehirleniyor.
Şiddetli karın ağrısı, kas krampları, çift görme...
Metil alkol zehirlenmesinde ilk başlarda normal alkolle aynı belirtileri veriyor. Bunlar bulantı, kusma, hafif baş dönmesi, mide ekşimesi oluyor. Sahte alkolün tüketim derecesi ne kadar fazla olursa belirtiler daha fazla artmaya başlıyor. Bunlar da şiddetli karın ağrısı, vücutta istemsiz kas krampları, görmede bozulma, çift görme olabiliyor. Kişiler sanki tipide yürüyormuş gibi kar manzarası gibi görüyor etrafı. Daha da ilerleyen tablolarda nöbet, koma ve ölümle sonuçlanabiliyor.
Geç kalmadan acile başvurmalı
Kişinin bu semptomların farkına vardığında “Alkoldendir, çok fazla içmişim” deyip geçiştirmemesi çok önemli. Alkolü içtikten sonra her zamanki şikayetler yerine farklı şikayetler hissediyorsa en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurması gerekiyor.
Kişiler, sağlık kuruluşuna başvurduğunda hekimlere ne zaman, ne kadar miktarda alkol tükettiğini mutlaka söylemeli ki hekimler de ona göre önlemlerini alsınlar, ona göre tetkiklerini yapsınlar. Çünkü zaman çok önemli. Erken müdahale ile hastalar kurtarılabiliyor. Maalesef hayat kaybı genellikle geç müdahale veya hastaneye başvurmamış hastaların başına geliyor.
Metil alkol; normal alkol gibi önce karaciğere gidiyor, karaciğerde metabolize olduktan sonra böbreklere, göz ve santral sinir sistemine harabiyet veriyor, vücudun tüm organlarını tahrip ettiğini söylüyor.
Metil alkol parfüme, temizlik maddelerine katılıyor!
Metil alkol normalde cilalamada, boya maddelerinde, parfümlerde, yağ sökücü gibi kimyasal temizlik ürünlerinin içinde bulunan bir madde. Vücudumuzun bütün sistemlerine zarar veriyor ve kaçınılmaz son meydana gelebiliyor.
Alkol zehirlenmesi kişilerde kalıcı hastalıklara yol açabiliyor. Örneğin; kalıcı körlük, böbrek yetmezliği, uzun dönemde karaciğer yetmezliğini bu hastalıklar arasında sayılabiliriz.